Hirdetés
- Felvenné a Noctua kesztyűjét az ASUS
- Leiskolázná a mezőnyt az új Samsung csúcs-SoC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- Ami Kínában OnePlus Pad Pro, az errefelé mégis csak Pad 2 lett
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wyll
őstag
Szia!
Nem állhatom meg, hogy ne írjak neked, miután én is láttam, hogy milyen gépet akarsz venni a gyerkőcödnek. Csomó dolog felmerült bennem, miközben olvastam a hozzászólásokat.
Legelőször is gyorsan hadd kérjek bocsánatot a többiek nevében a néhol kissé faragatlan válaszok miatt (űrsikló, meg ezek). Ezt nem kell komolyan venni természetesen, bár nem hinném hogy magadra vetted, de azért mégis.
A másik mondanivalóm viszont, amellett hogy (és ezt hangsúlyozom!) teljes mértékben megértelek a gyermeked felé érzett felelősségeddel kapcsolatban, hogy bizony én is inkább a neked válaszolókkal értek egyet. Azaz hogy ez a konfig egyszerűen túlzás. Semmivel sem leszel rosszabb apa, ha csak feleennyiért veszel gépet, arról nem is beszélve, hogy az a feleennyibe kerülő gép egy jottányit sem lesz gyengébb CAD-ezés szempontjából. De játékok szempontjából sem. Ezt teljesen komolyan gondolom. Egyszerűen a hétköznapi ember (értsd: akinek nem pénzkereseti "főfoglalkozása" a játék vagy a CAD) olyan 500-600ezertől felfelé már semmit nem profitál abból, hogy "jobb" vagy drágább a gép. Bár az igazat megvallva még a főfoglakozásúakról is csak nehezen tudom ezt elképzelni.
A többi fórumozónak is ez szúrta a szemét, ezért írtak olyanokat, hogy pénzégetés, meg hogy baj van a halántékod körül

Bennem még az is felmerült, hogy nem egyenesen árt-e a gyereknek, ha ilyen nagyságrendű "ajándékot" kap. Tudom, nem "ajándék", mert megdolgozott érte, de azért a való életben egy akármilyen kitűnőnél sokkal több munkára van szükség mondjuk egy millához. Én is egy általános 5. osztály kitűnőért kaptam az első gépemet, szóval egyáltalán nem a taktikáddal van a kifogásom, hanem az arányokkal. És bocs hogy ezt mondom, de ha valakinek van egy kis esze meg szorgalma (és nem utolsósorban biztos, stabil, következetes családi háttere), akkor azért középsuliban még abszolút nem olyan nehéz egy kitűnő, mint azt sokan esetleg gondolják. Nálunk a fél osztály kitűnőre érettségizett anno.
Szóval gondold végig ezt a dolgot szerintem.
Továbbá volna pár tippem a géppel kapcsolatban is, hogy én miket vennék inkább, ha ennyire korlátlanok volnának a lehetőségeim:
- nagy hangsúlyt fektetnék a gép-ember kapcsolatot biztosító eszközökre: tehát a billentyűzetre, egérre, monitorra. Ugyanis lehet bármilyen fasza a gép, egy utálat lesz használni, ha ezek a dolgok nem teszik lehetővé a maximálisan komfortos irányítást.
Ennek megfelelően monitorból még véletlen sem az általad írt TN paneles fost venném, már bocs
, de ennél fényévekkel jobb monitorok vannak manapság.
Ha kapásból kéne mondanom, akkor a Dell UltraSharp szériájából (S-IPS panel) kérném meg az Oázis Computer munkatársait (nálam ők A monitoros bolt), hogy ajánljanak egy profibb darabot, és abból vennék mondjuk kettőt.
Mondjuk az UltraSharp U2410-et. Ez egy 24"-os FullHD modell.
(Igaz, vannak 300ezerért is Dellek 27 meg 30 collal, de ez már az a kategória, amit én biztosan csak akkor vennék, ha kifejezetten arra volna szükségem. A hétköznapi használatban egy 30"os monitor előtt ülni akár kényelmetlen is lehet. Szóval én inkább két szép FullHD 24-eset választanék magamnak, az számomra maga lenne a tökély, már egy kicsit lehet hogy az is túlzás volna
Monitor témában amúgy ajánlom például ezt a cikket, lehet belőle tanulni, hogy milyen dolgok vannak egy moitor esetében.
Billentyűzetből és egérből valószínűleg valamilyen Logitech-et választanék, de ez tényleg szubjektív, hogy konkrétan kinek melyik modell a kényelmes, de minőségben legalábbis a Logitech szerintem egy biztos pont. Két tipp, ami az előzőek értelmében tehát szigorúan csak tipp: Logitech Wave, és Logitech G9x laser.
Egy jó egérpad is sokat számít, ha már a totális kényelemnél tartunk, pl nekem Razer Goliathus-om van (Speed edition), és nagyon meg vagyok vele elégedve. Több méretben is kapható.
A "munkahelyi ergonómiára", azaz leginkább az íróasztal és szék megfelelőségére (meg amúgy a sportolás fontosságára) itt most hadd ne térjek ki

És ha már a beviteli eszközöknél tartunk, és CAD-re fog kelleni a masina, és úgysem gond a pénz, ezek közül a különleges irányítóeszközök közül valamelyiket én 100% hogy kipróbálnám. De lehet hogy mindkettőt

------------------------
Aztán a gépről pár konkrét szót:
szerintem a két 512GB-os SSD túlzás.
Esetleg akkor nem túlzás, ha valamilyen oknál fogva minden adatomat kizárólagosan ssd-n akarnám tárolni, (de akkor winyót nem is vennék ugye
), csakhogy azért valljuk be, manapság nem a CAD file-ok szokták megtölteni a terabájtos winchestereket (amiknél esetleg (talán!) hasznát látnám, hogy nagyon gyorsan éri el a rendszer a file-okat), hanem az 1080p felbontású filmek
ezeknek viszont olyannyira totál mindegy, hogy vinyón vagy SSD-n vannak, hogy felháborítóan nagy pazarlásnak tartok csak ezért 600ezret ssd-re költeni.
Ez kb olyan, mintha a szemüvegemnek gyémántkristály szemüvegtokot akarnék venni, de most komolyan
Én a magam részéről azt hiszem SSD-nek megvennémennek a tesztnek a teljesítménybajnokát: OCZ Vertex 128GB, ez bőven elég rendszermeghajtónak meg a programoknak is.
Adattárnak nem rossz tipp az általad is írt WD Green. Kicsit a méretét túlzásnak tartom, én 1,5TB-nál nagyobbat biztos nem vennék, mert a nagy háttértár - tapasztalatom szerint - inkább csak elkényelmesíti az embert, és előbb utóbb megtelik (a filmek mellett) annyi minden szir-szarral (minél nagyobb a vinyó annál többel), hogy ember legyen a talpán aki aztán kiismeri magát.
A Green helyett amúgy lehet még választani a leggyorsabb Black szériát, vagy a középút pedig a Blue széria. A választás a sebességben és hangban áll. A Green mivel csak 5400RPM-et pörög, bár kicsivel talán lassabb a Black-nél, cserébe halkabb is. A sebesség kérdése viszont úgyis el van intézve az SSD-vel, adattárnak tehát valóban megteszi a Green.
Tehát ez egy jó választás, egyedül a 3TB-s méretét tartom teljességgel feleslegesnek.
(Esetleg ebből a Green-ből lehet kettő, RAID-be, de ez már tényleg messze a dolog túllihegése lenne. Nem kell minden technológiát beletenni egy gépbe, csak azért, mert létezik és "akkor már legyen olyan". Tényleg nem kell.
Sokkal fontosabb az adott célnak való megfelelés.)A táp szerintem is túlzás, ahogyan azt a többiek is írták. Egy jó minőségű 850-es bőven elég kell legyen ennek a gépnek. Bár ha már a minőségi tápoknál tartunk, az én fejemben a Seasonic-ról még a Corsair-nél is faszább kép él. (Minőségibb, halkabb.) Tehát pl Seasonic X-850. (Ennek a cikknek az elején van említve.)
Itt van szó amúgy arról, hogy mennyit fogyaszt egy csúcskonfig. Meglepően keveset.Azt azért ellenőrizzétek, hogy biztosan legyen elég VGA kártya (és egyéb) csatlakozó a veendő tápon. Vagy vegyetek elosztót.
Én egy 1,5 millás gépnél tuti szívbajt kapnék, ha azért nem tudnám még aznap bekapcsolni, mert hiányzik két kis szaros 100Ft-os vacak műanyag elosztó

A prociba meg alaplapba nem szólok bele, ehhez annyira mélyen nem értek, de a procc jó választás, nagyon dicsérik, és nem csak a prohardveren.
A RAM-ban is inkább a minőségre adnék, mint a mennyiségre, a mennyiséget inkább a használandó CAD alkalmazás memóriaéhsége döntené el. Manapság a 4GB a sztenderd, ezért írták neked, hogy elég lesz a 8GB is. Átlagembernek ez 100% hogy így is van. Az előbb említett kevés esettől eltekintve.
Mindenesetre az én szememben "A" ram az a Corsair Dominator. Én egy 8 vagy 12GB-os szettet vennék, de ventillátor nélkül.Ja és procihűtőből is biztos hogy passzívat vennék. A Scythe valamelyik méretesebb terméke pl biztos elviszi passzívan is ezt a procit. Ha én ennyit költenék gépre, nálam kiemelt szerepe lenne hogy ne legyen hangos, ennyiért én elvárom hogy amennyire csak lehet kussoljon nekem

A videokártya megint egy olyan mélyvíz, amit nem követek napi pontossággal, de szinte itt is biztos, hogy felesleges a mai csúcsvideókártyából kettőt hadrendbe állítani.
Nekem inkább az lenne a fő szempont, és ezt előre leellenőrizném, hogy a CAD szoftver együttműködjön az adott kártyával, és teljesen kihasználja azt, vagy ha többet veszek, akkor azokat. Meg hogy passzív legyen, ha lehet.Ezzel a végére értem, de van még bennem pár gondolat:
ha ennyi pénzem lenne, elgondolkoznék azon, hogy esetleg egy-egy külön gépet veszek játékra meg CAD -re (persze mindez továbbra is túlzás szerintem, de ha már milliók értelmes elköltéséről van szó, akkor ezt is végiggondolnám).
Ugyanis az ipari tervezőszoftverekhez a videokártyagyártóknak külön VGA kategóriájuk létezik, amivel érthető okokból csak nagyon ritkán találkozunk a reklámokban, viszont tényleg teljesen CAD-hez vannak kitalálva. Ez nVidiánál a Quadro sorozatot jelenti, és az említett hiperszuper Dell monitorokat is inkább tervezésre találták ki, mint játékra.Játékra jöhet az aktuális csúcsvga, ami most nagyjából a geforce gtx580, ezt jól látjátok, monitorból pedig játék esetén a gyors válaszidő a lényeg. (Persze a TN panelig azért most sem csökkenteném le a minőség iránti vágyamat, ha ennyi pénzem lenne.)
De mondjuk itt is túlzásnak tartom a média részéről, hogy miért ne lenne elég egy 6ms GTG válaszidejű monitor játékra, de annyira nem értek hozzá, hogy ebben határozottan állást foglaljak. (Nekem mindenesetre inkább kéne egy gép mint kettő, asszem.)Hogy eredeti Windows 7 Ultimate 64bit -et vennék az sem kétséges.
(A 64bit ugye fontos a több mint 4GB memória kezeléséhez.
Az eredetiség meg azért fontos, mert ha milliomos lennék, egyenesen megalázónak tartanám, ha pont ez ne lenne eredeti a gépemen
)Még egy gondolat:
ha ennyi pénzem lenne, valószínűleg az egész projekttel inkább megbíznék egy megbízható számítógép kereskedést, semhogy azt kockáztassam, hogy a méregdrága pénzen vett friss hardverben elrontok valamit, mert akárcsak picit is nem értek hozzá.
Még a windows-t is feltelepíttetném velük, és kulcsrakész gépet kérnék, plusz hogy vállaljanak rá legalább 2 év garanciát.
(Alapesetben én is magam szeretem összerakni a gépemet, szóval nem az hogy nem tudom mit jelent az otthoni összerakás öröme, csakhogy ez itt közel sem alapeset
)
Erre kapásból az OHS nevű magyar boltot tudnám ajánlani. (Csak nem megy a weblapjuk, nem tudom mi van...
)Ja és még1 dolog: a számítógépház. Ha már luxus, akkor biztos hogy nem CoolerMastert vennék, hanem egy szép, letisztult minőségi alumínium Lian-Li-t, esetleg Antec-et.
Persze ezen sem sok múlik, csak mondom, hogy mik a minőségibb márkák.A házszellőzésre pedig figyelni!! (Az előbbi bolt esetén persze emiatt sem kell aggódni.)
(Továbbá minden egyes hardverfajtáról szóló bekezdésem végére szinte oda lehetne írni, hogy legjobb, ha rákérdezel a neki megfelelő topikban az aktuális legjobbra.)
Asszem kb ennyi.

De még egyszer a lényeg: ne sértődj meg azon, hogy azt mondjuk, teljesen felesleges ennyiért gépet venned a tizenéves gyerkőcnek. Nem az irigység beszél belőlünk, és mi is ugyanúgy jó apák akarunk lenni többnyire, ahogy te. Hanem ez tényleg felesleges. Az hogy értünk hozzá, nem csak azt jelenti, hogy tudjuk mi-mivel passzol össze, hanem azt is, hogy meg tudjuk ítélni, ha valami egyszerűen szükségtelen túlzás.

Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- GL.iNet OFF topik
- droidic: Saját hálózat, saját szabályok – Építs profi infrastruktúrát!
- Hardcore café
- Sorozatok
- Zsoca1991102: Kábel kereső / ér pár kereső
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B550 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z10 Plus EVGA 850W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139
- Számlás vadiúj Tápegysègek! Kèszleten!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 Ti 8GB Rampage SHIVA ZALMAN 500W
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
)