- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Philips LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
- VR topik
- Gaming notebook topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
mert a gdpr egyik fontos alaptétele, hogy mindig tudd, hol vannak az adataid.
ha webes cuccot csinálsz, akkor az adat maga marad a szerveren, csak a képe jelenik meg az ügyfélnél. ha meg vastagklienst, akkor a kliens program magába tölti az adatokat, és akkor oda kell figyelni arra, hogy mit tud letölteni üzemszerű működés esetén, és mit betörési kísérlet esetén.
-
bambano
titán
Sztanozs kolléga rendesen beletenyerelt, előfordulhat, hogy az adatvédelmi rendelet önmagában elég kényszerítő erő a webes cuccra.
és akkor nem az lesz a kérdés, hogy kiad-e 2-3 millió forintot egy új webes rendszerre vagy tákolják tovább 200 ezerért a régit, hanem az, hogy 3 misiért új rendszer vagy 3000 misiért adatvédelmi bírság.
-
bambano
titán
én nem tudnék neked konkrét választ adni.
az ilyen témákban inkább valószínűségek vannak, amik megalapoznak vagy elvetnek egy döntést.van egy programod, nem tudjuk, miben írták, nem tudjuk, mik a függőségei, mennyibe kerül karbantartani.
pláne nem tudjuk, mekkora meló folyton azon erőlködni az ügyféllel, hogy töltse már le az újabb verziót. és különösen nem tudjuk, az ügyfeled belső szabályzatai szerint mekkora meló új verziót letölteni, letesztelni, feltenni, stb.de azért ilyen hüvelykujj szabályokat lehet mondani, amik támpontot adhatnak:
- a szoftver hajlamos kuplerájosodoni. szerencsés esetben elindul egy jól megtervezett, tiszta felület + kódbázis, amibe időnként apróságokat beleraknak, de azt már nem azzal a fegyelmezettséggel, mint az eredeti kódnál. eredmény: a kód egyre gyorsulva halad a karbantarthatatlanság felé.
- a cég nagyon változik, emiatt bármennyire is jó a program, a cég kifordult alóla.
- a platform, amire fejlesztették, elavult, akár csak verziószámban, akár teljesen. én jártam így: a woodstock kihalt alólam.és tipikusan előfordul az, hogy hirtelen sokat kellene belenyúlni.
szemből tolja a témát, hogy ez sokba fog kerülni, és nem két nap alatt lesz kész.
annak kell ezt érezni, aki rendesen ismeri a programot, hogy érzi-e már a viszketést, hogy ki kéne kukázni az egészet és újrakezdeni nulláról.
a magam részéről, tájékozatlanul, biztos azt mondanám, hogy a webes felület király, telepített szoftvert adni kliensnek rossz gondolat. de nem hiszek benne, hogy ennek itt döntő érvnek kell lennie.
-
bambano
titán
válasz
sztanozs #11869 üzenetére
2016/679. eu tanácsi rendelet 9. cikk, 1. bek:
"A faji vagy etnikai származásra, politikai véleményre, vallási vagy világnézeti meggyőződésre vagy szakszervezeti tagságra utaló személyes adatok, valamint a természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok és a természetes személyek szexuális életére vagy szexuális irányultságára vonatkozó személyes adatok kezelése tilos."ez alól van néhány kivétel a 2. bekezdésben, amelyeket nem látom, hogy rá lehetne-e erőltetni arra a problémára, hogy helyi tárolás helyett eu-n kívüli jogrendbe illeszkedő felhős tárolót veszel igénybe. az is erősen kétséges, ha magyar felhőbe tolod fel, mert erre sem ad kivételt a második bekezdés.
3. bekezdés: " Az (1) bekezdésben említett személyes adatokat abban az esetben lehet a (2) bekezdés h) pontjában említett célokból kezelni, ha ezen adatok kezelése olyan szakember által vagy olyan szakember felelőssége mellett történik, aki uniós vagy tagállami jogban, illetve az arra hatáskörrel rendelkező tagállami szervek által megállapított szabályokban meghatározott szakmai titoktartási kötelezettség hatálya alatt áll, illetve olyan más személy által, aki szintén uniós vagy tagállami jogban, illetve az arra hatáskörrel rendelkező tagállami szervek által megállapított szabályokban meghatározott titoktartási kötelezettség hatálya alatt áll"
Tehát a 3. bekezdésnek valószínűleg meg lehetne felelni itthoni tárolással, de nem publikus felhőben, hanem a szoftverkészítő saját felhőjében, ami mellé erre szakosodott adatvédelmi szakember és ezen szakember valós, célhoz kötött működése társul.
persze meg kellene nézni, hogy a jogszabály itt most egy kalap alá veszi-e az adatkezelést és az adatfeldolgozást. mert ha nem, akkor nem viheted ki a rendelőből az adatokat.
-
bambano
titán
ez a topic tényleg arról fog szólni, hogy pár hsz-t is visszaolvasni képtelenek offtopic kérdéseit kell megválaszolni?
mert ha igen, kiveszem a kedvencek közül.
-
bambano
titán
"Egyáltalán bármit felrakni adminisztratív okok miatt macerás": miért lenne macerás? ahova a programot felrakhatod, oda a libeket is fel lehet rakni, csak meg kell mondani a linkernek, hogy ott is keresse. sima userként is rakhatsz fel libeket, max. annyi a gond vele, hogy ahova te, mint user felraktad, oda más is rakhat, ha megtörte az user accountot.
"Hogy a fenébe' találok statikus dev libeket": ha tudod a library nevét, akkor
find / -name 'lib*nev*.a'
redhatot nem ismerem, debianban van egy apt-file nevű parancs, ami bármelyik fájlról megmondja, hogy melyik csomagból lehet telepíteni. keress ilyet redhatre. -
bambano
titán
elvileg fel kell hozzá rakni a statikus dev libeket is, mert shared object libeket nem tud statikusan linkelni.
mindegyiket annyiszor kell beírni a parancssorba, hogy a függőségeket fel tudja oldani.szerk: egyébként a fejlesztői libeket nem kell felrakni, elég a runtime-ot. azt akár a programmal magával is felrakhatod, és a linkernek megmondhatod, hogy hol legyen a preload könyvtár.
-
bambano
titán
az általad adott két meghatározás nem ugyanarról szól, így sem nem ellentétesek egymással, sem nem lehet közéjük betódulni, mert nincsenek vonalban.
az egyik meghatározásod a tudásról szól, a másik meg a termékről. a kettő között nincs piaci rés. két külön területen egy-egy pont.
Más: szerintem ideje lenne szétválasztani a topicot kétfelé: programozással kapcsolatos karrier és egyéb kérdésekre, meg a szigorúan vett programozási kérdésekre. persze mehetne a sok mennyit ér ezmegaz a diploma az álláskeresés topicba is. de mindenképpen jó lenne, ha itt kódbeli problémákról meg algoritmuselméleti kérdésekről lenne szó, és nem futnánk le 500x ugyanazokat az offtopic köröket, hogy melyik diploma (hiánya) mennyit ér.
-
bambano
titán
"Az ilyen matekes, fizikás tárgyak fölöslegesek": ez, természetesen, nem igaz.
másrészt nézd meg azt a feladatsort. nem akarok senkit megbántani, de akinek az a feladatsor szórótárgy, azzal programozás terén sem akarok együttműködni. aki megoldja legalább a felét kapásból fejben, azzal lehet elkezdeni programozásról beszélni.
-
bambano
titán
nem én hozom fel mindig, hogy nem kell diploma, ezt általában nem diplomázottak szokták előszedni.
de ez időtől függetlenül mindig téves, tehát indokolt rá válaszolni."Plane junior szinten, az elejen, amikor az egyetemen tanult extrakbol konkretan meg evekig semmit nem fognak tudni felhasznalni": ahha. tehát mondjuk az egyetemen tanult progmódszertanból a ciklusoknál kivesézett megállási feltételt sem fogja tudni felhasználni? annyira junior, hogy a ciklust már nem bízzák rá, csak az if-et?
"Azok programozasban meg kb egy szinten vannak": nem, nincsenek egy szinten. Aki tisztességesen elvégezte a vonatkozó egyetemet, nem csak magolt, meg is értette, az mindig sokkal jobb programozó lesz, mint aki nem tanulta meg ugyanazt.
Minél inkább hiszed azt, hogy egyetem nélkül is ugyanolyan jó programozó lehet valaki, annál inkább sugallod burkoltan, hogy a diploma nullát ér. Ami, természetesen, nem igaz.
Nem offolok tovább.
-
bambano
titán
"ha 3 honapig raall egy neki tetszo nyelvre, mar jobb programozo, mint aki vegigszenvedte, de mast nem csinalt.": tehát azt állítod, hogy az egyetemet eltrógerkodó hallgatóból rosszabb programozó lesz, mint aki egyetem helyett ráfordítja a megfelelő mennyiségű energiát?
ki hitte volna...
a korrekt összehasonlítás az, ha egyetemet tisztességesen elvégzőt hasonlítod a más módon tisztességesen felkészülővel.
-
bambano
titán
szerintem ennél sokkal korábban kellene kezdeni.
az, hogy tapasztalat kell a tapasztalat megszerzéséhez, rekurzió és nem működikazt lehet csinálni, hogy hétköznapi dolgokat kell algoritmizálni, hogy világos legyen, mit jelent egy nagyobb feladat lebontása kisebb, majd elemi lépésekig. a hétköznapi dolog alatt pl. egy tojásfőzést vagy hasonlót értek.
-
bambano
titán
válasz
Prosectura2 #11291 üzenetére
a bash programozásnak van saját topicja.
a kérdés, hogy a hosz= kezdetű sorban az aposztrófok helyére mit írtál. ha sima aposztrófot, akkor az a hiba, ha fordított aposztrófot, akkor máshol.
de ez a fajta processz behelyettesítés elavult, mert nem egyszerű egymásba ágyazni. helyette a $( parancs ) forma javasolt.
-
bambano
titán
válasz
pvt.peter #11272 üzenetére
fáradj át a matematika topicba.
-
bambano
titán
talán programozás topicban nem kellene ilyeneket irkálni...
egy menetben beolvassa az angol fájlt, csinál belőle egy asszociatív tömböt (c#-ot nem ismerem, php-ben meg bármi lehet a tömbindex), majd második menetben beolvassa a magyar fájlt, és amelyikhez van a memóriában érték, azt kiírja.ne csináljunk már O(n)-es problémából O(n^2)-et.
most arról nem beszéltem, hogy rendes oprendszeren van sort meg join, és ezzel programozás nélkül meg lehet oldani a problémát.
-
bambano
titán
válasz
ad4m1337 #11116 üzenetére
nem jó a kérdés. az első programnyelv megtanulása (legalábbis nekem) teljesen más volt, mint a többi.
az elsőt hagyományos oktatás keretében (tanár táblánál magyaráz, stb.), de akkor nem csak magát a programnyelvet tanították meg, hanem az algoritmizálást is.a többit már egyénileg, különböző módokon. volt, amit először könyvből, majd gépen. volt, amit terminálon, okos fejlesztői környezetben.
az algoritmizálást szerintem példákkal érdemes, de lényeges, hogy a példák kicsik legyenek, és mindig egy újdonságra koncentráljanak. kicsi: 6-8 soros.
-
bambano
titán
szerintem ez teljesen általános blabla.
a legfontosabb tulajdonság, amit kihagytál, az a dekonstrukció képessége. hogy képes legyél egy nagy egészet több lépésben kisebb és kisebb elemekre bontani egészen odáig, amíg a kapott elem egyenlő lesz az általad használt programozási nyelv egyik konstrukciójával.
-
bambano
titán
válasz
kezdosql #10999 üzenetére
ha van szervered, rá lehet tenni a vpn szerver funkciót is.
ha nem, akkor 20 rugóból (bruttó) már van olyan mikrotik router, ami elvisz pár vpn-t, hardveres titkosítással. [link]a vpn egyáltalán nem akkora kiadás, hogy félni kelljen tőle, nem nevezném antiszociálisnak azt, aki először bedobta ide az ötletet.
-
bambano
titán
válasz
gyurman #10769 üzenetére
"Adott hosszú egységben több db változó hosszúságú a legoptimálisabb elosztásban hogyan helyezhető el?": ez a pakolási feladat szerintem: van x darab cuccod, hány egyforma bőröndben tudod elvinni.
bebizonyították, hogy ha méret szerint sorba rakod a cuccokat, majd úgy pakolsz, hogy csökkenő sorrendben belerakod az első bőröndbe, amibe belefér, akkor max. 1 bőrönddel kell több, mint az elvi optimum. -
bambano
titán
válasz
bandi0000 #10670 üzenetére
szerintem mindkettőnek van értelme, de az fpga programozásban nagyobb távlatokat látok, mert ritkább tudás. itt a haveri körben kereslet is van rá. (nem úgy értem, hogy a haverok keresnek ilyen embert, hanem úgy, hogy a haverok közül, aki ért hozzá, azt folyton keresik).
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #10608 üzenetére
" Egy tömb rendezéshez nem kell sok matek, de azt pl. tudnia kell, hogyan és mikor kell kilépni a ciklusból": pontosan erről beszélek, a kilépési feltétel neked, mint embernek, elég egyszerű, mert ránézel és pont. a gépnek nem. tehát fel kell tudni írni azokat a matematikai állításokat, amik a bemenő paraméterek megfelelőségét megmondják, ugyanezt a kimenőkre és meg kell tudni fogalmazni a megállási feltételt.
ebben van egy adag kombinatorika (maximum hány lépés kellhet a tömb rendezéséhez a legrosszabb esetben) meg egy csomó matlog.
enélkül nem tudod papíron se leprogramozni, se végrehajtani a rendezést. hogy ellenőrzöd a függvénynek átadott paramétereket, ha nem írtad fel formálisan, hogy mit vársz? pláne hogy írsz unit tesztet?
mindenki használ matematikát programozás közben, max. nem veszi észre vagy nem üti meg nála az ingerküszöböt, mert már automatikusan megy.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #10605 üzenetére
"Egy másik példa volt: egy adott tömb sorba rendezése papíron, leírva a ciklusonkénti állapotot. Sokat elmond arról, mit tudsz a programozásról, és nem kell matek hozzá.": ehhez konkrétan pont kell matek, meg matlog. ezt a konkrét példát anélkül nem lehet szakszerűen megoldani. ha pedig hozzátetted a szükséges mateket, akkor már félig belemásztál a progmódszertanba, programhelyesség bizonyításba, az meg javarészt matlog.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #10598 üzenetére
egy fibonacci messze nem komoly matematika. majd ha a zárt alakját kell levezetni, az igen.
szerintem alap dolgokat bármikor kell tudni. főleg akkor, ha ezek a dolgok max. gimnáziumi tananyag szintje. -
bambano
titán
szerintem nyitni kellene egy vitát arról, hogy ez most a programozási területen állást keresek topic, vagy a programokkal, algoritmusokkal, ilyesmivel foglalkozó programozás topic.
a magam részéről nem fogom tovább olvasni huszadjára is ugyanazokat a kérdéseket, amik, szerintem, az álláskeresés topicba valók.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #10562 üzenetére
"Távoli asztali programot szeretnék írni visual studio-ban.": én lebeszélnélek róla, felesleges feltalálni a melegvizet.
a natolással az a gond, hogy befelé menet küzdős. tehát konfigurálni kell, ezt akarod elkerülni.
kifelé menet viszont általában semmi nincs, tehát csak annyi a megoldás, hogy a távoli asztalhoz úgy férj hozzá, hogy minden kapcsolat kifelé megy a natok mögül. ehhez kell egy szerver, amit neked kell biztosítani, ahova bejelentkezhetnek ezek a kliensek.ha úgyis telepíteni kell programot a gépekre, akkor inkább virtuális magánhálózatot telepíts oda, és akkor nem kell programot írni, csak felkonfigurálni a vpn-t, és azon keresztül meglévő eszközöket használhatsz.
-
bambano
titán
válasz
T0mBd1gg3R #10556 üzenetére
tehát sok pénzt szeretnél keresni, de mások munkáját nem akarod megfizetni?
-
bambano
titán
szerintem az elképzelésed reális, 4-5 év alatt feljebb lehet lépni.
hogy nekem mennyire tele van a hócipőm (ha már téma lett az aláírásod) azzal, hogy azt a tudást, amit a topic állandó lakói 8-10-15 év alatt véres verejtékkel felszedtek, a frissen jöttek pár hét alatt kényelmes sétagaloppal tervezik megtanulni...
nagyon kérek minden newcomert, hogy ezt a hülyeséget fejezze már be és tanúsítson több tiszteletet ezen szakma iránt!
-
bambano
titán
nekem is ez lett a fő skillem, hogy sokkal előre tudom, melyik főnök mit fog elcseszni és rá lehet készülni.
és arra is rászoktam, hogy maradjon írásos nyoma annak, hogy ő akarta, ami nem jött be.de azt máig nem tudtam megszokni, hogy amikor elkészül egy projekt, akkor sok mihaszna tolong, hogy ő csinálta, ő csinálta, én meg tudom, hogy én csináltam...
-
bambano
titán
válasz
bandi0000 #10369 üzenetére
így kell elképzelni ezt a szakmát.
felvesznek egy céghez/cég osztályára, ahol belső vagy külső igényekre fejlesztenek szoftvert.A projektek úgy indulnak, hogy a saját bónuszkiírásukon kívül semmit figyelembe nem vevő, senkire nem hallgató yuppie managgák megkötik az üzleteket. itt rögtön beindul az orbitális fillérb.ás, a megrendelő ingyen szeretné leprogramoztatni a harmadik világháború végéig terjedő időszak komplett gazdasági modelljét három banánért a majmokkal, míg a szállító szerint már az is sok pénzt ér, hogy van szék a tárgyalóban, ahol épp egymást irtják. természetesen mindezt tegnapra.
azt nyilván nem beszélik meg, hogy mi a projekt tárgya, mert ahhoz egyik sem ért. majd megkapják a fejlesztők a feladatot, hogy programozzanak le egy piros kört, ami egyenes és kék. [link]
a projekt békésen indul, minden fejlesztő kap egy megfelelőnek látszó részfeladatot, és elkezdődik a programozás. a munkaidő emberi időpontban végetér, lehetne akár magánéleted is, a vérnyomásod kortól függően elfogadható sávban mozog. a programozók ilyenkor szoktak valami nekik tetsző aprósággal elszöszölni hetekig.
majd valakinek beüt az agyába, hogy a projekt nem lesz kész időben. ez két dolog miatt szokott bekövetkezni (megengedő vagy):
1. nem gyarapodik a kód és a kész funkciók listája az elvárt ütemben
2. részteljesítésekkor derül ki, hogy amit a programozók hisznek a feladatról, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit a megrendelő hitt, azzal se, amiről a megrendelő azt hitte, hogy elmondta.azt, hogy ez bekövetkezett (hogy a projekt "pirosba" ment) arról fogod észrevenni, hogy egyre több főnök akadékoskodik a projekten, egyre több jelentést kell írni, egyre több meetinget szerveznek a projekt felgyorsítása érdekében. pedig ezek közül kb. egy se hatásos.
a munkaidőnek lőttek (úgy értem, a határainak). bent alszol, akkor engednek haza, ha már olyan büdös vagy, hogy két emelettel lejjebb a hr-en se lehet megmaradni a szagodtól (a közvetlen kollégáid nem szólnak, mert ők is büdösek, így nem érzik), a kiürült pizzásdobozokból pótasztalt csináltatok magatoknak. a takarítónő extra bónuszt kap, hogy ne dohogjon már állandóan a kupleráj miatt, ami a munkahelyen van. egyre durvább élénkítőket toltok. a kollégád fáradságból véletlenül a folyosói virág cserepébe pisil, másnaptól Gru is veletek dolgozik...
amikor a managgák a birkózás közben valami egyezségre jutnak, akkor átadásra kerül a projekt aktuális állapota a megrendelőnek. azt nem mondanám, hogy termék, mert a projekt terméknek tudományosan lefektetett meghatározása van... ekkor a programozók kicsit fellélegezhetnek, az aktuális zombi sorozat forgatása átkerül a bevezetéssel foglalkozó céghez, és ott indul meg ugyanez a hisztéria.
de akkora ti, programozók, már vagy észhez tértetek a zombiságból, vagy nem, de jön a következő vonat.
-
bambano
titán
szerintem annak az esélye, hogy C-ben megírj egy egyenes jelölést fordított lengyel jelölésre alakító programot egy hétvégén, nulla.
a valódi kérdés az, hogy erre szükség van-e. ha numerikus integrálást kell csinálni lengyel jelöléssel, így szerepel a kiírásban, akkor nem kell egyenes jelölést fordítottra alakító programot írni, mert nem ez a feladat.
fordított lengyel jelölésben megadott függvényt szerintem le lehet programozni egy hétvégén, akár c-ben is.
-
bambano
titán
közben kiderült, hogy a wine-t lehet futtatni grafikus felület nélkül is, így előfordulhat, hogy ez mégis megoldás lenne. socket szerencsére nem kell, mert a dll összesen annyit csinál, hogy beolvas két fájlt, titkosítja, és abból csinál egy harmadikat, amit kiír a diszkre.
közben az is kiderült, hogy a mono binárisan kompatibilis a windows-zal. a dll olyan microsoftos formátumban van (pe), amit a mono ismer. tehát elméletben előkerült egy másik járható út is, hogy c#-ban ha be lehetne tölteni ezt a dll-t, meghívni, akkor az akár futhatna is linuxon monoval. de ez a jelenlegi helyzet szerint csak elméleti lehetőség
ha ez utóbbiban tudna valaki segíteni, azt megköszönném.
-
bambano
titán
üdv
nem tudtok véletlenül valami nem túl bonyolult módszert arra, hogy egy windowsos dll-t használhassak linuxon? a wine és környéke nem jó válasz.
-
bambano
titán
válasz
Santiagain #10169 üzenetére
ha felraksz egy odbc drivert az excel alá, akkor használhatod adatkinyerésre az excelt is, miközben az adatok sql adatbáziskezelőben vannak.
-
bambano
titán
válasz
Santiagain #10162 üzenetére
firebird.
kotorászni meg access. -
bambano
titán
válasz
sirszevenap #10122 üzenetére
hogy a visual studió miért kínál kétféle magyart, azt nem tudom, sose volt a kezemben.
a linuxok azért szoktak hasonlót csinálni, mert az egyik a régebbi, iso-8859-2 Latin2-es karakterkódolást használja, a másik az újabb utf-8-at. lehet, hogy a vs-nél is választhatod a cp1250-es (nem emlékszem pontosan) meg az utf-8-as kódolást.
-
bambano
titán
Nem tud valaki olyan programot (parancssorost, esetleg forrásban), ami gps koordinátákat átszámol eov-re?
tia
-
bambano
titán
válasz
enginev3.0 #10073 üzenetére
putty.
-
bambano
titán
válasz
Szabesz #10005 üzenetére
jól, kicsit bonyolultan levezetve
mint azt korábban helyesen megjegyezted, ha 1, akkor felesleges négyzetre emelni. emiatt a pow(....) oldal valójában négyzetgyök(.....) <=1, de ezt négyzetre emeltem, hogy a gyökvonás elmaradásával is gyorsuljon a program.
ha a négyzetgyökös formát veszed, akkor az egy x,y koordinátájú pont távolsága az origótól, vagyis a képlet egy egységsugarú negyedkörről szól. véletlenszerűen dobálok bele pontokat, és számolom, melyik esett a körcikkbe. mivel az origó középpontú kör szimmetrikus a koordináta tengelyekre, ezért elég az első síknegyeddel foglalkozni és ezért szorzom meg 4-gyel.gratula
-
bambano
titán
a kérdésem alapvetően az, hogy találtam egy program bugot?
írtam ezt a kis programocskát php5-ben:#! /usr/bin/php5 -q
<?php
$total=bcadd("0","0");
$count=bcadd("0","0");
while(true) {
$total=bcadd($total,"1");
if((pow(mt_rand(0,1),2)+pow(mt_rand(0,1),2))<=1)
$count=bcadd($count,"1");
printf("%s: %s %s\n",$total,$count,bcmul(bcdiv($count,$total,40),"4",40));
}
?>ez a harmadik oszlopban a nagyjából elfogadható 3 körüli értékeket írja ki. ha az ifnél a <=1-et <1-re cserélem, akkor meg 1 körüli értéket, ami teljesen elfogadhatatlan.
bónusz kérdés: mit csinál a program?
ha ezt megfejtjük, akkor már világos, hogy miért totálisan rossz az 1 körüli érték. viszont ha tényleg totálisan rossz, akkor ez egy bug a php5-ben.
-
bambano
titán
válasz
NemszakiTomi #9968 üzenetére
ha a latexet ismered, akkor a ctan-on találhatsz hozzá vonalkód generátor csomagot, többfélét is.
ha a latexet nem ismered, akkor "picit" bővebben nem tudok írni róla -
bambano
titán
válasz
NemszakiTomi #9964 üzenetére
én latexben oldottam meg.
-
bambano
titán
postgreshez anno volt olyan cluster megoldás, ami az sql kéréseket szórta szét a node-ok között. utána a kéréseket minden node-on kiértékelte. így a random függvény is lefutott minden node-on külön. az összes jelszó meg autentikációs token meg minden ilyen, amiben véletlenszám is volt, úgy szétszaladt, hogy nem is lehetett többet összeterelni.
-
bambano
titán
válasz
akrobet #9893 üzenetére
nem tudok elképzelni olyan helyet, ahol mssql-t ne lehetne találni. tehát ha szolgáltatót is kell váltani, adatbázismotort nemigen.
másrészt ha nosql-re kellene váltanod, ott a legkisebb problémád lesz az, hogy pár eljárás volt az sql motorban. sql-ről nosql-re váltani az kb. a komplett alkalmazás újratervezését jelenti."Nem lehetetlen SQL-ben megírt kódot tesztelni, karbantartani, csak nagyon hamar el fog menni tőle a kedved, ha egy olyan business model-ed van, ami kb 300 egyedi entitásból áll 15+ level mélységű relationokkel...": itt nem arról van szó, hogy az egészet tedd procedurális sql-be, hanem arról, hogy azt az egy problémát, amivel a threadet elindítottad, azt tedd ilyenbe.
nekem vannak kétségeim, hogy jól van-e tervezve az az adatbázis, amiben 15+ level mélységű relációk vannak, különös tekintettel a view-ekre...
"nagyon hamar el fog menni tőle a kedved": ezt a szempontot nem annyira szokták figyelembe venni... nekem pl. a felvételi elbeszélgetésen elmenne a kedvem, ha mssql-ről esne szó
-
bambano
titán
válasz
akrobet #9885 üzenetére
"Számomra az is fura olvasni olyan érvelést, hogy valamit milyen kevés sor kódból lehet megírni..": az érvelésem lényege, hogy ha lényegesen több sorból hozod össze, akkor valamit túlbonyolítottál, tehát nem fog sikerülni.
"entity framework-kel": itt szoktak elbonyolódni a dolgok, mikor bejön a framework framework hátán
ne hidd, hogy egy tömör, sima kódot nehezebb olvasni, mint egy agyonframework-özött kódot. php-ben behúzol egy táblát két sorban, ugyanez egy perzisztencia réteggel külön osztályhegyeket igényel.
-
bambano
titán
válasz
martonx #9881 üzenetére
no, ilyen, amikor nagyvállalati rendszerszervező és manager kezdi kialakítani az architektúrát
ezt ezer sor alatt meg lehet írni php-ben és postgresben. ha valaki jól át tudja faragni a php-t c#-ra, akkor nem lesz nagyon sokkal több sor c#-ban se. mondjuk az kérdés, hogy amit a php-ben lehet kuplerájt csinálni változókezelés terén, és ebben a probléma megoldásban hasznos is lehet, azt hogy írja meg valaki c#-ban, de bizonyára erre is lehet választ adni.ha viszont elkezdenek objektumokat meg gettersettereket faragni rá, meg ilyen-olyan szervizeket, akkor elszáll az egész a holdba.
számomra csak egy kérdés van, milyen előnnyel járna átfaragni a php kódot valamelyik postgreses natív nyelvre.
-
bambano
titán
válasz
akrobet #9878 üzenetére
rendben, akkor találj ki egy programozási nyelvet, aminek az értelmezőjét c#-ban írod meg. én phpban írnám, mert igazán nagyon durvát szerintem abban lehet kavarni, de ha neked c# kell, nem gond.
ha az értelmezőt c#-ban írod, akkor le fog fordulni és működni fog további függőség nélkül."Továbbá a kiindulási helyzet is az, hogy már adott a rendszer többi része, tehát valószínűleg késő lenne egy új programozási nyelvet "feltalálni" és az adatbáziskezelőt lecserélni.": az adatbáziskezelő lehet jó vagy rossz korlátozó tényező, de ha csak adatbázison keresztül kommunikálna a rendszer, akkor nem lenne gond, hogy más nyelvű modulokat faragj mellé.
"Namármost, ha én olyan szinten lennék (de nem vagyok) hogy írjak egy új nyelvet, amiben ezeket a szabályokat kellene írni, attól még nem szűnne meg a szükség a maintenance-re": ha az értelmezőt nem kell módosítani, akkor a kódot emiatt nem kell karbantartani, így az a fajta karbantartás nincs, ami akkor lenne, ha kódba vésnéd a logikát. a szabályrendszer karbantartását meg, szerintem, meg lehetne egyszerűen oldani, ha jól megmakrózod az egészet.
nem olyan nagy durranás, régi ibm gépeket assemblyben programozták, mert a makro assemblere mocskos jól volt megfaragva.
hasonlót, kicsit kisebb léptékben, csináltam magamnak nemrég, megvolt egy nem alvós hétvége alatt.
-
bambano
titán
válasz
akrobet #9873 üzenetére
"Valahogy dinamikusan betölteni text file-ból a c# kódot?": szerintem c# forráskódot nem fogsz szövegből betölteni, de pl. lua interpretert nem olyan nagy durranás belevarrni egy java vagy c# programba. és a lua programot betöltheted adatbázisból is.
de szerintem nem jó ötlet egy teljesen általános programnyelvet használni erre a specifikus feladatra.
-
bambano
titán
válasz
Zola007 #9865 üzenetére
8 bites ascii kódban sehogy.
a memóriában van paritásbit, amit 8 bitesnek látsz, de 9 bitnyi tároló áramkör van benne, meg egy paritásképző/ellenőrző áramkör.ráadásul a decimális számok kódolási rendszerét nem szabadna keverni az ascii-vel, a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
ugyanígy, ahogy a későbbi hsz-ben írtad: nem 8 bites paritásos ascii-ről van szó, hanem 7 bites sima ascii-ről, ami mellé a hardver betehet egy paritásbitet, ha 8 csatornás lyukszalag lyukasztóval nyomtatod. az esélye, hogy ilyet találj, úgy érzem, alacsony. tehát ugorhatsz a következő fejezetre
szerk: ha én még tároltam az első programjaimat lyukszalagon, akkor vén trotty vagyok?
-
bambano
titán
válasz
akrobet #9862 üzenetére
szerintem itt két választási lehetőséged van:
1. ha igazi c# programozó vagy, mindent objektumnak nézel. ha ezt az elvet követed, nekifoghatsz, bele is fogsz fulladni és soha nem lesz kész.
2. fogsz valami, erre a feladatra normálisabb programozási nyelvet és adatbáziskezelőt, és megírod abban.nyilvánvalóan a második utat érdemes járni, mivel az első járhatatlan. a jó megoldás, hogy tervezni kell valami relatíve egyszerű nyelvet, esetleg véges automatát, ami boldogul a problémával, és annak az értelmezőjét leprogramozni. esetleg az adatbáziskezelő saját programozási nyelvében, akkor még relatíve gyors is lesz. szerintem ha jól eltalálod, hogy mit kell tudjon a nyelv, akkor 3-5 nap alatt meg lehet csinálni rendesen magát a szabályrendszert. a gui az más tészta
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robotporszívók
- Ingatlanos topic!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Xbox tulajok OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest