-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
itanczos #7733 üzenetére
hehe, jólvan nem csak én szívok ezzel
nálam így néz ki a dolog. Én csak egy ledet raktam a sarokra, de nagyon nem elég, viszont jutott alulra 3-3
kép
újra fogom építeni, és ami eszembe jutott azóta hogy szerintem bele rakom egy kábel csatornába, és azt ragasztom fel a TV hátuljára. Így nem lesz íves sarok sem, a kábelek is szépen elrejthetőek. -
válasz
itanczos #7666 üzenetére
nem hiszem, hogy van magyar.
Mi a kérdés?
E szerint kösd be:
https://learn.adafruit.com/system/assets/assets/000/001/589/medium800/raspberry_pi_diagram.png?1396774138
ez pedig egy elég jó leírás. Semmi mást szinte nem kell csinálni, csak a kódokat átmásolni, és futtatni:
https://github.com/tvdzwan/hyperion/wiki/installation -
válasz
csimpas #7469 üzenetére
az én tévém is ekkora.
Igazából a 50 led jó volt, csak ott rövid volt a kábel, és elég feszesen érték körbe a TV-t. Nyilván lehet szűkebbre is rakni, nem kell akkorára mint a TV, mert jó nagy fényük van ezeknek.
Most 100 darabosom van, de nekem pl a 100LED HD filmel már szaggat. De van akinek nem.
pl ilyen -
Érdekes dolog történt ma. 26 nap után újra indítottam a pi-t, és nem indult újra. Gondoltam sebaj, memkari ki, laptopba be, rasbian installer leszed, telepít. Telepítés után próbálom mountolni a rá dugott 500G-s küldő wincsit, de nem megy. Rádugtam mosta a laptopra, és megdöbbenve látom, hogy a rendszer egy része a wincsire tepepült, úgy hogy közbe minden letörölt róla. Boldog vagyok, mert ezen volt minden anyagom...
-
válasz
feketegergo #7320 üzenetére
700mA szerintem nem elég. Én minimum az 1A-est ajánlanám.
Wincsi sem fog működni az USB portról, kell neki az aktív HUB.
Igen, pl úgy is táplálhatod, vagy GPIO porton keresztül -
látott már valaki olyan tartó állványt, amire több pi is felrakható? Lassan kéne nekik valami helyet kreálnom rendezett formában
-
próbálta valaki ezt a seafile-t?
sikerült feletepíteni, nagyon kafa, fut is, elérem laptopról böngészőn, és kliensből, és androidos telórol is, de feltölteni semmit nem tudom mert azt mondja, hogy "Hiba: can not connect the serve"
esetleg ötlet, hogy mit néztem be? -
A ds18b20 mekkora vezetékre köthető / közöttetek maximum?
-
hát ha jól emlékszem, az innen letöltött (7xx mega) és Win32DiskImager-el felrakott, imageben nincs nyomkodni való, illetve mire betöltődik a raspb conf, addigra már él az ssh is, és ott befejezheted a beállításokat.
(ssh-n falehasználónév: pi jelszó: raspberry) -
elékszült a keret. Nem teljesen olyan mint amilyennek szántam, de 1.0-nak jó lesz, és sokat tanultam belőle, már tevezés alatt a második kiadás
-
válasz
stopperos #6808 üzenetére
közbe rájöttem, hogy máshol lesz a hiba. A hiba ott van, hogy ma húztam fel 950-re, és egyszer már belefagyott az X, de ssh-n működött. Most megint valami hasonló történt, de ilyenkor valami befagy még, meg jó pár órája mindig ugyan annyit mér.
http://188.143.120.175/index.php (alul)
Most nem buzerálom, mert ssh-n elérem, de ha újraindítom a TV bekapcsolna, a párom meg infartust kapna egyedül otthonEz a chartot hogyan csináltad? Sehogy sem bírok egy rendeset csinálni
-
Létezhet összefüggés a Pi órajele, és a DS18B20 típusú hőszenzorok érzékelés között?
Eddig is húzva volt a pi, és kevesebbet mutatott 1-2 fokkal, mint a másik 2 hőmérő, de most, hogy még tovább lett húzva (950MHz-re) most már 4-5 fok különbség van.
(Nem vagyok a Pi közelébe, hogy kipróbáljam, hátha valaki már látott ilyet) -
tervben van egy újabb példány vásárlása, így ez megmaradna csak média lejátszónak, a többi "hülyeség" meg megy majd az újon
-
válasz
Cyber_Bird #6798 üzenetére
Nem tudom, 1000 éve használok apache-ot, azert raktam azt fel. lighttpd-t mar lattam talán kétszer, az nginx-rol pedig nem is hallottam. Hát ezért
-
nah, életre kellt a hyperio. Ami jó, hogy sokkal gyorsabb, így nincs késés a kép, és a ledek között. Viszont a hd mkv-k ugyan úgy szaggatnak ha be van kapcsolva. Igaz, pár dolog még fut (apache2, mysql, transmission, stb) és lehet ez más sok kicsit neki
-
válasz
vzoltan #6787 üzenetére
jah, én csak 850-re húztam, meg ami fő probléma lehet, hogy NTFS a wincsi ami rá van dugva, így a -3g eléggé eszi a procit, a kettő együtt meg lehet már sok neki.
(#6786) harry: Nem tudom azok milyenek amit linkeltél, de annó mindenki a WS2801 ajánlotta. A nem szalagos megoldás azért jobb, mert itt nem fix a távolság, így bármekkora tv-re fel lehet rakni, mert te határozod meg a ledek közötti távolságot.
-
válasz
vzoltan #6784 üzenetére
rendben, csinálok, bár még félkész állapotban van, a ledeknek a lukak még nem mindegyiknek van kész. Én ugyan így terveztem bele a ledeket, nem a fal felé, bár meg van az előnye, hogy csöveket tudom forgatni, így a kanyarban lévőkön kívül akár a fal felé is nézhetnének
Viszont én a keretet úgy csináltam, hogy a tv szélétől 10-10cm-el beljebb vannak a ledek.Ahogy számolom a tied is 50 ledes. Jobban viszi mint a boblight? Mert az első verzióm 25 ledes volt (talán emlékszel, jó párszor zaklattalak is
) azzal nem volt semmi gond, nem olyan régen lecseréltem 50 darabosra, de itt már pl 720-as mkv-val beszaggat a film. Ezért is akartam kipróbálni ezt a hyperiont.
-
válasz
vzoltan #6781 üzenetére
ok, köszi, de hogy tudom a .jar HyperCon progit futtatni? (mármint tudom, hogy az java, csak most ezért le kell szedni egy fejlesztői környezetet?
)
nincs ebből valami exe?(#6779) RaptureZ Nem nagyon értem a kérdésed. Vettem ledet az ebay-en, és rákötöttem a pi-re.
A bekötést itt is láthatod:
https://github.com/tvdzwan/hyperion/wiki/hardware
Más nem kell hozzá, csak táp, és már megy is.
Keretnek meg vette 2-es villanyszerelő PVC csövet, és abból készül a tv hátuljára. -
próbálta már a valaki a hyperiont?
Én felraktam a leírtaknak megfelelően, és a tesztet futtatva, szépen világítanak is a ledek:
hyperion-remote --priority 50 --color red --duration 5000
és utána? Mit kéne csinálnom? Mert nem világítanak a filmek alatt a ledek.Szerk: jah, es az androidos app is szepen vezerli
-
-
tényleg nem értem.
Amikor át akarom konvertálni ezt mondja:
name 'temp_c' is not defined
hátde miért nem definiált? Vagy akkor milyen változót ír ki a képernyőre? -
g = open('themp.txt','w')
g.write(aaabbbccc())
g.close()az aaabbbccc helyén próbáltam a read_temp-et, és a temp_c -t is
Programkód:def read_temp_raw():
f = open(device_file, 'r')
lines = f.readlines()
f.close()
return lines
def read_temp():
lines = read_temp_raw()
while lines[0].strip()[-3:] != 'YES':
time.sleep(0.2)
lines = read_temp_raw()
equals_pos = lines[1].find('t=')
if equals_pos != -1:
temp_string = lines[1][equals_pos+2:]
temp_c = float(temp_string) / 1000.0
temp_f = temp_c * 9.0 / 5.0 + 32.0
return temp_c -
oké, odáig már eljutottam, hogy hogyan kéne kiírni, de nem tudom hogy a script milyen változóban adja vissza az értéket.
Ezt a hibát kapom:
TypeError: expected a character buffer object -
na, nem lett jó, így kicsit még nyomoztam, és a következő van.
Van egy .sh amiben benne van ez:
sudo /usr/bin/python /home/pi/themp.py > /home/pi/themp.txt
ennek a file-nak (themp.txt) az értékét mindig kitörlöm.
Ez a file tök üres marad egészen addig, amíg kézzel le nem futtatom a parancsot (vagy ugyan azt az .sh-t amire a chrontab-ba van). akkor ír bele, és onnantól mindig. Csak azt nem értem, hogy addig miért nem. mindenkinek van írási és olvasási joga a file-hoz.
az .sh pedig biztos lefut elsőre is, mert mást is csinál, és azt megcsinálja -
létezik az, hogy a crontab-ba beállított .sh file-ba a sudo-s parancs nem tud lefutni?
-
Én egy kis python help.
találtam az adafruit-on egy program kódot, ami kiolvassa a DS18xx hőmérőből az értéket. Egyetlen bajom, hogy a végtelenségig fut, vagy amíg le nem állítom kézzel, és a világért sem tudom megfejteni, hogy hogyan tudnám azt megcsinálni, hogy az első érték után álljon meg.
A kód:import os
import glob
import time
os.system('modprobe w1-gpio')
os.system('modprobe w1-therm')
base_dir = '/sys/bus/w1/devices/'
device_folder = glob.glob(base_dir + '28*')[0]
device_file = device_folder + '/w1_slave'
def read_temp_raw():
f = open(device_file, 'r')
lines = f.readlines()
f.close()
return lines
def read_temp():
lines = read_temp_raw()
while lines[0].strip()[-3:] != 'YES':
time.sleep(0.2)
lines = read_temp_raw()
equals_pos = lines[1].find('t=')
if equals_pos != -1:
temp_string = lines[1][equals_pos+2:]
temp_c = float(temp_string) / 1000.0
temp_f = temp_c * 9.0 / 5.0 + 32.0
return temp_c, temp_f
while True:
print(read_temp())
time.sleep(1) -
Rossz helyen laksz
Nyilván kell elé trafó is meg gréc, de ezt már Te is irtad.
Persze, kb szerintem ugyan, és nyilván egyszerűbb megvenni is, ezzel a részével nem is tudok vitatkozni (meg egyáltalán nem is akarok) de a lényege szinte ugyan az, higy magad csinálod vagy dc-dc konvertert éppen megveszed. A lenyeg higy stabil, és megbízható.
Eletvédelmi dolog sem túl bonyolult. Vagy muanyag dobozba teszed, vagy fémbe, de akkor védő földre kötöd a házat. -
Eredetkleg nyilván igen.
De ha megnézted volna a videót, akkor láthattad volna, hogy 5 es 30 volt kozotti bemenőből csináltam állandó 12V-ot.
De csak példának írtam, hogy igen stabil, és biztonságos tápot lehet faragni nem nagy összegből. Nyilván az ebay-es árakkal nem veszi fel a versenyt, de nem is az a cél, hiszen az egész pi érzés az építés/készítés öröme körül forog, akkor meg miért ne lehetne a táp is DIY. -
Pont ez lett volna a javaslatom, hogy esetleg epiteni is lehetne egyet, anyira nem bonyolult.
Nem olyan régen, csináltam egy tápot, ami bemenő feszültség "függetlenül" a kimenete mindig állandó. Pontosan nem emlékszem, den nem került 2000 forintnál többe.
http://www.youtube.com/watch?v=wdqjh_l4Z0Y -
-
válasz
vargalex #6618 üzenetére
valóban, köszönöm
akkor már csak az lenne a kérdésem, hogy a Lin3Lord bash scriptjét próbaként futtatom, de pl az időre mindig ezt írja:
curl: (6) Couldn't resolve host '14-01-10'
curl: (6) Couldn't resolve host '18:19'
curl: (6) Couldn't resolve host ''
curl: (7) couldn't connect to hostMiért?
-
na, csak lenne kérdésem.
Sikerült üzenetet átküldenem, de
nekem mindig jelszót kér. Hogy lehet ezt elkerülni? -
-
ezt a pushbullet-et szeretnék kipróbálni, de ez az api-s dolog nekem még új. Tud ebbe nekem valaki szájbarágósan segíteni?
-
Csinált már valaki dlna-t pi-n?
Venni szeretném pl a telefonról sugárzott képet, videót vele. -
válasz
moli.hu #6453 üzenetére
azért szerintem az általad írt adatok alapján nem egy átlag felhasználónak mondanálak. Nekem 20-25 torrent van bent, mind 720p-s mkv. Ebből 1-2, esetleg 3 amit átlagban egyszerre visznek. 90Gb/napot sem mondanám normál felhasználásnak. Le is égne a kábelem, ha csak a tizedét akarnám átpréselni rajta.
-
Ez egy adafruit-os dht szenzor driver es lekerdezés kód. Ha csak simán a home-ba akarom futtatni egy csomo modult nem talál es leáll. De ha belepek a home/pi/adafruitakarmilyenkonyvtar/adafruit_dht_driver könyvtárba, akkor szépen fut. Természetesen teljes elérést gépeltem mindig.
-
hogy tudnék egy python programot a "háttérbe" futtatni. A problémám az, hogy ssh-n elindítom a progit, és amíg fut, addig fut, nem tudok mást csinálni, illetve, ha bezárom az ssh-t a progi is leáll.
-
válasz
Cyber_Bird #6423 üzenetére
köszönöm, ez hasznosnak tűnik
-
valamiért a wget azt mondja nekem hogy:
és mindegy, hogy github, vagy dropbox, mindenre ezt írja. miért?
-
közbe rájöttem, hogy az elérésekkel van a baj, mert nem mindegy, hogy melyik könyvtárból futtatom. Hogy lehet környezeti változót beállítani?
-
na, ha már ekkora hőmérő láz van.
Vettem egy DHT22-es szenzort, bekötöttem, és működik is az Adafruit leírás szerint.A problémám az lenne, hogy python scriptet beraktam az rc.local-ba, de nem bírom rávenni, hogy működjön. kapok vagy 20 hibaüzenetet, hogy nem talál ezt, vagy azt. Van esetleg ötlet a megoldásra??
sudo python /home/pi/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_DHT_Driver/Adafruit_DHT_googledocs.ex.py 22 4
Traceback (most recent call last):
File "/home/pi/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_DHT_Driver/Adafruit_DHT_googledocs.ex.py", line 44, in <module>
output = subprocess.check_output(["./Adafruit_DHT", "2302", "4"]);
File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 537, in check_output
process = Popen(stdout=PIPE, *popenargs, **kwargs)
File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 679, in __init__
errread, errwrite)
File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 1259, in _execute_child
raise child_exception
OSError: [Errno 2] No such file or directory
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged