- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- OLED monitor topic
- iPad topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
stanci
aktív tag
''Megmentsek valamit nektek belőlük?''
Ha esetleg tudod milyen proci van bennük, akkor pár különlegesebb darab érdekelne (Texas, Cyrix, IBM). Ha nem akkor szedd ki az összeset!
Ugyanis mellesleg procikat is gyűjtök.
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
DeFo
tag
Én C64-en kezdtem a ''pályafutásom'' kazival, és csavarhúzóval.
De még mindig megvan, és szerintem még működik.
Aztán jött az XT, majd a 286-os. P4 kivételével szerintem mindenféle gépem volt az idő folyamán.
Ja 1 286-os lapom nekem is van porfogónak. Kollégámnak fogok belőle összedobni 1 pöpec kis gépet. Ha valamim nem lenne, vagy nem működne, akkor hozzátok fordulok.
A munkahelyemen most akarnak kidobni pár 486-ost, P1-es gépet. Megmentsek valamit nektek belőlük? -
stanci
aktív tag
Ha már gyilkos sztori, volt nekem is egy.
Volt unokatesómnak egy 386 SX-e. Nyáron unatkoztunk fogtuk a gépet és elvittük egy kis ''mezei tuningra''.
Mezei tuning abból állt, hogy egy vasúti töltés alatti alagút betonjára dobáltuk a gépet kb. 5 méter magasból. Előtte azért átkötöttük egy koax antennakábellel a dobozt, nehogy első dobáskor lerepüljön a burkolata. Kb. a negyedik dobás körül már a táp doboza is kezdte megadni magát. Tizedik után már csak a kábelek tartottak egybe pár alkatrészt.
Mondjuk ez jópár éve volt. Ma eszembe nem jutna ilyesmi. Oldschool pc rulez...
Érdekes, hogy tud az ember gondolkodása változni pár év alatt. -
stanci
aktív tag
Na akkor megpróbálok én is szépen pontokba szedve válaszolni.
[1.]Az Indy-m olyan színű mint amit linkeltél, de mind a két bővítő slot üres, sőt
floppy sincs benne. Viszont van hozzá webcam.
[2.]Bővebben: link Ez a változat van de az Onyx felirat alatt van még egy 10000 és egy iStation felirat is. A monitor 21-es és olyan furcsa szürke szemcsézett a felülete. A gép maga kb. 80 kiló. Egy kicsit paráztunk mikor a kocsi tetejére felraktuk. Elvileg működik, legalábbis azt mondták ahonnan hoztam. Egy hónapja van nálam, de azóta semmi időm nem volt beüzemelni. Hogy milyen proc van benne azt nem tudom mert a doksik alapján lehet MIPS R 5000-től 10000-ig akármi. Ennek a CPU modulján egy proci van a négyből, de nem tudom milyen. Van hozzá egy Sirius video egység Bővebben: link is, plusz a kábelek (kb. 10 kilónyi).
Owner's Guide:
[3.] Hogy a témánál is maradjak, én egy 386 SX-szel kezdtem 1995 körül. Erre volt akkor pénz.
Most van egy elvileg működőképes XT-m, de kéne hozzá monitor.
[4.] Természetesen megvan minden amit adtál. És szeretném felajánlani bárkinek aki szeretne XT-t tyúúningolni.
Bővebben: link A listából pár dolog el sem jutott hozzám, pár cuccot megtartanék (batár winyók, pár video és periféria illesztő kari, egy-két lap). De a többiből bármi kell, szóljatok.
[5.] Az Indyt és az Onyxot egy költöző cégtől/alapítványtól kaptam teljesen ingyen. Volt még ott bőven Indy amit kiosztottak. Kicsit fura volt ez az egész dolog, ezért nem nevezném meg a céget. Ha érdekel privátba (mailben) elmesélem. Meg a többieknek is akit érdekel, csak ide nem akarom beírni.
[6.] Csinálnék szívesen, de nincs digit gépem. Lehet, hogy a közeljövőben kölcsön tudok kérni.
[Szerkesztve] -
-
És volt Tom5-el egy kissebb gyilkossággal felérő sztorink is, de végül is a páciens túlélte...
Hozzánk került egy 10MB-os, 5,25-ös vinyó. Mi pedig - kíváncsi egyének lévén - szét akartuk szedni! Csak sajnos megfelelő csavarhúzófejet/kulcsot nem találtunk hozzá... Tehát okos emberek lévén, előkerült a fúró... A csavarfejeknek 2-3 sec, aztán annyi!
Eddig még semmi xtra... Leszedjük a fedelet, és mit látunk: ÁLL BENNE A GÉPZSÍR, még a lemez szélén is volt belőle!!!
Akkor lássuk miből élünk: fedél nélkül rákötötüük a gépre. A gép rendesen bebootolt róla!!!
Szóval: ilyen szadisták voltunk mi...(vagyunk???)
-
Tom5
addikt
Nálam az elfekfő osztályon található egy Pentium2-es!Még az a böszme nagy tokozású
amiben 512kbyte cache van de ''csak'' a proci órajelének a felével száguld...(Intel Pentium processor with MMX technology,mit nem adtam volna egy ilyenér mikor bejött és csillagászati áron volt kapható!Mostmeg ittfigyel a polcomon!Szerintem mindenidők legszebb tokozású procija
+egy hozzá illő alaplap!AGP foglalat,SD-ram foglalat+egyebek!Jókis alaplap!Nálam 4évig ment!!!(300as,később egy 433 as Celeronnal)...imádtam!!!RETRO FOREVER!!!
-
rii
nagyúr
Ez szép gyűjtemény ...
[1.]Régebben (1997) én is érdeklődtem egy Silicon Graphics Indy iránt, még abban az időben is, használtan, ''kipucoilva'', egy közvetítő cégen keresztül 370,000+FA lett volna...
Azért nem semmi ennek a hát-lapja ...
innen: google:
egy ilyet én is szívesen elképzelnék még: Bővebben: link
Nem tudom,mennyibe kerülhet.
[2.]Nem volt túl húzós az ONYX? Amúgy az működik még? Az egy MIMD gép nem? Multiple data stream, multiple instruction stream, vagy csak SIMD, MISD? Az biztos, hogy nem SISD. Az a PC.
[3.]Nekem volt
- XT (darabokban)
- egy 80286 1 MB RAM, 40 MB Seagate HDD, Herules vid.car. FF monochorme monmitor, 84 gombos bill. (még most is megvan) 5,1/25-ös FLOPPY DRIVE
DOS 5.0 Turbo Pascal 6.0, Nibbles, Spedisk, Diskedit, NDD, NC, VC.
- 80386 (darabokban) több is léteztek: SX-33, SX-40, DX-33, DX-40
- 80486 (működött.) 486 DX4/100, vagy DX2/80. persze léteztek DCL-50, DX-50, DX2/66, DX2/80, DX4/100, DX4/133, SCL
- 80586 100 MHz, illetve 200 MHz-s 250-re húzva.
a 100Mhz-es egy eredeti ESCOM BIG Tower volt, QUANTUM Fireball 2,1 GB-os HDD-vel.
Ezek, valamely Pentium kivételével megrohadtak egy párás hétvégi házban, béke poraikra.
Most egy 3GHz-s szüttyőségem van.
[4.]meg akaram mutatni a nagyközönségnek, hogy régebben milyen alkatrészeim voltak, és hogy már mindet elajándékoztam, erre most kapcsolok, hogy pont Neked adtam oda őket, amiknek a 90% valszeg kidobáltad, mert nem érdekeltek Téged ...Bővebben: link
[5.] Az INDY-t milyen forrásból szerezted? Már ha nem titok .... Én is szeretnék beszerezni egyet, csak az zavar, hogy a nagy büdös semmin kívül nem tudnám másra használni.
[6.] képet tudnál róluk feltenni?
szerk: egy rossz link .....
[Szerkesztve] -
stanci
aktív tag
De szépen összejöttünk.
#22-beli kérdésre nem tudja valaki a választ? -
Lord Myn
senior tag
Nekem van elfekvőben egy Oak OTI-067 SVGA kártya (ISA 16Bit, 512 kB (!!!) memória), még anno a 286-ost, illetve a 386DX-et szolgálta. Érdekel, mint fejlesztés?
Egyébként én is Hercules/Turbo XT combóval kezdtem, 8 MHz-es volt, hasított nagyon, csak a 640kB memória ellenörzésére kellett 1 órát várni... -
JoeYi
őstag
Én most egy p2 celeron 366Mhz -es gépet 196 Mb ram társaságában állottam be letöltő és net osztó szervernek
. Egy régi AT táp hajtja, aminek a hátuljáról levágtam a venti védő rácsot és a ventit is leszabájoztam. A proci hűtőt szintúgy. Szal most egész halk, csak a vinyót kellene még halkítani, mert az meg egy régi 15Gb -os Quantum. Hallottam valami progiról amivel állítani lehet a vinyó fordulatszámát /Hitachi Feature tool elvileg. Leszedtem az 1.98 -at, de abban nem volt ilyen/
Jah és Win XP dolgozik rajta, naon cool. Távoli asztallal vezérlem a letöltéseket meg mindent.
-
UHHH
őstag
van szamos dos alternativa, a 6.22 nem olyan jo, akkor mar inkabb 7.xx-es caldera, vagy van freedos is, Bővebben: link.
-
Erről jut eszembe, ha én most felteszem a régi akkor még illegálisan szerzett 6.22 DOS-t azért most megbüntethetnek?
De szép is volt batch fájokat írogatni, konfig fájlokkal elég jól el lehetett lenni csak, hogy 1k byte felszabaduljon a memóriába, ems, xms beállítás.....
Hát igen amikor még a vinyóm kisseb volt mint mostani gépbe a memóriám. És az egész rendszerbe 1 venti volt.
[Szerkesztve] -
stanci
aktív tag
Remek topic.
Nemrég kaptam egy XT-t Printszkrín kollégától. De sajna nincs Hercules moncsim így nem tudtam beüzemelni. Ha tudtok nekem szerezni olcsón szóljatok.
Kis technikai kérdés: Van egy rakat 16-bites ISA videokarim. Néhányon van jumper amire az van írva, hogy ''8-bit BIOS mode''. Jól értelmezem, hogy így mennie kéne 8-bites ISA slotban?
Ha már régi gépek, itt a gyűjteményem (ha lehet ezt annak nevezni):
- XT
- SGI Indigo
- SGI Indy
- SGI Onyx 10000
- folyamatban pár Sun és HP risc gép -
Tom5
addikt
Majd elfelejtettem HERCULES a KING!!!Narancs/fekete!!!Veri a mostani LG FLATRONOM!!!
-
Tom5
addikt
Öreg jó vasak!Atomstabilak voltak...azaz még mindig azok!Öreg jó Phoenix barétomnál én is tapadtam a monitorra híres nevezetes,eddig felülmúlhatatlan,játékok láttán...pl:Stunts (bár ott azért is kellett tapadni a monitorra mert olyan pályákat csináltunk,hogy szinte lehetetlen volt végigmenni rajt)
Részemről C64 FOREVER!Persze magnóval!Nemám floppy
fejbeállítás...turbótöltés....LOAD,RUN...hmmmm...mindjárt sírok!Szép idők voltak!Utána SEGA MEGADRIVE...utána PC...(Cyrix6*86150mhz,8mega Edo RAM,S3Trió 512Kbyte...1GB Seagate winyó...)Rajta tanultam...+Barétom 286-os án....szép idők!KING a topic!SOK SIKERT HOZZÁ!ÉN TÁMOGATOM!CSAK ÍGY TOVÁBB!!!!!yep?!?! -
Csak egy esti UP...!
-
Pompi
nagyúr
Egyébként erről a Hercules témáról jut eszembe, hogy jópár évet dolgoztam digitális térképészetben és akkoriban nem voltak még dual heades videokártyák, viszont nagyon jól jött a kiegészítő monitor, úgyhogy elég sok helyen használtak a VGA kártya mellett Herculest. Úgyhogy a régi XT-s korszak után akkortájt ismét testközeli élményeket szerezhettem ezen a téren
-
Zofren
aktív tag
Nekem Hercules monitorom volt/van és ez biza fekete-fehér. Semmi szín.
-
Pompi
nagyúr
A téma kedvelőinek egy másik topik:
Retro hardverekre emlékezünk
Bővebben: link -
Pompi
nagyúr
Szívesen mondanék pár értelmes dolgot, mert elég régóta bütykölöm a vasat, egy XT-vel kezdtem az ipart le se írom, hogy mikor. Az aztán fel lett ''hevítve'' rendesen idővel, került bele adlib hangkártya majd egy sb2.0 a herculest (persze, hogy volt fehér is a sárga helyett azt akartam írni már az előbb is, nekem is olyan volt, szerintem azt volt a legnormálisabb a három közül) leváltottam egy EGA monitorra és persze került a gépbe hozzá megfelelő videó kártya, az MFM vezérlésü 20 megás dupla 5,25 magas HDD bővítése is megtörtént, aztán a vas itt kinőtte a korlátait. Sajnos már nincs meg belőle egy csavar se, az ára kellett a 386sx-hez.
Szóval szerintem tudnék mint mondani, de így általánosságban hirtelen nem jut eszembe semmi, majd ha valami konkrét dolog felmerül esetleg. -
Amire gondoltam: hibás alkatrészek, szoftverek pótlása, esetleg tippek az összeszereléshez, javításhoz, stb... Volt pár dolog, amiről nem is tud az, aki akkor nem foglalkozott vele (pl.: akkoriban még nem volt ''divat'' a perifériák vezérlőit integrálni, és az én gépem esetében is néztek már bután a winyó vezérlőkártyájára...)
Ehhez szeretnék (próbálok) segítséget nyújtani az esetleges érdeklődőknek.
Ja! és létezett sima fekete-fehér Hercules is!
mod:
peterkeT: Kösz az átpakolást. És pont ilyen segítségre gondoltam, szal aki még akkoriban használt ilyen vasakat, azokat várom! Sajna nincs nekem sem sok tapasztalatom, bár 3-4 évig ezen a gépen éltem... De talán láttam, tapasztaltam olyan dolgokat, amik az érdeklődőknek jól jöhetnek!
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Hát, IDE-vezérlők esetleges hibájának felismeréséhez, egyéb ISA-s cuccokkal való kavaráshoz, videókártyák memóriabővítéséhez (!) nem sokan értenek manapság (már). Hadd meséljék el ezt azoknak, akik esetleg kíváncsiak rá. aki pedig kedvet kapott (akár a másik téma nyomán), itt kérhet tippeket.
p -
Pompi
nagyúr
Szerintem a ''Ki milyen gépen kezdett?'' topik bőven alkalmas lenne arra, hogy ott nosztalgiázz
Bővebben: link -
^Bundi^
őstag
sztem ez fáradt gőz, de persze nem vagyok mod nekem itt is megteszi
van még fennt vhol a polcon 2 db comodore64..újabb sajna csak ez ami az adataimnál van
dejolenne ha lefutna a super pi azon..
dos alatt nemfut mi?
bár a régi-t is elvileg 1 szupergépen futatták 95 ben ami 1 pI-90 volt..akkor még nemvolt winfos.;)
sok sikert a totyhoz.;) -
Hali mindenki!
Kicsit elkapott a retro láz, szal nekiálltam működésre bírni a régi kedvenc kis masinámat... Intel 286, 2MB RAM, 20MB-os winyó, 360k-s floppy, jelenleg még Hercules monitor (tudjátok, ami csak narancssárga színt jelenít meg!!!)
Remélem nem csak én vok így ezzel, és mást is kellemes emlékek fűznek ezekhez a régi, jó, stabilgépekhez!
Szóval: arra szánom eme totyikot, hogy ezen témakörben osszuk meg a mániáinkat/tapasztalatainkat... Esetlegesen segítsük egymást, mi bolondok!
mod: Sajna jobb helyet nem találtam a topic-nak, ezért megkérnrék egy moderátort, ha nem jó helyen van, pakolja át! Köszönöm!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- Futás, futópályák
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Napelem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Kedvező ár! Lenovo X1 Yoga laptop-tablet (14FHD/I7-G7/16GB/256SSD) + ceruza
- Kedvező ár! Lenovo T570 laptop (15,6FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar)
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 laptop (15,6FHD/I5-G8/16GB/256SSD/Radeon520/Magyar/Win11)
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest