- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
- Androidos tablet topic
- Hobby elektronika
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen TV-t vegyek?
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
oz82
senior tag
Erre esetleg valaki? Az alaplap NB core voltage-ja auto beállításon 1,19V. Mi van ha 1,5 ig feltolom, stabilizálhatja a ramot? (jelenleg= CPU 1,15V NB 1,0875V NB core 1,19V)
Valami összefüggést tudtok adni?
1600Mhz-en 8-9-8-22-es időzítéssel megy a rendszer @1,85V-nél, ez messze van az XMP-profi adatától. A memtest kékhalált dob pár perc után, így. (1333Mhz az stabil)A linkből látszik, hogy 1333Mhz-nél tudja azt a időzítést mint amit 1600Mhz en hírdet az XMP....
-
kukinyo
addikt
Köszönöm de ott néztem először. Közben a probléma megoldódott de a kérdés akkor is fent áll hogy mi okozta.Egyesével teszteltem a modulokat mind a 4 slotban.
Hibátlan.Elkezdtem kettesével tesztelni ,össze-vissza rakosgatni a slotokban (mindenhol maradt a 2GB,teszt,hiba nélkül)és amikor az említett rossz variációhoz értem,szintén 2GB-ot használt de hibát nem talált.Megcseréltem a 2 modult és meg van a 4GB.Teszten szintén hibátlan.Most már hozzá sem nyúlok.
Valamennyi gyakorlatom van gép össze szerelésben és nem tudom elképzelni hogy egymás után legalább 15-ször rosszul tenném be a modult.Máshoz nem nyúltam.
Számomra ez rejtély. -
Katatonia666
aktív tag
Próbáltam, de nem értek hozzá annyira és nem akarom elszúrni :/ Csomó beállitási lehetőség van, ami mindegyik CLK vagy CL és nem tudom melyiket kell babrálni... Ha csak a memoét izélem akkor max 9,11 körül megy, vagy automatán, egyébként nem indul el a rendszer és a monitor sem kapcsol be, csak zúg a gépem de nem csinál semmit.... És igy is kb. olyan gyors mint a régi 4 GB DDR2 800 MHz-el volt :/
-
Ano
senior tag
-
oz82
senior tag
Hát úgy veszem észre hogy a megadott feszek nemigen működnek, több kell.
a 7-8-7-20-at (2T) beállítom a maradékot be tudja lőni magának, vagy jobb kézzel belőni(RC-RFC-CR...)?
(Pl az RFC értéknél 90us amit tudok állítani, de 1333Mhz nél a mem tud 70et). Elég sok a menüpont tehát van mit állitgatnom még.
-
icons
addikt
Fejlemény:
Hagytam futni a memtestet, az egyiken 23szor végigfutott, a másikon most tart 14nél (a pass-t néztem). És egy hibát se talált eddig.
How is that possible?Előzmény, ha valaki olvassa: gép gyakran random leállt, 2*2GB ram van benne, memtest hibát talált. Kivettem az egyiket, majd a másikat, eredmény fent látható
-
04ahgy
nagyúr
Egy-két AMD-s lap (talán 990FX Gigabyte és a Crosshair V Formula) már mintha értesüléseim alapján ki tudná olvasni az XMP-t, és alkalmazni annak beállításait. Persze nem ilyen néven található a BIOS-ban.
dunc: a rejtélyes hibák szerintem nem egyértelműen RAM eredetűek, hanem több komponens (RAM-lap-és CPU, ha az utóbbi IMC-s) számlájára egyértelműen írandók.
Egy RAM vagy hibázik, vagy állóra fagy, azonban az több gépben is reprodukálható. Amikor egyáltalán el sem indul vele a gép, az szintén. Csak a korábban említett esetekben (GEIL és Kingston 1333/2G/Elpida) találkoztam olyan hibával, amit a Memtest86+ 4.20 nem mutatott ki, de Prime95 Blend igen. Egyéb RAM hibával, mely egyértelműen RAM hiba volt, még soha nem találkoztam. Napi 5-10 RAM-ot tesztelek.
HGyu
-
icons
addikt
Oké!
Hát külön-külön bent voltak a memóriák, 3szor végigfutott a memtest, de semmit nem talált...
A kép, amit linkeltem 3giga körül akadt el, ez azt jelenti, hogy a 2. modul a hibás(vagy a 2. slot)? Vagy ez a logika nem járható?Illetve: elvileg elegendőnek kellene lennie 1végigfutásnak? (vagy ennyire random a memória
? Elvileg ha egy része rossz, akkor kicsi az esélye, hogy legközelebb mégis jó eredményt ad vissza, nem? Tehát ez alapján mindig rossznak kellene lennie)
-
kanál01
tag
A géped memóriavezérlője max 1,6V-os feszt bír el. Teszteld, hogy 1,6V-on bírja-e a CL9-et. Esteleg ha megemeled a QPI feszt akkor mehetsz kicsit feljebb is de az sem túl egészséges.
Szia! köszi a választ..
még sose próbálkoztam ram időzítéseinek változtatásával..
CL10 és CL 11-nél automatikusan 1,5V-ra áll be a leírása szerintlehet CL9-en is használni esetleg a CL10-es ramomat? annyi lenne, hogy biosba 1,65V-ot adnák neki, és a CL9-es Geil Evo ram időzítéseire beállítani?
-
flash-
veterán
koszi a valszt
meg egy kerdesem lenne.
sok benchmarkot lattam arrol hogy a dual channel nem szamit igazan gyorsabbnak a single channelnép.de arrol sehol sem lattam leirast es tesztet hogy vajon a dual chanellel a windows es a programok betoltesi ideje csökken e.
vélemény?
es egyeb otlet amiert esetleg megis jobb a dual chanel? -
Tibitabi
tag
Szia!
Működik mindhárom modul. A Feladatkezelő szerint: 1572336K a memóriám, illetve az összes műszer 1,5Gb-ot mutat. / Továbbra is a modulnév, sorozatszám, gyártási idő ismeretlen a gép számára a 400Mhz-esnél./
Az új mérések azt mutatják, hogy a memória olvasás és másolás nagyjából 5%-kal csökkent, viszont az írási sebesség szinte ugyanannyi.
Jelenleg a három Slot-ból a középsőben van a 333Mhz-es modul. Ha ezt a 3.-ba helyezném át, attól sem változnának a sebességek? / Illetve most úgy néz ki működnek együtt, szóval nem piszkálgatnám, ha nincs sok értelme.../
Szerinted benne hagyhatom a gépben, így hogy valamilyen szinten hibás? / Konkrétan ugye önmagában és még egy modullal társítva nem működik, viszont kettővel már szuperál. /
Nem szeretném, ha elfüstölne valami miatta, mert esetleg valami zárlatos lesz benne. -
Tibitabi
tag
Még nem próbáltam egyiket sem, de azt az infót kaptam, hogy elképzelhető a 400Mhz-es nem működőképes. Ebben az esetben is azért használjam az 1Gigát 333Mhz-en?
Ha viszont szerencsém lesz, elmondásod szerint jobban járok 1,5Gg/333Mhz -el, mint az 1Gb/400Mhz-el?
Ha tuningolnék, akkor mit kell átállítanom a Bios-ban és mennyire? / Eddig még csak proci órajelet változtattam. Viszont olvastam régebben RAM tuningról is, de akkor még nem volt rá szükség./
Mennyit buknék azzal a kétcsatornás mód kieséssel? Lenne egy jó link ami erről a témáról szól? Köszi. -
Syz
senior tag
Leszedtem a CPU-Z-t és 801,8 Mhz-t ír
Bocs de eddig ez számomra olyan volt hogy megvettem a ramot és mindig annyit írtak a rendszerdiagnosztikai programok amennyit szerettem volna látni.Mondjuk az érdekes hogy a CPU-Z a 9-es időzítést látja,míg az AIDA az max 8-at számol.Bár az alaplap fülnél oda van írva hogy valódi órajel 800 Mhz,effektív órajel 1600 Mhz.Ezek szerint nekem mindig ezt kell néznem.Már megijedtem hogy vissza kell küldenem a ramokat mert nem jót küldtek.
-
Syz
senior tag
Helló!DRAM Frequency: 1600 Mhz
UCLK 3200 Mhz
QPI feszt átírtam 1.35V-ra.Találtam egy olyat hogy BCLK Frequeny az van jelenleg 133-mon és alatta egy olyan hogy PCIE Frequency ami 100-on van,na most ha átírom a BCLK-t 160-ra akkor a ramnál automatikusan átállítódik a DRAM Frequency.Így ebben az állapotban minden úgy maradt ahogy volt ,1333-mat lát belőle.A 133-mat kellene átírnom mégis?Szorzót nem látok sehol. -
retro003
csendes tag
-
proximus
senior tag
Háát, ez valahogy tényleg így lehet.
Például egy SSD-vel úgylehet újjászületne a gépem, még azzel a kis kétmagossal procival is. Mondjuk azt azért durva látni, hogy a mai Intel rendszerek esetén mit nyomnak a DDR3 ramok. A duplája körül írnak olvasnak ugyanazon RAM sebesség esetén is(AMD-hez mérten), szóval ez is megerősítheti azt, hogy nem a memória maga lassú, hanem a kezelése.
-
proximus
senior tag
Megnézem azért majd még az F4b -vel is újra, hátha csak "hülyült" a kingmax után.
Ebből próbálok/próbáltam kiindulni a tuninggal kapcsolatban:
[link]
Nálam ugye 1,5V alá nem lehet menni, szóval ezzel a fesszel próbálom kihozni a maxot a cuccból. Mehetnék fentebb ugyan, de még nem akarom "bántani"
Eddig kb. 1600MHz mellett olyan 8-8-8-24-1T körül mászkáltam, de win alatt böngészgetve volt egy kékhalál(reboot nálam), szóval valamelyik CL-nél rezeghetett a léc.
Azért ezzel a (régebbi) F3 biosszal is megvan az a dolog, hogy hiába csökkentem a RAM szorzóját, nem mutatja ujraindítás után a bios az SPD szerinti szűkebb időzítési táblázatot.
A másik hülyeség meg az lenne, hogy ha tuningolni próbálok a processzoron("FSB"-vel), akkor hiába állítom be ugyanazt a MHz-et a RAM-nak(az időzítések meg manualon fixálva), jön az arcomba a: "probléma van az OC-al, alapra visszaállok". Talán ha nem kéne az "FSB"-hez nyulni, mert mondjuk egy Black Ed. procim lenne már, akkor lehet hogy nem köhögne. Tervezgetem már egy ideje a 955 Phenom2-est, de mostanság fölszaladt az ára...Vettem volna meg akkor. mikor 23ezer körül volt...
(most 28-ba van kb.) Amúgy meg hagy nyugodjak már meg, a bios a hulladék és kész...
Alaplapot max jövőre ha veszek újat...
-
proximus
senior tag
Na szóval, az F3-mas bios nem csinálja azt a baromságot, amit az F4b, viszont még megnézem az f4-gyel úgy, hogy a cmos ki lesz törölve.(ezt nem csináltam meg egyébként amikor a kingmax helyére beugrott a corsair, szóval lehet hogy csak "összekutyulódott" valami mondjuk a DMI adatoknál) Kisérletezek még egy kicsit az időzítésekkel/órajelekkel, mert most lehet. Kiváncsi vagyok mit tud a cucc 1,5V-on. (1,35 ugye a gyári, de az én lapomban nem lehet ilyen kicsire beállítani)
-
proximus
senior tag
Az a baj, hogy egyáltalán nem lehet átkapcsolni auto-ról manual-ra az időzítési táblázatot, mert már el is dobja magát. Ekkor még nincs kézzel beállítva semmi, egyszerűen csak "átmásolja" a szürkével mutatott általa automatikusan az adott RAM-szorzóhoz jónak látott időzítéseket. Szóval már azt sem tudom elérni, hogy egyáltalán kézzel beírhassak bármit is. Ez a gond. Szerintem ez állati nagy BIOS bug, de félő hogy az én deszkámhoz már nem lesz többet újabb ver. Gondolom hogy nem a processzor nem kompatibilis a rammal, mert akkor mindenféle deszkában előjönne ez a nyavaja, hanem egyszerűen az IMC és RAM közötti kapocs a probléma és ez szerintem a BIOS magában.
Valószínűleg vehetek új alaplapot, de az biztos hogy nem giga lesz. Nem mondom, nagyon jók a deszkáik, de szoftver/megfelelő támogatás nélkül kuka az egész.
-
proximus
senior tag
Mester,
én meg igen "rászaladtam" a Corsair Veng LP White 1,35-ös 2x4-es kittel bizonyos szempontból...
Történt ugyanis, hogy beraktam a cuccot a lapba(GA-770TA-UD3) és bezony amint átállítom az időzítéseknél auto-ról manualra(ekkor még csak lemásolja a szürkén jelzett értékeket), már jön is az üzenet rebootkor, hogy gáz van és inkorrekt értékekre gyanakodva visszaállítja magát a BIOS 1066ra (és az időzítéseknél autora). Tök mindegy volt hogy a lehető legkisebbre vettem az órajelét ÉS mellé manual időzítések mellett mindent a leglazábbra, már dobta is a hátast. Gondolom ez a Giga híresen sz@r RAM kompatibilitása miatt következett be, hogy nyalnák ki...
Már akkor gyanús volt kicsit, mikor az órajelet állítgatam a memóriánál, de az SPD szerinti értékek mindnél ugyanazok voltak(a kingmax-nál nem így volt). Annyit tudtam csinálni, hogy 1333-ra beállítottam a RAM szorzóval, majd emeltem az "FSB"-t és így elértem az 1599-es szorzatot. Ekkor nem kapcsolgatja az időzítéseket magától auto-n. Ha kézzel teszem a 8-as szorzóra(1600MHz), akkor valami 10-11-11-10... -es "nyugdíjas" értékekre lövi be magát.
Szerintem bugos az SPD kiolvasás, de mint állat. Ja igen, arra van valamiféle szabály, hogy mondjuk a legtöbbször emlegetett/leírt pl. 9-9-9-24/2T időzítéseken kívüli millió többi érték hová állítandó be? Ezek mennyire számítank, illetve azokat túl szűkre véve is no boot lenne a jutalom?(Még nem próbáltam) Az alaplapok ezeket az egyéb értékeket csak úgy "hasra" belövik valahová/(ahogy döntöttek adott cégnél) és annyi?
-
sortie
tag
Kösz Kuru!
Pont időben jött a segítség. Tegnap nem tudta megvenni nekem a RAM-ot a PC-bolt.
Ma megy megvenni az alaplap és a proci már megvan.Intel Core i7 2600K
MSI Z68A-GD65 (B3)Jól értelmezem egyébként, ha állítok a BIOS-ban akkor nem alap órajelen (3,4GHz)
fog menni a proci?
Segítsetek már abban, hogy ez a Corsair Vengeance 1600MHz (CMZ8GX3M2A 1600C9R) jó választás lesz-e vagy válasszak más RAM-ot most még megtehetem. -
04ahgy
nagyúr
-
Mekibácsi
tag
Először percenként dobálta a Windows a hibaüzeneteket, majd összeomlott de olyan szinten, hogy fél óráig ellenőrizte a rendszert meg javította újraindításkor. Chrome könyvjelzőim meg szőrén szálán eltűntek.
Mit tegyek most (azon kívül hogy az egész fost kivágom az ablakon, mert lassan ez lesz)?
Beszarás, hogy az ember ilyenekre pénzt ad ki, hogy végre normálisan menjenek a dolgok, ahelyett meg csak megkeserítik az életét. -
Mekibácsi
tag
A M.I.T menüben a következőket találtam:
MCH 1.100V
MCH Reference 0,760 VDRAM Voltage 1.800 V
Én az MCH-t növeltem 1,2V-ra, úgy ismét lefagyott.
Most felvittem 1,3V-ra, írok hogy mi történt.(#33429) 04ahgy
Eddig nem tudtam elindítani egyik verzióját sem ennek a MEMTEST-nek, amit az oldalról szedtem le. Esetleg egy direkt linket tudsz adni egy jó verzió letöltéséhez?
-
04ahgy
nagyúr
Főleg a négy kétoldalas, DDR2-nél az alaplap általi legnagyobb támogatott kapacitású chipek esetén...
(#33427) Mekibácsi: http://memtest.org/, majd futtasd hibaellenőrzési céllal, ha a javasolt beállításokat elvégezted.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Semmit nem állítottam arról, hogy mennyin indul a RAM és milyen platformban. A JEDEC értékekről és az X.M.P. profil alkalmazási vonatkozásairól szólt a hozzászólásom (meg a kérdés is). Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mely IMC-s CPU mennyin kezeli a RAM-ot, de erre sem a kérdés, sem a válasz nem vonatkozott...
HGyu
-
Zolee11
senior tag
Értem, akkor érthető ez a nagy mizéria, miért megy, miért nem megy. Értem én azt is, hogy köze van a lapnak hozzá, mert tapasztalom, csak azt nem értem pontosan miért.
Viszont tegnap este kipróbáltam az HyperX-eket, és 2.2V ill. 1,2V-os NB feszültség társaságában (elsőre ezt állítottam be) 1066-on, Auto időzítésekkel, simán lefutott egy másfél órás Prime95 teszt. Ezzel a beállításokkal a régi 10 perc után hibázott.
Viszont a régit 2 éven keresztül használtam 1.8V-os feszültséggel egy X3-as Phenom II-vel 1066-on manual-os időzítésekkel, és lényegében sose kék-halálozott a gép, nem indult újra, és szinte soha nem fagyott, az utóbbi időben kezdett el fagyogatni, de gondoltam a régi win miatt is lehet, pontosabban adott programok miatt. Majd processzorcsere miatt ugrottam neki a Prime95-el, érdekes az első teszteken (még régi processzorral (X3) kb. félórás tesztek voltak) nem hibázott, majd az újjal X4, már igen, és akkor jöttem rá, hogy az 1.8V édeskevés ehhez az órajelhez, de már semmi nem segített, hibázott folyamatosan... Igaz fagyás, kék-halál, újraindulás akkor nem volt.
Ami miatt viszont aggódok, az az, hogy 2.2V (aida 2.3V-ot jelez) irdatlanul melegszenek, (ennél már csak a processzor tápellátó köre égetőbb terhelés alatt) nem jelent problémát folyamatos üzemben ez a hő? Elbírják ezt hosszabb távon is? -
MasterMind
tag
De a CPU-Z miért ír 728MHz-et? Ettől függetlenül annyin fut, amit a BIOS target frequency-re ír?
És a bios auto módban miért CL9-re állítja, ha egyszer CL7-es? Állítsam akkor át simán 7-7-7-24-re?
BCLK-m a 4 Ghz CPU-ra van állítva, akkor annak a szorzóit is úgy kell módosítani, hogy jó legyen?"Noha a kerek bclk-t nem annyira szereti az i7"
Ez pontosan mit takar? Mi számít kereknek? -
Zolee11
senior tag
Csak kérdés mikortól vált szabvánnyá. Mert ha előtte készültek az adott alkatrészek, cpu, alalplap, akkor nem hiszem, hogy támogatnia kellene "hivatalosan" is. Viszont az utána gyártottak esetében, kötelezhetőek egyáltalán a támogatásra? Vagy csak opció.
Illetve mi köze van a problémának az alaplaphoz, hisz a vezérlő a processzorban van, csak a fizikai összeköttetést biztosítja az alaplap, maximum a huzalozás minősége lehetne döntő, de akkor miért van az, hogy X memória jó, Y meg nem... ki érti ezt. (Rossz a link.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz KVR1333D3N9
- Corsair Dominator Platinum 32GB DDR5 6000mt/s (2x16GB)
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest