Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz Gabor1123 #20831 üzenetére

    Nézd meg, ha ráállsz merőlegesen egy homogén felületre, aminek van némi mintája (fal, padló, akármi, csak a merőleges fontos):
    - ráfókuszál-e egyből szépen a középponttal.
    - ha igen, katt, az elkészült képet nézd meg:

    - középen éles-e (obifüggő persze),
    - illetve ezután nézd, hogy decenter van-e:
    - függőlegesen, majd vízszintesen kiindulva a középpontból, csekkold, hogy egyenlő mértékben "homályosul"-e a kép teljesen tág rekesznél, ahogy haladsz kifele a középponttól. Úgy képzeld, mint egy koordináta rendszert, y tengely mentén nézed, hogy a nullától távolodva +1 és -1 egyenlő mértékben éles-e, majd +2 vs -2, +3 vs -3, stb. míg el nem éred a kép két szélét felül és alul. Utána ugyanez az x tengelyen, a nullától egyenlő mértékben távolodva, a két oldalnak egyenlő mértékben kell "homályosodnia", ahogy haladsz az üveg széle felé (hacsak nem valami brutál üveged van, mert akkor tűéles marad minden és az is jó). A lényeg nem a homály vagy az élesség, hanem a szimmetria: egyforma legyen. Ha egyik oldal kicsit szoftos, a másik is annyira legyen szoftos. Ne jobban, ne kevésbé, mert akkor ott valami már nem oké.
    - ezt a kéttengelyes gyakorlatot eljátszhatod még az átlók mentén is távolodva, azaz jobbfel versus balle, illetve balfent versus jobblent.
    - ha mindenhol egyenlő mértékű az élesség (vagy felpuhulása a képnek), az jót jelent, ott nincs gond. Ha valamelyik oldal az ellentétes oldali párjához képest mást mutat, köszönd meg és tedd vissza a polcra és/vagy kérj másik példányt és gyakorlat elölről.
    - ultrahangos motor ne sípoljon, töknéma legyen, stabi dettó, semmi cicergés, ezek tök némák Tamronnál.
    - stabi ne rángassa a képet mikor beindul, ennek szép nyugisan kell indulnia. Az, hogy megfogja a képet azonnal és bestabilizálja, nem rántás.
    - fókuszgyűrű szép finom egyenletes járása..
    - zoom dettó..
    - lencsék épsége, első, hátsó
    - f/2.8-ról lefele rekeszelve f/3.2 a következő érték (vagy 3.5, nem emlékszem), szóval erre állítva a rekeszt, a mélységélesség ellenőrző gombbal csekkold szemből belenézve az obiba, hogy moccintja-e bentebb a rekeszt az obi, vagy csak kattan, de a rekesz marad ugyanolyan tág
    - 45 fokban fotózd le a homogén, de érdes felületű (tehát mintás) padlót 70 milin, tágon, és nézd, hogy hova esik a fókuszsík: a középső pont vonalába (ami a lehető legjobb), vagy hátrébb, vagy előrébb. A vázad ha tud korrekciót, ki kell, hogy tudja korrigálni ezt AF micro adjust alatt, értelmes határon, mondjuk pluszminusz 10-es értéken belül. Utána megnézni, hogy 24 milin mennyit téved és annak is a pluszminusz 10-es korrekciós határba illene sztem esnie. Ha nem így van, add vissza, később alig tudsz majd korrigálni, ha elmászna esetleg (bár nem szokott).
    - 220volt.hu készésges, én náluk próbálgattam 1 órán át, de fotós srác volt az eladó is, még az üzlet gépén is megmutatta az SD kártyára kimentett jpeg-et, hogy megnézhessem (bár kijelzőn is látszik a lényeg).

    Sok sikert :)

Új hozzászólás Aktív témák