Hirdetés
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Vezetékes FEJhallgatók
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- eGPU tapasztalatok
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alcsi69
senior tag
válasz
Wendelke
üzenetére
Én meg már most kb minden nagyobb márkától néztem gépet, mert tényleg teljesen el vagyok veszve.

Egyedül a Fuji-t lőttem ki nagyon, mert annyira kevés illetve drága a használt piaca, hogy az nekem nem bejövős.
Igen azt ha jól tudom pentaprizmás a Pentaxok keresője, 100%-os lefedettséggel, illetve mindegyik vázban van beépített képstabilizátor és weather sealing.
A K-50-es jó lehet tanuláshoz? Van fent egy most aprón egy 18-55 WR kit objektívvel 75k-ért.
Az a 18-55-ös kit objektív ilyen túrázós, "all-around" objektívnek jó lehet? Amikor egy objektívet megnézek, akkor mindig flickr-en nézegetem hogy milyen képeket csinálnak az adott objektívvel.
Milyen nagy látószögű illetve portréhoz megfelelő objektív van pentaxokra, amik ténylegesen jók?

-
Alcsi69
senior tag
válasz
Wendelke
üzenetére
Igen, használt cuccokban gondolkodok váz és objektívek tekintetében. (azért az ösztöndíj nem annyira jó, hogy újakat tudjak venni
)A cél jelenleg az, hogy normálisan megtanuljak fotózni. Azt követően nem tudom, szerintem a tanulási folyamat alatt el tudom dönteni majd hogy mit szeretnék kezdeni vele vagy mit nem. Valamennyire vágom a dolgokat egyébként, hiszen néhány hónapig volt lehetőségem használni egy Nikon D5100-at.
Igazából szerintem ahogyan kalkuláltam objektívek terén, egy ilyen "all-around" zoom mindenképpen kellene, egy nagy látószögű tájképekhez, meg egy portrékhoz megfelelő. Ezeken felül egyelőre nem tudom.
-
Butcher82
senior tag
válasz
Wendelke
üzenetére
Köszi, végigolvastam azt is. Az egyik angol nyelvű fórumban annyit infót találtam, hogy az újabb vázaknál már elvileg orvosolták, az enyém 2017.01.13-ai gyártás (nagyon meglepődtem rajta, de tényleg így van, a lenti linken egy képet feltöltve kiderül az expo szám és a gyártási idő) de már nem rugózok rajta, nagyon elégedett vagyok a géppel

https://www.pentaxforums.com/pages/check-shutter-count-exif.html
-
sasa134
addikt
válasz
Wendelke
üzenetére
+1 fi:zik ötletére. De egy sima K-3-ra is érdemes lehet már átnyargalnod K-50-ről: [link]
Kapsz:
+ jobb 24Mp-es szenzort
+ több fókuszpontot (27)
+ picit nagyobb méretű és felbontású kijelzőt
+ gyorsabb sorozatot ás záridőt
+ jobb akkut, mikrofon és füles csatlakozót
+ top LCD-t -
peter9228
aktív tag
válasz
Wendelke
üzenetére
Na igen, de azért árban rengeteg a különbség. Most arra hajlok, hogy megveszem a Tamront, és mellé még egy 50-es Pentaxot. Ez így árban kb. ugyanannyi mint az 55-300.
Képminőségre egyébként lehet különbség az egyes bajonettek között? Egy 70-300-at próbáltam ismerős Nikon gépén, és engem meggyőzött. Mondjuk az a drágább, stabis változat volt.
-
Novics
senior tag
válasz
Wendelke
üzenetére
Ez is pont egy olyan téma, amiről hitvita zajlik. Valaki szerint felesleges - normál használat mellett -, más szerint meg jó, ha van. Lehet kapni direkt protector "szűrőket" is, aminek tényleg csak a mechanikai védelem a célja, de ha nem poros, saras, hasonló helyen használod az obit, akkor inkább a napellenzőt szokták javasolni. Ütésektől jobban véd, és még a napellenzőnek is jó.

-
tévelygő
aktív tag
-
tévelygő
aktív tag
válasz
Wendelke
üzenetére
Tesztelem folyamatosan a gépet és arra jutottam,hogy a változás,már ha van és nem képzelem be,csak a18x55-ös objektívet érinti.
Az 50-200-as obi szebb képeket csinál 50 mm-en mint a 18x55-ös teljes teleállásban 55 mm-en.
Szerintem ne tedd fel! Pozitív változást nem tapasztaltam...
Egyébként amit letöltöttem az adott oldalról, simán bemásolva nem ismerte fel a gép. Ki kellett telepítenem a memóriakártyára, és csak azután behelyezve gépbe ismerte fel. -
csakb
őstag
válasz
Wendelke
üzenetére
Dehogy, nem kell szorozgatni semmit, a valós gyútávot kell beadni, ami rá van írva az objektívre.
A stabilizátornak kell az infó, és ott van jelentősége. Valamint belekerül az EXIF-be is, az is néha jól jöhet.
A képminőségre legfeljebb annyi kihatással van, hogy a stabilizátor túl-, vagy alulreagálhatja a dolgokat, ha valami nagyon eltérő értékről tud. -
Mikisys
őstag
válasz
Wendelke
üzenetére
Azt a gyújtótávot nem értem, hogy mire gondolsz? - Aha már látom, mások erre reagáltak.

Beállítottad a User menüben, hogy blende-állítás engedélyezve és manuális objektívek használata engedélyezve. (Elmentetted a beállításokat.)
Ezután a felső tárcsát M-módba állítod és kézzel tekered a lencsén a fókuszt, mert ezt a gép nem tekeri, ezért manuális, meg a blendegyűrűt is Te tekered, mindent Te állítasz be a kezeiddel.
Ha éles a beállított kép, akkor a keresőben egy kis zöld forma világít, addig, amíg el nem mozdulsz, vagy újabb célra nem állsz rá.
Az 50-es objektív, az APSC-rendszer szorzótényezője miatt eleve 75mm-es fókuszúnak megfelelő képet fog adni, ezzel semmit nem kell tenned.
Az objektívet lehetőleg kikapcsolt gépre tedd fel és szintén kikapcsolt állapotban vedd le.
Sok sikert!Üdv!
-
Mikisys
őstag
-
cadeyrn
aktív tag
-
sasa134
addikt
válasz
Wendelke
üzenetére
Szia,
Sztem ez egy gyenge üveg. Nem tudom, ki javasolta, de az 50-200-nàl nem jobb (sőt). Ha tele irányba bővíteni szeretnél, sztem csakis Pentax 55-300.
Azzal a manuállal persze, lehet játszani, gyakorolni az mf-t. De javaslom, hajts fel egy 50-es manuált, M50 1.7-et, annak remek a képe és szuper portrékat lehet vele lőni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Horgász topik
- BestBuy topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- OTP Bank topic
- Energiaital topic
- Mesterséges intelligencia topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4041, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S23 Fe 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- OnePlus 12 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Azt nem is forgalmazták itthon!