- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fudi2002 #66200 üzenetére
Gondolom nem ok nélkül lett 20 nap után end of life sok volt az RMA feltételezem.
Akkor inkább úgy kérdezem, hogy nekiállnátok tesztelni vagy nem szórakoznátok vele eddig lekopogom nem volt gond vele, de nem gyilkoltam még ki tudja mi az igazság.
Csak ha most nekiállok szórakozni vele akkor felmerül a kérdés, hogy mi legyen a kiindulási alap EXPO1 vagy EXPO2 stb ?
Pont azért vettem ilyet, hogy expo t "csak" betöltöm és ne kelljen szórakozni vele. -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #66157 üzenetére
Azóta újra nekiálltam nyomozni, mert leesett, hogy van pár kereső én meg csak a böngészőbe integrált keresővel nyálaztam át több tucat érdekesnek tűnő találatot.
Úgyhogy azóta találtam, aki arról számolt be, hogy Hynix 16Gbit MJR Single rank modulokból álló kitet "húzott a lottón". De találtam olyat, ahol SPD kép is volt és B-Die chipekből építették ugyan ezen elnevezésű kitet.
(Írták is neki, hogy biztos nem rossz B-die, mert OK nem csúcs időzítés, de a nagyon low bin B-Die meg nem bírja a 4000MHz-t.)
Na úgyhogy arra a konklúzióra jutottam, hogy a franc kockáztat... Ha esetleg kapok egy 16Gbites MJR-t, az nem lenne előrelépés, pláne nem ennyiért. Akkor már inkább B-die kicsit többért.
E-bay-en van pár amerikai, akik 4x8GB-os G.Skill B-die szettet árul olcsón. Még szállítással, vámmal, ÁFA-val, is kb 33K körül megáll.~33K 4x8GB fincsi B-Die-ért szerinted jó ár?
Már golyózik a szemem, nem fog az agyam, nem tudom eldönteni.
Itt egy screenshot róla: -
Chapel
addikt
válasz
fudi2002 #66138 üzenetére
Egy éve vettem ramot, nem vágtam az XMP dolgot ,akcióban volt Kingston kvr32n22S8/8.
Nem XMP-s és az időzítés sem igazán számított, egy i79700k-m van 32Gb ebből a ramból -4-x8 - és egy 6700XT. Mivel plasma tv a monitorom így penge képminőségem van 1080p-ben és RDR2 maxon átlag 125 fps, Gta V RtX+Path Tracing minden max átlag 170 fps, Robocop minden max 140fps átlag stb. stb.
Ergó elég mindenre ez is. De most kaptam jó áron G.Skill Ripjaws 32Gb 3200Mhz-es, de Cl16-os ramot.
Eladáskor felmerült a kérdés bennem..most akkor hogyan rakjam fel? a ramon 3200mhz van,de ezt nem tudja xmp nélkül...most akkor átvernek mindenkit az xmp nélküli órajelekkel? Nekem ez magas, gondoltam hátha valaki tudja. -
-
5leteseN
őstag
válasz
fudi2002 #66128 üzenetére
Nem veszem gonoszkodásnak. Béke van.
Szép eredmények!
Én is kicsit felidéztem ezzel a mostani "húzással" az ifjúkori sikeres átépítéseim (GeForce 4200Ti-ről =>4500Ti/4800Ti-re) hangulatát!Hűtésem: Én a korábban "kilóra vett"(eBay-es, valahonnan kimaradt) rendszerhűtő kis blowereimet
...rögzítettem a négyes memóriablokkban lévő két RAM közé(pont befér a fémrács nélkül). Ezért bár csak az egyik(belső) oldalát hűti közvetlenül a másik oldalra is átkanyarodó hűtőbordának, de az alapjárati 10 C-fok hőmérséklet-csökkenés nálam így is megvan(ahogy írtam is).
A terhelés alatti helyzetnél ezeket az értékeket pontosan nem tudom, mert venti nélkül már a gyári frekvencián lefagyogatott(vagyis nincs meg az akkori C-érték), és-vagy újraindult. Voltak más okból elkapott terheléses értékek 1066MHz-en, azoknál volt 65 C-fok is, ahol még sikerült mérni ezt a venti nélküli értéket.
Hűtéssel 55 C-fok fölé a kb 180%-os MHz-eken, 1866MHz-en terhelve sem megy.
Szerverekben, az eredeti helyükön kapnak is folyamatosan hűtést az egész szerver-házon átmenő 200+ W-os max. ventikkel.
HPE ML350p szervernél konkrét értékek: 5x50W(max) ventik!!!
Ehhez képest én az eredetileg 12V-os rendszer-hűtő blowereket visszavettem 5V-ra, így is elég közvetlenül közéjük téve.
Hangjuk így 5V-osan nincs is! -
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002 #66117 üzenetére
Most találtam egy ILYET
Ha expon hagyom és azt csinálom amit a csávesz 4,36 nál az jó lehet ? természetesen 1.4 v re állítanám nem 1,35 re mint ő. -
jcone86
csendes tag
válasz
fudi2002 #66105 üzenetére
Igen, sajnos ez is az egyik probléma, hogy pont a memslot felső részén, és nem az alján van a kikattintó. Hogy ha alul lenne, illetve pontosabban az alján is, akkor minden gond nélkül ki tudnám szedni, mert annyi hely van, hogy mögé tudok nyúlni, és kipattintani a felsőt.
Az alaplap önmagában nagyon jó, ezért nem is értem, hogy miért nem raktak az alsó részre is egy kattintót, korábbi alaplapjaimon volt, és szerintem sokkal jobb megoldás, könnyebb kivenni a RAM-ot. Viszont szerintem majd akkor inkább felszivom magam, és leszerelem a hűtőt, az a biztosabb megoldás.
-
jcone86
csendes tag
válasz
fudi2002 #66103 üzenetére
Hi hi
Gyakorlatilag igy néz ki a dolog, feltöltöttem 2 képet:
https://drive.google.com/drive/folders/17FA_Fe-iBvWIiYNM7qpp0NmMQup4H4tT?usp=sharingIgen az AIO issue-t kicsit nehéz volt leirni képek nélkül, de a lényeg az, hogy vertikálisan lóg bele / vesz el helyet, viszont horizontálisan v. mélységben van annyi cm mögötte, hogy beférne az új ram, viszont nincs annyi hely, hogy ki tudjam venni a 2x8-at. Ez anno az én hibám volt, elszámoltam a ház méretét, szóval, hogy ha alig pár cm-vel magasabb lenne, akkor nem lenne gond.
-
-
-
-
-
-
Zadia
senior tag
válasz
fudi2002 #66063 üzenetére
Ezeket találtam AMD-hez. Melyik lenne jobb?
1, Corsair Vengeance 32GB EXPO CMK32GX5M2B6000Z30 Lifetime Warranty CL 30-36-36-76
2,Kingston FURY Beast EXPO RGB 32GB KF560C30BBEAK2-32 Lifetime Warranty CL30-36-36
3,TeamGroup Xtreem 32GB FFXD532G6000HC30DC01 Lifetime Warranty CAS 30-36-36-76
4,G.Skill Trident Z5 Neo EXPO 32GB F5-6000J3038F16GX2-TZ5N Lifetime Warranty CAS 30-38-38-96Beraktam ide is,mert az ajánlós topik inaktív meglátásom szerint. Köszönöm megértésed .
-
Grampy
aktív tag
válasz
fudi2002 #65925 üzenetére
Rendben! Mivel EXPO 6000-en stutterelget, így érdemes levenni 5600-ra? Mert, hogy alap 4800-on hibátlan, de hát nem emiatt vettem 6000-es RAM-okat. Egyébként nincs benne a lapom QVL listáján, persze tudom, hogy ettől függetlenül jó lehet, csak tesztelve nincs hivatalosan.
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65919 üzenetére
A proci topikban azt írták, hogy azaz átállítottam 1.3V-ra jelenleg így néz ki a BIOS:
Néztem képeket illetve olvastam utána, szerintem a CPU Vcore se jó ha auton van, látok olyan beállítást ami 1.25V. Kb.most egy 20perce a prime95 teszt és a jelenlegi Vcore nem nagyon megy fel még 1.22V-ra sem de a max majdnem volt már a program indításakor 1.5V
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65910 üzenetére
Amúgy mivel 1.25V-t írtak a vddq-ra és ha kevés akkor emeljem 0.05-el vagyis odaérünk a jelenlegi 1.3V-hoz.
Most kapcsoltam be a gépet kb.20perce és ami a jó jel elindult a ramteszt megint 0 errors, de gondoltam futtatok egy prime95-öt sajnos nem néztem meg mennyit csinált amikor alapon volt (1.346V) de most 1.2V-nál hibázik most hogy azért mert 1.2V van nem tudom, de már írtam a topikba remélem segítenek.
Ez volt beállítva ennél van a hiba amikor csak a felső teszt futott nem hibázott:
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65907 üzenetére
Megírták a CPU System Agent feszültséget, hogy állítsam 1.2-re alapból mint a képen is látszik 1.346 volt az most 1.2 az IVR Transmitter VDDQ feszültséget nem találtam sehol így az maradt úgy ahogy van. A lényeg miután visszaállítottam gondoltam teszek egy próbát visszarakom a másik modult is a b2-be és elsőre elindult a gép és a ram teszt is végig futott errors nélkül. Most egyenlőre amíg betölt, működik tesztelem, nem szedem ki a procit.
-
atom18
senior tag
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65901 üzenetére
Rendben megpróbálok utána járni. Közben tettem egy próbát visszaraktam az a2 és b2-be a modulokat a gép bekapcsolt de a billentyű, egér nem és kép sem volt, kb. 5ször kapcsoltam ki a gépet majd vártam kicsit újra vissza de mindig ugyanez volt az eredmény, kivettem a b2-ből a modult és rögtön jó is lett, ahogy tesztnél is jó volt akár csak az a2 vagy b2-be volt csak az 1 modul.
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65891 üzenetére
B2-ből kivettem a modult A2-be maradt mikor bekapcsoltam a gépet a BIOS úgy töltődött be, mintha le lett volna resetelve ez normális? Amúgy mikor rátettem xmp,gear1, cr2-öt elindult vele, és lassan a tesztnek is vége úgy néz ki nem hibázott, de utána cserélem a másikat.
-
válasz
fudi2002 #65888 üzenetére
Beugrott a windows11 6770-en és 6850-en is, csak gondolom
ott már kellene System Agent-nek plusz fesz. A jelenlegi 0.928 helyett.
A ramoknak adtam már plusz feszültséget is és az időzítést is lazábbra
raktam már, de 1-2 perc után azonnal hibát dob a tm5.
Bőven jó lesz ez a 6600Mhz is, mert a lap oldalán tényleg csak 6000mhz-ig
adják meg a G.Skill támogatást.
Ha esetleg majd fejlesztek Z-s lapra és K-s procira akkor még lehet több van
ebben a kit-ben.
Még1x köszi a sok magyarázatot! -
válasz
fudi2002 #65851 üzenetére
Akkor most már tényleg kijelenthetem, hogy óriási
szerencsém van ezzel az i3 12100F-el, hogy 6600Mhz-en
is szépen kezeli a G.Skill-eket. -
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65884 üzenetére
Reggel még visszaállítottam a BIOS-ba a memóriánál a a gear módot autóra a cr szintén autó, elindult a gép de utána ki is kapcsoltam mert el kellett mennem dolgozni, most értem haza bekapcsoltam elindult a gép most megpróbálom visszaállítani úgy ahogy kell lennie. Ha elindul melyik tesztet indítsam el?
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65876 üzenetére
Tegnap még miután jó lett vagy 2 órát játszottam, nem volt semmi gond nem lépett ki, nem fagyott, ma kapcsolom be a gépet és a win-t mielőtt betöltené kék halál, kihúztam a tápkábelt is pár perce majd vissza ugyanezt csinálja ilyenkor mit lehet tenni, rakjam újra a win-t vagy más a probléma...
-
FearFmRadio
tag
válasz
fudi2002 #65811 üzenetére
"2x24es kitet nézz 6400cl32est." ajánlottad.
Érdeklödni szeretnék hogy ez esetleg nem jobb ?
"AM memória Patriot Xtreme 5 48GB KIT DDR5 7600MT/s CL36"
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Milyen okostelefont vegyek?
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Borderlands 4
- Padavan firmware
- Apple asztali gépek
- Poco F7
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3372
- Iphone 12 Mini 64GB // Számla + Garancia //
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3334, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 8-16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest