- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Videós, mozgóképes topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Használt VGA / videókártya ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
cebrax
friss újonc
Üdv mindenkinek!
Tippeket, ötleteket, útmutatót keresek egy FZ38 optikájának tisztításához. Valahogy porszemek kerültek belül a lencsére és bizonyos beállításoknál látható foltok jelennek meg az elkészített képeken.
Eddig egyetlen egy használhatónak tűnő segédletet találtam:
https://www.youtube.com/watch?v=FSQOGo01Rv4Csak nem vagyok benne biztos, hogy az FZ38-as is szétszedhető ilyen módon. Tudnátok segíteni?
-
kncsk
friss újonc
Panasonic LUMIX DC-FZ82-es fényképezőgépem van. Az én igényeimnek és lehetőségeimnek teljesen megfelel. Két évvel ezelőttig tökéletesen működött. Akkor kezdett leállni és hibaüzeneteket kiírni:
"Kapcsolja ki és be a kamerát" és "Rendszerhiba (zoom)".
Szervízben megjavították (valami gyűrüt cseréltek benne...), a programját frissitették - innentől jól működött.
Most újra hibaüzeneteket ad.
Típushiba?
Hol lehet javítattni?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
fa4hu
őstag
Sziasztok!
A 10 éves FZ200-asomat az egyik szervizben szerencsésen elszúrták, és elszállt az LCD háttérvilágítása (csak nagyon gyengén lehetett látni rajta a képet). Szereztem egy donor készüléket, amiből egy másik szervizben átrakták a főpanelt és az LCD-t, így rendben működött tegnapig, amikor is kölcsönadtam a gépet egy kevésbé gyakorlott személynek, akinél állítólag már a bekapcsolás után előjött ismét az LCD halványsága. Arra gondolok, hogy esetleg valamilyen gombkombinációt nyomhatott le, és nem a hardveres probléma áll fenn megint. Esetleg valaki találkozott már ilyen problémával?
Előre is köszönöm!
-
Sisco2
tag
Sziasztok!
FZ1000 -es első generácios jó állapotu gépnek gyári tartozékokkal hol van most a korrekt piaci ára? -
flodur
csendes tag
válasz
adamcsik #1634 üzenetére
Szia!
Ha repülőt is akarsz fotózni, amikor húzza a kondenzcsíkot, akkor ez a nyerő: Panasonic DC-FZ82 / DC-FZ81Azt is látod, hogy milyen gép, még a légitársaság nevét is olvashatod. pedig, azok 9-10km magasan mennek olyankor.
Természetfotók, gyönyörűek és nem kell közel se menned a madarakhoz, stb.
Nekem is ilyen van
tetszeni fog
-
adamcsik
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik a jobb gép repülőnapokra és természetfotózásra?
Panasonic Lumix DMC-FZ300, vagy Panasonic DC-FZ82 / DC-FZ81 -
sonaj0203
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek ez, az elvárható normális működés egy FZ2000-től?: [link]
Ezt egy xiaomi note 8t mobillal vettem fel, jól látszik, hogy a telefon mennyi fényben (három led lámpa egyenként 800-1000lumen között v. régi 80-100w) dolgozott, hogyan "látott" és közben az fz2000 milyen beállításokkal működött.Köszi a véleményeket.
A korábbi hozzászólásom kérem törölje a fórum gazda, sajnos én már kifutottam a szerkesztési időből.
-
sonaj0203
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek ez, az elvárható normális működés egy FZ2000-től:
Ezt egy xiaomi note 8t mobillal vettem fel, jól látszik, hogy a telefon mennyi fényben dolgozott, hogyan "látott" és közben az fz2000 milyen beállításokkal működött:
https://drive.google.com/file/d/1DDpvmP8WDBnK2a2vufkWoPrmYm8IYneI/view?usp=sharingEzt pedig az FZ2000 vette fel ugyanakkor:https://drive.google.com/file/d/1bA-Qobc-eDNBqFBPYo-efKH2LEHAwj_K/view?usp=sharing -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Van egy Lumix FZ82 típusú gépem és azzal kapcsolatban merült fel bennem egy kérdés. A probléma az lenne, hogy nem igen tudom, hogy hogy lehetne vele normális(abb) éjszakai képeket csinálni. Ahogy olvastam már más fórumokon, elvileg alap esetben max 4 sec a záridő, viszont SCN módban az artistic night módot használva 60 secig fel lehet húzni. Ezzel a móddal az a gond, hogy itt viszont nem tudok rájönni, hogy az ISO-t hogy tudnám feljebb húzni a 80-ról. Lehetséges, hogy nem lehet? Tehát van 60sec záridő de az ISO locked?
Valakinek van vele tapasztalata?
Előre is köszönöm! -
TomBond
aktív tag
SDXC memóriakártyát szeretnék venni FZ300-hoz. Tudtok nekem ajánlani megbízható eladót itt a HardverAprón?
-
Tufako
tag
Üdv mindenkinek. Második gépnek vettem egy FZ200-at. Kérdésem a tapasztaltabbakhoz, hogy a RAW formátumú képek miért olyan szemcsések? Ugyanakkor a JPG képeken sokkal kevesebb a szemcse, csak ugyebár ott kevesebb a lehetőség utómunkára. Természetesen 100-as érzékenységre állítottam.
-
tabletina
újonc
Sziasztok! Van egy jó régi FZ30 gépem. Néhány éve nem használtam. Ma újra használni akartam, és megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a kijelző csíkozódik. A gép maga jól működik, de a kijelzője használhatatlan lett. Van tippetek, hogy mi a baja?
-
draco67
újonc
Sziasztok
Keresek megvételre rossz panasonic dmc-fz 200 gépet..
Ha esetleg valakinek elfekvőben lenne :-( -
Meridius11
aktív tag
Panasonic FZ200-nak gondot okozna egy 64GB-nál nagyobb tárhelyű SDXC kártya? Valakinek van tapasztalata?
-
Winnie The P
őstag
Hali! FZ82-nél hol tudom megnézni, hogy eddig mennyi exponálás történt, mert a menüben nem találom? Lehet nem vagyok elég figyelmes.
Köszönöm. -
II.Démonlord
tag
Tervezem egy új gép vásárlását és eddig számomra a legmegfelelőbbnek az FZ300 tűnik. Itt viszont találtam FZ300EPK, FZ300EP, illetve sima FZ300 verziókat is. Leírás alapján semmi különbséget nem látok és a hivatalos oldalon se nagyon van infó ezekről. Valaki esetleg tudja, hogy mi is a különbség az egyes verziók között?
-
salesman
őstag
Urak,
Fz 1000 magyar nyelvű használati utasítás kinyomtatva átadó Bp-n.
-
MEGAL0D0N
csendes tag
Üdvözlet az FZ széria megszállottjainak !
Segítségre lenne szükségem.
Az FZ300 típusú gépeken hogyan tudom előcsalni azt ,hogy mennyit fényképeztek vele?És mire kéne figyelnem ha használtan veszem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv
Mega -
Winnie The P
őstag
válasz
Winnie The P #1616 üzenetére
Tárgytalan.
-
Winnie The P
őstag
Hali! Erre valaki?
-
Fuvaros
senior tag
Nekem volt egy FZ200-asom, sosem csinált olyan jó képet, mint egy Nikon D5200, amit párhuzamosan használtunk vele, el is adtam 1 éve. Aki jó képet akar, az ne aprózza el, igaz az ára duplája és a súlya is ill mérete...de az eredmény más...
-
Hi!King
őstag
Sziasztok,
TZ70-ről tervezek FZ300-ra váltani. Ha vannak itt FZ300 tulajdonosok, lenne pár kérdésem:
- Oké, hogy végig f/2.8-at tud, de konkrétan romlik-e a minőség a két végén? Gondolok itt a rövid végén erős torzításokra, szélek életlenségére, ami TZ70-nél jellemző, főleg a legnagyobb, f/3.5-ös rekesszel. A hosszú végén pedig mennyire éles (a TZ70 ott vajon csak a túl kicsi rekesz miatt maszatol, az FZ300 ezzel szemben a nagy rekesszel a hosszú végén is éles?)
- Por és cseppállónak írják. Ez a teleszkópos objektív esetében jelent valami extra védelmet? Fennáll a probléma, ami az ilyen obikra jellemző (pl. TZ70-nél), hogy beszippantják a port, homokot, aztán emiatt idővel elkezd akadozni, elromolni a zoom?
- Milyen olcsó válltáskát, tokot érdemes venni hozzát? Olyasmit, mint DSLR-ekhez? Nem fogok boltba menni, ezért kipróbálni nem tudom konkrét táskákkal, mennyire fér bele, ezért ha esetleg valaki tudna ajánlani, azt megköszönném.
- Akad-e egyébként alternatívája a piacon? Mert én nem találtam, az összes konkurens bridge gépei nagyon nagy optikai zoomal bírnak, de a rekeszértékeik sokkal rosszabbak. Házon belül talán az FZ1000, bár az már jóval drágább, a nagyobb szenzorral a kisebb rekesszel a végén talán ugyanott van. MILC gépeknél 4/3 és APS-C szenzorra is a legolcsóbb nagyátfogású obik (csak tele nem lenne jó, mert cserélgetni kellene túrázásnál) ennek a gépnek az árától kezdődnek. -
zvolite80
tag
Fz 82-höz nem találtam.....
Ha valakinek sikerül legyenszíves a gombkombinácíók sorrendjét leírni. -
flodur
csendes tag
válasz
zvolite80 #1606 üzenetére
Szia!
Ha az előző tulaj lenullázta, akkor már nem találod meg sehol.
3 éve van nekem is, de nem bántam meg, jó kis gép ez.
a netről leszedtem a leírását 380 oldal és feltettem a mobilomra, így tanutam meg a kezelését, ajánlom Neked is
írj privibe, ha érdekel valami
Üdv,ui. szép napot, maradj otthon
az ablakból jó képeket tudsz csinálni..
-
zvolite80
tag
Sziasztok
Tegnap vettem egy Pana fz82 gépet használtan,de hibátlan műszaki és esztétikai állapotban.
Azt szeretném kérdezni hogy hol,vagy hogy tudom megnézni mennyi expo van a gépben?
Köszi ha válaszolsz..... -
meri
aktív tag
Sziasztok! Van egy FZ300-asom, nagyon jó kis gép arra, amire nekem kell. Sajnos nemrégiben leejtettem kb 1 méterről, kemény talajra, amin szőnyeg volt.
Külsérelni nyom nem látszik rajta. A hibajelenség viszont bekapcsolás után egyértelmű: egyrészt közelről "fülelve" szinte mindig jelen van egy halk "nyiszorgó" hang (nem csak mozgatáskor, az autofókusz miatt); másrészt a szenzor képe (azaz a feliratok nem) folyamatosan "ugrál" kicsit - olyan, mintha fókuszálás / stabilizálás közben arrébb ugrana - mondjuk a kép szélességének 1%-át kitevő pixelt, majd vissza. Másképp fogalmazva, "befogás" után is mintha újra és újra stabilizálna.Ez független attól, hogy a stab ki- vagy be van kapcsolva. Képet készít, általában teljesen jót, de valami tutira nincs rendben. A hibajegyzék "zoom stepout" és "zoom enc" kódokat tartalmaz.
Szerintetek érdemes a javíttatásával foglalkozni? Nem használhatatlan, de zavaró. Azt még nem tudtam ellenőrizni, hogy exponáláskor is egyértelműen egy ilyen "éppen stabilizálás" közbeni képet lő-e, azaz bemozog-e, de nagy valószínűségel igen (készült néhány elmosódott kép azóta, de ez lehetett az én bemozdításom is). -
-
válasz
Falovas #1601 üzenetére
Ezeket néztem én is, de nagyon nehéz kiszűrni belőle, hogy mit tud a gép. Nem tudni, hogy mennyi utómunka van benne, volt-e külső megvilágítás, stb. Plusz a legtöbbet 300-400mm-en készítették (ha jól számolom), ami őrülten sok ahhoz képest, ami engem érdekelne, ami a valódi portré.
Ezek miatt egy saját teszt sokkal jobb lenne. Persze teljesen opcionális, ha nem jön össze, akkor nem jön össze, de nagy segítség lenne.
-
Van itt FZ1000 tulaj, akinek lenne kedve egy teszt fotózásra BP környékén? Gondolkodom a gép vásárlásán, de egyszerűen alig találok FZ1000-rel, 85-135mm környékén készült portré képeket a neten, pláne még más géppel is összehasonlítva.
-
Winnie The P
őstag
Sziasztok! Van egy FZ81-es gépem ami össze volt párosítva egy Xiaomi Redmi Note 4 telefonnal wifin. Mivel telefont cseréltem szeretném a párosítása törölni a fényképezőről. Hol kell ezt megcsinálni, mert sehol nem találom? Köszönöm!
-
Kobold666
tag
Az i. Zoom-ot melyik módban tudom használni FZ82-n?
-
Sziasztok!
Még egy FZ38 kérdés: a géppel nem lehet portré orientációban képeket készíteni egyáltalán? Ha simán elforgatom 90 fokkal balra a gépet, akkor nem talál fókuszt az arcon. A menüben viszont nem találtam olyan opciót, hogy elforgatás, vagy hasonló.
-
Kobold666
tag
válasz
scarabaeus #1593 üzenetére
Egyik sem kezeli sajnos egyenlőre nem találtam. Nincs időm gép elé ülni ezért szeretném telón szerkeszteni.
-
scarabaeus
őstag
válasz
Kobold666 #1590 üzenetére
A Lightroomom szokta ajánlgatni, hogy van androidos Lightroom app is, az ismeri az rw2-t is a sok-sok egyéb raw mellett, de soha nem használtam, megtartottam ezt a PC privilégiumának.
Megoldás lehetne az is, ha lenne androidos konverter dng-re, lehet, hogy a dng-t több app ismerné Android alatt is. -
-
válasz
scarabaeus #1589 üzenetére
-
Kobold666
tag
válasz
scarabaeus #1586 üzenetére
Megtaláltam a memkarin, de r2w a kiterjesztése nem raw így nem tudom telefonon mivel lehetne szerkeszteni?
-
Kobold666
tag
válasz
scarabaeus #1586 üzenetére
Akkor itt a hiba.
-
Egy kérdés FZ38-cal kapcsolatban, amire nem találtam választ a leírásban:
Amikor auto vagy fél-auto módban csökkentem az expozíció értékét, akkor a gép mit csinál pontosan? Csak a záridőn rövidít/rekesz értéket növel, hogy sötétebb legyen a kép, vagy valamilyen szoftveres korrekcióval is belenyúl és sötétíti képet?
-
Dr.NX
addikt
-
Kobold666
tag
Cpl, uv meg fld szűrőm van hozzá.
-
Kobold666
tag
Beállításokban mire állítsam hogy raw-ot és jpg-t is készítsen?
-
Kobold666
tag
Sziasztok. Abszolút kezdő vagyok, tegnap vásároltam egy FZ82-est állvánnyal, árnyékolókkal, szűrőkkel. Mire figyeljek vele kapcsolatban illetve mi a véleményetek róla? Szűrőket érdemes-e használni hozzá?
-
salesman
őstag
válasz
Winnie The P #1579 üzenetére
-
Winnie The P
őstag
válasz
Winnie The P #1572 üzenetére
Úgy néz ki, hogy nincs gond! Hála!!!
-
bghistvan
senior tag
válasz
salesman #1574 üzenetére
Köszi, ezt már néztem meg sok más összehasonlítást, de igazán az érdekelt volna, hogy a gyakorlatban valóban annyival szebb képet tud nyújtani az 1000 a 300hoz képest?
Illetve megkérdezem itt is, hogy van e olyan csúcskompakt, ami azért zoomban és fényerőben helyettesítheti a 300at?
-
salesman
őstag
válasz
bghistvan #1573 üzenetére
Fz300 vs Fz1000
Neked kell eldöntened, hogy a jobb képminőség (nagyobb szenzor) megéri-e több tízezres többletköltséget. -
bghistvan
senior tag
Kíváncsi lennék a véleményetekre...
FZ300 vagy FZ1000?(eladtam a 300at,és egy csúcskompaktban gondolkodtam volna tovább, de kicsit korai volt a döntésem, így azt látom az FZ300 zoom és fényerős tulajdonságait nem tudja nyújtani egy ilyen gép........., ezért erősen elgondolkodtam hogy veszek újra egy FZ300at...... de megakadt a szemem az FZ1000-en...érdemes?)
-
Winnie The P
őstag
válasz
salesman #1569 üzenetére
Ok, köszi az infót. Engem csak az bánt, hogy egy egy éves gép akkumulátoráról van szó. Megveszel egy gépet, és ennyi. Igazából nem tudom, hogy ezek az utángyártott akksik mennyire megbízhatók? A gyárit néztem kevéssel 15k alatt van. Majd ma még rápróbálok, rendezvényen vagyok fotózni. Kíváncsi leszek mennyit bír majd.
-
salesman
őstag
válasz
andrasferenc #1570 üzenetére
Intercell kft.
7.000.- Ft körül volt, számlával, garival. -
salesman
őstag
válasz
Winnie The P #1568 üzenetére
XIII. ker Reiter Ferenc utlaban van akkumulátor bolt, én ott vettem akksit az Fz50-hez...
-
salesman
őstag
válasz
Winnie The P #1566 üzenetére
Töltsd fel, süsd ki többször, hátha magához tér...
Semminek nem tesz jót, ha túl sokáig nem használják... -
Winnie The P
őstag
#1565-re senki?
-
Winnie The P
őstag
Hali!
Tavaly augusztusban vásároltam egy FZ-81EPK típusú gépet magamnak, persze a gép új volt akkor. Létezik az, hogy egy év után kezd az akkumulátora meghalni? Ugyanis ma készítettem vele 161 képet (természetesen előtte fel lett töltve), és az akksi kijelző csak egy egységet mutatott az lcd kijelzőn. Miután ráraktam a képeket pc-re le is merült teljesen.
-
salesman
őstag
-
Borg76
tag
Sziasztok.
Tanácsra lenne szükségem. Van egy öregecske 550D-m amit szeretnék lecserélni. Néztem a kinálatot dslr-milc vonalon, mikor megakadt a szeme az FZ-2000 gépen. Elolvastam egy rakás tesztet, és ezzel jól be is kavartam magam
Nem vagyok nagy videós, de egy ilyen géppel talán már érdemes foglalkozni a mozgóképpel is. Viszont a tesztek nagy többsége szerint ez a gép inkább videóban mint állóképben erős.
Megéri a felárat, vagy elég lenne az FZ-1000 is?
Aki használt/használ ilyen masinát, képminőségben hova lehet tenni milc vonalon?
Egyáltalán előrelépés lenne az 550D-hez képest képminőségben?
Nem szeretnék mellényúlni, és sok olyan vélemény is van, hogy az ilyen öszvér gépek igazából pont semmire se jók, de én úgy látom, hogy ez már messze nincs így.
Szóval FZ-1000, FZ-2000, vagy inkább egy milc (mondjuk sony a6000)? -
bghistvan
senior tag
válasz
salesman #1556 üzenetére
Szia!
Lehet akkor én fogalmaztam rosszul😁, megpróbálom mégegyszer.
Szóval nem a 4K sorozat móddal van gondom, már sok képet készítettem így..... hanem az a problémám, hogy az adott memóriakártyáról amire fotóztam, folyamatosan mentem le az elkészült képeket adathordozóra utazás alatt, és mivel elég sok képet készítek, így a memóriakártyáról törlöm a képeket, majd újakat készítek, amit szintén lementek.
Felmásoltam telefon belső memóriájába is, és ott megnyitva a 4K sorozatképeket csakis és kizárólag videó formában tudom megnézni egyben, nem tudom külön a képeket kiválasztani, mint a fényképezőgéppel..... ha visszamásolom a memóriakártyára és úgy helyezem be újra a fényképezőgépbe, akkor már nem is ismeri fel a gép, se videó, se sorozatképek.........Lényegében az érdekelne, hogy a 4K sorozat móddal elkészített videókból kilehet-e nyerni bármilyen módon a sorozat képeket?
Remélem így jobban átjött a lényeg....... és hogy esetleg van rá megoldás.
Köszi.
-
bghistvan
senior tag
Mi a meglátásotok, egyáltalán van-e megoldás a következő dologra :
4K sorozatképeket készítettem, folyamatosan mentem le a képeket és a videókat egy külső adathordozóra, és felmásolom a telefon belső memóriájába....viszont a sorozatképeket a telefon egy kicsi 1-2 mp-es videóban játssza le....... (nyilván amennyi ideig exponáltam)
Kérdésem az lenne, hogy valamilyen úton - módon a kis videóból ki lehet még az elkészült képeket ollózni ugyanolyan minőségben mintha a fényképezőgéppel hajtottam volna végre?
Fz300
Köszi!
-
Azúr77
tag
Üdv Mindenkinek!
Nem rég vásároltam egy használt de új állapotú FZ-300 fényképezőgépet,még ismerkedés fázisban vagyok.Olyan problémám van,hogy mikor a kijelzőt megfordítom és visszahajtom akkor nem működik kikapcsol a kijelző.A kereső és a kijelző között a váltás megy működik akkor a kijelző ,csak mikor behajtva használnám nem működik.Valahol beállításokban lehet beállítani ,vagy hibára utalhat ez?
Üdv:Azúr
-
-
salesman
őstag
Ha lehet SD-t tegyél bele.Nekem egy szaki tanácsolta, hogy nagyfelbontású, hosszú videofelvételnél az micro sd/sd kártya adapter melegedhet. Néhány kattintásnál nem gond a micro sd.
Mivel ez egy jó néhány éves készülék (nehogy félreértsd, nem leszólni akarom, a barátnőmnek Fz-45-öst vettem, mert a 38-ast elvitték az orrom elől itt a Ph-n) nem vagyok benne biztos, hogy kezeli. Ki kell próbálni...
-
-
Sziasztok!
FZ38-as gép mekkora SD kártyát támogat maximum? Nem találok sehol infót róla.
-
bghistvan
senior tag
Véletlenül nincs olyan opció FZ300-nál,hogy az éppen aktuális (pl: manuális,vagy S,P,A) módban az LCD kijelzőn az élőképen is azonnal látható legyen a beállítás?
Úgy értem,mint pl mikor mobiltelefonon állítom az ISO értéket vagy bármi mást,akkor azonnal látom a képminőséget a kijelzőn, mielőtt elkészül a kép.
Jelenleg az exponáló gomb félig lenyomásával látom egy pillanatra a beállítások utáni képminőséget............ mielőtt elkészül a kép....
Köszi! -
PLaci58
addikt
Költői kérdés: az FZ8-hoz létezik valami teleobjektív?
-
bghistvan
senior tag
-
Cunaja
addikt
válasz
bghistvan #1532 üzenetére
Szia!
Az Y-kábelt, ki is próbáltad?
Elvileg több áramot nem fog felvenni, mint ami kell neki.
Amúgy meg a telefontól (tablet )függ, hogy ismeri-e a fordított töltést. Ha igen, akkor megfelelő feszültséget fog leadni a merevlemeznek, persze csak ha a saját kábel van hozzá.
A lényeg, hogy stabilan menjen minden.
Egyre még figyelj! A memóriakártya megfelelően gyors legyen. Olvasási sebesség: max. 95 MB/s * Írási sebesség: max. 90 MB/s Ez a minimum a megfelelő 4K-videó rögzítéshez.
Ne legyen kamu kártya, ( kínai olcsó webhely ) és az sem baj, ha van tartalék.
Elég macera, de nem minden nap nyaral az ember és szeretné visszanézni az élményeket. -
bghistvan
senior tag
Szia!
Szóval ahogy írtam is nemrég,beszereztem az általad említett eszközöket:
OTG ADAPTER ,KÁRTYAOLVASÓ..és ezeken kívül vettem egy ilyen y kábelt is.
Elmondom,hogy miért.........a pc-hez és a tv-hez csatlakoztatva a külső HDD-m (Toshiba Canvio Basic 500Gb) szinte alig-alig hallat magából a felpörgésen kívül pici sercegő hangokat,viszont a fent említett OTG adapterrel a tabletre ,vagy telefonra csatlakoztatva (szintén felpörög,és szépen lehet mozgatni a file-okat) picivel hangosabb sercegő hangja van......tehát működik ,de más hangot ad ki a HDD,
Nem tudom,van-e köze a feszültséghez,vagy az áramerősséghez( 4000mah és 6000mah telefon-tablet akkuk),és nem tudom,hogy igazából lehet-e baja a HDD-nek(de tényleg működik)..............és innen jött a gondolat,hogy az Y kábellel mi lenne ha megtámogatnám ezt a konfigurációt a stabilabb áramellátás érdekében egy powerbankkal?
Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre!
Köszi! -
salesman
őstag
Az aranyóra meghatározása után pontosítsuk a kékóra fogalmát is.
[link] -
Falovas
aktív tag
Csak hogy pontoisítsak: a kora reggeli és a késő délutáni időszakról van szó...Amikor a nap sugarai "majdnem párhuzamosan" haladnak a föld felszínéhez viszonyítva.
-
Cunaja
addikt
válasz
salesman #1519 üzenetére
Igen, pont ezért jó a külső vaku.
Ez a gép a gyenge fényben totál elvérzik, amin a beépített vaku csak annyit segít, hogy nem 1600-on, hanem 800-as ISO-n akarja készíteni a képet. A külső vakunál meg max 200-as ISO is elég. Viszont csináltam már 1600-on is jó képet, de nem tudom hogyan sikerült. Szerintem van egy kis szoftver hiba is.
A zajcsökkentésnél is sokat számít a beállítás, amit -2-vel szoktam alkalmazni, mert így van kevesebb zaj.
Viszont inkább úgy vagyunk vele, hogy természetes színek legyenek és megfelelő kontúrok zajjal, mint zajmentes kép, torzult színekkel és nem megfelelő kontúrral. Láttam ilyen képeket is. A sárga nem volt sárga, a fekete nem volt fekete és így tovább.
Sajnos azt is megállapítottam, hogy a telefonom, Huawei P9 saját rommal, buherált kamera szoftverrel, oda ver a Panának rendesen néha.
A 20mm-es látószöggel sem lehet semmit kezdeni ha rajta vagyunk mi is a képen, mert kb. 10méterig az emberi alakot eltorzítja. Hiába van mondjuk benne az egész kikötői város a képben,ha mi meg torzulunk.
Ezt 35mm-ig tapasztaltam. Ha viszont nem vagyunk rajta, tökéletes kép készül. Persze, itt sem az van rajta amit, mi az 50mm-es nek megfelelő látószögünkkel ( szemünk ) látunk.
A távolság mérésre értem ezt. A szemünk azt látja, hogy egy templom torony kb 350m-re van, a fényképen meg nagylátószögnél ez a távolság kb. 500m-nek látszódik.
Persze ez a vizuális látvány miatt is lehet, mert akár megtévesztő is lehet, hogy látunk olyan részleteket, amit valójában nem. Ez így igazán bonyolult, de gondolom érted.
Nekünk PS előfizetésünk van, így mindent a Camera Raw-ban dolgozunk fel, az a RAW képeket nagyon szereti.
A másik észrevétel, hogy az FZ82 borzasztóan szereti az állványt, mert érezhetően szebb képeket készít, mint kézből. Mondjuk ez szerintem az összes gépre igaz.
Az érintő kijelzőt viszont imádom, jobban tetszik mint a forgatható kijelző érintés nélkül. Ha nem a keresőjét használom, a kijelzőn a fókusz sokkal pontosabban beállítható érintéssel., az utólagos fókuszról ne is beszéljünk.
Most szeptemberben lesz egy nagy vizsgám, de utána a leírását és a kezelését, betűről - betűre megfogom tanulni.
Kimegyünk itthon Duna partra és ott szoktunk kísérletezni. A képek 85%-a WiFi vezérléssel készül.
Viszont dicsérjük is az FZ82-t, a 4K az valami kegyetlen. Volt olyan képünk amit 4K-vágással készítettünk és semmi zaj nincs benne. Ilyenkor mi a fenét csinálhat a gép, mikor az érzékelője, ugyanakkora.
Gondoltam rá, hogy szétszedem a szoftverét és megnézem mit lehetne vele kezdeni, de az asszony nem engedi.
A panasonic-nak írtam már, hogy nem hiszem el, hogy jól van megírva a zajszűrés része, de nem válaszoltak. -
Falovas
aktív tag
Igen ez az FZ82 nekem is szemet szúrt, és gondolkodtam is azon, hogy rá kérdezzek, de úgy látom, hogy maximálisan tisztában vagy a gép korlátaival Te is. Ahhoz képest, hogy mennyi időt, energiát és technikát bevetsz a nem olcsó nyaralásaid alatt, ahhoz képest a géped jelenti a "szűk keresztmetszetet", hogy az egyik kedvenc "sznob dumával" éljek. Viszont a juzaphoto-n találni pár képet az FZ82-tól, és az egyik "csoportkép" meglepően éles. Éppen ezért nem is bántanám én ezt a gépet...Egyébként is mindenki maga tudja, hogy mivel akarja " tolni a biciklit"...
Igen, én is vaku párti vagyok, használok én is egy 40-es kulcsszámút. Még egy Dörr SLR Soft Diffusort is vettem hozzá, ami nagyon jól jön családi csoportképeknél. Mondjuk én csak JPG képeket készítek, pedig tudnék RAW-okat is lőni, de nekem tökéletes a jpg. PS, Lightroom , van mind kettő, de csak korrekcióra használom őket ha másoknak küldök képeket szivességből... -
Cunaja
addikt
válasz
Falovas #1516 üzenetére
Igen, szállodában és nem autóval megyünk, azt ott szoktunk bérelni egy cabriót.
Repülővel és hajóval megyünk. Mindig ugyanoda megyünk és mivel törzsvendégek vagyunk, van kedvezmény. Az autó is féléron van.
Rengeteget kell nélkülözni, hogy ilyen útra elmenjünk, de úgy vagyunk vele, hogy az ember egyszer él és amíg nem rokkan le, addig van esélye a gőzt kiengedni. ( A térdem és csipőm elkopva, ki tudja meddig birok még járni.)
Volt az életemben, mikor kajára nem volt pénz és a VH vitte mindenemet.
Felálltam és más életszemléletben vagyok.
Látod, Pana FZ82-van, mert sajnáltam több pénzt kiadni a jobb gépekre, most meg szenvedek a zajos képekkel.
Rengeteg beállítást kell megtanulni, a jó képek érdekében.
A PS rengeteget segít a raw képeknél, de ez brutálisan sok időt igényel a több ezer képnél. Amúgy a háromnegyede kukába megy.
Ami viszont nagyon tetszik gépben, hogy a színekkel semmit nem kell kezdeni,,azt adja vissza amit látok.
A zoom része, az meg valami brutális. A sziget túloldalán lévő házba befényképezek vele.
A külső vakuval meg elképesztően jó képek készülnek a beépíthet vakuhoz képest. A derítés is tökéletes vele.
Az internet sokat segít a magamfajta amatőrnek.
Megvettem Scott Kelby Fotós könyv sorozatát és külön a Vakuskönyv fotósoknak részét. Rengeteget tanul az ember belőle. -
Falovas
aktív tag
Őszintén szólva, csak gratulálni lehet hozzá, hogy ezt megtudjátok engedni magatoknak. Az árból ítélve gondolom szállodában laktok nem pedig apartmanban. Kollégám is Görögország fan, már évek óta jár oda, egyik kedvence Thassos volt ahová többször is elment a baráti körével. Ami érdekes, hogy kétszer húzták haza, mert lerobbantak az autói. Egy ilyen haza vontatás során elhasználtak 5-6 vontató kötelet. Hegyen völgyön autópályán húzták és nem csak 50km/órával, hanem annál jóval többel is...
-
Cunaja
addikt
válasz
Falovas #1514 üzenetére
2 milla volt az út, de jövőre 2 és fél lesz.
1-hónapig nyaralunk.
Az asszonykám mindene a fényképezés és nem ellenkezhetem.
Rengeteg kép és videó készül mindig, és így lehet válogatni.
Amúgy meg 4K-videónál ez nem is sok. 6 perc 5Gb.
Látod, akkor ha egy 8-órás hajóút felét felveszed a delfinek és egyéb látvány miatt, az zabál rendesen.
2-évig gyűjtünk mindig az útra, akkor már legyen róla élmény is.
A hely, a kedvenc szigetünk Görögben. -
bghistvan
senior tag
Persze persze, nem is úgy értettem,hogy teljesen ellegyen mosva a háttér, és minden képen.....csak tetszenek,jobban kiemeli a témát.
Viszont az FZ82-ben bajnok a nagy zoom, lehetne ebben is akkora,az hiányzik rendesen, igazán sok különbség nincs,csak a teljes tartományban a 2.8 fényerő meg a kihajtható lcd.....Igen, átjött a mondanivalód lényege,jól megfogalmaztad😉.
Szóval szeretném megköszönni a segítségedet,a rengeteg tanácsot, számomra bőven felért egy kisebb tanulmánnyal, lesz miből merítenem majd ,de ha még lesz kérdésem,akkor írok újra 😁.
Köszönöm! -
Cunaja
addikt
válasz
bghistvan #1511 üzenetére
Igen, sokat segít.
Látod, nekünk pont az ellenkezője a lényeg. Legyünk a párommal élesek, vagyis mi rajtunk legyen a fókusz, de a mögöttünk lévő táj, terület is látszódjon tökéletesen.
Elmosott képet nem szeretjük, mert az nem tetszik.
Elvileg a fényképezésben a lényeg, hogy te azt örökítsd meg, ami neked tetszik.
Ha nem üzletelsz a képekkel, akkor más tényező nem számít.
Az utólagos fókusz működéséről is rengeteg video van fent. Egy igazán okos találmány.
Csináltunk olyat is, hogy több fókuszpontból készült egy kép. Szerintem nagyon jó.
Nem rosszak ezek a beállítási lehetőségek.
Sajnos nekünk csak az FZ82-re volt pénz, így most ezzel kell dolgoznunk. A 300-as azért jobb. Viszont az összes kellékkel együtt, így is 200K a gép.
A 312 oldalas leírást már 3x elolvastam, de még mindig a felét sem értem.Gondolj bele, milyen jó képeket csinálna egy vérbeli profi. Láttam olyan képeket ami FZ82-vel készült és csak lestem.
Amúgy az ellenfénynél is a lényeg a gép mögött van és nem előtte. Gondolom értehető?Te vagy a lényeg, hogy mit csinálsz és hogyan.
-
bghistvan
senior tag
Ok,rendben akkor a 3.0 lesz..... közben megvettem az OTG-t,és gyönyörű szépen működik a vinyó, tehát megoldott a probléma 😁
Elég sokat fotózok persze mostanság,a gépet már kezdem kiismerni,de a raw módot hanyagolni fogom még szerintem.
Viszont akkor azt mondod,hogy nappal a vaku használat több életet lehelt képekbe?
A portrékra,bokeh háttérmosásra vagyok most ráállva, elég jó képeket lőttem eddig ezekkel a témákkal....... egyedül a post focust nem tesztelgettem még! -
Cunaja
addikt
válasz
bghistvan #1509 üzenetére
Lefelé kompatibilis. A 3.0; 3.1, olvassa a régebbi szabványt is.
A vakuzás szabadban, az egy teljesen más világot képvisel.
Egyszerűen életet lehelsz a képekbe.
A raw még ebben is sokat segíthet, ha valahol elrontanád.
Na persze, akkor a szerkesztésben is jártasság kell.
Mi az asszonnyal értünk a PS világához, így ez sem gond.
Javaslom, kicsit érdeklődj a téma iránt.
Tessék, egy példa oldal.
Google barátunk is segíthet a keresésben.
Javaslom, menjetek ki a szabadba gyakorolni az utazás előtt. -
bghistvan
senior tag
Hát én sajnos nem vagyok otthon manuálban annyira, hogy viszonylag gyorsan tudjak készíteni valóban értékelhető képeket.......ha most neki állnék manuálban fotózni nyaralás alatt,akkor megsem tudnám élni a pillanatot,csak a fényképezésre kellene koncentrálnom...... talán majd később ,de addig van még mit tanulnom.
Apropó,az olvasóra visszatérve...nem tudom, hogy érdemes-e a 3.0-t vennem(attól félek nem működik majd vele)......vagy maradjak a 2.0-nál?
Az eszközök amikre rámegy majd: LG G5 ,HUAWEI MEDIAPAD M2 10, REDMI NOTE 5Ya és még egy : jól vettem ki szavaidból......az ellenfényt akkor nappal is vakuval tudom ellensúlyozni?
-
Cunaja
addikt
válasz
bghistvan #1507 üzenetére
Hát igazán szólva nem vagyok profi.
Amit írsz a jpg és raw párosról, illetve a sima jpg-ről, azt már észrevettem én is. Ha sima jpg van, egy fokkal jobb a minősége, de talán akkor nem tömörít olyan mértékben.
Nem értek hozzá, ez csak tipp.
Minden felvételt jpg-raw párosítással csinálok, mert szeretem a biztonságot. Volt már olyan képem, amiért az asszony leszedte a fejemet, hogy milyen rosszak a fények, de szerencsére raw-ban is megvolt. Próbáltam a jpg-t javítani, de az nem ment. A raw-ban jó lett.
Amúgy az automatájával csak az a baj, hogy brutálisan állitgatja az ISO-t, és ennek a gépnek pont ez a gyengéje. A kis érzékelő miatt a fény mindig kevés és így az ISO-t akarja egyből emelni, csak azután nyúl a rekeszértékhez és a többi részlethez.
A külső vaku, viszont nagyon sokat segített rajta, hogy legyen elég fény vakunál.
Vaku nélkül már egy sima szürkületi fénynél elvérzik az automata, és iszonyatosan zajos képet produkál.
Így az esetek 95%-ban manuálisan lövöm a képeket. -
bghistvan
senior tag
Köszi 😁
A héten be is szerzem még az átalakítót meg az olvasót, remélem szuperálni fog!
Egyébként visszatérve,nem tudom az FZ82-nél hogy van....de a 300 használati útmutatójába az van leírva,hogy ha a fényképek elkészülési módjában a jpeg+raw van kijelölve,akkor a jpeg minősége gyengébb lesz.......(ugye én csak jpeg-ben fotóztam eddig),te így fotózol?
Ha igen, valóban romlik a jpeg minősége?
Miért jobb rawban fotózni? Illetve automata módban is jó képeket lehet rawban lőni?
Vagy csak manuális módban fotózol?
(Bocs az amatőr kérdésekért,de tényleg nagyon érdekel) -
bghistvan
senior tag
Hú,ez gyors volt 😁
Az olvasót azt ugye látom betudom szerezni.....de az adapter sajnos már nem rendelhető....(egyébként szted nincs olyan adapter ,ami nem C-s hanem sima?),mondjuk átalakítóm lenne hozzá éppenséggel,de nem akarom hogy ne legyen elegendő áramerősség.
Szerencsére a Hdd kábele elég rövid ,viszont elgondolkodtam egy usb töltőn én is,annak ellenére hogy szereztem be tartalék akkut,mert van egy 20000mah powerbankom, és ahhoz valóban jó lenne!
(Egy feltöltött akkuval 550-600 képet tudtam eddig csinálni) -
Cunaja
addikt
válasz
bghistvan #1503 üzenetére
Mint írtam, ezekkel a termékekkel csináltam és ezért garantált a működése.
Természetesen, más hasonló és olcsóbb, jobb és drágább, más termékek is jók lehetnek, de ugye azok nem voltak általam tesztelve.
Vinyó! 2 db.ot vettem, azért hogy fixen két helyen meglegyen.
Az egyik vinyó nálam volt, a másik az asszonynál hazafelé.
Ha valamelyik eltűnik, ott a másik.
Olvasó két darab, ha az egyik bedöglik.
USB-C - USB3 OTG adapter. 2 db.
Neked, ha nem C-s a bemenet, akkor ilyen kell. Javaslok ebből is két darabot.A HDD-hez hosszabbítókábelt ne használj, csak azzal használd amit adnak hozzá, mert nem lesz elég neki a feszkó.
Minden terméket itthon próbálj ki és gyakorold be a használatát. Ide- oda másolás.
Annyit még, hogy a vinyón van szoftver amivel áttudod formázni biztonságosan NTFS-re, így nem lesz méret korlátozás másoláskor.
Ha nagy videót rögzítesz, előfordulhat, hogy másfél órába is telhet a másolás, ezt kalkuláld be, és a telefon akkuja, legyen 100%-on.
Mi amikor befejeztük a fényképezést, a fényképező táskája egyből Paksá vált és töltődött minden.
Külső akkuról töltődött a fényképező akku ilyenen keresztül, és a telefon is töltődött. Így mire a hotelbe ér az ember, minden feltöltött állapotban van.
Most már még nagyobb kapacitás kell majd, mert külső vakut is vettem.
Elég cipelni a sok külső akkut és az alkatrészeket, + az állványt illetve szelfi botot, de megéri.
Néhány helyen úgy néznek ránk mint ha ufók lennénk, amikor állványról magunkat fotózzuk.
Félig off, meg nem is.
Azért nem privátban írtam le, mert mást is érdekelhet a téma. -
bghistvan
senior tag
Előre is köszönöm szépen!
Hát rendesen zabálni fogja a memóriát..... eddig nyaralásaink alatt kb 3000 fotó(jpeg) meg vagy 2-3 óra videó(FHD) jött össze!
Még azon is gondolkodom, hogy RAW-ban lövöldözzek-e egyáltalán...nem tudom,sose próbáltam.
Szóval,ha lennél szíves,azt a kütyüt belinkelni majd amivel a külső vinyót tudom össze kötni a telefonnal (nem type C!), és azt az olvasót amibe az SDXC kártya megy bele.....mert ha jól emlékszem akkor ennyi kell ugye? -
-
bghistvan
senior tag
Szia!
Bocsi, hogy még csak most írok.....nagyon köszönöm,ez nagyon ötletes,eszembe se jutott volna!!
Viszont akkor az garantált,hogy egy portable Toshiba Canvio Basic HDD-t meg tud hajtani a telefon?
Nekem nem C-s a telefon usb...... így talán egyszerűbb lenne majd....
Viszont arra megkérhetlek,hogy betudnád linkelni milyen eszközökkel végzed ezeket? Csak azért lennék kíváncsi rá,mert akkor én is ugyanolyanokat vennék,amik fennakadásmentesen bizonyítottak.Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest