- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonDeg
csendes tag
Sziasztok!
Segítsetek légyszi!
Új vagyok az okos otthon vezérlések területén, ezért egyelőre nem nyitottam a Home Assistant irányába, először szeretnék az alapokkal teljesen tisztában lenni. Pár hónapja elkezdtem kiépíteni a saját rendszerem lépésről lépsre, először a fűtést (Sonoff TRVZB, 4ch PRO), most pedig a világításon a sor. Nem szeretnék túl sok különböző környezetben dolgozni ezért vagy csak Sonoff, vagy Matter szabváynos eszközöket igyekszem venni. Kitaláltam, hogy a fali kapcsolómat egy Sonoff M5M-re cserélem, de nem szakítom meg a fázist, azt nem kötöm be a kapcsolóba, hanem a kör folyamatosan zárva van, a kapcsolóval csak az izzónak adok jelet, ami kapcsolja fel, le azt. Mivel a fényerősséget esti fényviszonyoknál csökkentem (egy másik világításomnál egy érzékelő alapbol csak tompított fényt kapcsol), így minden bekapcsnál a jel az, hogy az izzót 100%-ra tekeri. A beállítás tökéletesen működik, mind a fizikai nyomógombok esetén, mind ha a gyári alkalmazásból (eWeLink) kapcsolok.
A kényelem miatt úgy gondoltam, beszerzek egy okos gombot (SNZB-01P), lerakom a kanapé mellé, és majd azzal adok jelet a kapcsolónak, hogy kapcsolja fel az M5M-et és le (adjon egy ellentétes jelet neki, tehát ha fel van kapcsolva akkor kapcsolja le és fordítva) egyfajta alternáló kapcsolásképpen.
Csakhogy egészen addig, működik, hogy az M5M-et átváltja, on vagy off pozícióba, de az így már nem kapcsolja az izzót és nem értem hogy ez miért lehet, hiszen ha kapcsoló vált, a nnak hatással kéne lenni a másik automatizációra. A tervem az volt, hogy egy váltó kapcsolót is így váltok ki, ott az egyik okos kapcsoló váltaná át a másik pozícióját, de ha már ez az egyszerűbb feladatba beletört a rendszer bicskája, akkor azt már nem tudom, hogy hogyan fogom megoldani.
Az M5M-et egyébkén kicseréltem a 4CH PRO egy csatornájára is, de az is ugyan így belebukik. Valahogy olyan érzésem van, mintha a rendszer nem tudna két parancsot lefuttatni. (1. gomb jeletad a kapcsolónak, 2. kapcsoló jelet ad az izzónak).
Az izzót nem szeretném az okos gombbal vezérelni, mert az megzavarja a kapcsolót (egyes esetekben előfordulhat, hogy duplán kell megnyomni), és ismét előjönne a probléma, hogy szeretnék a sötétben erős fényt kapcsolni, de a legutóbb használt beállítást rántja elő, és állok majd a félhomályban.Bocsi, ez hosszú lett, de bízom benne, hogy ti el tudjátok mondani, hogy milyen irányba menjek tovább, mert azért fejben ez nem tűnik egy monyolult feladatnak. Van esetleg valakinek ötlete? Jó a meglátásom a két parancs egyidejű futtatásával kapcsolatban? Ki lehet ezt valahogy küszöbölni? Vagy felejtsem el a gyári megoldásokat, nyúljak a pénztárcámba és irány a Home Assistant? Előre is köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest