Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
randras_83
addikt
-
marcitp
őstag
válasz catroot #33854 üzenetére
az az 50mm 1.8 az pont FX obi, tehát a DX-es vázon ~75mm lesz.
Mindig fx-et adnak meg, ha jól tudom. Tehát pl a 18-105 echte DX obi, de azt is szoroznod kell DX-en, csak hogy nehogy félreértés legyen. Ha rosszul tudom, mea culpa.https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
aleister
veterán
válasz catroot #33245 üzenetére
D5100-en kezdtem még az első verziójával. Abban ugye nem volt AF motor. Idővel lecseréltem a DX II-re, amiben már igen. Most D800E-n használom. Ugyan nem FX obi, de 15-16-on tudom használni, és ez nekem tökéletesen megfelel.
Én nagyon szeretem ezt az üveget. Az AF lassú benne, de ez részletkérdés, tekintetbe véve, hogy nem akcióobi. A CA-ja meg szép nagy, és ezzel a végére is értem a negatívumoknak.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
fanti
addikt
válasz catroot #33208 üzenetére
Mikróprizmás törőékes mattüveggel tuti lesz manuálozni!
Méghogy sony milc......eretnekség!
-
fanti
addikt
válasz catroot #33203 üzenetére
Persze!
Jó is úgy, illetve én vettem a bolhapiacon egy kézi nagyítót, azt aminek nyele van és nagy kerek lencséje.
Otthon kikörtepumpáztam, utána fejlámpa, nagyító, LensPen Sensor Clear.
A szenzort szépen meg lehet így takarítani a portól.
Esetleg még a tükröt is nagyon finoman.[ Szerkesztve ]
-
quby
őstag
válasz catroot #33191 üzenetére
Én még apámtol örököltem a zenitről ugyanezt a verziót. Sajna tényleg nagyon rövid a "végtelen" táv. A hátsó lencsetag 1,5 mm-nyi kitekerése megoldja/javit a helyzeten, de optikailag megváltoztatja az egészet igy romlik a képminőség is. Én szeretem, de negyon lassan tudok vele dolgozni. Fénymérés, rekesz nyit, fókusz, rekesz zár, expo....nem jó mégegyszer....gyerekre esélytelen.
Vettem egy ebayes olcsó lencsés adaptert, de halál szar lett tőle....majd beleejtettem a balatonba....ott kiváló helyen van...
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
fanti
addikt
válasz catroot #33189 üzenetére
Szia!
Lencsés adapterhez segítség:
Ez a Hama olyan 22 környékén van itthon, azaz baromi drága.
Ha olcsót veszel, akkor meg jó eséllyel nem tudsz használható képeket lőni f4 alatt.
Én használom az aláírásomban szereplő Helios 81H-t, gyárilag Nikon bajonettel és végtelennel, és még annak ellenére, hogy gyári Nikon bajonettes, a bázistáv még nem atomtuti, azaz mivel SLR-re készült anno az obim és nem DSLR-re, ezért ugye a film síkja picikét más, mint a szenzor síkja, amit bevonatolnak különféle védőfelületekkel is. Igaz, hogy ezek jobbadára csak maximum 1 tized milliméternyi eltérést eredményeznek, de nálam is ez úgy jön elő, hogy az objektív végtelen állása NEM az igazi éles végtelen, hanem a 12méter és a végtelen jel mértani közepéhez kell tekernem a fókuszgyűrűt ahhoz, hogy tényleg éles végtelent kapjak!
Persze mindez f2-f5.6 között értendő, f5.6 vagy szűkebb blende esetén a felrajzolt végtelen is éles végtelen lesz a megváltozott mélységélesség miatt.Járt nálam Helios 44M-4 M42-es gyári, de maximum 3 méter volt a használható fókusztáv, fölötte totál homályos volt.
Amúgy meg iszonyat jól lehet portrézni a Heliosommal Nikon vázon is, még f2.8-on is éles, és szép rajzolatú, de az igazán éles tájképhez a végtelen állás mellé f5.6-f11 közzé érdemes tekerni a blendét, ott penge képe van tájfotók esetén is!
Itt olvashatsz egy nagyon érdekes cikket egy profi tollából.
Nekem nemsokára jön a cikkben szereplő (de nem pont az) obi M42 véggel, de Nikon bázistávval.
-
tvamos
nagyúr
válasz catroot #33184 üzenetére
Lehet, hogy neked szerencsed lesz egy rovidebb adapterhez, es akkor minden oke. Gondolkodtam rajta, hogy nekiesek leesztergalni, mert lathatoan lett volna ott 2-3mm hely meg, csak a gep nem az enyem, es feltem, hogy a vegen kart teszek valamiben.
Remelem, hogy neked jobb lesz!
Szerintem addig nezz szet, hatha van lencses adapter, engem is erdekelne. (Nem talaltam...)"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
veterán
válasz catroot #33163 üzenetére
Egyébként nem kell túl sokat pöcsölni vele minden pontonként. Már a Nikon CNX2 is tudott olyat, hogy mondjuk a redvás szenzoros D40-nel lőttem egy szűk rekeszes referencia képet bele a tiszta (=homogén és direkt melléfókuszált) égboltra (vagy fehér papírra, vagy ami éppen kéznél volt), és az alapján a CNX2 két kattintásra kiszedte a szenzorra tapadt bizbaszokat. Történt ez egy már akkor 7 éves használt vázzal - ultrahangos tisztítás akkor még a habokban sem volt.
Meg hát szenzorkoszt kiszedni az lóf*sz. A gyakorlatban - még ha próbálsz is ügyesen komponálni - sokkal gyakrabban fogsz azzal szopni, hogy pl. belóg egy vezeték. Na, az már egy feladat (a szaturációs, fehéregyensúlyos, meg egyéb bizgálásoktól tekintsünk itt el, régi kép - most már inkább kevésbé harsányra vennén, de a lényeg látszik.)
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
szmayer1
senior tag
válasz catroot #33161 üzenetére
Igen tudom, hogy ki lehet szedni, csak amikor nagyon erős rekeszelés kell, akkor valami kimondhatatlanul sok kis szennyeződés van a képen. Elviekben ezeket leszedni egyesével, hát az nem kis meló lenne, főleg ha több ilyen jellegű kép is készül.
iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.
-
szmayer1
senior tag
válasz catroot #33142 üzenetére
Köszi.
Igazából most vettem észre a szennyeződéseket, de ezt is csak akkor láttom meg, mikor nagyon le van rekeszelve az obi. Így viszont eléggé zavaró, most meg álladóan a piszkokat keresem az elkészült képeken
[ Szerkesztve ]
iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.
-
Geripapa
aktív tag
válasz catroot #33107 üzenetére
Nagyon
Érdeklődnék hogy szerintetek ezek közül melyik ér legalább egy fabatkát:
Ez a legolcsóbb:
Hanimex Automatic 1:28 35mmEz jól néz ki képről:
Beston MC Auto 1:2.8 f=28mmEz is egy lehetőség:
Ricoh, 1:2,8/35mmEzt személyesen is el tudnám hozni (kipróbálni nem mert nincs hozzá adaptergyűrűm):
Porst Weitwinkel Auto 2,8 / 35Szóval kb ezekből tudok válogatni, vagy inkább spóroljak a nikon e seriára mert ezek semmit sem tudnak hozni csak meg ideget visznek???
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
fanti
addikt
válasz catroot #33039 üzenetére
Nekem a héten jön egy Vivitar.
Nikon bajonettes és ugyan manuál, de a számomra ezek elérhetőek, és már van egy Heliosom is, úgyhogy mostanában a Tamik elég sokat pihiznek :-)))
Van közgyűrűsorom is mostanra már, és jön egy obifordító is a Helioshoz, úgyhogy mehet a makrózás is.
Szerettem volna egy 105-ös Sigmát, de nekem az nagyon drága, úgyhogy ócsósan oldom meg, saját célra tökéletes ez így is.És még szeretnék egy Helios 44-6-ost M42 véggel és Nikon bázistávval/végtelennel.
Nekem nagyon bejönnek ezek az olcsó, de kifogástalan állapotú régi objektívek!
-
-
szmayer1
senior tag
válasz catroot #32987 üzenetére
Húha az tényleg elég merész húzás volt, én úgy nem mertem volna megvenni az biztos. Egyébként így mennyi volt mindennel együtt?
Igazából a fókusz dolog érdekel a legjobban, szinte csak azt hozzák fel hibának, de persze átnézem tüzetesen a vázat.
-
quby
őstag
válasz catroot #32832 üzenetére
A pesti vevők nem....A vidékiek bárhová elmennek. Némelyik pesti külön faj. Azt hiszi ha táblán kivül megy akkor leesik a földkorongról. Legjobb volt mikor amikor pomázon laktam, a 3. kerületböl nem jött érte. de a 22.be eljött volna...
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
senior tag
válasz catroot #32832 üzenetére
Én amikor eladtam a D7k-m, akkor 125ért volt fent, markolattal, 32-gb-s karival, dobozában, 40k körüli expóval.
A csávó 35km jött, én 15km-t utaztam.
Telefonban 120at mondott. Mondom ok, benzin pénzed megvan.
Megnézte aszondja 110.
120ban egyeztünk meg... De hogy ő ennyit utazott, meg eljött meg mittom én!!
115ért odaadtam, majd elő vett kb 400-500 ezer körüli KP-t, és kiszámolta az összeget.... -
fireman123
őstag
-
jasonka
aktív tag
válasz catroot #32612 üzenetére
Hm... Bosszantó...
Nekem néha -néha "ha úri kedve úgy tartja" (a gépvázra téve) úgy túlvilágít TTL-ben, mint az atomvillanás, majd utána "megjavul". (Három műszerésznél járt, kétszer a gyártónál Kínában, de a hiba most is létezik... )
Ezért aztán vettem egy használt Nikon SB900-at, a Yongnuo-t pedig "lefokoztam" másodhegedűsnek...[ Szerkesztve ]
Hja kérem ! A Belváros !...
-
aleister
veterán
válasz catroot #32520 üzenetére
Nincs annál viccesebb, amikor kérik az érintettek a képeket, te meg csak pár csöcsről és seggről tudsz fotót felmutatni.
Btw sszerintem alexpós és bemozdult.
Záridőben próbálj 1/200 de inkább 1/250 s környékén maradni. Bár látom az érzékenység így is fel volt rendesen csavarva.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Throme
veterán
válasz catroot #32509 üzenetére
Túl közelről telibefújva a szenzort lehet probléma. Nagy sebességgel a pici porszemeket ráküldi a szenzorra.
Tisztítást bemutató videókon szokták mozgatni fújás közben a körtepumpát, és nem túl közelről fújják le a szenzort.
Rátapadt port, piszkot ne körtepumpával próbáljunk leszedni, 3 mm-ről -
fanti
addikt
válasz catroot #32509 üzenetére
Én annyit tudok róla, hogy a körtepumpa szűrt légáramlata kis porszemek ellen hatásos a tüköraknában, azaz a tükör, szenzor, mattüveg esetében jótékony lehet a hatása.
Ártó hatását nem olvastam! Megoszthatnád a cikket velünk is.
Szenzorra és tükörre lenspen sensorclear, de előtte körtepumpa percekig. Mattüvegre csak körtepumpa!
Én így tudom. -
fanti
addikt
válasz catroot #32471 üzenetére
Nem, nem vagyok.
TC-200-as telekonverter? Na én meg arra leszek kíváncsi! Idehaza kisebb vagyon egy olyan.....
Állványról holdfotó lesz?
Meg mindenféle egyéb téma, összehasonlítóképek ugyanazon téma konverteres és konverter nélküli képei.
Imádom az ilyesmit, remélem tesztelsz egy jót és megosztod a tapasztalataidat!
Nagyon érdekel a dolog, de komolyan!Szerintem szuper jó lesz a TC-200!
-
halagabor
tag
válasz catroot #32387 üzenetére
Köszi! Ráadásul elfelejtettem a 100mm-es Kaleinar-t 2.8-as fényerővel. Azon kevés szovjet obi egyike, ami felmegy nikonra.
Jó fényeket a 135-öshöz!
https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/
-
halagabor
tag
válasz catroot #32379 üzenetére
Köszi! AF-ből van két DX objektívem, a 18-55-ös kit, egy 55-300-as VR és egy 1.8-as 50mm-es G FX.
De mostanában a manuálra vagyok rákattanva. Azok a fotók ilyenekkel készültek ahol a képek mellett az adatok között nem szerepelnek az objektív infói. Van egy Nikkor 1.4-es 50mm-es Ai, egy Nikkor 2.8-as 24mm-es, egy 1.8-as 50mm-es Pentacon és egy szintén Pentacon 135-ös max 2.8 fényerővel. Nagyon szeretem őket, egy ideje már csak ezekkel fotózok. De ha gyorsaságra van szükség, akkor természetesen visszaváltok az automata fókuszra
https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/
-
fanti
addikt
válasz catroot #32375 üzenetére
Én még nem, de egy fotós barátom egy régi manuál Biotar-t tisztíttatott már vele, tökéletes állapotban kapta vissza, ő javasolta nekem Domonkos Mester-t!
Félelmetes amúgy, hogy mi mindent meg tud csinálni. Nagyon komoly műszerparkja is van mondjuk ez tény, de a tudása és a kézügyessége nagyon egyedivé teszi ezt az embert!
-
Throme
veterán
válasz catroot #32173 üzenetére
Én valami Hong Kong-i csókától rendeltem. Végül is egy kutya. Nem volt gondom. Mivel nem volt (és mondjuk most sincs) nagy gyakorlatom kicsit elpöcsöltem a tisztítással.
Bennem volt a félsz is. De végül jó lett.Vannak nehezebben eltávolítható, odatapadt szennyeződések.
Ennél a nedves megoldásnál arra is figyelni kell, hogy mennyi folyadékot teszel a kendőre. Szemmel nem is látod, de maradhat a szenzoron és az a tesztképen látható lesz... akkor újra takarítás jön.Nedves tisztítás ide, vagy oda, a körtepumpát mindenképpen használni kell előtte.
Nekem összességében jobban tetszik ez a megoldás, mint egy lenspenes dörzsi
-
fireman123
őstag
válasz catroot #32161 üzenetére
én is úgy emlékszem, hogy kb. március elején menetek fel az árak .....pl. Nikkor 35mm 1,8G obi 56e-ről (én még ennyiért vettem tavaky ősszel) 65e-re
@catroot: óhhhh ...ez az, az AE-L/AF-L gombbal lehet beállítani a védelmet és megszüntetni is, ...és működik a dolog
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz catroot #32107 üzenetére
Ha megnézed a Flckr exifjét, akkor látod, hogy 10mm-en készült. Ezek után megnézed az adatlapját, és látod, hogy egyetlen ilyet tudó üvege van, a Sigma 10-20.
Na többek között ezért is hasznos kitölteni az adatlapot.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
-
fanti
addikt
válasz catroot #31995 üzenetére
Megrendeltem egy szettet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest