Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Dell notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Az AI-ra fókuszál idén a Computex
-
PROHARDVER!
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezt a lehetőséget csak azért zártam ki, mert közvetlenül egy 200 kilométeres út után néztem, a 8-as felé jöttem haza; Fehérvártól kifújtam az orrát a pályán.
Szerk: mindig ilyenkor nézem, hosszú út után, meleg motorral - beállok a garázsba, kb. 5-10 percet várok (közben kipakolok, leszedem a bogarakat).
[ Szerkesztve ]
-
Asbee
veterán
Igazából sajnos ilyen hirtelen jött brutál olajfogyasztás miatt, hengereken, tengelyeken kívül kapott egy teljesen generált a motor, így rövidtávok miatt is átállok 5w-30-ra. Szerdán kész, arra kéne olaj.
Szóval nem is igazán váltás, hanem hosszabb távra keresek. Érdekes Intercarsnál a Moly olajak kedvezménnyel olcsóbbak mint legolcsóbb helyen neten, de így utánanézve nem egy agyon adalékolt olaj. Mondjuk 7-8 ezrenként ugyanúgy csere lesz.
[ Szerkesztve ]
-
johnny_b
csendes tag
Köszönöm a gyors választ!
A felhasználói kézikönyve szerint 5W30 magasabb sebességen hosszabb utakra nem ajánlott. Ugyan ritkán, de van autópályázás is, de többnyire városi és külvárosi forgalom. Sajnálatos módon anyósom szereti, ha üvölt a motor
Fogalmam sincs, mi van benne. Az biztos, hogy belelocsoltak legalább 1L OMV 15W40 olajat, mert szó szerint alig volt olaj a kocsiban és "ez volt a benzinkúton kapható legjobb olaj" (a kézikönyv szerint OK, ha nincs más). Hosszú évek küzdelme után sikerült végre rávenni, hogy karbantarthassam a gépet.
Elvileg 10W30 vagy 10W40 lenne a gyári ajánlás, de olvastam olyat is, hogy 15W40 ajánlott bele, más szerint csak a 10W40, viszont az 5W40 "felesleges luxus"
[ Szerkesztve ]
-
grizlisandor
veterán
A technikáról volt már videó a totalcar-nál.
Érdekes, nem beszélt az olajokról és helyettesítéséről.(#7810) DeathAdder:
Akkor már volt értelme a videót megcsinálni. -
grizlisandor
veterán
Kopasz autómataváltós videójában azt mondta az ember, hogy a Motul autómataválóolaj termékcsalád az autók 95%-ba jó.
-
DeathAdder
veterán
Ez lesz szerintem, fel is ajánlotta egy német ismerős, hogy elhozza ha jön, és cserébe majd autózunk egyet
molnarpeter - én is így gondolom, már majdnem megrendeltem a Motul ATF 6-ot, de a szerelőm mondta, hogy ő ezt a melót nem vállalja, és átirányított egy kimondottan automata váltó szervizelésével foglalkozó műhelyhez, elmentem, nagyon képben volt a tulaj, azonnál vágta már telefonon évjárat alapján hogy milyen váltó, de a melót csak akkor vállalja ha a gyári mercont kapja...
A hely bizalomgerjesztő, mert épp egy bentley meg egy x7-es állt a műhelyben
mondjuk azt nem nagyon értettem miért nekem kell akkor beszerezni, meg a váltóolajszűrőt, valószínűleg tudta hogy ez usa ford, ahhoz meg nagyon nem egyszerűOlvastam usa fórumokat is, ott is többen írták hogy a gyárit ajánlják csakis, meg a hondánál is azt mondták nekem, hogy csak a gyárit semmi mást..
-
Megrendeltem, átvettem. Hozzácsaptam egy Total benzin üzemanyag adaléköt, mert szeretek mindenféle gyanús lötyiket az autóba öntözni.
Ha erőt veszek magamon, délután cserélem. Előtte vagy ózont vagy klímabombát kap, majd kitalálom. A bomba áll nyerésre.
-
Igeeen, ez itt a kérdés.
Júliusra tervezem az olajcserét, szóval a készleten lévőt felhasználom hamarosan.
Fél évesek a fékek, a nyári gumik tavaly nyáriak / kora ősziek, a téli gumikban van még 1-2 szezon (2017-es gyártás), szeptemberben műszaki vizsga jön. + Jó autó. Ráér eladni jövő ősszel. Addig kell még egy pollenszűrő. -
DeadMeat
nagyúr
Igen eddig tiszta sor, az SP mivolta miatt néztem ezt az olajat, viszont a cégnek nem az van raktáron, hanem SN plusz RC fajta, mert LM még nem szállítja Angliába az újabb fajta , azaz az SP változatot ebből az olajból. Így is ezt ajánlanád? Sajna ennek az adatlapját már sehol nem találom csak az újabb változatát.
-
DeadMeat
nagyúr
Igen is, meg nem is.Atlag ~2km egy ut oda+2 vissza, kozte nincs leallitva az auto. Etelkiszallitas a munkaja
Ezert nagyon hidegen sincs hajtva, uzemmeleg a munkanap 90%-ban. Ami azert igy sem kis terheles az autonak.
En is a LM-re gondoltam, viszont ahonnan rendelve lenne gyanusan a legolcsobb minden elerheto online bolt arai kozul, erre az olajra vonatkozoan. Viszont fent van LM honlapon mint online salaes partner. [link] Ez lenne az az oldal. Osszehasonlitaskent [link]
Kicsit elbizonytalanodtam, az eredetiseget illetoen.De ha meg hamis az olaj, azert ez az ar ami, miert lenne fent LM partnernek? -
DeathAdder
veterán
5W20-at ír, track pack 5W50, pedig ugyanaz a motor, ugyanaz a ló.
Azért van egy kis szakadék a két melegoldali viszkozitás között, nem?
API/ACEA besorolást sajnos nem találok sehol a manualban.
troll81 - lehet, de úgy gondolom nincs szükségem 5W50-re, pályára úgy sem viszem, közúton meg bármikor körbeautóz egy 90 lóerős céges Skoda, ha nagyon akar
Az meg talán nem árt meg egy 5W20-nak, ha egyszer-egyszer elrúgom neki.
[ Szerkesztve ]
-
DeathAdder
veterán
Én a motul.com-on kerestem rá, és mindenre adott ajánlatot, csak motorolajra nem
Semmi extrém felhasználási mód nem lesz
Ekkor ez most jó kérdés, hogy milyen legyen. A 2012-2014 évjáratra azt hozza be amit linkeltél, ám a 2013-2014 Track Pack-ra, ami az enyém már a Sport 5W50-et hozza be, a beöntősapkán viszont 5W20-at ír.
-
norrberth
addikt
Hát az újak már nem büdösek.
Meg jobb az Euro.
Csak azok a kocsik még nagyon drágák.Javarészt az utakon büdik járnak
H András mindig elmondja ezzel már elkéstünk.
Lassítani lehet csak a klíma változást. Megszüntetni nem.
Én alig várom a villanykorszakot, kezdhették volna előbb is.
Ezek a belsőégésű motorok már kőkorszaki fosok.
elavult. Rég nem ezt kellett volna fejleszteni...
De az olajmaffia nagy úrVw szervizbe kapott castrolt?
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
Egyrészt már ugye nem Göbi az olajdoki. Másrészt simán elképzelhető hogy ő is 5w30-at ajánlotta volna. Harmadrészt ha erősen sugallják a manuálban a 0w20-at, akkor az nem véletlen. Negyedrészt szerencse hogy a 320 lovas turbós TypeR-be megmondja a gyár hogy 0w20 és kész. Mer' a turbó, meg a teljesítmény meg a bármi miatt abba is biztos hogy 5w30-5w40-ek kerülnének vagy kerülnek is mer' az stabilabb, jobb, stb...
-
bozont
veterán
7-8e km környékén szoktam cserélni, ez kb az éves futás. Csak most a covid miatt ugye nem nagyon megyek másfelé, cserébe a céges busz helyett autóval járok dolgozni (ez a napi 2x12km). Eddig még nem volt ilyen, azért lepett meg. Látszatra nem volt semmi rendellenes a leengedett olajban.
-
Laybee
őstag
Nagy nehezen kisilabizáltam az olaj témát:
Nissannak a Motul ECO-Lite 5w-30 választanám. kb 1 hónapja lett kibeszélve itt. 1995ös benzinesbe mehet a dexos 1 gen2? Beteszem a gépkönyvben lévő leírást.
A Polo 6n-nek meg [link] ez alapján valamely 0w-40. Dluinet ajánlotta ugyanerre a motorkódra. 5w30ra azt írja , hogy kerülni kell magas fordulatszámot és a terhelést.
Gépkönyvébe ez van írva:
Köszönöm a megerősítést! -
bul07
nagyúr
-
MasterMark
titán
Igen, gyári olajszűrő + leengedőcsavarhoz a tömítés emil frey-ből van (beleraktam az olajszűrő dobozába), Mahle cuccok kauffer, olaj unix. Az olaj kicsit csúszott a unix feltörés miatt.
Szerencsére még a rendes Tokyo Roki japán gyártású olajszűrő beszerezhető, csak a biztonság kedvéért vettem egy Mahle-t is, nem kell két motorolajszűrő a kocsiba.
szerk.: Ja meg van itthon már egy Filtron is, de nem tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
zsolti1
csendes tag
Szia köszi szépen.
Visszaolvastam nem is olyan egyszerű ez az olaj téma,
hogy mobil 5w-30 ast tegyé bele,az jó lesz.
Habár ha az autó könyvét nézem kb bármilyen
olajat tehetnék bele ami legalább SG-és 10w-40
A shell olajat se magamtól álmodtam meg
kb. 2 éve ajánlották itt.
Amit még néztem és talán jó lenne az a
LIQUI MOLY Special Tec DX1 5W-30
de ha azt mondjátok maradjon a
Motul 8100 Eco-lite 5W-30 akkor az lesz.
Ez van a könyvében: [kép] [kép] -
Mindenképp olyan olaj kell, amit hidraulika olaj képeségei is vannak (VVT miatt)
Nem akarom ismételni magam, de egy Dexos1 Gen2 olajoknak a VVT-is tudni kell kezelnie. Vagyis VVT és ahhoz hasonló rendszerekre is tesztelik.
0W-30 fölösleges, arra a pár napra amíg -20°C alatt kijönne az előnye, nem érdemes.
Ha elhúzzák az olajat alacsonyabb hőmérsékletre, akkor más tulajdonságai rovására teszik.
Vagy nagyon költséges lesz a gyártása. Ezt csak néhány gyártó tudja megcsinálni rentábilisan.
Tehát a mi éghajlatunkon nem jár akkor előnnyel, hogy bármilyen szempontból érdemes legyen meglépni. -
DEXOS1 = benzines szabvány, dízelbe még véletlenül sem szabad beletölteni
DEXOS2 = dízeles szabvány, nem modern benzinesbe lehet tölteniEco lite leírásából: "100% Synthetic Fuel Economy engine oil specially formulated for recent gasoline engines, naturally aspirated or turbocharged, indirect or direct injection"
"for recent gasoline engines" részt még 2012-ban írták, de 2003-2007-től gyártott autókba már mehet, ha 5w-30 engedve van. Sőt, ha a motor először 1999-ben jelent meg, akkor is mehet bele. Inkább úgy kell érteni, hogy downsize motorokhoz lett kiélezve.
Viszont ha nézünk egy 2004-es autót, aminek a motorját gyártották már 1998-ban vagy előtte, akkor nem biztos, hogy az 5w-30 teljesen jó lesz. Ott már 10w-30, esetleg 5w-40 az ideálisabb."with low friction and low HTHS (High Temperature High Shear) viscosity (≥ 2.9 mPa.s)."
Ez a rész is a szabvány sablon szövege, nem a Motul fejlesztő írták, hanem csak ctrl+c, ctrl+v volt. Mindezt úgy, hogy a Dexos1 Gen2-es szabványt nehéz 3.1-3.2 mPa.s alatti értékkel teljesíteni. A teszteken nem csak laborban kell a magas hőmérsékleti nyírás értékeinek megfelelni, hanem minimum 90 órás folyamatosan erősen terhelt (250 nyúlmókussal) motoros járatással is, miközben 20 óránként mintákat vesznek az olajból.[ Szerkesztve ]
-
bul07
nagyúr
Kérdés
Nem úgy van hogy a ABS kockán keresztül megy a folyadék még ha pumpálják is?
Lenne külön ág ami megkerüli a ABS kockát?Nincs valami robbantott ábra vagy videó a ABS kocka felépítéséről működéséről működés közben
(#7292) forceberg
Az utolsó pár centi meg a féknyeregbe lévő a gond, ha az nincs cserélve
Mert más lesz a forráspontja és egy nagy fékezés után nyáron fel is forrhat ha annyira lecsökken a forráspont és egy második fékezésnél a buborékok miatt romolhat a fékhatás ami már gond lehet -
Jenne
őstag
Köszi.
Azért kérdeztem rá, mert eddig a cromax-nál vettem ezeket a szűrőket, de nagyon elszálltak az árakkal mostanra, így keresnem kellett másik lehetőséget.
Már csak az a "bajom" a kaufferrel, hogy az a motorolaj márka, amit én használok, azt Ők nem forgalmazzák.
De majd azt már megoldom. -
Erről szól a videó, hogy doktor üzemben használják az autót és 15ezer kilométeres (10 ezer mérföldes) csereperiódust tartanak.
RAT 540 a blogjában fejtegette hogy a rugalmas periódust is hosszabbra állítják, mint az ajánlott, hogy a vevő örüljön a kevés karbantartásnak.
[ Szerkesztve ]
-
bul07
nagyúr
Én a fagyállós sztori óta nem igen ajánlanák Mannol terméket
Nem is a termékek minősége miatt, mert az rendben is lehet, hanem a minőség biztosítás ekkora hiányosságai miatt
Én nem látom garantáltnak az egyenletes minőségetPersze ahol fontos a minőség, egy féktisztítóban olyan sok mindent nem lehet elrontani max több kell belőle vagy nem old olyan hatékonyan
[ Szerkesztve ]
-
-
fagylalt
senior tag
Végig böngésztem az összes felsorolt típust, de van amelyiknek rá sincs írva a dízelekre vonatkozó API száma (pl. CF-4). A legdrágábbakon is csak CF minősítés van feltüntetve, ami manuál szerint jó lenne, de elég kiábrándító, hogy ennyire régi szabványt tudnak csak. Ebből a szempontból a legjobbnak a Mannol tűnik, mert az API CH-4-es. Kell ezzel egyáltalán foglalkozni vagy én görcsölök rajta ennyit? Mi legyen a támpont, ha nem ez?
[ Szerkesztve ]
-
Asbee
veterán
Van egy oldal oil-club.ru , komoly olajtesztek vannak, összetétel, adalékok stb. Google fordítóval nagyrészt kilehet bogozni. Moltul olajok nagy részét, amit néztem hidrokrakkoltnak írja, bár hogy egyenértékű a szintetikussal, valami spektrum alapján. Ez azért érdekes. Ha valaki ért hozzá ilyen szinten, pl xcess 5-40
[ Szerkesztve ]
-
polonic
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest