Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Ez attól függ, chipletes megoldás esetében, ahol ugyanilyen nagy a tdp, ott még nagyobbat, ha nem találnak ki valamit a gyártók, monolitikus megoldás esetében hasonló tdp mellett kevésbé gond. Nézd meg a 7000x megoldásokat, ahol el van engedve a tdp, 95 fokon járnak, igaz sokat ront a vastag ihs, a felesleges am4 hűtő kompatibilitás megőrzése miatt. Az x nélküli megoldások már kevésbé problémásak a kisebb tdp miatt, de a pillanatnyi terhelésre való kiugrások ott is jelen vannak.
-
ricsip
addikt
válasz
Dragon3000 #144 üzenetére
És akkor 5, 3, meg 1nm-en milyen hőtermelési gondok lesznek?
-
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000 #144 üzenetére
-
Dragon3000
nagyúr
A 7nm-en készült chiplet felülete nagyon kicsi, így bármit rakhatsz rá, nem fogja tudni gyorsabban elvonni a hőt, így hamar felugrik a hőmérséklet, majd vissza, ezzel nem tudsz mit csinálni, max értelmes ventilátor görbét állítasz be a biosban, hogy a ventilátorok ne pörögjenek fel minden ilyen pillanatnyi terhelésre.
-
nexwo
őstag
AMD -> energiatakarékos de forró a szíve
Intel -> unlimited power és vizet forral -
nuke7
veterán
válasz
pandras83 #141 üzenetére
hát nekem 2db14cm + 1db12cm megy be, dark rock 4 14cm + 12cm push pull plusz noctua high rpm 14cm pull... nem gondolom, hogy nem hűtene rendesen, de mondom -
nézd meg a proci hűtőt amikor 70 fok felett van konstans a proci.
még nem is langyos -> rossz a hővezetés, hiába a 220W TDP-t bíró hűtő rajta.... -
pandras83
őstag
Idle 35-ről ugrott fel nemrég a Lust of Us nvidia driver csere utáni shader kínlódása miatt 66-ig kb 10 percre. Overkill a hűtőm és a házam is ehhez a procihoz, ezért ez nem mérvadó. Nem vitatom, amit tapasztaltál, csak azt gondoltam hogy sokkal szélsőségesebb tartományban ugrált a hőfok nálad és lemaradtam valamiről.
-
hokuszpk
nagyúr
és mindketten jólmondják
az x3d csucsfrekije ezert van picit visszafogva, abból nemlehet baj
az 5700X bekapcsolt pbo +200 Mhz ( ugy valahol 4.8 korul lehet a plafonja ) hiaba oltod le coval, csak több feszt kap es magasabb orajelre boostol, mint az a proci, amire nincsenek sulyos plusz mhz-k "kényszerítve" csak a minuszos curve optimizer beallitas. -
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000 #137 üzenetére
mi az a -20 meg -30CO ...? szénmonoxid?
de más itt a topic-ban meg pont azt mondja, hogy a 3D felépítés miatt még rosszabb a hővezetés - és ezt el is tudom hinni, hiszen plusz felület még... -
atee
őstag
Amig mondhatni egy árban van a nagyobb testvérrel. Addig ennek semmi értelme. Majd olyan 90k környékén esetleg.
-
nuke7
veterán
válasz
pandras83 #133 üzenetére
melyik részét nem érted?
általános felhasználás és játékok alatt is ugyanígy viselkedik, csak alacsonyabb a max hőfok.
Nem mondtam, hogy gond van, csak ezt jelenti a rossz hővezetés - bármekkora hűtővel felugrik 43 fokról 72-re amikor mondjuk egy nagy zipet tömörítesz ki 7zip-el és aztán amikor kész, 1 másodperc alatt visszamegy 43-ra.
a házhűtő / procihűtő meg nyilván felpörög mert nem használok smoothing-ot csak simán bios-ból van vezérelve... -
pandras83
őstag
Ok Cinebench alatt melegszik, ez normális. De ezek szerint általános felhasználás, vagy játékok alatt nem? Vagy akkor nem értem hogy hol a gond. Hol jön elő az a bizonyos "en is tapasztalom nem 3D procival is…" jelenség? Bocs az értetlenkedésért, de amíg nálam egy cpu nincs folyamat 70 C felett gaming közben, addig gond egy szál sincs. Ha tartja a boostot, nem süvít a cpu hűtő meg a ház, akkor az nálam alles cool kategória, bár ez szubjektív. Korábban próbáltam wraith prism-mel hűteni az 5600-ot, na ott már a feleségem is kérdezte, hogy minden ok-e a géppel, pedig őt aztán abszolút hidegen hagyja, hogy mi és hogy történik.
-
nuke7
veterán
válasz
pandras83 #125 üzenetére
nem infó, tapasztalat - amikor a procim 76-77 fokos a dark rock 4 éppenhogy kicsit langyos és nem hideg
(nyilván nem játékok alatt, azok ritkán terhelik ennyire, inkább cinebench)
(5800 / 5700 sima x) - amint megszűnik a terhelés esik 25-30fokot a proci hőmérséklete kb. azonnal.
és ez kb. mindenkinél így van, csak van, akiknél ez még rosszabb. Jobbról még nem hallottam.#124 hokuszpk : uh, ja ez mondjuk igaz... úgyis inkább 5900/50-ra gondoltam ha upgradelnék...
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
pandras83 #125 üzenetére
"szóval ez a "nagyon rossz hőátadás" nem állja meg a helyét"
pedig de, a problema, hogy pici a processzorlapka, ezért nagy a hősürüsége. Ezen még ronthat ha rosszul sikerült a kupakforrasztás. Persze vannak szélsőséges esetek, ami nagyjából a jólsikerült szilicium + jólsikerült forrasztás --> "éppenhogyhozza a paramétereket" szilicium + zarvanyos forrasztas közül valamelyik határérték
-
pandras83
őstag
5600 pbo (nincs CO) + NHD12-L cpu intenzív játékokban 58-60 C, a Noctua gyári kencéjét használva. A ház Lian Li O11 Mini Air, 2x140-es venti elől, 2-2 120-as alul-felül, 1db 120-as hátul. Vígan, halkan tartja a max boostot a cpu. Szóval ez a "nagyon rossz hőátadás" nem állja meg a helyét (legalábbis nálam), bárhonnan is van az infó. Overkill a hűtésem, tudom, de lesz még cpu csere 5700 x3d vagy 5800 x3d-re, de talán még azok valamelyikével sem lesz gond. Milyen cpu-d, hűtésed, házad van, hogy olyan rossz a tapasztalat?
-
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000 #111 üzenetére
-
Breaker
tag
Tapasztalatként irom akit esetleg érdekel, hogy harcode flight sim-esként nekem egy radikális ugrás volt az 5800X3D. i5 9600k-rol váltottam, és örülök hogy megmaradtam még inkább az AM4nél. Az msi alaplapomon használt 32GB trident Z elsőre, tökéletesen működött az uj msi am4 lapkával, konkrétan plug and play - csak összeraktam és nem kellett vacakolni a hutovel sem olyan értelemben, hogy a görbéket állitgassam. 80C koruli a CPU nagy terhelés alatt, azonban a kb 100%-ra megszüntette a stuttereket melyek olyanok voltak az i5-el hogy muszaj volt kilépni mert lement 2-3 fps-re a sim. CPU cserével minden megoldodott. Aki X3D-ben gondolkodik szerintem nagyon jol teszi. Minden játék, és főleg a simek profitálnak nagyot még az olcsóbb 5800X3Dvel is. Biztos vagyok benne, hogy 5700X3Dvel sem leszkülönb.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Varázslóó #100 üzenetére
Azért nyilván a cél szabja meg az eszközt. Azért feltétezem, hogy professzionális videóvágásnál vagy renderelésre nem 5800x3D procit használsz. Arra meg, hogy évente 3-szor mókolok a család nyaralási videójával nem számít, hogy 15 perccel tovább tart. Nyilván egy profi stúdió ahol mondjuk valami reklám filmet csinálnak és 100-szor meg kell változtatni és vágni. mire a megrendelő elégedett lesz. Ott számit, hogy 2 hónap lesz mire elkészül vagy 1,5 hónap. Ott 1-2 év alatt behozza az árát a komolyabb hardver. De a Pistike nyaral apuval és anyuval a Balatonon videó esetében nem számít. Ráadásul azért nem profi szinten azért nem a sok milliós szoftverekkel dolgozik az ember, ami igényli a komoly gép teljesítményt és kihasználná a 128 magot is. Például én csináltam öcsém esküvői videóját valamikor az ősidőkben. lett vagy egy óra amiből 40 perc videó volt sok helyszínről összevágva került bele vagy 120 fényképes slide show rész, zene alá, feliratok stb. Simán megoldottam egy akkori egy magos számítógéppel is. Mint ahogy ma se volna gond megcsinálni egy 6/12-es vagy 8/16-os otthoni számítógéppel is.
-
Robitrix
senior tag
elvben... de azok a feladatok, amik igénylik a nagyon sok magot és szálat olyan programok, amik nem profitálnak igazán a 3D cache előnyéből. Azok úgy olyan workstation szintű feladatok inkább. Amikre az a jellemző, hogy párhuzamosan sok szálon ugyan az a feladat hajtódik végre csak eltérő adatokkal. Például valami videó feldolgozás stb. Persze AMD esetében a workstation szintű feladatokra azért jellemzőn a thereadripper procik használata. inkább. a 7900x és 7950x asztali kategória TOP procija. De mivel olcsóbb konfigot lehet belőle összerakni, mint a thereadripperekből. néha használják munkaállomás szintű feladatokra is azokat. nem mindegy, hogy egy gép 1 millió vagy 3 millió, mert munkaállomás. Tehát átlag otthoni felhasználónak nem kell 24 vagy 32 végrehajtó szál, mert nem tudja mire otthon kihasználni. a komolyabb feladatoknál meg nem annyira érvényesül a 3D cache előnye. Szóval lényegében nincsen benne szerintem tényleges piaci igény.
-
Dragon3000
nagyúr
Mert durván vissza van vágva az órajele az 5800x3d és az 5600x3d-hez képest. Ebből arra lehet következtetni, hogy ami nem bírta az 5800x3d órajeleket, azok mentek az 5700x3d-nek. Közben a tdp is maradt 105W, nem úgy mint a sima x verziók esetében, hogy az 5700x csak 65W tdp-s.
-
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000 #109 üzenetére
tehát nem egy selejt 5800x... ezért nem értem, hogy az 5700x3d miért selejtezett proci lenne
-
Dragon3000
nagyúr
Az 5700x inkább csak egy tdp csökkentet 5800x, amit az újabb stepping és jobb gyártás hozott. Ha az 5800x az 5700x limitekkel van hajtva, akkor ugyanolyan tdp mellett fogja hozni ugyanazt a teljesítményt. De ez szinte mindegyik széria esetében lehetett tapasztalni pl a kezdeti 3600-ak magas feszültség mellett is 4,1-4,2 all core órajelet értek el, míg a későbbiek már alacsonyabb feszültség mellett is mentek magasabb órajelen, illetve sokkal alacsonyabb feszültség mellett azonos órajelen....
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Fitzgerald #106 üzenetére
Az 5800x3d előbb volt, mint az am5, így ez nem utólagos konkurencia bevezetés volt az új széria mellé. A selejtet adják el, ami gyengébben teljesít, mint a limitált 5600x3d az alacsony órajelei miatt. Akárhogy nézem még a 7600 is erősebb nála, így semmilyen konkurenciát nem jelent az am5 platformra, főleg, hogy közel 5800x3d árban kapni. A selejtezés helyett inkább profitot termelnek vele. Az am5 legnagyobb baja az volt, hogy sokáig nem volt hozzá olcsón alaplap és a ddr5 is elég drága volt, most már mindkettő van barátságosabb árban.
-
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000 #103 üzenetére
az 5700x viszont egy jobban sikerült 5800x ugyanis sokkal kisebb TDP-vel tudja ugyanazt a sebességet majdnem
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Dragon3000 #105 üzenetére
Ezt már akaratlanul is megtették az 5800X3D-vel.
Egyébként meg ha úgy lenne ahogy írod, akkor inkább bedarálnák a selejtes 5800X3D-ket, nem eladnák 5700X3D-ként több mint egy évvel a Zen 4 premierje után.
De ezek szerint jelenleg nagyobb biznisz konkurenciát állítani saját maguknak, mint arra alapozni, hogy majd mennek AM5-re az emberek.
Az az igazság, hogy az AM5 legnagyobb Achilles sarka az, hogy nem támogatja a DDR4-et. Míg az új Intelek igen. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Fitzgerald #104 üzenetére
Nem fog konkurenciát állítani az új szériának az amd, nem hülyék, illetve ha most 150-200e között jönne, de lehet többért, mert ennyiért van piacon az 5950x bolttól függően, akkor már inkább eladni a jelenlegi alkatrészeket és lehet menni am5-re.
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Dragon3000 #103 üzenetére
Ha AM4-en vagy, van már ramod, meg alaplapod. És csak a procit kell megvenni.
Ami lehet hogy nem sokkal olcsóbb mint az AM5-ös procik, de legalább mégsem kell új lapot és ramot venni.
Nekem is belefért volna, mégis az 5800X3D-t választottam, pedig annyiba került, mint a 7700X...nem azért spóroltam, mert nem fért volna bele. Hanem mert jelenleg nincs olyan usecase, aminek kapcsán jobban jártam volna AM5-el így, hogy azért még elég problémás a platform. A DDR5 sem elég kiforrott még igazából, majd ha jönnek a jó időzítésű 8000-es kitek, és sokat javul a ram kompatibilitás is a platformon, akkor lehet számomra érdekes. És ennek is leginkább játékokban lesz jelentősége, és ott is elsősorban akkor, ha nem 3D proci van a gyors ram kit mellett. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Fitzgerald #102 üzenetére
Szerintem meg nem, akinek belefér ez az ár kategória annak ott az am5. Az 5700x3d is csak a selejtes 5800x3d-k miatt jött.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A CES-en bemutatott fejlesztés már hivatalosan is elérhető, de a startra senki sem kapott tesztterméket belőle.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Milyen NAS-t vegyek?
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- További aktív témák...
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest