Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz Brandynew #19642 üzenetére

A kérdésem, hogy laikusként hogyan tudom megállapítani legegyszerűbben, hogy ez így van?
    Ha 3 vezeték van bekötve a konnektorokba, akkor földeltek (fázis, nulla, föld egy fázis esetén). Mivel abszolút nem értesz hozzá (bocsi, de ez jön le a kérdésedből), én a helyedben csak lekapcsolt biztosítékokkal állnék neki kibontani a konnektorokat az ellenőrzéshez.

És ezzel még csak a kábelek meglétét ellenőrizted, azt hogy "él-e" a földelésed azt nem. Azt ki kell mérni/lámpázni...

Illetve mivel jár az, hogy nem földeltek, mi lehet a hátulütője?
    Röviden: meghalhatsz. Na jó nem ennyire vészes a helyzet, de lényegében minden olyan eszköz, ami védőföldelést igényel(ne), az földeletlen konnektorban okozhat (valamekkora) áramütést, hibás működés (rossz visszacsatolás a fém részekre (?, azt hiszem így mondják, a terminus technikusokban nem vagyok otthon, majd kijavítanak a többiek)), vagy egyéb szempontból rossz műszaki állapot esetén pedig ez akár halálos is lehet.

Földelés nélkül amúgy az eszközön (pl. fém számítógépház) az alig érezhetőtől a komolyan csípő "áramon" át, az akár halálos értékekig bármit lehet érezni. Én használtam így számítógépet egy nagyon rövid ideig és bizony "bizsergett" a kezem, ha a ház egy bizonyos pontjához értem.

Új hozzászólás Aktív témák