Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED monitor topic
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kompakt vízhűtés
- Hobby elektronika
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kalatika
csendes tag
Van programozó kábelem. Igazából a zajzár értékeket nem tudtam, de egy youtube videóból sikerült ellesni a lényeget.
-
Hadd osszak már meg veletek egy rádiós élményt. (Előre írom, hogy az érinetteket sajnálom, de rádión hallgatni érdekes volt.)
Történt hogy itthon kellett lennem hétköznap és nem volt se kedvem se türelmem semmihez, bekapcsoltam a rádiót és keresgéltem. Úgy adódott, hogy az egyik csatornán az egyik, a másik csatornán a másik közlekedési céget hallgattam. Úgy adódott, hogy a két cég két járművének volt egy kisebb koccanása (senki se sérült, a járműben is talán csak kisebb kár volt). Mind a két sofőrt hallottam a központtal beszélgetni, ahogy elmondták hogy mi történt. Szóval érdekes volt így rádiós szempontból. -
kalatika
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy BAOFENG 888S rádió, ami jelenleg a gyári (kínai) frekvenciára van programozva. Szeretném átprogramozni az "itthon használatos" pmr frenkvenciákra, hogy másik rádiókkal is tudjon kommunikálni.
Le lehet tölteni valahonnan ezeket az adatokat? -
válasz
doberman #2388 üzenetére
Én hónapokig be se kapcsoltam a rádiót, a napokban szétnéztem. Az itteni átjátszókon zéró forgalom (analóg). Régen minden reggel 6-7 között valóságos körkapcsolás volt, sokszor direkt azért keltem korábban, hogy meghallgassam, még hétvégén is, tök érdekes volt (hozzászólni nem tudok, nincs hívójelem). Aztán kezdett elkopni, a végén már csak azt a 2-3 embert hallottam. Egy ideje senkit. Kipróbáltam, hogy működik-e az átjátszó, mind a kettő működik, csak nincs rajtuk senki.
A megszokott PMR csatornás társaság is eltűnt. Nem tudom, hogy náluk fellángolás volt-e a rádiózás vagy nem (állandóan technikai témákról beszélgettek, antennák, pozíciók, stb tök érdekes volt szintén), senkit sem hallok rajta. A közeli tüzéptelepen is PMR-t használtak, ott sincs forgalom.
Az egyedüli ahol forgalmat hallok az a közlekedési vállalat és a taxi, más minden csendes. -
doberman
senior tag
Analóg 2m és 70cm gyakorlatilag semmi forgalom már. Még nyomkodósok sincsenek.
én vélek egy kis új-régi érdeklődést felfedezni ezekben a sávokba, talán épp ezért. (mióta nem megy az R4 azóta egy egész jó kis csapat jön össze V44 (leánykori nevén s22) -ön.) Még 1-2 nap és visszaviszem az új helyére a nagygenerálon átesett átjátszót is.
A DMR mint olyan érdekes, de fenntartásaim vannak mind az üzemmód mind a tapasztalt forgalommal szemben. - de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. egyébként lehet használni - aki akarja, szidni nem kell - a legszebb ebben, hogy elkapcsolok, de sokszor inkább röhögök.. már elnézést...- mellesleg ismerek személyesen amatőrt aki minden este körberádiózza a világot dmr-en - irigy is vagyok rá- főleg a nyelvtudás miatt..
-
Beniii06
addikt
"Saját szerver vs. Valaki valamit valahol üzemeltet loggol, figyel."
Erre írtam a teamspeaket, ott is saját szervert tudsz üzemeltetni, amin csak akarsz. Pont pont kapcsolattal nem hallgatja le senki sem, főleg ha vpn mögött van a szerver és a kliens is.
"Amúgy ennek megvan a célterülete, aki nem tudja mire jó annak leginkább nincs is rá szüksége."
Valószínűleg igazad van, nekem az általad leírtakból egy az egyben teamspeak ugrott be. Nagy PTT gomb a kijelzőn és szintén voip, saját szerver lehetőségével.
-
whbear
senior tag
válasz
doberman #2384 üzenetére
Teljesen egyetértek veled! Viszont mint írtam, nincs külső szolgáltató ebben az esetben amit én üzemeltetek. Belső hálón van a szerver internet felé nem is lát. Persze nem a klasszikus rádiózás de annak lassan vége szvsz. Hallgatózom RH-n, vagyok DMR-en és ez már régen nem az mint ami a 80-90-es években vagy a CB korszakban volt. Analóg 2m és 70cm gyakorlatilag semmi forgalom már. Még nyomkodósok sincsenek.
-
doberman
senior tag
Nyilván ahány ember (ham, swl, hobby rádiós, stb..), annyi féle megközelítés..
Magán vélemény: rádiózni rádióval kell.
Ha már bevonunk a kommunikációba külső szolgáltatót, technológiát, előfizetést stb.. , hogy az info átmenjen A-ból B-be akkor az már nem csak rádiózás.. ez inkább kommunikáció egy hibrid formája. (talán ezért is "fáznak" az öreg OM -ek minden ilyesmitől..) Még mielőtt megköveztek, igen én is ki szoktam próbálni ezt-azt, van amit egész jó dolognak tartok, de számomra is a rádiózáshoz rádió kell.. -
whbear
senior tag
Én még billentyűvel kezdtem, HA hivójelem van de szerintem egy jól működő helyi WLAN hálózatot megcsinálni egy nagy kiterjedésű ipari területen igenis rádiózás és az elmúlt több 30 év rádióamatőr gyakorlata szükséges hozzá. Vagy egy óceánjárót lefedni. Személyzetnek sokkal jobb a PTT rendszer mint hívogatni voip-n, vagy külön URH hálózatot kiépíteni mikor a WLAN úgyis ott van már. A nagyoknak pl Icom, Yaesu nekik is van IP alapú rádiós rendszerük.
-
whbear
senior tag
válasz
Beniii06 #2381 üzenetére
Saját szerver vs. Valaki valamit valahol üzemeltet loggol, figyel. Adatvédelem? Amúgy ennek megvan a célterülete, aki nem tudja mire jó annak leginkább nincs is rá szüksége. Olyan ez mint hogy a motor nem alternatívája az autónak. Egyik sem jobb mint a másik hanem másra használatos.
-
Beniii06
addikt
"És ha nem a publikus interneten használjuk hanem egy saját mesh hálózaton keresztül akkor már meg is érkeztünk a rádiózáshoz a 21. században."
Ezek a megoldások miben jobbak mint bevált üzenetküldő appok amivel lehet telefonálni is és discord, ts3, skype stb. ?
Szerintem ha már voip-on megy a kommunikáció, ott már véget is ért a rádiózás, csak egy "sima" half-duplex telefonhívás lesz az egész.
-
whbear
senior tag
Igaz nem teljesen rádióamatőr téma, de ki lehet hozni ebből is valami hasonlót :)
Tesztelgettem a tavalyi évben saját szerveres PTT rendszereket. Van ami alá Linux szerver kell, van ami Windows szerveren fut. Androidos és ios telefonokra vannak kliensek, de PoC rádión is használható. És ha nem a publikus interneten használjuk hanem egy saját mesh hálózaton keresztül akkor már meg is érkeztünk a rádiózáshoz a 21. században. Ami a legjobban bevált az a Walkiefleet. Audio, video PTT, file, location küldés, chat. Van ingyenes demó lehetőség, letölthető a honlapjukról a szerver és a kliensek is ha valakit érdekel. 3 naponta újra kell indítani a szervert és 5 felhasználó engedélyezett. Idő megkötés nincs. Családban elég. Pl. PMR helyett / mellett ahol van GSM lefedettség. Orosz a fejlesztő és nagyon segítőkész. -
válasz
Kicsirics77 #2377 üzenetére
Reméljük nincs semmi gond!
-
Kicsirics77
Topikgazda
28.-ig sajnos nem leszek elérhető,valószínűleg ide sem tudok fellépni,de igyekszem majd benézni.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #2375 üzenetére
Van itt már androidra olyan alkalmazás amivel a dmr hálózathoz lehet csatlakozni mindenféle id és hívójel nélkül.
-
válasz
Kicsirics77 #2374 üzenetére
Ahogy mondod. A Zello-nak viszont köze nincs a rádiózáshoz, de ha nekik ez is alternatíva, akkor nincs mit hozzátennem.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #2372 üzenetére
Majd lesze helyette másik,ahogy hallottam a zellon folytatják,szerencsére ott senkit nem zavarnak.
-
Azt hiszem felszámolták a 150.750-es átjátszót, elég régen hallottam onnan már bármit is. Na nem mintha nélkülözhetetlen lenne...
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2368 üzenetére
Kereskedelmire biztos,hogy tökéletes,a többire viszont nemtudom a választ.
-
Beniii06
addikt
válasz
Nem amatőr, külföldi kereskedelmi rádiózáshoz ezt ajánlom. Ár/érték arányban a legjobb a kategóriájában. Szintén keleti részen, de városban, beltéren sikerült befogni különböző ázsiai, angol rádiókat is. Kültéren még jobb a helyzet. Nagyon szépen szól(mély hangokat is képes kiadni valamilyen szinten, baotól egyértelműen szebben szól, akár zenehallgatáshoz is alkalmas). Egyedüli hátránya, hogy nagyon érzékeny a tuning és a hangerő szabályozó is rajta, de hamar meg lehet szokni. Az árát többszörösen megéri szerintem. Általában messzire kerülöm és nem szoktam ajánlani a SAL márkát, de ebben pozitívan csalódtam, ezt bátran ajánlom kereskedelmi rádiók hallgatásához.
Itt a keleti részen, rengeteg ukrán,román és szlovák rádiót( a magyar mellett) is be lehet fogni ezzel vagy az sdr-el is. Szinte 0.1 Mhz-enként jut egy adó FM-en, sőt annyi van, hogy egymást is zavarják(SDR-n szépen látszik is, hogy egymásba érnek). SW-n inkább ~7-10 Mhz-en és ~16-20 Mhz körül találtam külföldi távoli adókat.
"Mert ha tényleg csak arra jó, hogy Kossuth, Petőfi, akkor mi a ló okozza a százezer forintos árát? "
Az hogy lehet vele hallgatni amatőr adásokat vagyis tud SSB módot. Mielőtt beruházol egy ilyenbe és kereskedelmi rádiók hallgatása lenne az elsődleges, akkor javaslom tegyél próbát az általam linkelttel, az 2db D-s elemmel együtt(nem tartozéka a rádiónak) ~4000-ből kijön és lehet az is kielégíti az igényeidet vagy legalább fel tudod mérni milyen adók foghatóak a környékeden esetleg van-e valami zavar.
-
refrigerator
tag
válasz
Vidéken használnám amúgy, faluban, a keleti határnál.
-
refrigerator
tag
válasz
Kicsirics77 #2367 üzenetére
Pedig már beleéltem magam
Viszont ha inkább rendes ( nem amatőr, hanem külföldi kereskedelmi) rádióállomasokat vadásznék vele, arra is kevés lenne ez a rádió? Mert ha tényleg csak arra jó, hogy Kossuth, Petőfi, akkor mi a ló okozza a százezer forintos árát? Illetve minek veszik meg itt Magyarországon?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2366 üzenetére
komoly antennában ne gondolkozz mert egy hexbeam cirka 200k egy w3dzz meg használtan 15k
ha 3,5 jack az antenna aljzat akkor nyilván egyszerű a dolog, szerezz valahonnan 20m sodrott réz drótot és aplikáld össze, de csalódni fogsz főleg városi környezetben mert csak zaj lesz, érdemben semmit nem fogsz hallani,max a magyar forgalmazást 3615-3618kHz, vagy esetleg a sáv elején a távírót, én még mindíg azt mondom,hogy ez nem egy nam durranás lehet mint készülék,ha kimennél egy magaslati pontra az isten háta mögé, ott jó eséllyel fognál külföldi forgalmazást is ssb üzemmódban.
egyébként én a helyedben csinálnék magamnak egy keretantennát. -
refrigerator
tag
válasz
Kicsirics77 #2363 üzenetére
Köszönöm, nagyon rákattantam
Amúgy ilyen jack dugós aljzat van ezekben a világvevő táskarádiókban,az antenna bővítéshez. Milyen antennát kell ehhez venni, hogy azért messzire el lehetne hallgatózni? Még mindig gondolkodom ezen a sangean táskarádión.. Specifikációk tekintetében mit hozhatna ki belőle egy komolyabb antenna? -
doberman
senior tag
válasz
Kicsirics77 #2362 üzenetére
ööö van a belkának hangszórós verziója is.. a jutúb video szerint nem is rossz, de mint említettem nincs személyes tapasztalat - még.. (van benne lsb, usb is tehát lehet 3615,3618 -ön hallgatózni.. de majd kijavítasz a rosszul tudom)
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2356 üzenetére
pedig már írtam ,hogy hallgasd
websdr -
farkas-j
őstag
válasz
refrigerator #2357 üzenetére
Van némi kockázata a Kínai rendelésnek az vitathatatlan. Megbízható áruházból kell rendelni, és még ott van a PayPal "biztosítás" is.
Viszont az is tény, hogy pl. az elektromos összecsukható Fiido L1 kerékpárok darabja 48V 23,5Ah órás Li akkukkal 165eFt volt, ÁFA és VÁM mentesen! Ilyen kategóriájú bringát itthon minimum a háromszoros áron kaptam volna meg, de ilyen tudásút és minőségűt nem is találtam itthon.
Az egyiknél volt garanciális problémám. Az első lánckerék ütött, vélhetően szállítás közben kapott egy nagyobb pofont. A doboza is sérült volt. Egy reklamációt indítottam a Banggood-nál videóval mellékelve. 1,5 hónap múlva megkaptam az új első lánckereket.
A többi nagy értékű cuccnál nem volt problémám. (kopp kopp kopp) -
doberman
senior tag
válasz
refrigerator #2356 üzenetére
-
farkas-j
őstag
válasz
refrigerator #2353 üzenetére
Én a Banggood-ról rendeltem már több nagy érzékű eszközt is pl. 3db összecsukható elektromos kerékpárt, labor tápot, soundbar-t, kábelTv + műholdas műszert. Minden rendben volt (bár a kerékpárok szállítása három hónapba telt). Aliexpress-ről nagyon sok kis és közepes értékű kütyüt rendeltem. Azt 2-3%-nyit amit nem kaptam meg, annak visszaadták az árát.
-
Bucek01
csendes újonc
válasz
refrigerator #2353 üzenetére
Én is csatlakozom , szerintem kezdj el hallgatózni websdr-en mielőtt kiadsz 100eHuf-ot a világvevőre . Websdr-t a mobilodon is tudsz hallgatni. Itt tudod hallhatsz a műsorszórótol kezdve az amatőrsávokon keresztül amit akarsz:
[link] -
Beniii06
addikt
válasz
refrigerator #2349 üzenetére
Én is inkább sdr-t mondanék, RH-n kívül mindenre jó a csomagban mellékelt antenna és a komplkett pack megvan ~10 ezerből kínából(rtl-sdr.com). Az sdr-en standard sma csatlakozó van, így könnyű bővíteni/komolyabb antennát keresni hozzá, csak ugye ehhez kell egy notebook is, aminek nem kell túl erősnek és a legújabbnak lennie. Nálam kissé korlátozott funkciókkal, de 10 éves 2 mag/4 szál 1.66 GHz netbookon is működik, azonban ~5 évesnél régebbi gépet nem javasolnék hozzá.
Ha mindenképpen ragaszkodsz ilyen hordozható rádióhoz, akkor megnézném a helyedben ezt is. Nincs vele tapasztalat, de a leírás alapján jónak tűnik és van rajta external antenna csatlakozó(ismeretlen) a leírás szerint.
-
whbear
senior tag
válasz
refrigerator #2349 üzenetére
Nem ismerem a típust, de nézd meg hogy legalább kettős keverésű szuperheterodin legyen a vevője. Ne valami sdr alapú vacak. Az analóg vételre nem jó.
-
refrigerator
tag
válasz
Kicsirics77 #2348 üzenetére
Mindenképpen ilyen hordozható rádiót gondoltam, amit vinnék majd esetleg külföldre is..
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2347 üzenetére
Nemtudom mivel nem ismerem ezeket a vevőket de nyilván van olyan aminek van külső antenna csatlakozója,sosem láttam és fogtam kezembe ilyen rádiót.Én a helyedben először egy sima usb sdr vevővel próbálkoznék,az is lehet simán,hogy van a közeledben zavar és élvezhetetlen a vétel.
-
refrigerator
tag
válasz
Kicsirics77 #2346 üzenetére
Hogyha jó rádió ez a sangean, akkor nem sajnálnám rá ezt a pénzt. Így az adatokból ítélve erre is lehet komoly antennát rá varázsolni? Van ilyen speciális csatlakozója?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2343 üzenetére
Persze lehet venni.De nem a mi zsebünkhöz van mérve.
Van a sony-nak meg a techsun-nak is hasonló világbevője,de először inkább a websdr.org oldalon nézelődj mielőtt veszel egy 100e rádiót amit esetleg aztán még eladni sem tudsz,ennél jóval olcsóbb egy normális sdr vevő amit számítógéppel lehet használni és fillérekből megvan.
Huzalantenna kell neked de minimum 20-30 méter,azzal már lehet hallgatózni is.
Amúgy meg Kenwood 820R vevő. -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2343 üzenetére
Dupla lett
-
refrigerator
tag
Esetleg van hasonló rádió, amit ajánlanátok erre a célra?
-
refrigerator
tag
válasz
Kicsirics77 #2342 üzenetére
Elvileg lehet hozzá külön antennát venni, ami már erősebb.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
refrigerator #2341 üzenetére
Hát a Kossuth biztosan jön vele,meg ssb-ben némi amatőrforgalom,de ehhez,hogy rendesen hallgass akár egzotikus állomást akár tengerhajózási forgalmat azért nem árt egy jó nagy antenna ami mondjuk még esetleg az adott frekvencián rezonáns is.
-
refrigerator
tag
válasz
refrigerator #2340 üzenetére
https://www.arukereso.hu/radio-radiomagno-c3612/sangean/ats-909x-p177621315/
-
refrigerator
tag
Sziasztok. Erről mi a véleményetek? Szeretnék néha valami egzotikus adót fogni, illetve ezzel lehetne hallgatni rádióamatőrök és például akár hajósok beszélgetését is? Vagy hogy kell ezt elképzelni?
-
farkas-j
őstag
Tapasztalat még nem sok van, mert pl. a hatótávolságot még nem teszteltem. Azért választottam ezt mert bringázáshoz vettem és kicsi kellett. Ha ketten megyünk a párommal, akkor az Androidos Talkie Pro mobiltelefon appot használjuk, mert ez ragyogóan működik full duplexben. Nem kell adásgombot nyomogatni és nem kell hozzá mobilnet sem. Egy hibája van, hogy ha két eszköznél több csatlakozik össze, akkor használhatatlanul halk lesz a beszédátvitel. Emiatt vettem próbából a 2db BF-T1-et. ezekhez ráadásul fülesek is vannak. Ha beválnak veszek még kettőt, így a családnak vagy a csapatnak elég lesz. Egy csalódás már ért (bár túl sok reményt azért nem fűztem hozzá), a VOX üzemmód. Nem úgy működik ahogy szeretném. Ahogy olvastam, az olcsó kategóriában nem igazán van jól működő WOX-os rádió. Jó lett volna, mert pl. a párom egy kézzel nem igazán tud bringázni, miközben az adásgombot nyomogatja.
-
farkas-j
őstag
Korábban írtam a Kínai eladónak akitől a Baofeng rádiókat és a Baofeng programozó kábelt vettem. Megírtam neki, hogy hibás volt a CD és nem találok megfelelő divert a kábelhez. Ma küldött egy drivert ami egyből gond nélkül felment a Win 10 x64 Pro-ra. Aki esetleg később hasonló problémával kerül szembe, annak itt a letöltési link, mert feltettem a tárhelyemre. Egyébként a gyári Baofeng kábel USB-SERIAL CH340-ként települ fel.
Még egyszer köszönöm mindenkinek aki segíteni próbált! -
Beniii06
addikt
Másik helyen olvastam, hogy holnap 13:30-17:00 között a Mátra irányából várható hívójeles forgalmazás 2m 145.225-145.575-en. Nem hinném, hogy fogom hallani, de azért megpróbálom. Hátha másnak jobban sikerül, azért osztottam meg az információt.
-
válasz
Kicsirics77 #2331 üzenetére
A 133.000-n csak ritkán hallok egy-egy gépet, ami nekem kedvezőbb pozícióban van, a jobb vételhez el kell mennem 30-50 km-t keletre, Bag, Tura környékén és azon túl már jobban lehet fogni. Nekem inkább az "észak tájékoztató" lenne az ideális, illetve az LHBP frekvenciák, főként az approach, meg a magas légtéri frekik. A 118.100-at itthon csak ritkán hallom, akkor is egyoldalúan a gépet, a tornyot már nem. Persze némi élet ezeken is van, de töredéke annak, ami normál körülmények között lenne. Tegnap is ránéztem a flightradar-ra, volt olyan, amikor 15 percig nem volt ott látható repülőgép az ország légterében, ami azért durva. Meg ilyenkor téli időszakban a kis repülőterek (Dunakeszi, Gödöllő, Budaörs, stb.) is töredék forgalommal üzemelnek a nyárihoz képest, szóval sok hallgatnivaló onnan se jön.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #2330 üzenetére
133.000 tegnap is aktív volt rendesen.BUÉK
-
Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek, remélve, hogy mihamarabb visszavonulót fúj már a COVID, és végre újra lesz élet a repsávon!
-
doberman
senior tag
BUÉK!
rádiózzunk, mert az jó.. -
Kicsirics77
Topikgazda
Eredményekben és rádiózásban gazdag boldog új évet kívánok minden topiktársnak.
-
Beniii06
addikt
válasz
farkas-j #2322 üzenetére
Most nincs kéznél a rádió, de fejből leírom amit tudok.
Felülről lefelé sorrendben:
-pont fordítva, magasabb szám erősebb jelnél nyit
-itt is
-igen, max adásidő folyamatos ptt-t benyomva vagy voxnál
-passz, tippre lcd háttérvilágítás ideje lehet
-adásvégi 'recsegés' eliminálása, ha más márkájú rádiók veszik a túloldalon a te adásodat, de nem kell állítani, maradjon alapon
-passz, billenytűzetzár talán, nem kell állítani
-scan mode, most pontosan nem emlékszem melyik melyik, de az egyik az megy és ha talál valami akkor megáll és ott marad, a másik ugyanez csak ha abba marad a jel, akkor automatikusan megy tovább, a harmadikhoz is hasonlót kell elképzelni
-passz, lehetséges -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
farkas-j #2322 üzenetére
- A Squelch level beállításnál minél magasabb a szám, annál kisebb jelszintnél is képes nyitni a zajzár?
Fordítva mint ahogy írod, 0 értéken nyitva van.
- A Vox level-nél is minél magasabb a szám annál kisebb hangerőnél kellene adásra kapcsolni? (Sajnos nem sok különbséget tapasztaltam.)ezeknél elég silány, nem csodálom,hogy nem is működik.
- A Time out timer mire szolgál, mit időzít? Max adásidő?Igen
- A Battery save-et hogy értelmezzem mit csinál? Gyengülő akkunál kikapcsol a rádió?
vételen csak 1-200 mA az áramfelvétel.
- A Scan mode-nál három opció van. A Time, Carry, Scan. Ezt hogyan kell értelmezni?
Time: bizonyos időt áll a frekin majd tovább megy. 2-5mp
Carry: szerintem ez a busy megfelelője,hogy amíg adás van a csatornán addig ott marad.
Scan: folyamatos szkenelés,megáll 2mp és megy is tovább.
A többire nemtudom a választ. -
farkas-j
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Mivel minden utolsó kísérlet általában sikerrel jár, így nem adtam fel. Feltettem a Win10 laptopomra is a kábel drivert, és láss csodát ott simán működik. Ráment a kísérletezésre a fél éjszakám. reggel jutottam arra, hogy a laptopomon is kipróbálom.
A kábelt a rádióval adták gyári Baofeng. Fel is programoztam a PMR csatornákat és jól is működnek.
Lenne azért néhány kérdésem. A 9100-as szoftvert használtam, mert szimpatikusabb a kezelőfelülete.
- A Squelch level beállításnál minél magasabb a szám, annál kisebb jelszintnél is képes nyitni a zajzár?
- A Vox level-nél is minél magasabb a szám annál kisebb hangerőnél kellene adásra kapcsolni? (Sajnos nem sok különbséget tapasztaltam.)
- A Time out timer mire szolgál, mit időzít? Max adásidő?
- A Battery save-et hogy értelmezzem mit csinál? Gyengülő akkunál kikapcsol a rádió?
- A Tail eliminate mire szolgál?
- A Busy lock mire való?
- A Scan mode-nál három opció van. A Time, Carry, Scan. Ezt hogyan kell értelmezni?
- A Timer tip a készülék automatikus kikapcsolásának időzítésére szolgál?
Előre is köszönöm a segítséget, és mindenkinek boldog(abb) új évet kívánok! -
Beniii06
addikt
válasz
farkas-j #2319 üzenetére
A programozókábelt azt külön vetted vagy adták hozzá? Azért kérdezem, mert abban sem mindegy milyen chip van, illetve lehet hibás is.
Én ilyet vettem a rádiómhoz, elsőre sikerült a drivert felrakni az általam linkelt leírással, működik Bao-val és Baojie-val is gond nélkül. Nekem gyanús az a programozó kábel, hibás vagy nagyon gagyi chip van benne.
Amit még megpróbálnék az egy Linux Lite, ott nem kell drivert telepíteni, csak engedélyezni a tty módot a felhasználónak és a CHIRP látja is a rádiót a megfelelő tty port kiválasztása után. (linux alatt a com=tty port megfelelője)
Ha nem akarod telepíteni Live rendszerről bootolva is mennie kell egy pendrive-ról, csak a gépedben legyen X64-es CPU, egyébként xubuntu 18.04 LTS 32bites CPU-ra a javaslatom, mint alternatíva, ugyanúgy működik rádió programozás szempontjából.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
farkas-j #2319 üzenetére
Simán lehet hogy csak uv-82-ként fogja a program felismerni,sajnos ezek a kínai vackok ilyenek,a prolific meg felment rendesen mert ott van a com4 porton,esetleg másik usb aljzat vagy próbálkozz azzal is hogy másik tipust választassz a legördülő menüből mikor a készüléket kiválasztod.
-
farkas-j
őstag
válasz
Beniii06 #2318 üzenetére
Ugyanígy csináltam de nem lett jó. Kipróbáltam a leírás által javasolt 3.2.0.0 verziót de azt nem fogadta el. Felraktam a 3.8.18.0 verziót azzal látszólag rendben van. Sajnos még így sem látja a CHIRP a portot.
Komolyan ki vagyok már akadva, mert a fél délutánt és az estét ezzel a sz@r@kodással töltöttem és nincs eredmény. Van két "jó" rádióm, csak használni nem tudom őket. -
farkas-j
őstag
válasz
Kicsirics77 #2315 üzenetére
-
farkas-j
őstag
-
doberman
senior tag
válasz
Kicsirics77 #2312 üzenetére
[Prolific driver WHQL] nálam win10 alatt jól működik.
-
farkas-j
őstag
-
Bucek01
csendes újonc
Oké, persze , ezt értem, hogy kell egy vivő ,amit modullálnak , hogy tudjon információt hordozni és annak aplitudóját , frekvenciáját vagy a fázisszögét változtatják vagy elnyomják az am egyik oldalát stb... Az is tiszta, hogy csak közérthető nyelven és nem titkosított jelekkel, kódokkal stb.. lehet kommunikálni.
A kérdés, akkor viszont az lenne , hogy ezek a pmr rádiók frekvencia modulációt használnak és ezt demodulálják vételben vagy fázismodulált vivőt használnak, esetleg ide akartál kilyukadni ? Én ennyire nem értek hozzá ... ill , amikor ezt írtad: " Örömmel látom hogy te is írod a Motorola modulációt. Mikor én írtam róla a személyes tapasztalatomat és a forgalmazó véleményét nem kicsit néztek tudatlannak ezen fórumon." , akkor pontosan mire gondoltál , szerinted mi lehet a különbség ezekben a kis fm-es adóvevőkben? Érdekel engem is. Én nem nagyon értek hozzá csak használom , de azért kíváncsi vagyok. Köszi -
Kicsirics77
Topikgazda
Rh sávon nemtudok digitális fóniát,sajnos amivel lehetne forgalmazni készülék az több mint 500k magyar forint,egyébként nyilván terjedésfüggő lenne,10méteren lenne értelme kipróbálni mondjuk 28500kHz c4fm.
Dmr nem fekszik próbáltam de eddig nem igazán fogott meg a dolog. -
whbear
senior tag
válasz
Bucek01 #2306 üzenetére
Analóg technológia esetén hangkódolás = moduláció. Az az eljárás ahogyan a hangfrekvenciás jelet ráültetik a vivőhullámra. A vivő amplitúdóját és frekvenciáját (fázisát) lehet módosítani .
Ezeket több felé módon lehet kivitelezni hogy a rendelkezesre álló spektrumot ideálisan kihasználjuk . Pl SSB , digitális QAM stb.
A titkosítás vagy sávfordítás az más és amatőr viszonylatban tilos. PMR esetén is tilos a titkosítás. (Encryption) -
whbear
senior tag
-
Bucek01
csendes újonc
Bár nem tőlem kérdezted , de írok én is , mert használom. Digit módokból , ahogy én látom , bár csak pár hónapos tapasztalat.
RH sávokon van egy halom digit mód , de , ami igazán megy és nekem tetszik is az FT8 és az FT4 , én úgy veszem észre itt vannak a legtöbben , használnak mást is , de én azt baromi lassúnak találtam. SAjnos , ami nekem tetszene igazán ( PSK) azt már nem nagyon hallani. SSTV-t szoktam még hallani/látni rendszeresen 14230-on.
Nekem ennyi tapasztalatom van. Kicsirics-nek azért ennél jóval több.
-
Bucek01
csendes újonc
Igen, én is írtam , mert tapasztaltam, hogy , Motorola pmr nem tudott kommunikálni rendesen a bao-val , de a yaesu-val sem . Én , akkor azt a magyarázatot találtam, hogy a motorola más hangkódolást használ és azért. MOdulációba nem hiszem , hogy mást használhat pmr rádiónál.
-
whbear
senior tag
válasz
Kicsirics77 #2300 üzenetére
Te jobban otthon vagy RH-n, van ott már valami digitális fónia? Egyre jobban utálom a sistergést. Ezert én PMR-ből is digitálisat vennék. Vagy 2 olcsóbb DMR tier1 rádiót, azzal szabályos dPMR sávon 0.5W-al forgalmazni.
-
whbear
senior tag
válasz
Kicsirics77 #2300 üzenetére
Örömmel látom hogy te is írod a Motorola modulációt. Mikor én írtam róla a személyes tapasztalatomat és a forgalmazó véleményét nem kicsit néztek tudatlannak ezen fórumon.
(Mert a moduláció az szabványos. Csak egyféle lehet. Hát persze...)
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Milyen TV-t vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- OLED monitor topic
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest