Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz Jb001 #18311 üzenetére

Igazából lehet kínából rendelni, csak azt kell nézni, hogy mennyi feltöltést garantálnak. Az általad linkelt korábbi lipo-s napelemesre például azt írják, hogy 4 telefontöltést garantálnak vele.

Szerintem 20000mAh kapacitást engedd el. Ha létezik is olyan nagy méretű enclosure, kb 10 cella kell bele. Összehasonlítás képpen, egy nem túl régi noti akkuban 4-6 ilyen cella van, tehát tömegre és méretre kb két notebook akkuval vetekedne. Árban kb olyan 8-10 ezer + burkolat és elektronika cca.: 15000 forintba kerülne.

Amiket én használok, azok egy cellás enclosurebe rakott gyári notebook akku cellák. Egy ilyen 1-1,5x feltölti a telefonom. Elég egyet-kettőt beletennem a táskámba, zsebembe stb. Addig a többi tölt. Egy 1,5 kilós tablet méretű akkupakkot nem kényelmes hurcolászni, plusz amikor lemerül, akkor anélkül maradsz jó ideig amíg feltölt. Nekem legalább is ez a logikám, és eszerint inkább legyen sok kicsi, minden fiókban, táskában, kabátzsebben, és ha tudom, hogy aznap lemerülhetek, akkor egyet elteszek.

Ha a telefon 1A-re van kitalálva, az nem okoz gondot, ha egy 2-5-10000 amperes töltővel töltöd. A telefon annyit fog felvenni ami neki egészséges. Az áramerősséget a fogyasztó határozza meg, a forrásnak csak korlátai vannak.

c41r0^ Neked is szól a fenti utolsó 3 mondat. Ha a tápod nagyobb áramerősségre van minősítve mint a fogyasztód, az csak jót jelent. Nem fogod a csúcson járatni a tápot, így hosszabb lesz az élete.

Nem olvastam teljesen végig, de ami megütötte a szemem: "A ventik fújják az alaplapra a levegőt"
    Általános tévedés szokott lenni, hogy a hűtés ráfújással történik. Nem így van. Pont fordítva kell csinálni, a meleg levegőt kell kirántani, és biztosítani lehetőséget valahol hűvös levegő beáramlásnak. A legjobb pedig, ha maguk a ventik csinálnak "huzatot"

• válasz Jb001 #18308 üzenetére

Nagyon sok dolgot kell figyelembe venni,
    [link]
    [link]

A linkeken már elég sokat írtam hozzászólásokat a témával kapcsolatban.

A lényeg:

A 18650 LiIon cella amit használhak ilyenekben 18mm átmérőjű 65mm hosszú henger. Egy ilyen kapacitása drágább cellák esetén 2800mAh olcsóbbaknál 2200mAh és az ilyen pár száz forintosak esetén 600-800mAh.

Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy a 4000 forintos 50 000 mAh akkubankba nem nem a 2800-asat teszik bele, aminek darabja 3000 forint, és nem is fognak az ótvarból sem 60-80 darabot beletenni :D

Elsősorban tehát a méret alapján a maximum (!) kapacitás tippelhető, de minél olcsóbb, annál gyanúsabb. Sajnos még a keletiek sem ennyire olcsók.

A LiPo valóban csúnya dolgokra képes túltöltés vagy zárlat esetén, de őszintén szólva sok kínai gagyi volt a kezemben, de még elektronikai probléma nem volt velük, én pl simán megvenném a lipo-t is. Teljesítménysűrűségben persze nagy különbség nincs, inkább az alak miatt jobb a lipo, ugyanis nincs kötve a tartályos formához.

A töltés sebességére majd valaki mond okosabbat. Amennyire én tudom, inkább az befolyásolja a lítiumos cellákat, hogy mennyiszer meríted 40% alá, és hogy mennyire gyakran töltöd 80% fölé. Aránylag értelmes írótól olvastam, hogy 40%-80% között járatva a cellán átjáratható energia mennyisége (tehát a beletöltött majd kivett energia) megkétszereződik. Ilyenkor persze majd kétszer olyan sűrűn kell tölteni, ami telefonoknál kb. nonszensz lenne, ezt inkább beágyazott rendszerekben érdemes használni, ahol nem az egy töltéssel elérhető idő számít, hanem az, hogy minél tovább legyen használható rövid szakaszokra egy akku. A merítés sebességéről szintén ismeretes, hogy ha kisebb árammal meríted a cellát, akkor a valós kapacitása valamivel nagyobb. Ebből a szempontból hasznos lehet a kapcsolható áramerősség. A telefonod szempontjából azonban nem hinném, hogy sokat hosszabbít az élettartamán, ha 2A-re tervezett töltés helyett 1A-el töltöd.

Amit még sok helyen tanácsoltam, hogy csak enclosure-t kell venni, és saját cellákat beletenni. Az a biztos.

• moha21

veterán

válasz Jb001 #10390 üzenetére

Azok, ha jól tudom fojtó tekercsek. Előtte vannak a MOSFET tranzisztorok.

• mr_ricsi

veterán

válasz Jb001 #10390 üzenetére

"terhelésnél simán 70 fok felé mennek, lenne tipp hogy mit csináljak vele?"
    Vagy hagyd, mert ezeknél a 70°C nem túl magas, vagy ha zavar, akkor tegyél be kör alakú procihűtőt, mint amilyenek a Zalmanok voltak anno.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés