- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Akciókamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPad topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
sKie^
tag
válasz
LucifeI2 #597 üzenetére
Letort a kis pocok ami a helyen tartuja a vakut? A taskaban nem nyomodott meg ugy, hogy a vakun tamaszkodott a gep? Esetleg nincs vmi beszorulva a kis nyilasba, ami megakadalyozza, hogy rendesen a helyere kattanjon? Vagy amibe bekattanna kis nyilas, ott nincs-e vmi? En kapasbol ilyeneket neznek meg.
-
Kazimír
őstag
Milyen olcsóbb utángyártott akku ajánlott a géphez?
-
LucifeI2
őstag
Vajon nagy hiba az, hogy a vakut nem tudom visszacsukni? Nem kattan vissza, csak úgy lehet vaku nélkül fotóznom, ha végig rajta tartom az ujjamat, hogy ne jöjjön elő a vaku. Ma kivettem a táskából a gépet és azóta van ez, gőzöm sincs, hogy miért. Meg tudják ezt javítani szervizben?
-
mutyi
senior tag
Sziasztok!
A következő stílusú képet hogyan csinálnátok meg?
Gondolok itt fotózás részére is és a photoshopos részre is.
http://www.modellonline.hu/photo/by-hargitayaxn-6?context=user -
Hth
tag
mutyi
Ment privát ! -
Degeczi
nagyúr
válasz
Purple Audio #590 üzenetére
ebben semmi különösen nincsen - ha végiggondolod, más módon nem is lenne értelme...
- ha fixen van kiválasztva egyetlen fókuszpont, értelemszerűen csak azt az egyet fogja jelezni a keresőben, semmi mást
- ha automatán van, minden olyan fókuszpontot megjelöl, ami alatt jó élességet jelez az ott lévő szenzor - hiszen a kamera nem tudhatja, melyik számodra a legfontosabb, ezért mindet megmutatja
az, h ezen felül még mi lesz a képen éles, az már mélységélesség és az egyes tárgyak távolságának kérdése - de ezzel az AF érzékelők nem foglalkozhatnak (pláne mert a mérés teljesen nyitott rekesszel történik)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Purple Audio #589 üzenetére
Nem ismerem a D90-et, így az AF-pont választását sem. Mindenesetre amire mi gondolunk, az a Single Point lesz.
Tájképeknél egyrészt a téma igen távol szokott lenni, másrészt meg tájképnél érdemes szűk rekeszt használni - F/8 vagy még inkább F/11 - így igen nagy mélységélesség érhető el - főleg a nagy tárgytávolságok miatt ebben többnyire simán benne van a végtelen is. Érdemes ezzel kapcsolatban utánanézni a hiperfokális távolság fogalmának. -
Purple Audio
csendes tag
válasz
Purple Audio #589 üzenetére
Autofókusznál egyszerre több fókuszpont is megjelenik a keresőn, de manuálba egyszerre csak 1 fókuszpont és azt lehet állítgatni jobbra balra le és fel.
Emiatt a 2. kérdés. -
Purple Audio
csendes tag
válasz
Szten Márs #588 üzenetére
D90-en ezek közül 3 lehetőség van: Single Point (Egypontos), Dynamic area (Dinamikus AF mező), 3D-tracking (11 points) (3D követés) (11pontos)
Melyiket érdemes használni?
Valamint pl tájképeknél ha azt akarom hogy a képen minden részlet éles maradjon akkor ha középre van állítva a fókuszpont éles marad a háttér is?
Bevallom őszintén eddig én is autómata fókuszpontot használtam de nekem nem volt bajom a képminőséggel 1-2 kép kivételével. -
Szten Márs
nagyúr
Ahogy az előttem szóló is írta: ne manuális fókusszal próbálkozz, hanem manuális fókuszpontválasztással! Nagyon nem mindegy. Tényleg azt javaslom, hogy állítsd a középső fókuszpontra fixen, és a fentebb általam leírt metódussal szerkezd át a kompozíciót, ha nem középre akarod, hogy az éles téma kerüljön.
Ez az egyik dolog, a másik meg az, hogy durva, körülbelüli szabályként szokták emlegetni, hogy a záridő a kisfilm-ekvivalens gyújtótávolság reciproka legyen - maximum! De inkább rövidebb. Mivel itt 1,5x-es a szorzó a kisfilm-ekvivalens és a valós között, ez így fog kinézni pár példán keresztül:
30mm: 1/45 sec záridő, vagy kevesebb
40mm: 1/60sec záridő, vagy kevesebb
80mm: 1/125sec záridő, vagy kevesebb
200mm: 1/300sec záridő, vagy kevesebb
stb stb... -
mutyi
senior tag
Ok, soha többet nem állítom adobe-re
Most próbálgatom az autófókusz kikapcs és manuálisan dolgot. -
pitman
őstag
Ha hinni lehet az exifnek, akkor célszerű lenne az automata fókuszpontválasztást kikapcsolni.
Szintén lehetne hanyagolni az adobergb színteret (hacsak nincs olanya monitoros, ami ezt meg tudja jeleníteni, de netre téve célszerű srgb-be konvertálni.Az előtérben csónakos képen, exif szerint, 2m-re állt élességre, az aktív fókuszpontok a kép közepén voltak valahol.
A szikláson 3,8m-re, a fókuszpontok a kép közepén voltak.
A naplementés képen végtelenre 33,5 méterre (ez a képen nagjából látszik is, hogy a csónak előtt van valahol). Ha nem komponáltad át a képet, akkor kb. pont ott éles, ahol a fókuszpont volt.A fentiek értelmében a lágyságot a fókuszálás mikéntja megmagyarátzhatja.
Úgy látom a naplementés képnél már eléggé le lett rekeszelve az objektív, ami szintén lágyáthatja a képet.
-
Degeczi
nagyúr
miért használsz aRGB-t, ha nem tudod mire való?
átalakítás nélkül az egy sRGB eszközön (mint a mai monitorok 99.9%-a, a webböngészők de még a képnyomtatást vállaló szolgáltatók is) automatikusan fakó színeket eredményez...
PS-al alakítsd át sRGB-re, mindjárt sokkal jobban fog mutatni!
UV szűrőt szintén nem érdemes használni, hacsak nem muszáj vmi miatt nagyon (pl. fröcskölő víz), mert csak rontani tud a képen
-
Degeczi
nagyúr
gyorsan megnézve néhányat (mindet tényleg reménytelen ilyen tempóval), úgy tűnik, a fő gond az automata fókuszpontkiválasztás használata: az ilyen képeknél az teljesen értelmetlen (különösen pl. a 38-nál, mert ilyen, makrójellegű képeknél nagyon szűk a mélységélesség és a kamerának fogalma sem lehet róla, minek kellene élesnek lennie)
másrészt van bemozdulás is, pl. a 11-en: ha tényleg remegős a kezed, akkor ilyenkor érdemes nagyobb érzékenységet, így nagyobb zársebességet választani, vagy elcserélni az 55-200-ast a VR verzióra
a 15, 17 képeken szintén a rosszul megválasztott zársebesség a hiba: erős telében az 1/60 még vakuval is magával hozza az élmosott kontúrokat amikor van környezeti fény is, nem csak a villanó (márpedig a háttérből láthatóan volt fény)
a szoftveres élesítést (valójában inkább keményítést) az éppen használt képbeállítás csomagnál lehet megtenni
kicsit érdemes növelni rajta, mert a gyári 3-as érték még viszonlag lágy, 5 körül már jobb az egyensúly (a fölé már ritkán érdemes menni, mert a zajt is növeli, és többnyire nem is szép)
de itt egyébként sem ez a gondod, hanem az AF használata -
mutyi
senior tag
Nincs fent tájkép, de mindjárt teszek fel a pár hónappal ezelőtt készített képek közül 1-2-őt.
http://91.82.196.14/Taj/
Itt még volt fent egy UV szűrő és szerintem tök szar színei lettek a képeimnek, pedig azt vártam, hogy szép élénk és éles képeket kapok.
Egy ismerősöm ugyanitt 450D-el csinált képeket, azon volt egy Polar szűrő és az ég is gyönyörű kék lett meg minden élesebb. -
pitman
őstag
Esetleg meg tudnád mondani, hogy a feltett képek közül van-e valami részletgazdag (mondjuk tájkép), mert nagyon lassan jönnek le a képek (nincs időm mindet leszedni), de szívesen megnéznék egy ilyen jellegűt, hátha tudok javasolni még valamit a korábbi tanácsomhoz képest.
Próbaként a szőlősre kattintottam, az véleményem szerint korrekt, nincs vele gond. -
mutyi
senior tag
Na készítettem ma reggel pár képet meg tegnap.
91.82.196.14 az ip cím.
Van köztük jpeg és raw is.
Semmit nem módosítottam rajtuk.
Egy kérdésem már is lenne. Ha nézem az EXIF adatokat, akkor ott van egy olyan, hogy élesség: átlagos.
Ezt a gépen tudom belőni, hogy ne átlagos élességgel lője a képet, hanem fullosan?
Valakinek van esetleg egy magyar nyelvű leírása?
Köszi előre is! -
mutyi
senior tag
válasz
Szten Márs #577 üzenetére
Holnap teszek fel képeket ftp-re full méretben.
Közben délután állígattam valamit ahol sharpness meg ilyen beállítások vannak a d90-ben és utána lőttem pár macskás képet és szerintem máris élesebb képet adott vissza a gép kijelzője. -
Degeczi
nagyúr
"Vásárhelyen lakik esetleg valaki?"
majdnem 50e-en...a D300 jóval nehezebb kamera, ami általában jót tesz a kézremegésnek is, így ha valóban ez a gond és nincs VR-es obid, esetleg markolattal, abban 6 db akkuval is nehezítheted a vázat
az mindenesetre természetes, h családtag, barátnő fotózásakor sem remeg annyira a kéz, mintha egy új és szemrevaló lányról van szó
de tényleg még mindig nem tiszta, mi is az igazi gond, ezért kellenének érintetlen kamera-képek, így csak találgatás az egész
-
Szten Márs
nagyúr
Tényleg erősen jó lenne, ha tudnál feltenni teljes méretű képeket, mert így semmit nem tudunk mondani. Szerintem a kep.tar.hu is alkalmas erre, ha regisztrálsz, de ha csinálsz valamilyen extra.hu vagy uw.hu oldalt, akkor ahhoz is kapsz tárhelyet, bár valamilyen index.html-t fel kell töltened rájuk, hogy ne töröljék az oldalt.
Végső esetben meg szétküldöd emailben a képeket párunknak, azoknak, akik azt mondják, h vállalják és megnézik (én azt mondanám). -
mutyi
senior tag
Köszi a sok hasznos infót!
Van leírás a géphez,de Amcsiból van és angol nyelvű, így nem annyira egyszerű átnyálaznom az egészet.
Sajnos kicsit reszket a kezem is a normálishoz képest, valszeg nem tudom annyira nyugodtan fogni a gépet sem,mint normális esetben.
Még mielőtt megvettem volna a D90-et, kipróbáltam a haverom D300-át egy fix 2.8-as 17-55-ös obival. Barátnőmről készítettem pár képet teljesen automata beállítások mellett és nagyon tetszett a végeredmény, mert tűéles képek voltak és nagyítás mellett is nagyon szép éles volt minden.
Erre is feltettem 1-2 kép erejéig azt az obit gyorsan ellőttem vele 1-2 képet,de nem dobtam magam hanyatt az eredménytől.
Néztem hátha van szoftver frissítés a géphez,de nincs.
Vásárhelyen lakik esetleg valaki? Egy hozzáértő kéz biztos gyorsan be tudná állítani megfelelően. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #574 üzenetére
D90-en egyébként meglepően jó az automata fókuszkiválasztás is, állítólag nem csak távolságot figyel, de a fénymérő szegmensei alapján vélhetően emberi sziluettek is prioritást kapnak,
a jó keresőinformáció miatt (keresőben lévő LCD folyamatosan jelzi az aktív AF pontokat, akár többet is, ha több is élességet talál egy pillanatban) pedig mindig jól látható mire fog ráállnimindezt persze csak akciófelvételnél érdemes használni, "nem szalad el" témánál valóban sokkal célszerűbb a kézi kiválasztás
-
Szten Márs
nagyúr
Máshová fókuszált? Na ezen a legkönnyebb segíteni, nem kell automatán hagyni a fókuszpont-választást. Vagy mindig a középsőt tedd aktívvá, vagy te magad válassz mindig fókuszpontot - ilyenkor nincsenek meglepetések, pontosan tudod hova fog fókuszálni. Középsőn hagyni szerintem egyszerű és praktikus dolog, és még ha nem a kép közepére akarod tenni az élesnek szánt témát, akkor is bruttó fél másodperces svédtornával megoldható a dolog. A fókuszban elhelyezni kívánt tárgyat a kereső közepére hozod, fókuszálsz, félig lenyomva tartod az expógombot és átkomponálod a keresőben látható képet úgy, hogy a témád a kívánt helyen legyen, ekkor pedig katt. Közeli távolságoknál a paralaxis ilyenkor beleszólhat a dologba, ott érdemes magad választani a fókuszpontot, ha kell a szélsők egyikét. De automatán hagyni - na az az a mód, ahol tuti nem fogod tudni, hogy mi lesz éles, mi lesz életlen, szóval abszolúte nem javaslom a használatát.
-
j.bravo
addikt
A flickr-re feltett első két képpel szerintem nincs gond (bár ugye elmondták a többiek hogy kicsinyítve kevesebb minden látszik).
A harmadik mintha vagy bemozdult volna, vagy rossz helyen lenne a fókusz.
Az xy pontos kókuszpont közül, ha hagyod hogy a gép döntse el, melyikre állítson élességet, sajna előfordulhat hogy máshogy gondolja mint te, ez benne van a pakliban. Ezért is van aki inkább maga választja ki kézzel az AF mezőt.
Az objektívek a legtágabb rekeszen általában lágyabb képet adnak, ha akár egy fényértéknyit lerekeszeled, már élesebb lesz a kép (igaz megnő a záridő, azaz jobban kell figyelned, nehogy bemozduljon a kép).
A legtöbb "profi", nyilvános megmutatásra szánt (legyen az kiállítás vagy web, mindegy) képen van utómunka, legtöbbször ügyesen megválasztott élesítés is.
Nagyon jó gép a d90, de csodát nem szabad várni tőle. Többet ki tudsz hozni belőle ha figyelsz pár dologra (záridő, rekesz, AF mező, stb), és a feldolgozáskor (akár jpeg, akár raw az alapanyag) a megfelelő mértékű élesítést választod.
-
Degeczi
nagyúr
a Photoshopot hagyd ki a játékból, eleve semmi értelme azzal feldolgozott képet fölrakni probléma bemutatására, mert
- kiöli az Exif nagyrészét
- nem tudni, mit állítottál benne, mi a kamera hibája, mi az utófeldolgozásé...különböző beállításkészletek (standard, portré, ...) választhatóak a kamerán, azon belül mindegyikben külön hangolható az élesítés, kontraszt, telítettség
ha JPG-et használsz, ezekkel alapvetően fontos tisztában lenni!
leírás nem járt hozzá? -
mutyi
senior tag
válasz
Szten Márs #569 üzenetére
Ne haragudjatok, nem tudtam, hogy a Flickr lekicsinyíti a képeket, csak gyorsan regeltem és feldobtam rá.
Megpróbálom akkor valahova máshova feltenni a fényképeket.
Márs: Hol nézzem meg a JPEG beállításoknál az élesítést? A gépen keressek ilyet vagy simán a Photoshopban van valami opció?
Valószínű én vagyok a béna elismerem, de tök zavaró volt, hogy a nyaralós képeimnél egy csomón életlen lett a személy pl. én ,mert máshova fókuszált a 11 pontos fókusz és pl én nem voltam benne.
Múltkorában raw-ban fotóztam és azok sem elégítették ki az igényeimet.
Lehet szimplán az a baj, hogy túl sok szép és profi képet látok és azt várnám el magamtól is -
Ijk
nagyúr
Sajna flickr-re ingyé nem tudsz nagy képeket felrakni, ezekből nagyjából annyit kiveszek, hogy a fókusz jó helyen van. Ne felejtsd el, hogy 100%-on jobban fest a d40 képe, mivel csak 6mpixeles. Próbálgass különböző rekeszeket, és érdemes olyan témát választani, ahol van koncentráltabb oldalfény, már ha penge éles képeket akarsz. Ja és próbálgass raw-ba lőni.
-
Szten Márs
nagyúr
Az első ötletem az, hogy teljes méretű képeket tegyél fel, ne kicsinyítetteket, mert ezekkel nem sok mindent tudunk kezdeni.
A másik meg, hogy nem kéne egy kis utólagos élesítés a képekre? Esetleg a JPG beállításoknál az élesítést feljebb állítani? Lehet csupán ennyi a gond, bár a D90-t nem ismerem, sok DSLR lágy képeket készít alapból és bőven ráfér(het) az élesítés. -
mutyi
senior tag
Na készítettem gyorsan 1-2 képet.
http://www.flickr.com/photos/40378346@N07/3717659979/
http://www.flickr.com/photos/40378346@N07/3717659135/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/40378346@N07/3718465824/in/photostream/Ötleteket várok.
Auto area-ra van állítva a focus point. -
mutyi
senior tag
Srácok, nekem továbbra is az a bajom a D90-el, hogy számomra nem elég éles képeket készít.
Ma behoztam melóhelyre, itt van egy D40-es, kipróbáltam ugyanolyan beállítások mellett ugyanazzal a kitobival, hogy melyik ad jobb képet.
Picivel úgy tűnik jobb a D90,mint a D40, így vlaszeg a géppel nincs baj. Csak azt nem értem,mirt nem tudok vele tűéles képeket lőni?
Próbáltam már 2.8as 17-55-ös obival is, azzal sem volt meggyőző az eredmény. Igaz akkor még a single points volt beállítva azóta visszaállítottam, auto-ra.
Na lenne pár kérdésem: ha automatán használom a gépet, akkor az iso-t mire érdemes állítano? Auto-ra vagy isa 200-ra?
A beállításoknál van srgb meg adobe beállítás, melyik a jobb?
A d-lighting funkciót miért nem lehet elérni automata módban és pontosan mit érek vele?
Miért van az, hogy állványról sem tudtam éjszakai fotót élesben készíteni? -
johnjohn
addikt
A Nikon 70-300 VR változata nem fog csalódást okozni, a Sigma 70-300 felejthető minőségű, a Tamron 70-300 jó választás lehet, kb. a Nikon VR nélküli D-ED változatával egyenértékű minőség, úgy 250 mm-ig elég éles ha rekeszeled.Tesztek itt,Illetve itt
-
Kazimír
őstag
Nos, úgy néz ki megoldódott a gondom.
A szervízben csücsült a gép 2 hétig. Készítettek vele vagy 350 képet, a hibát nem sikerült megállapítaniuk, szerintük feltehetően az objektív a hibás. Befáradtam, hogy átvegyem a masinát, feltettem rá az objektívem, kimentem a lépcsőházba és az ablakból lőttem hirtelen 4 képet, amiből az egyik rögtön teljesen fekete. Mutatom a srácnak, ad egy másik objektívet, azzal is kimentem próbálgatni. Eredmény: Meglehetősen nagy szórású képek azonos expozíciós értékeknél.
Újra hátravitték tesztelgetni. Eredmény: semmi hiba
Végül annyit tudtak még tenni, hogy a szoftvert újratelepítették rajta. Ez használt.
Azóta legyártottam vele 8 GB-nyi képet, és nem jelentkezett a probléma. -
pookeer
csendes tag
Sziaszok!
Tudna nekem valaki ajánlani hozzá 70-300-as obit? (Már nézelődtem, de még nem érzem úgy hogy megtaláltam volna a leg ideálisabbat, meg amugy is érdekel a véleményetek!)
Előre is köszi!
Üdv: Pookeer -
Degeczi
nagyúr
válasz
Purple Audio #558 üzenetére
külön lehet, hiszen pl. portréhoz többnyire kevésbé élesített, kevésbé telített színeket használ az ember, mint normál képekhez, vagy pláne mint tájképekhez, ami az ellenkező véglet
ezzel együtt gyakran nagyon nehéz a helyszínen eltalálni, mi lenne az ideális beállításkészlet, már csak ezért is érdemes inkább RAW-t használni, és akkor kényelmesen lehet utólag, kontrollált otthoni körülmények között kísérletezni mi adja a legszebb eredményt
(különösen pl. a finom bőrtónusoknál. Azok pl. az alap "Standard"-ban gyakran eltűnnek, "kivasalódnak", és a brightness-t -1-re állítva jönnek vissza, ezért azt így használom) -
Purple Audio
csendes tag
"ha a kép keménységét, a szoftveres "élesítését" (ami valójában nem az, csak helyi kontrasztnövelés) érted alatta, azt a Picture Control beállítások szerkesztésével lehet állítani, mindegyik készlethez egyedit"
Erre értettem.
Picture Control menübe nem tudtam, hogy minden eggyes módban (Standard, Neutral, Vivid, stb..) külön lehet még állítgatni pár dolgot.
Szerintem standard módban érdemes fotózni, ott felljebb vettem 2 egységgel az élességet.
Köszi a választ. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Purple Audio #556 üzenetére
az obin lévő fókuszáló gyűrűvel...
ha a kép keménységét, a szoftveres "élesítését" (ami valójában nem az, csak helyi kontrasztnövelés) érted alatta, azt a Picture Control beállítások szerkesztésével lehet állítani, mindegyik készlethez egyedit
-
Purple Audio
csendes tag
Üdv tisztelt D90 tulajdonosok !
Azt szeretném kérdezni, hogy az élességet hol lehet (nagyobbra) állítani ?
Előrre is köszönöm a választ. -
Kazimír
őstag
válasz
Szten Márs #551 üzenetére
1/500 ill. még gyorsabb záridőknél gyakorta bebukik a kép teljesen (totál sötét, 0 képi információval). Nem egy fontos vagy megismételhetetlen pillanatról maradtam már le emiatt. A nyár és a napsütés erősödésével a probléma egyre szembetűnőbb lett, muszáj volt kezdeni vele valamit. A gond sajnos a vázzal van, mert mindkét obimmal ezt művelte..
-
Kazimír
őstag
Na, masina leadva a szervízbe, 2 hétig nélkülöznöm kell, de remélem hibátlanul kapom majd vissza.
-
sKie^
tag
válasz
cunctator #529 üzenetére
En nem bantam meg. Kicsit tobb, mint 2 honapja van meg, de nagyon szeretem. 18-105 nem rossz obi, de ahogy masok is megemlitik, 18-on nem epp a legszuperebb. A szelek fele rendesen torzit. Nekem tulzottan nincs problemam vele, nem surun hasznalom 18-on, csak amikor szuksegem van az ennyire szeles szogre. 105 nem igazan tele, en jovo honapban veszek egy 18-200-at helyette, na azt mar jobban fogom ertekelni, mint tele-t. 105 nekem eleg kicsi, de elviselheto.
Fix, vagy kis zoomatfogasu obikra azert nem ruhazok be egyelore, mert szeretnem kitapasztalni, hogy egy 18-200-on mi az a tartomany(ok), amit leginkabb hasznalok. Jelenleg ezek egy 85mm-es fix (f/1.4 lenne az igazi, de a Nikkon AF-D vmi iszonyat arban mozog, az AI-s-en meg inncs matrix fenymeres, uh lehet 1.8 lesz inkabb) es egy 17-55-os korul tomorulnek leginkabb. Szeretnek egy Tokina 11-16-ot is, de az csak a szeleslatos oruletem miatt. Mondjuk 17-55 melle nem hinnem, hogy akkora szukseg lenne ra. A makro megint egy mas teszta, oda mar allvany is kellene, vakukeszlet, meg vmi combosabb objektiv. Sajna ezekre eleg sokat kell meg gyurnom, mind tudasban, mind anyagilag, de foleg az utobbi a rovid keresztmetszet. -
Zebu
addikt
válasz
Purple Audio #546 üzenetére
Az hogy a túróban van, hogy nincs az EXIF adatok között a total expo szám?
-
Purple Audio
csendes tag
A 2. linken a képet, mutatom.
Ezzel azt akarom kifejezni, hogy jóféle objektív a 18-105, és a D90 is.
Megvagyok elégedve vele. :-) -
johnjohn
addikt
válasz
Purple Audio #543 üzenetére
Most akkor itt mit kellene látni ?
-
Purple Audio
csendes tag
Négy hónapja van meg a D90-em, 18-105 objektívvel.
A többit mondja el a kép:itt talán jobban látszik [link]
Kép linkesítve.
[ Módosította: philoxenia ]
-
Padam
aktív tag
SziasztoK!
Regebben valaki linkelt egy focus teszt lapot, amit be lehet hajtani es úgy pont 45 fokon állt a teszt a gépet meg csak simán állványra kellett tenni.
tudtok ebben segíteni, hogy merre van, mert holnap nézek meg 17-50 tamront és ki akarok próbálni előtte.
-
zoli62
addikt
Szerintem kicsit magasabb most az ára az értékéhez képest, mint fél éve, de mindenképpen jó vétel. [link]
-
Carsee
tag
válasz
philoxenia #530 üzenetére
Ez pixinfo-n is fent van (itt ph-n már törölte). Obival együtt 310e-re árazta be.
-
jeni
félisten
válasz
philoxenia #530 üzenetére
Sem a tartozékait sem a vásárlás eredetét sem a garanciát nem említi meg
-
johnjohn
addikt
-
hakos68
csendes tag
Kazimír, Degeczi: köszönöm a gyors választ! Remélem hamarosan beszámolhatok D90 élményeimről. Van valakinek vásárlási tanácsa, ötlete? (vagy csak nézzem az árakat és ahol a legolcsóbb)
-
cunctator
csendes tag
Hogy vagytok megelégedve a D90 kittel? Én most készülök megvenni. Milyen épületfotókat csinál?Mennyire tele az a 105? És milyen tájképeket? Van-e ennek az obinak zavaró hordó-vagy párnatorzítása?Nem bántátok meg a gépet?
Kösz! -
hakos68
csendes tag
ne kövezzetek meg, ha már volt:
AF segédfény tiltható? -
zoli62
addikt
Oké, köszi. Tehát akkor csak fókuszgyűrűvel állítható az élesség, vagy ettől függetlenül bármilyen fókusz előválasztásához külön-külön?
-
zoli62
addikt
Értem. Szóval manuális állásban nyugodtan lehet állítani az élességet, automatikus állásban pedig, ha nem is forog el, akkor sem.
-
Carsee
tag
Figyi. Nézz meg egy 50mm/1.8-at [link]
Láthatod, ott a távolságskála. Fókuszáláskor elforog, két végállása is van, továbbá még akkor is nehezen tekered a fókuszgyűrűt mikor nem nyomod le félig a gombot.18-105-nél és elég sok másik obinál, nincs skála, tekerheted körbe-körbe mert végállás sincs. Nincs közvetlen kapcsolat a gyűrű és a mechanika között. [link]
Ha 50/1.8-al fókuszálok kézzel, akkor szinte soha nem nézem meg a fókuszskálát, hiszen pl 1.8-on aki szemre beállítja a tökéletes fókuszt végtelen-3-1,5-1-0,7-0,5-045m soron az zseni. Inkább bízom a vázam fókuszrendszerében és annak a keresőben történő visszajelzésében. Ha ott világít a pont a bal alsóba akkor minden rendben.
-
Degeczi
nagyúr
ha "fókuszgyűrű"-t írsz, mindenki az élességállításra gondol, mert az a "fókuszálás"
a fókusztávolságot állító gyűrűt a félreértések ellen inkább zoomgyűrűnek szokták hívni
azon mindig van skálanem szedtem még szét obit, nem tudom hogyan függetlenítik a fókuszgyűrűt az AF-től
ez eleve csak a korábban említett, "valódi AF-S" obiknál van így, fogaskerék áttételt használó megoldásnál nem oldható meg a függetlenítés, ott pont ezért muszáj előbb MF-re kapcsolni kézi állítás előtt -
Degeczi
nagyúr
gondold végig, mit kérdeztél: miért legyen rajta skála, ha nem forog el a gyűrű, miközben az AF dolgozik?
(Nikon AF-S obiknál ez jellemző: nem mozdul a fókuszgyűrű ilyenkor. Ez jó, mert nem zavarja a fogást)
nem tudhatnád, milyen távolságra állt be...másrészt pedig a Nikon AF-S obiknál nincs végállása a fókuszgyűrűnek: picit ugyan megakad a végén, de továbbtekerhető - már csak ezért sem lehet rajta távolságjelölés
ezért ilyen obiknál egy kémlelőablak mögött szokott lenni egy külön távolságskála
(az olcsóbbaknál pedig persze semmi)csavarhúzós, régi Nikonoknál, de más gyártónál néha saját motoros obinál is, el szokott forogni a fókuszgyűrű AF esetén is - ezekre többnyire föl is festik a távolságjelölést, ha már úgyis így van
mindenesetre ez nem túl szerencsés, mert az obit alátámasztó tenyered akadályozhatja a gyűrű elfordulását -
zoli62
addikt
Köszi a válaszokat. A fókuszgyűrükön szokott skála lenni?
-
Degeczi
nagyúr
-
Carsee
tag
Köszi a magyarázatot. Nem tudtam, hogy 18-55 el és 55-200-al nem működne. 18-105-öm van és most gyorsan kipróbáltam és nem mutatott ellenállást.
Érdekes, hogy sok objekítven a kapcsoló M/A-M. Azoknál általában tényleg nem okozhat problémát. Ezzel szemben a 18-105-ön csak sima M-A van a kapcsolón viszont a leírása írja, hogy felülbírálható a fókusz átkapcsolás nélkül. (ki érti ezt...
)
-
Degeczi
nagyúr
ha igazi AF-S obi, azaz nem fogaskerékáttétellel állítja a motor a lencsetagokat, akkor nincs gond
amelyik azonban fogaskerékáttételes (pl. 18-55 vagy 55-200 obik), ott nem szabad ezt erőltetni, át kell kapcsolni
a 18-105 elvileg valódi AF-S kellene legyen, mert jórészt egyezik a 18-135-el, ami ilyen - azonban olvastam már olyan tapasztalatot is, h átkapcsolás nélkül érezhetően ellenáll
nem tudom, ki kell próbálni és rögtön kiderül -
Degeczi
nagyúr
szinte mindent fixál a zöld mód
most meg nem nézem, kameránként picit változó, de az AF típuson, WB-n túl gyakran ISO-t sem lehet állítani, expókompenzáció sem használható, a vaku is önfejűen fog működni = felejtsd el!
(az AF bekapcsolt állapotát mondjuk pont nem tudja rögzíteni, hiszen az nem nyomógomb, hanem kapcsoló mind a vázon, mind az obin)próbáld ki, nekem nincs 18-105-öm
ha félig lenyomott expógomb mellett könnyen, akadálymentesen tekerhető a fókuszgyűrű, akkor nyugodtan használhatod így, átkapcsolás nélkül
ha akadozik, érezhető ellenállása van, akkor viszont célszerű nem erőltetni, hanem inkább átkapcsolni MF-ra -
Kazimír
őstag
A fókuszgyűrűvel nem zoomolsz sehova. Bár egymás mellett vannak, szezon és fazon.
Ha jól emlékszem van egy olyan AF mód a masinán, hogy AF-S, amikor az expógomb félig lenyomására egyszer állít élességet a gép, nem követi a téma esetleges mozgását. Ezután szerintem a fókuszgyűrűvel állíthatsz az élességen, ha azt máshol szeretnéd látni a képen. Átkapcsolás nélkül. A gép nem fogja visszatekerni, mint követő AF esetében.Egy hozzáértő erősítsen meg, hogy nem mondtam nagy hülyeséget.
-
Carsee
tag
Félig lenyomott fókuszgomb mellet a fókuszgyűrűvel lehet a fókuszt manuálisan finomítani, anélkül, hogy manuális fókuszra kapcsolnád az obit vagy a vázat. Nyilván AF-C módban nem szereti, de szerintem nem követő, folytonos módnál úgyis csak addig dolgozik a fókuszmotor amíg megtalálja a fókuszt a gomb félig lenyomásakor, szóval nem hiszem lenne ettől baja.
-
zoli62
addikt
Pl mibe nem enged beavatkozni a zöld mód az "aránypáron kívül" , ami ugye a P-ben is fix? Pl. a fókuszálás, fehéregyensúly, stb?
Tehát a gyakorlatilag manuálisan fényképezve a fókuszgyűrűvel lehet zoomolni? Ezek szerint félig lenyomva azért érdemes átkapcsolni M-re? Gondolom a fókuszmotor miatt nem ajánlott. Tehát, ha az objektívon M-re állítjuk, akkor azt a szenzorok érzékelik, és nem indítjk el a motort. Zöld módban is ki lehet kapcsolni az AF-t?
-
Degeczi
nagyúr
a "zöld mód" egy csomó beállítást fixre vesz, nem enged beavatkozni egészen alapvető dolgokban sem = soha nem érdemes használni, az annak való, aki egyáltalán nem ismeri a kamerát, és nem akar teljesen rossz képet készíteni azért, mert vmi esetleg el van tekerve
P-ben már nincsen semmi ilyen megkötés
ebben az esetben mindegy, hol kapcsolod át
a vázon azért van kapcsoló, mert sok csavarhúzós obin nincsen, az obin pedig azért van, mert némelyik vázon (D40 széria) nincsenaz igazi AF-S obiknak egyébként az az egyik előnye, h nem muszáj átkapcsolni: az expógomb félig lenyomása után lehet kézzel változtatni a fókuszgyűrűn
a 18-105 elvileg ilyen, viszont már több helyen olvastam, h ezt nem minden példánya szereti - de nincs róla tapasztalatom -
zoli62
addikt
Miben különbözik az automatikus, és programozott automatikus mód? Utóbbiban mit lehet pluszban manuálisan állítani?
Az alap NIKON Nikkor AF-S 18-105 mm objektív esetén elég az objektívet mauális állásba kapcsolni a kézi fényképezéshez? Van jelentősége a gépen az AF kapcsolót M állásban használni? -
zoli62
addikt
Hogy vagytok megelégedve a kamerával?
Új hozzászólás Aktív témák
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest