- Kibertámadás: rávették az IT-s ügyfélszolgálatot, hogy resetelje a jelszavakat
- Felfüggesztették a nemzetbiztonsági tanácsadó által választott üzenetküldőt
- Betörne a filmiparba a Google
- Szinte visszhangzik a beltere a SilverStone fekvő házának
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple MacBook
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pepe78
őstag
válasz
Apollo_21 #12319 üzenetére
Hi!
Kifejezetten a BF V és a Cod 4 Blackout amiben néztem , mivel ebben a kettőben pazarlom az időmet amikor van. Hardver részről minden adott lenne érzésem szerint.
Cooler Master G650M tápom van.
Asus Strix Z370-F + 8700K + Dark Rock Pro 3
Ramokból először 2x8 GB 3000 MHz volt benn.
A 4x8gb 3000MHZ Trident ramok nem férnek be a hűtő alá , így a 4 csatorna eléréséhez Crucial Ballistix 2400Mhz 4x16GB ramot raktam be.
Még ekkor is 4500 Mhz ről beszélünk.Csináltam egy 5Ghz-es beállítást de pasztát kellett volna cserélnem a hőfokok miatt. Esély sem volt rá...
Éjfél után átraktam egy Maximus X Hero + 8700K + Dark Rock Pro 4 szettet ezt is a 4x16Gb 2400Mhz ramokkal. Ez már össze volt rakva friss pasztával korábban így ez volt a gyorsabb megoldás..
2 gyors beállítás után 4,9 GHZ-en megy a 8700K.
A 64GB ramból olyan 11,5-12-t eszik a Blackout szóval marad untig.Így sincs 99%-os kihasználtság.
Blackout-ban 93-96% kihasználtságot értem el kb mindegy , hogy 4,5 vagy 4,9 Ghz-en megy a Cpu.
Az aktuális Nvidia Driver van telepítve. Előtte egy GTX1070 volt benn amit 4500 mhz-en is 99% ban bárhol plafonon kihajtott.Véleményem:
-a 4,9 ghz-ről 5-5,1 re húzás nem fog segíteni.
-a 2400-as ramokat hiába cserélném a 3000 mhz-es 4x8 ra ( még egy harmadik hűtőt emiatt nem is akarok venni), intelnél ez nem hozna kb semmit ha jól tudom
-a rendszerem M.2 Sata SSD-n van , a játékok is SSD-n szóval itt sem lehet gondKB ezt tudhatja a proci VGA kombó a 2560x1080 felbontáson. Leginkább azt nem értem, hogy miért "csak" 60-70 % -on meg a CPU amikor a GPU-ban még marad egy pici.
A jelenlegi beállításokkal 120-160 Fps van.
Render Resolution 125% már. Ennek is köszönhetően nőtt a kihasználtság.Lehet , hogy létezik beállítás ahol nőne a kihasználtság és csak 70-80 Fps lenne , de nekem az kevés. Valamiért sosem tudtam jól játszani 90-100 Fps alatt.
Persze ezért is vettem a GTX 1070 helyére a 1080Ti-t.
Alulfeszelős témában kézen tudna valaki fogni?
Afterburnerben magtaláltam már a grafikont ahol lehet állítani , de nem sikerült még a kívánt beállítás.
Picit 1900Mhz alatt megy a VGA 1050 mv-on.
A freki tökéletes lenne de 1000Mv alatt szeretném kipróbálni.Szép napot mindenkinek.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Apollo_21 #12234 üzenetére
Mivel nem vagyok gondolatolvasó és nem is említetted, így gondoltam felhívom rá a figyelmedet, hogy problémás lehet 2db alapból 250W-os TDP-vel rendelkező kártyát ráereszteni egy olyan tápra ami ilyen szempontból nem túl acélos.
Ráadásul úgy hogy még van a gépben proci, alaplap, memória, adattárolók, ventilátorok és egyéb perifériák amik pl bekapcsolásnál és terhelésnél szépen rángatják a bajszát a tápnak minden ágán.Sehol nem írtam hogy balfasz lennél.
-
Ano
senior tag
válasz
Apollo_21 #12234 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb és leggyorsabb tesztelés az ha kérsz kölcsönbe egy megfelelően erős tápot valakitől a környezetedben ... mert ha kiderül, hogy az SLI nem fogja beválltani azt amire számítottál, akkor legalább nem vásároltál be fölöslegesen egy gigamega erős tápegységet
-
GAbre
veterán
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Apollo_21 #12231 üzenetére
Msi AB-el alulfesz+lődd be 1800mhz-re a karit, így tuti rengeteget fog csökkenni a fogyasztás és nagyon sok teljesítmény sem veszítesz.
+ Nv control panelben mostmár van fps limiter, azt mondjuk 120-ra állítva nem pörög majd feleslegesen a kari némelyik gaméban, ezzel megint sokat hozhatsz a fogyasztáson.Ui: Gondolom monitor cserét is tervezel, mert FullHD-hez kicsit overkill egy 1080Ti SLI
-
Puma K
nagyúr
válasz
Apollo_21 #12231 üzenetére
Én a helyedben gyorsan elfelejteném a történetet egy 550W-os 80+-os BRONZ minősítésű táppal...
Az meg a másik, hogy úgy akarsz plusz teljesítményt hogy vettél egy 2. akár 330W-ot is fogyasztó kártyát de te vissza folytod annak így kb nem sok értelme van.
De leginkább a tápod miatt...
-
Exodion
senior tag
válasz
Apollo_21 #11415 üzenetére
A 20 perces furmark közben a nem felfeszgetett esetben a minimum órajel 1540mhz volt. 84 foknál 1680-1710. 86 körül járt még sokat ott 1620-1660 között mászkál.
A jó esetben 20 perc után 82c 1780-1795. 80c alatt 1950-2050A 91 fokos maximumnál 560mhz. Igazából nem is szabadna neki 84 fölé menni. Gpu tweak ii-ben ha megemelem a thermal limitet 90-re se segít túl sokat de mert akkori esik az órajel 84-tol de akkor az átlag nem 84 hanem 87. De tuti minden oké.
-
Dictator^
veterán
válasz
Apollo_21 #10536 üzenetére
Azzal a configgal ami az adatlapodon van?
Leírtam, hogy mi az amit már cseréltem, és mik lehetnek.. de igen, a 1080 Ti mellett még a windows lehet, mivel előtte nem droppolt az 1080 nekem.. nemrég kezdte, anno próbáltuk kitalálni, hogy mi válthatta ki, de amikor elkezdődött a jelenség, akkor még a windows updatem is tiltva volt, illetve az nvidia drivereket sem frissítettem direkt.
-
törölt tag
válasz
Apollo_21 #10072 üzenetére
Ezeket ajánlom hibakereséshez kipróbálni:
-Az 1 db ssd-n kívül, amin a játék+OS van mindet lehúzni.
-Lapozó-file kezdő és vég méretét 2x-esére a beállítani rendszermemóriának.
-Kézzel kikapcsolni az összes energiagazdálkodáshoz tartozó időzítőt. W10 alatt a msconfig->szolgáltatások->Energiagazdálkodás elől pipa kivételét is ki szabad próbálni.
-Az összes dolgot ami a PCH-n keresztül kommunikál a CPU-val letiltani (hangkártya/Lan/Wifi/stb.) a biosban, ezek konkurálhatnak a sata/nvme vezérlővel. -
-Solt-
veterán
válasz
Apollo_21 #10081 üzenetére
Nagyon nem akarom ragozni ezt a CPU limit dolgot, de abban a pillanatban, hogy a GPU-d nem 99%-n teker, CPU limited van. Hogy ez most hardveres vagy szoftveres, az már CPU illetve program függő. Minél nagyobb mértékben terheled a GPU-t (például növeled a felbontást) annál kevésbé lesz a CPU a limitáló tényező.
Leegyszerűsítve a lényeget, alacsonyabb felbontáson a CPU nem tud annyi adatot szállítani (mert gyenge, vagy mert szoftveres limit van) amivel a GPU képes megbirkózni, ezért lesz "sok száz" FPS-d mondjuk 80%-s GPU kihasználtság mellet, míg magasabb felbontáson (vagy magasabb minőségi beállításon) már a GPU nem képes több képkockát kipréselni magából, hiába jönnek az adatok a CPU felől, ezért lesz mondjuk 65 FPS-d 99%-s GPU kihasználtság mellett.
Az a fajta akadás, amikor magas FPS számról hirtelen beesik 30-40-l kevesebbre az FPS, tipikus CPU limit jelenség. Okozhatja hardveres vagy szoftveres limit, de akár okozhatja a HT is, mint ahogy egy instabil tuning vagy éppen az alacsony órajelű memória is.
Nem tudom mi a poén abban, hogy a 8700K 4GHz-n ketyeg, de én a helyedben hibajelenség esetén (főleg, ha más nem panaszkodik rá) visszaállítanék mindent default-ra, aztán megnézném kikapcsolt HT-l is ahogy TTomax javasolta. Ezután pedig belőném azt a 8700K-t egy stabil 4.7 GHz-re, hidd el éreznéd azt a több mint 15%-s órajel emelést.
Az, hogy az egyik játékban minden jó a másikban meg gond van, jelentheti azt is, hogy a játékkal van gond, de az is lehet, hogy ennek nincs jelentősége, mivel elég eltérően terhelik a játékok a rendszereket. Van amelyik két szálat terhel teljesen, van amelyik jobban szétosztja a terhelést (például a Payback, amit én konkrétan CPU tesztre használok), van amelyik 99%-s GPU terhelésnél is alig éri el a 100%-s TDP limitet és van amelyik már alacsonyabb GPU terhelés esetén is a 120%-s határt feszegeti nálam.
-
törölt tag
válasz
Apollo_21 #9638 üzenetére
Gyanús nekem, hogy 50-60C° GPU, néma léghűtéssel, erős CPU limittel jött össze "azoknak" akik erről beszéltek.
Nálad, meg ilyen ugye pont nincs.Szerintem ne legyél ideges, semmi értelme. Viszont a koncepciódat mindenképpen át kellene gondolni, mert jelen állapotában több sebből vérzik. Ebből a helyzetből egyetlen előre menekülési út a vízhűtés kiépítése a GPU-ra, de akkor be kell vásárolni nagyobb házat, több radiátornak, életképes szellőzéssel.
Visszafelé menekülni meg egy hasonló kaliberű hűtéssel rendelkező 1080/1070-el tudnál, ami 50%-on is elbírja a GPU-t, bár gyenge szellőzésű házban, néma ventilátorokkal az sem tuti. -
Leon77
őstag
-
törölt tag
válasz
Apollo_21 #9622 üzenetére
Ha meleg rajta a borda akkor nagyon kevés a ventilátor fordulatszám és a házad szellőzése.
Ha hideg a borda, akkor rossz a paszta.Érdemes ezt is fokozatosan csinálni: először defaulton/emelt fordulattal álljon meg valami nagyon ígéretes* hőfokon a GPU, aztán lehet ráengedni a 120%-os Power limitet.
* 65~70C°
83C°-al már semmilyen előnye nem lesz a powerlimitnek, 94C°-nál már a haláltól próbálja menti a GPU-t a hűtés+órajelmanagment.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest