- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen nyomtatót vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- OLED TV topic
- iPad topik
- ASUS ROG Ally
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolee11
senior tag
Telepítve az új rendszer, egyelőre csak ismerkedek az uefi bios felülettel, érdekes automatikusan 1600-ra állítja a memóriát, mikor elvileg a processzor max. 1333-ig támogatja...
Inkább manuálisan 1333-ra állítottam, 9-9-9-24-es időzítésen van egyelőre, ha jól látom akkor a 7-7-7-19 lenne a beállítandó 1,6 -1,65V mellett.A gyári javaslat 2 modullal az A2 és a B2-es foglalat (kék).
-
colker
tag
Sziasztok!
Adott az alábbi konfig:
ASUS M5A97 EVO R2.0 alaplap
KINGSTON 4GB HyperX XMP X2 Grey DDR3 1600MHz CL9 KIT memóriaTegyük fel ebbe a lapba raknék majd egy AMD Athlon II X2 250 procit.
A proci 1066 vagy 1333mhzig kezeli a memóriákat(pontosan nem tudom).
Az alaplap magának lekezeli a támogatott mhzre a ramot vagy állítanom kell majd valamit?
Ilyenkor nem gond a ramnak ha pl. 1066mhz-en fut a 1600mhz helyet?
Teljesen kezdő vagyok ilyen téren! -
Clark.Kent
újonc
Hello!
Tudtok asztali géphez használt memóriához valami tartót, védő tokot, amiben biztonságosan lehet hurcolászni/tartani a memóriánkat? -
zeroo93
tag
válasz
#08668160 #42192 üzenetére
Futtattál rajta MEM Testet?
Egyébként nekem is van egy kérdésem:
Adott egy MSI P67A-C45 lap. És valamiért a DIMM1 és DIMM2 foglalatok nem működnek. A3 kóddal levágja magát a gép, igaz képet sem ad ekkor már a gép.
Procival nincs gond.
Tápellátás normális.
Bios V5.4
Valami ötlet, hogy az a két slot miért nem működik?
-
törölt tag
Sziasztok, vettem egy corsair 4 gb 1333 ddr3 ramot az új lapomba msi z77a g43 .
Előtte egy msi z68a-gd80 b3 volt,na lényeg memoria ugyan az és csinál érdekes dolgokat,pl : játékok telepitésénél vagy ha win update megy,mert vannak bizonyos fájlok,amiket nem hajlandó telepiteni bikk fájlok,fájl korrupted stb .
Hogy most ezzel mit lehetne kezdeni,vinyo proci,alaplap vaci új mind,én már csak a memoriára tudok gyanakodni,szerintem az lehet a ludas . -
Ryder62
őstag
A gépemben volt egy 4gb-os ram, de 8-ra akartam bővíteni. Vettem egy 4X2-es kit-et.
Tudom ez így kicsit pénzpazarló, főleg a mai ram árak mellett de így legalább minden rendben. Volt már olyan havernak is hogy vett egy totál ugyan olyan ramot és nem ismerte fel a gép a régivel együtt, vagy valami hibázott.
De emlékeim szerint munkahelyen is volt valami gáz a ramokkal mikor bővíteni akarták.
Amúgy az milyen már hogy régi gépemben megnéztem a ramokat és mikor tettem vissza (ddr2) a francnak nem akart belemenni, már totál hajlott az alaplap alatta de még mindig makacskodott. Aztán csak sikerült. Nehezen, de sikerült beleerőszakolnom.
Erre is kitalálhatnának egy jobb megoldást hogy egy ram behelyezése ne az alaplap széttörésével vagy drasztikus deformálódásával járjon. Értem én hogy illeszkednie kell de ez így nagyon primitív.
-
ung.mario
tag
válasz
MoRT2195 #42186 üzenetére
Szedd ki az új ramokat, és nézd végig a ram beállításokat. Írd fel, tedd vissza az új ramokat, és állítsd be ugyan arra. Ha ez sem megy, próbálj meg a telepítő dvd-vel egy indítási javítást. (Néha kiírja, hogy sikertelen javítás, de ennek ellenére beindul a gép.) Egy próbát megér.
-
MoRT2195
tag
Megtettem, majd be is tojtam ijedtemben.
Tudod a számítógép mindig csippan egy nagyobbat bekapcsoláskor. Na ez szokás szerint megtörtént, csak aztán ez a csippanás kiakadt, úgy csipogott mint egy őrült. Ez történt miután az egyik 2gb-os kártyát átraktam egy másik foglalatba, az új 4gb-osat pedig a 2gb-os helyére. Most már nem érdekel, nem fogok vele próbálkozni. Várok hétfőig, hátha addig valaki tud egy konkrét megoldást, ha nem akkor meg vissza viszem.
ung.mario: Lehet azt kéne, behelyezve a ramot újrarakni a Windowst, de lehet, hogy semmi haszna nem lenne és feleslegesen nem akarok telepítgetni.
-
krisz4b70
aktív tag
Üdv, jön 1 amatőr kérdés
A dual channel mennyivel gyorsítja fel a gépet? mert nekem most van 4 gb ram egybe, és szeretnék még venni hozzá 4 gb-ot, de jelenleg csak 2 gb-osra van elég pénzem, azt vennék, és késöbb még egy 2 gb-ost.
Szóval a kérdés mennyivel lenne gyorsabb a gép 2*4 Gb-al mint 1*4 + 2*2 Gb-al. Érdemes lenne egybe megvenni vagy nincs sok jelentősége?
-
ung.mario
tag
-
MoRT2195
tag
Na vettem 4gb ramot. Boldogan behelyeztem a gépembe, viszont amikor indítanám el a gépet, akkor itt lefagy. Ugyan azt látom, mint a lentebbi képen, vártam 5 percet de semmit nem csinált. Kivettem a 4gb ramot majd bekapcsoltam a gépet és rögtön tovább ment. Még egyszer megpróbáltam elindítani a gépet a +4gb rammal, de nem sikerült, megint megállt itt. Mi lehet a gond?
-
voroshazigy
csendes tag
Asus A6r alaplapú laptopomba 2db különböző 512 Mb-os ddr2-es 4200-as ram volt (gép ebből 872Mb-ot látott 128Mb-os videokártya miatt). Vásároltam hozzá 1Gb-os Kingston ramot, hogy 1,5Gb-os bővítsem a rendszert! Kicseréltem ár mind a két 512-es ramot az 1Gb-os ram mellett, de a windows és a bios továbbra is 872Mb ramot érzékel! Az alaplap elméletileg 2Gb-ig bővíthető! Mi lehet a probléma? Segítségetek előre is köszönöm!
-
Zolee11
senior tag
Egy Phenom II 965-ös proci alatt lecserélem a lapot egy ASUS M5A97 EVO R2.0-ra és ehhez a Kingston KHX1600C9D3K2/8GX típusú memóriát vettem. Mivel egyelőre nem cserélem a processzort (főként a memória méret miatt cseréltem) egy darabig ezt használnám benne, ha jól tudom, akkor 1333-as órajelre érdemes beállítani.
A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen feszültséget és időzítéseket érdemes beállítani? Az alapbeállítás (DDR3-1333 timing of 9-9-9 at 1.5V) Érdemes nagyobb feszültség mellett kisebbre lőni az időzítéseket? -
Gyeptegla
tag
Szasztok
Vásároltam a gépembe plusz 2x2 giga ramot ( ugyanazt a típust, ugyanazzal a széria számmal )
Az alaplap : Gigabyte P55 UD 4 rev 1. Core I5 750 procival.
Windows 7 64 bit
Most pillanatnyilag 8 giga van a gépben amit a bios és a windows is felismer, de mind a kettő csak a két régi 2x2 giga ramot veszi aktívnak.
Érthetetlen számomra a helyzet, windowsban a rendszerinfonál a következő szerepel:
Telepített memória (RAM): 8,00 GB ( 3,99 GB használható )
Ugyanezt látom biosban is, fizikailag látja a slotokban a memóriákat, de csak a felét használja.
Válaszotokat előre is köszönöm.
-
voroshazigy
csendes tag
A laptopomba 2db különböző 512 Mb-os ddr2-es 4200-as ram volt (gép ebből 872Mb-ot látott 128Mb-os videokártya miatt). Vásároltam hozzá 1Gb-os Kingston ramot, hogy 1,5Gb-os bővítsem a rendszert! Kicseréltem már mind a két 512-es ramot az 1Gb-os ram mellett, de a windows és a bios továbbra is 872Mb ramot érzékel! Mi lehet a probléma? Segítségetek előre is köszönöm!
-
Ryder62
őstag
Hali
Beleműtöttem a gépbe két ramot. Na most ugye addig kéne lenyomni míg rá nem kattan a két lefogó pöcök. Viszont nálam nem kattant rá hanem csak lefogta a memóriát, én magam kattintottam rá. Kb 1 mm rés volt a fehér lefogók és a memóriák között. Lehet amatőr hülye kérdés de ez így jó? Mindegyiket lecsekkoltam hogy szorosan fogja, és még kicsit megpasszíroztam a memóriákat hogy tényleg a helyén legyen.
Csak azért kérdezem nehogy később gond legyen ebből
-
Üdv!
Felvetném itt is a gondomat, bízva a kollektív bölcsességben, hátha lesz valami megoldás.
A lényeg: a profilomban láthatók a jelenlegi cuccaim, és ezek közül procit és alaplapot szeretnék cserélni. A kiszemeltek: i5-4570-es proci, egy ASUS Vanguard B85-ös lappal párosítva. Eddig minden szépnek és jónak tünt, de az alaplapos topikban figyelmeztettek, hogy a jelenlegi memóriám amelynek pontos típusa Kingston HyperX 1600 C9D3K2/8G KIT 1,65 V-os, és ez már nem passzol az Inteles alaplaphoz, oda 1,5 V-os memória kell.
Azért javasolták, hogy az itteni RAM-os profiktól kérdezzek rá arra, hogy ennél a RAM-nál lehetséges-e az, hogy manuálisan 1,5 V legyen beállítva, és legfeljebb csak 1333 MHz-en működik majd. Amennyiben ez nem megoldható, akkor sajna az egész fejlesztés ugrik, mert arra már nincs keret, hogy huszonezerért új RAM-okat is vegyek.
Szóval minden ötletet, javaslatot szívesen vennék, ha megoldható a dolog. -
lakisoft
veterán
Meg tudná nekem valaki mondani hogy a gyarkolatban mi a különbség az ECC registered (buffered) és az ECC unbuffered között?
-
El Kebir
őstag
válasz
mrobes #42168 üzenetére
ne zavard már jobban össze...
...minden ramnak vannak alapbeállításai, amivel beindulnak az alaplapok, azért jelzi a ramot 1333-nak a lap, mert alapbeállításában az egy szabványos 1333-as ram, és úgy is indul, az XMP profilok csak a garanciális kitesztelt gyári tuning beállítások. Egyik ramnál se az XMP profillal indul az alaplap, azt csak később lehet betölteni.
(#42167) Gnoll
Ha jól látom be van töltve a 2400-as profil. De bármikor le lehet ellenőrizni win alatt is, a cpu-z "memory" menüje, vagy az aidával is (ebben a menüben)
DE már ez is tuning a memóriavezérlőnek, ki kell tesztelni, főleg az igp használata mellet nem jelentkezik-e valami hiba, addig további tuningot nem kellene bevállalnod. (meg ilyen ramórajelhez is már megemelt igp órajel kellene, mert amúgy nincs sok értelme további ramtuningnak, és a cpu-igp tuninghoz egy gyárinál jobb cpuhűtő)
-
Gnoll
csendes tag
válasz
MoRT2195 #42148 üzenetére
Köszönöm!
Sikerült beállítani. A main menü-ben ki is hozta hogy 2400.
A kérdés miért nem írta át az alaplapi sémán az 1333-t 2400-re mind a 2 ram foglalatra?
Aidával próbáltuk megnézni de az alaplapunkat még nem támogatja.
Ez az alaplap gyári adatok szerint 2600-ig tudja húzni a ramot. Kézi profil beállításnál sok adat van ami számomra ismeretlen.
Meg szeretnénk próbálni hogy működik-e 2600-on (gondolom hogy ehhez egy másik xmp profilként el tudjuk menteni, de a praméterek megadásához kéne egy kis segítség, időzítések, feszültség...) -
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Manapság mennyi az ajánlott ram mennyiség, mert tervezem egy haswell konfig összerakását (játék, net, film, zene, szövegszerk. lenne) és 8 gb-ot javasolnak.
Én 16 gb-ra gondoltam, mert hosszabb távra tervezem a konfigot és később nem biztos, hogy tudnán bővíteni.
I5-4570, vagy 4670-ben gondolkozok (de lehet, hogy egy i7-4770 is beleférne a keretbe, ha csak 8 gb-ot vennék), ezeknek 1,5 voltos ram kell, ill. elég az 1600 mhz-es?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
flash- #42156 üzenetére
Bőven, játékhoz kéne sok memó meg egyéb vga igényes műveletekhez de azokhoz meg harmatgyenge. A shared memory igazából csak parasztvakítás.
Nem kell csak ha automatikusan nem jól detektálja a win vagy ha vmi oknál fogva nem szeretnéd használni az összes magot és/vagy logikai szálat. Bár ez esetben is jobb ha bios-bol tiltod (már ha ad erre lehetőséget a bios) én nem az OS alól (az a tuti megoldás ugyanis).
-
flash-
veterán
gondolom elég az igp-nek a saját memória is főleg ha a gép csak divx lejátszásra,szövegszerkesztésre lenne használva.
különben ha már felhoztad Msconfig -> Rendszerindítás -> Speciális -> fület akkor itt kérdezném hogy a processzorok számát te javaslod hogy pipáljuk be és irjuk be a cpu magok számát?
erről eléggé megoszlanak a neten a vélemények van aki szerint pont hogy ettől lesz lassabb a gép.. tehát vannak akik azt mondják ne pipáljuk be..
-
flash-
veterán
64 bites windows 7 4gb ram helyett miért csak 3.6gb ramot lát?
-
BSR
csendes tag
válasz
MoRT2195 #42148 üzenetére
A különböző színezés általában azt jelzi, hogy hogy kezeli a dual channel memóriákat párban. Ha felmész az alaplapod gyártójának honlapjára a specifikáció jelzi, hogy milyen típusú és frekvenciájú memóriákat kezel pont ez a lap. Itt természetesen nem él a visszafele kompatibilitás. Fordítva nem tudod betenni a RAM-okat, aszimetrikus a csatoló felülete (magyarul nem pont középen van a lapon a pöcök, a RAM-on meg a bevágás).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Crucial RAM 32Gb Kit (1x32Gb) DDR5 5200MHz (ou 4800MHz) INGYEN FOXPOST
- Crucial Ballistix Red 2x16GB DDR4 3600MHz CL16 kit (garancia: Alza, 2030.11.02-ig)
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- HYNIX 1x4GB DDR3 RAM eladó
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest