Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Philips LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Majdnem megfelezi a GeForce GPU-k gyártókapacitását az NVIDIA?
Új hozzászólás Aktív témák
-
BorgBoss
tag
válasz
ratkaics
üzenetére
Az LSI az egy vicc. No nem a hardver, hanem az LSI kártya. Igénytelen, bár nekem az előző verziók vannak meg. Elhajtanám a szoftvereseit kapálni az biztos. Igénytelen. Egyébként működik, de nagyon kényes a HDD-re. Mindenképpen nézd meg a támogatási listát.
Supermicro és a Dell is ezekre építi a raid vezérlőit. Nekem van azokból is és bevallom a Dell az mindent visz. Az ottani srácok rendbe tették a szoftvert és jobb a támogatása is. Nem tudom lehet-e kapni magában, mivel egy Dell szerverrel vettem.
No és persze vagy a géped alá tegyél szünetmentest, vagy a kártyára egy BBU-t. Ez utóbbi biztosabb. Csúnya dolgokat művel egy áramszünet... -
BorgBoss
tag
Ha kicserélsz egy diszket, azt nem használja azonnal. Mindenképpen meg kell mondani neki, hogy ezzel most mi legyen. Ezt vagy bios vagy op rendszer alól teszed. De mielőtt tennél valamit, közli, hogy bocs öreg, de ami rajta van az el fog tűnni. Ergo előbb inicializálja. Innentől meg egyértelmű mi lesz a kimenetel. Meg kell mondani neki, hogy a betett vinyó hot spare és ha auto rebuild, akkor majd felhasználja. De mondom, hogy ahány szoftver annyi programozó.
Azért bereccsennék, ha a bepakolt üres vinyómat letükrözné az adatra
-
BorgBoss
tag
válasz
Pharaoh
üzenetére
-Ezért van kitalálva a raid1, ha elszáll az egyik, akkor tovább működjön. Az mindegy, hogy kihúzod vagy tönkere megy.
-Az tudom, hogy kártyás raid 1-nél a kivett hdd-t csatlakozva a partíció olvasható. Ergo, másik gépben használhatod.
-Alapvetően be lehet állítani, hogy a szinkronizálás magától vagy beavatkozásra történjen. Ha magától történik, akkor is attól függ, hogy mit talál a lemezen. Szokott szólni az intelligensebbikje, hogy ha talál értelmes partíciót, de azt nem tudom, hogy meg lehet-e adni honnan hova. Ilyenre még nem volt szükségem. Én így nem próbálkoznék. -
BorgBoss
tag
válasz
Nordbright
üzenetére
Radi8tor jól mondta, pedig csak ez az út, főleg, ha nem boot a raid1. Én nekem eddig jól működik, bár ha szinkronozni kezd egy rendszertelen leállás után, brutál lassú lesz, de adat tárolásnál ez mindegy. Nem hiszem, hogy jobb a soft raid. Nekem LSI soft raid kártyám is van és na az aztán tud még lassú lenni, nemhogy egy alaplapi. Ahhoz képest, hogy az MS készítette egész jó lett.
Viszont egy ilyen kártyás soft raid nagyon jó hdd cserékre
-
BorgBoss
tag
-
BorgBoss
tag
válasz
IamGabor
üzenetére
Ha windows op. van, akkor a hw raid működik driver nélkül. Viszont a sentinel csak akkor látja a winyókat, ha a win drivert felteszed. Csak ötlet, lehet, hogy fent van

Egyébként, ha egy HW raid disket kiszedsz és csak felteszed egy gépre, akkor semmi baja nem lesz és a sentinel ki fogja olvasni belőle az infokat. Nem bántja. -
BorgBoss
tag
Igen, egyetértek az aksival kapcsolatban.
X58-as a chipset
Nem tudom, hogy mi lesz az eredménye. Az biztos, hogy elvileg a hdd-ről szedi a kárty a raid konfigot, azaz fel szokta ajánlani az lsi az importot. Elvileg mennie kéne. Én azért sűrűn mentegetnék egy ilyen projekt előtt, de gondolom nincs mire. -
BorgBoss
tag
Ennek örülök

Érdekes, hogy az IBM, DELL és a Supermicro saját kártyái, melyek ugyanazt az LSI chip-et használják jól működik. Nekem LSI kártyákkal nem volt stabil, csak ha támogatott hdd-ket tettem mellé. Azért ennek a 2008-as chipnek ritka lassú a RAID5 kezelése. De tárolni megfelel.
Van Dell és Supermicro kártyám is ua. a chip és működik.
Mennyi ideje megy a konfig? Mármint a raid kikapcsolás nélkül? Nekem kb 2-3 hetente kifagyott az egész. -
BorgBoss
tag
válasz
laca500
üzenetére
Nem ismerem a FreeNas-t. De ha végiggondolod, akkor az alábbi esetek lehetségesek:
- Raid konfiguráció, majd rátelepül a program
- Egy adattárolóról indul a program, mely betöltődéskor létrehozza a többi eszközön raid tömböt.
Olyan viszont nincs, hogy a program hozza létre, de arról akar indulni amit még nem hozott létre, mivel majd ha betöltődött, akkor jönne létre.
A lényeg, hogy a raid-et vezérlő szoftvernek már eleve futnia kell ahhoz, hogy raid legyen. EZ lehet HDD,SSD,USB vagy bármi amin már mondjuk fut a vezérlő szoftver. -
BorgBoss
tag
válasz
bencsikgab
üzenetére
Sajnos ez egy összetett kérdés. Ennyiért nem kapsz komoly raid vezérlőt. Ha megvannak a hdd-k, akkor a típushoz kell keresned a vezérlőt. Ha nincs, akkor először a vezérlőt nézd ki és utána vedd meg a lemezeket, mivel nagyon finnyásak a típusokra. Régen a 3ware kártyák elég jók voltak, mivel nem voltak érzékenyek annyira a hdd-re. JBOD ide RAID oda a vezérlőn sok múlik.
Az a baj, hogy egy olcsóbb lsi 2008 is raid HDD igényel. Hiába próbáltam mással, folyton gond volt vele. -
BorgBoss
tag
válasz
Balamber76
üzenetére
Nézd meg ezt

Én egyébként nem kötném raid-be az SSD-ket. Inkább külön meghajtóként. Egy ilyen szoftveres raid nem biztos, hogy jól kezeli az SSD-ket. Én használok SSD-t raid6-ban, de csak lsi 2108-as chippel. Az alatt reménytelen, kategória szinten. Sőt A raid ssd-t egy 2208-as chip ugyan ilyen SSD-kel nem tudta rendesen stabilan kezelni 8 db. De nem vagyok egy nagy teszter. Szét kéne nézni a külföldi fórumokon.
-
BorgBoss
tag
válasz
Zola007
üzenetére
Én használom, de szerencsére nem volt még problémám vele. Volt akinek elszállt egy hdd és a másikon megmaradtak az adatok és ez ráadásul boot hdd volt. Nem tudok garanciát adni rá, mivel microsoft. Ha úgyis adat hdd, akkor próbád ki mi van akkor, ha az egyik tükör hdd-t kikapcsolod és így csak a másikat tudod használni.
-
BorgBoss
tag
válasz
pc_seft
üzenetére
Ha mega, akkor LSI, és igazam is van. Sajnos én is ilyenek használok
amióta a 3ware-t megvette...Na azok voltak a vezérlők!
Az LSI driverek rohadt egy finnyásak. Ha játékra nem használod, akkor én feltennék egy linuxot, mondjuk debiant. HA még nem tettél ilyet fel, akkor ubuntut. -
BorgBoss
tag
válasz
pc_seft
üzenetére
Na ezt benéztem. Csak egyszer készítenének olyan weboldalt, ahol, ha a terméket kiválasztom, akkor nem irányít valahova máshova

Szóval, most hogy így meglestem - a valós oldalt - a win2000 is támogatott, de vezérlő drivert nem találtam. A fujitsut mindig kedveltem a supportért
Meg kéne lesned milyen scsi vezértő van az alaplapon vagy esetleg kártyán. Akkor okosabb lehet az ember. Olvass le valamit az alaplapról is. -
BorgBoss
tag
válasz
Bacusuz
üzenetére
A probléma esetleg ott kezdődik, hogy egyáltalán raid tömbben miként látja az eszközöket. Ha nem SSD-nek, akkor az oprendszer sem annak foga látni ezét nem is kezeli úgy őket. Ettől még lehet gyorsabb fizikailag, de mint ismeretes az SSD élettartalmára már nem annyira mindegy. Magyarul így mehet ahogy a csövön kifér, de az a kérdés, hogy meddig.
-
BorgBoss
tag
válasz
bencsikgab
üzenetére
Ez szerinted minden ok?
"logicaldrive 5 (1.8 TB, RAID 0, Failed)"
"physicaldrive 1I:0:4 (port 1I:box 0:bay 4, SATA, 0 MB, Failed)" -
BorgBoss
tag
válasz
bencsikgab
üzenetére
Ezt próbáltad?
-
BorgBoss
tag
válasz
bencsikgab
üzenetére
Raid rendszernél a lassabb hdd mindig lassít, hisz a felosztott adatok olvasásakor rá kell várni. Próbáld meg anélkül raidet konfigurálni és ha gyorsabb a rendszer, akkor az a szűk keresztmetszet.
-
-
BorgBoss
tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Elvileg nem, mert nem a raid tárolón történik a változás, hanem a szoftveres oldalon. Az a gyártó feladata, hogy az új bios is ugyanúgy kezelje. Persze, ha valamit elrontanak, akkor max nem olvassa, de nem vesznek el az adataid. Nem vállalnak felelősséget persze semmiért. Ha szoftveres hiba van az új biosban és ezáltal valamit használat közben tönkretesz - ez is megeshet - de még ilyet nem hallottam.
Bár tény, hogy ez szoftveres megoldás, de jól néznék ki, ha bármelyik szerverem fw. frissítés előtte le kéne mentenem több 10 terabájt adatot. -
BorgBoss
tag
válasz
kisfurko
üzenetére
Az írja, hogy raid migration lehetséges, de a te esetedben nem raidből lenne a megvalósítás.
Eddigi kontrollerek mindig felhívták a figyelmet a merevlemezen lévő adatok megsemmisülésére. Úgyhogy sanszos, hogy 3 winyó kell. De ha fontos adatod van rajta, akkor én semmiképpen sem bíznám egy kontrollerre a megmaradását, míg a konfiguráció kész nincs.
Ha kihívásnak tekinted, akkor esetleg két kisebb winyóval próbáld meg először. Pakolj rá valami adatot, aztán hajrá. -
BorgBoss
tag
A raidnél nem 1+1 nem egyenlő 2-vel. Sajnos erre így nem lehet számítani.
Alapvetően egyetlen winyó sem tudja a beígért névleges teljesítményt.
A 300 Mb/s csatornánként értendő, azaz egy csatornára 1 eszközt lehet feltenni. Másképp nem is lenne értelme, mert 4 winyónál, már csak 75 MB/sec lenne és akkor minek az egész.
AZ, hogy egy vezérlő hány eszközt tud kezelni és után milyen sebességű csatornán, azaz merre megy, az megint egy másik kérdés. -
BorgBoss
tag
24 esetén: 2x16,3x8,4x6-ot enged.
20 esetén: 2x10,4x5 én az utóbbit választottam. Így maradt 4 winyó ami hotswap vagy más lehet.
A régi 3ware (8 portos) engedte a tömböket újra felhasználni, így lehett összeállítani a raid kombinációkat. Sajnos ezt már kihagyták most. Pedig jó kis kártya ez. A gépemben is van egy 4 portos.
A meghibásodás csökkentése érdekében, akkor jobb lenne mondjuk 7x3 v 5x4, de sajnos ez nem megvalósítható.
Ha a tömböket újra fel lehetne használni, akkor lehetne esetleg a raid5 -ös tömböket újra raid5-be kötni. Így egy tömb 2x disk meghibásodás esetén is működne. De persze ez csak egy elmélet, mert a raid témakörben ilyenről még nem hallottam, azaz nem is olvastam. -
BorgBoss
tag
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Csak eredményeket, olyan szép átfogó tesztet mint Te nem biztos, hogy össze tudok ütni. Ami adatot kicsiszolok belőle, azt leírom. És esetleg screenshotot.
Most 24-es RAID 0 600 MB/s körül írja az adatokat +- 30MB
Most még linuxal szórakoztatom, de majd feltolok egy w7x64-et és everestel készített képeket beillesztem ide. -
BorgBoss
tag
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Megsasoltam a dokumentumodat és szép munka!
Nekem volt 4 winyóm raid 0-ba kötve, hogy a mysql adatokkal gyorsan tudjak dolgozni.
Sajna pár hónapja az egyik jajveszékelve kimúlt, de szerencsére sírt egy ideig, hogy jó lenne menteni.
Viszont egyszer régen tesztelgettem 8 winyót és nekem a raid 05-jött ki a leggyorsabbnak. Mármint ha a biztonságot is figyelembe veszem.
A mostani 24-es 3ware kártya nam támogatja ezt, csak a raid 250-et
-
BorgBoss
tag
válasz
[CM]Crusher
üzenetére
Akkor lenne ez még brutálisabb, ha mondjuk SSD-ket pakolnék bele, abból is mondjuk a leggyorsabbat

-
BorgBoss
tag
Sziasztok!
A sokat látott és hallott Guruk véleményére lennék kíváncsi, hogy ők milyen RAID tömböt konfigurálnának 24 db winyóból. 3Ware 9650 SE, battery unit, 24db 320GB WD
Lehetőségek:
Raid 10,50,5,6
50 alatt (2x12,3x8,4x6)
Fontos a sebesség, 6-8 millió rekordos - 80-100 adatmezővel - mysql táblák.
Most 4x5-ös RAID 50-et állítottam be 4 hot-spare-el. (ez itt a biztonsági rész
)
Na és persze csakis linux (debian) fog rajta futni
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÚJ Lenovo Yoga 7 - 14" WUXGA OLED Érintő - Ryzen AI 5 340 - 16GB - 512GB - Win11 - 4 év garancia
- Samsung Galaxy A26 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPad Smart Keyboard magyar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 6GB Rampage SHIVA DEEPCOOL 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Az LSI az egy vicc. No nem a hardver, hanem az LSI kártya. Igénytelen, bár nekem az előző verziók vannak meg. Elhajtanám a szoftvereseit kapálni az biztos. Igénytelen. Egyébként működik, de nagyon kényes a HDD-re. Mindenképpen nézd meg a támogatási listát.

Persze nem én találtam ki, de megvalósítható.