-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pidzse4
aktív tag
válasz
fudi2002 #64384 üzenetére
Értem akkor a kérdésemre visszatérve próbáltad tesztelted. Viszont van itt egy teszt ahol 4 csatorna a 2 csatorna ellen teszt . A 4 csatorna jóval magasabb FPS értéket ért el ez igaz ? Mert nekem az a lényeg hogy nagyobb fps számom legyen. Akkor ezek szerint nekem a 4 csatorna jobb volna kevesebb megahercen mint a 2 csatorna magasabb megahercen? Kár hogy ezekről nem sok teszt van fent neked erről mi a véleményed mennyire értesz ezekhez csináltál már ilyen sebességtesztet? [link]
-
pidzse4
aktív tag
-
pidzse4
aktív tag
válasz
fudi2002 #64376 üzenetére
Akkor meg minek lehet kapni a boltban 8000 Mhz ramot és minek adnak ki olyan lapot hogy 8266 Mhz ramoka tis kezel ha a készitők tudják hogy erre alkalmatlan? Hány dimmesnek kéne lennie hogy tudja stabilan futatni? Akkor ez végül is átverés. Átverik a usereket . Az ember drága pénzért vesz alaplapot olyat amire az van irva hogy 8000 memoriát támogat vagy 8266 és vesz bele 8000 megaherces memoriákat és amikor mindent megvett akkor jön rá hogy nem is működik. Ez nagyon csunya dolog szerintem. Ez egy átverés. A fogyasztók megtévesztése. Hiszen te megveszed a vasat amire gyárilag az van irva hogy tudja kezelni de amikor berakod a gépbe és beállitod a biosban akkor jösz rá hogy instabil nem működik. Mi az ha nem átverés?
-
-
-
-
-
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64278 üzenetére
Rájöttem hogy inkább hagyom a csába... Ha az XMP be van kapcsolva, és állítok az időzítésen akkor hiába írja hogy auto 3600 MHZ, windowsban cpuz szerint csak 2666-on fut. Ha kikapcsolom az XMP-t és magam állítom 3600 Mhz-re, akkor gyári időzítéssel se indul el, reboot után kiírja, hogy memory OC failed, és hogy lépjek be a biosba... VGA, Proci OC val még elszórakozok, de ez nekem már magas XD
Na tessék most kikapcsoltam a gdm et ahogy előtte is volt, és már be se bootol...
-
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64275 üzenetére
Meddig biztonságos elmenni ddr4 esetén? Most állítottam egy 17-19-19-19-37 1T időzítést 1.4V-al. Bebootolt rendesen, megy a teszt. De van ahol mindennapi használatra 1.4V-ot írnak, de van aki gond nélkül futtatja 1.45;1.5V-al
Ez van a gépbe.Eddig jónak néz ki, 10 percen túl van és nincs hiba. Előbb 10 perc után dobta folyamat a hibát.
-
-
Brekkk
senior tag
válasz
fudi2002 #64261 üzenetére
Most 3200 CL 14-ről felmentem 3600 CL 16-ra és valahogy azt érzem, hogy minden reszponzívabb lett.
Ahol eddig volt egy - egy kis akadás, az eltünt.
Olyan az érzés mint amikor 3200 CL 16 laza időzítésekről 3200 CL 14 szigorúbb időzítésekre váltottam.
Mintha egy újabb lépcsőfok lenne felfelé.
A tesztek is gyorsultak. Sávszélesség növekedett, a Latency csökkent.
Valahogy gyorsabb lett. -
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64237 üzenetére
64 Gb-os kitből is van valami javasolt? Nem tudom még, lehet hogy arra ruházok be, mert néha befigyel egy kis 4k videó vágás is DaVinci Resolveba, és hát ramból olyankor sosem elég.
Amúgy most 2 fajta kit van a gépbe, 4 modul, mind a 2 kit G.Skill (egyik Aegis másik talán Ripjaw) 3200 Mhz és mindenféle probléma nélkül elindult XMP-vel a Ryzen 3600-on és az 5800x3d-n is. -
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64233 üzenetére
Először valószínüleg abba ami az aláírásomba van, utána lesz egy lap csere B550 Tomahawkra. Páromnak akarok össze rakni egy gépet, és hát jó párjaként természetesen neki adom a régi cuccaimat
Lap meg ram hiányzik igazság szerint hozzá, és hát ha már ramot kell vegyek, nyilván magamnak veszek, ő úgy is csak netezésre használja majd kb...De nem lesz az rossz gép ettől függetlenül a ryzen 3600-al, 32gb rammal, meg egyenlőre egy rx 480-al
Később ha jó lesz, megkaphatja a 6700 XT-met.
-
berke89
junior tag
válasz
fudi2002 #64189 üzenetére
Már voltam vele boltban, egy van nálunk. Ott sikerült biost frissíteni, és wint telepíteni. Haza jöttem új driverek telepítése közben folyamat bsod. Ha így haladok eladom külön a felkonfigot és veszek egy am5 os platformot. Amúgy is szívtam warzone alatt az e magokkal. 13700 hoz meg nagyobb tap is kene. Most egy corsair rm650 van
-
berke89
junior tag
-
-
berke89
junior tag
válasz
fudi2002 #64167 üzenetére
Oksa, közben olvasgattam, és az asrock lapok nem
igazan szeretik a wd850x SSD ket. Illetve a z790 riptide lap qvl listáján se a corsair ramok se az SSD nem
szerepel. Ma megnézem egy ram stickel ha haza erek. Köszi. Meg annyi hogy a riptide lap qvl listája külön szedi a ram listát az Adler és a raptor procik szerint ez számít ? -
berke89
junior tag
válasz
fudi2002 #64153 üzenetére
Sziasztok, vettem eg 12700kf et egy használt b660 tuf lapban bele raktam a renegade ramokat és folyamat bsod volt. Illetve vettem egy új wd 850x nvme SSD et. Erre erőltettem. Most kicsereltem ab660 lapot egy asrock z790 riptide de nek
tudom újra rakni a win11 et mert most is folyamat bsodot kapok. Lehet hogy a ramok rosszak? Vagy vagy a proci? Ddr5 alap 4800 an sem akar win11 et telepíteni csak folyamat bsod. -
válasz
fudi2002 #64145 üzenetére
Persze ez igy igaz ahogy irod,de sok mindentől függ ez mindketten tudjuk nagy szórás lehet a memvezérlőben is és rengeteg beállitási buktató is lehet.
Még azt sem tudjuk a memória integritás bekapcsolt vagy kikapcsolt mert pl. az is tud érdekes dolgokat müvelni.
De alapvetően nem kéne ilyeneket odairniuk csak annyit hogy 5200 vagy 5600 az megy.
Persze kizárólag csak 2 modulos felállás esetén. -
heavygrip
senior tag
válasz
fudi2002 #64084 üzenetére
Rendben. De amúgy lehet megvárom a végét, ha lúd legyen kövér
most 2.5 óra, hiba mentes, ha a végén se lök hibát,akkor bátran kijelenthető, hogy a CPU és a RAMok is stabilak?
Most nézem hogy a CPU hőfok 48 átlag 2.5 óra után, durva hogy " csak" ennyi, cyberpunkba átlag 60 fok ennyi idő után
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64058 üzenetére
Abból indultunk ki, hogy érdemes resetelni a BIOS-t flash után. Ez benne van a leírásokban. Te terelted alternatív vizekre ugyan az-e vagy nem.
Clear CMOS FAQ nem is fog másról szólni, ezért vágtam be az MSI-t, mert az általában a BIOS resetről szól, amit el lehet érni 2 módon. Ha ez neked nem támaszt alá semmit vége a diskurzusnak és nem én kötekedem, hanem tényeket állítok, ahelyett, hogy részelegesen informáló asus FAQ-t vagy fórum bejegyzést linkelnék. Ott van feketén-fehéren az MSI manualban, ennyi, nem az internet bugyraiból linkeltem valami férc készítményt. -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64054 üzenetére
jájjj egy rog fórum...
Lehetnek kivételek, mert mondjuk a in-BIOS reset nem resetel paswordot, míg a clear CMOS igen, de ettől még ugyan azt a funkciók kell ellássa mindkét funkció, törölni a CMOS memóriában letárol módosított beállításokat.
Ha van olyan eset mit írtál az inkább fail a mérnökök részéről, minthogy abból vonjunk le messzemenő következtetéseket. Jelentsd bug reporttal mielőtt kőbe vésnéd tanulságként. -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64052 üzenetére
A fejlesztők sem fél-istenek, hogy ne hibáznának. Meg hát egy eltéved ionizáló részecske is tud adathibát okozni. De hát pont ezért nem az ilyen és hasonló kivételekből fogok általános megállapításokat tenni, ha valami nem úgy működik, ahogy annak elvárhatóan működnie kell. Akkor mehet tényleg a szívás, de attól még a BIOS set deafult = clearMOS normál esetben. Ennyi. A kivétel meg más tészta.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64050 üzenetére
Ez nem keverés, mert ugyanannak kell lennie a kettőnek. Ha nem az volt az általad említett esetben az nem normális, hanem egyedi és inkább az alaplap sara.
UI.: A kettő között csak annak a különbségnek szabadna lennie, hogy az egyik módszerrel már BIOS firmware-ből állítod a firmware-t alapra, a másik módszerrel pedig jumperrel, ha valami annyira el lett csesződve valami, hogy be sem bootol firmware-ig a rendszer.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64048 üzenetére
"Q2: After updating the BIOS, the system may become unstable or crash. What should I do?
A2:After updating the BIOS, it is recommended to follow the steps below to restore the BIOS default settings, to avoid system unstable caused by incorrect BIOS setting."
Valamelyik márka/típus leírása a flash előtti default setting-t is javasolja. Elképzelhető, hogy márka vagy sorozat függő is lehet, de igazából nem nagyon kunszt megtenni, ha már amúgy is nagy ritkán frissítek BIOS-t. A BIOS revíziók közti inkimpatibilitás kiküszöbölésére én a beállításokat gyors lefényképezem majd BIOS frissítés után manuális beviszem őket az újra, úgyhogy így mehet dupla default-tal (előtte-utána). -
-
-
válasz
fudi2002 #64025 üzenetére
Amikor minden század számít?
Bench világ egy más világ.
Rengetegszer én is a napi 800-5xxxMHz-es, változón viszem végig. Szinte ugyanaz jön ki.Mondjuk számomra egy gép sebességét, az oc-t, az Y Cruncher mutatja meg. Összes többi egy gyenge vacak, irreális, könnyű tesztek.
Y 2.5b az abszolut kedvenc, de a VST/VT3 Bits/sec érték az igazi. Az pontozza egyben a cpu és ram-ot is.
Hasonlítani más procikkal hülyeség, magszám is beleszól.
Pont ma volt egy nagy veszekedés egy nagy DDR5 fórumba erről.
Minden "szaki" az Y mellett teszi le a voksot. 32 szálas procit 32 szálassal hasonlítunk. 24-est meg a sajátjaival.
Ott aztán nincs ilyen, hogy 100mhz-ért kikapcsolok ezt meg azt.
Az a top teszt, semmi más a közelébe nem ér.
Sajnos sokan nem értik, fogják fel.
Tisztelet a kivételnek. -
-
válasz
fudi2002 #64019 üzenetére
Van egy nagy adatbázis a németeknél, szigorú szabályokkal.
Pi32M mehet 5 és 6GHz-en, értelem szerűen a Rocket/Comet Lake 5GHz-es kategóriában.
Elhoztam a versenyzők legjobb eredményeit sorban. Látszik bizony, hogy jó volt a meglátás, a CML hiába jó IMC, egyszálasban messze van a Rocket Lake-től. Pláne a Raptor Lake-tőlRPL már 6GHz-en ketyeg, többi 5GHz.
Hwbot-on találtam 3db sajátot is
Majd lemérem DDR5 alatt is, igazából én nem használom ezt a bench-et, csak le szoktam tolni a torkán. Bár elég jól elfelejtettem, hiszen sokkal több cpu megfordult nálam.
Sajnálom, hogy a Rocket Lake-en nem próbáltam ki, pedig készítettem elég vaddisznó oc profilokat.
Ez a Pi nekem ismeretlen, meg is látszik. Elég szolidan toltam.
Mindenesetre a lényeg, hogy a cpu nagyon is számít.
RKL még mindig jó. Pénteken postáztam az enyémet, felszámolok mindent. -
Amazing789
tag
válasz
fudi2002 #64009 üzenetére
Gondoltam erre is .... ennyit jelentene a proci ?? Horror feszültségek, órajelek, időzítések. vs (3600)3950mhz 17-22-22-41 t2. Nem hittem volna ennyit számít a proci ...főleg kevesebb maggal. Az vicc amúgy (legalább is nekem) ,hogy lutri alapon gskill neo ramot pakoltam az apex xII be. Nem bántam meg.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #63984 üzenetére
Bingó, akkor nem a memória hibája, se nem a ZEN3 Ryzen-é.
Tehát? Alaplap vagy user error, hiszen még az alaplapi könyvet sem képesek kinyitni egy kis tanuláshoz, hogy melyik DIMM slotba dugják be a kitet.
Egyébként számomra meg úgy tűnik, hogy pont ez a visszatérős Asrock B450 Pro4 nem domborít memória tunningban, ahogy így rákeresek.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- iPhone topik
- Próba
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Meglepetés az iPhone Air hajlítópróbáján
- TCL LCD és LED TV-k
- Witcher topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- G.Skill Trident Z5 DDR5 6000 MHz 2x16 GB RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1600MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1333MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Ripjaws V 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Lenovo Thinkpad 13 Core i3-7100 / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest