-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz IRON STORM #18033 üzenetére
Na igen, de ha egy fájlod picit is töredezett, vag egyszerre több fájlal dolgozol, akkor nagyon hamar megsokszorozódhatnak azok a 6ms-ok.... De azt is lehet mondani, hogy másfélszer annyi idő a hozzáférése. Nézz meg egy SSD-t, mennyit számít a késleltetés....
-
HSM
félisten
válasz LGLuke #17582 üzenetére
Egész jó a 320-as tányéros BLUE. Sőt, meglepően jó. Viszont az 500GB/tányéros, amit ajánlani szoktatok, az jóval lassabban keres, 15ms körül van a keresési ideje, ha jól rémlik....
Amúgy kicsit csalóka volt a kép, amit küldtem, igazából a "Random Access" tesztre gondoltam, a szekvenciális csak úgy odatettem, a teljesség kedvéért.
Úgy vettem észre, rendszerwinyóknál nagyon sokat számít annak a tesztnek az eredménye. (Mármint jól tükrözi a valóságos sebességet, jobban mint a szekvenciális mérések.)
Szóval egy 500GB/tányér Blue és egy 320GB/tányér Black random access teszt kéne, vajon a gyorsabb szekvenciális olvasás mennyire tudja kompenzálni a gyengébbnek tűnő keresési időt. És sajnos ilyen képeket még nem találtam...[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz LGLuke #17580 üzenetére
"Caviar Blackből nincsen 500GB-os tányérral szerelt verzió, így hiába teljesítményre szánt lemez, a Blue-ból egyes típusok verik."
Én ezt addig nem jelenteném ki, amíg nem láttam egy ilyen [link] tesztet egy darab Black-el és egy darab Blue-val. A szekvenciális írás nem minden, sőt.....
-
HSM
félisten
Nem hajtja ki a vezérlőd... Szépen látszik, hogy a lemez elején vízszintes a sebesség grafikonja, nem csökkenő, ot többet tudna a lemez. Persze, szerintem emiatt kár lenne vezérlőt/lapot cserélni, nincs ezzel baj, csak hogy tudd, miért ennyi. Szerintem teljesen jó. Esetleg egy random access tesztet tudnál csinálni/linkelni?
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #17535 üzenetére
Hát, nem akarlak lelombozni, de a routerek nagyrésze (amikkel találkoztam az elmúlt 1-2 évben) kivétel nélkül 10/100-asok voltak. A gigabithez olyan switch is kell... Black-ből a 320-as tényérosok érdekelnének, asszem az összes újabb gyártású olyan, 500-tól 1TB-ig. (Régebben 250-es tányérosok voltak, azok azért jól láthatóan lassabbak, szekvenciálisan 75MB/sec átlagot tudnak, a 320-asok 95 körül)
-
HSM
félisten
válasz Dzsekó #17533 üzenetére
Tudtommal az XP simán kezeli a rendesen particionált winyókat, akkor van gond, ha rendszerwinyóként, XP-ből formázod, mert valamiért akkor jön ez a 63. LBA-s baromság, hogy úgy hozza létre.... Ha nortonból, vagy Pmagic-el kreálódott, akkor elvileg jó lessz.
Tehát az XP helyesen kezeli a "jól" kreált winyókat, csak ő nem tud rendeset csinálni. Kicsit mókásan hangzik, tudom...Amúgy a WD align progijával meg tudod vizsgálni, jól jött-e létre a partíció! Az anandos cikkben látszik is a második oldalon.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Boci_83 #17528 üzenetére
Köszi! Nekem jó így, reméljük, másokat se zavar. A lineáris olvasás nagyot üt, viszont kicsit kényelmes a keresés... De nem olyan rossz az se... (Pl. az 500GB-os seagate-emet veri messze random access-ben, hiába ad az első tesztképen arra 18msec-et, a tiédre pedig közel 20-at, mégis gyorsabban talál...)
Remélem kapunk még samsungot, és szingli black-et is...(#17530) Ren Hoek: Köszi! Eddig te vezetsz! Már csak szingli Black kéne valakitől. (Sajnos nincs most tartalék oprendszerem megtört raid-en tesztelni...) Ja, és még eszembejutott, az 320/500-as tányéros Blue is érdekes lehet.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Erről jut eszembe... Ha valakinek lenne rá ideje, engem nagyon érdekelne, mit tud egy sima, nem raid-be kötött WD BLACK, egy F3-as Samsung, illetve a Hitachi-k, a HDtune 3.5 random access tesztjében! A Black nálam ezt [link] hozta RAID0-ben, vezérlőből szétszedve 250GB/maradék felosztásban....
-
HSM
félisten
válasz Enclave #17521 üzenetére
A 10% nyereség a gyártó nyeresége, amit ki tud hozni egy tányérból, nem a Te nyereséged... Te ebből max annyit nyersz, hogy elvileg jobb hibajavítás érhető így el, megbízhatóbb lesz a lemez, és az olcsóbb előállíthatóság miatt párszáz FT-al olcsóbb lehet, vagy ennyivel többet kaszálnak rajtad...
-
HSM
félisten
válasz Dzsekó #17518 üzenetére
Volt erről valami cikk... A gáz akkor van, ha az XP formázza meg, mert az valami 63-as szektornál kezdi a winyó szektorait elosztani, és úgy nem esnek egybe az advanced format szektorai és a windóz címzése. Ilyenkor nem hatékony a működés. Elvileg ezen segít a WD align. Itt van egy írás a témáról: [link] Ha win7 alatt formázod adatwinyónak akkor semmi teendő, XP alatt is hasítani fog.
-
HSM
félisten
válasz solika #17515 üzenetére
Nekem is van egy 7200.11-es 500GB-os winyóm, és nálam is "gyűjti" a felpörgési hibákat.... Erre nagyon finnyás ez a fajta winyó, az ugyanazon a kábelen lévő 7200.10-es Seagate-em egy darabot nem írt még. És a 7200.11-nek sincs semmi baja, (és a tápomnak se) csak valamiért ha kikapcsolom a gépet, és 5-6 másodperc múlva vissza, akkor már húz is egy strigulát felpörgési hibának... Ilyen állatfajta.... Viszont durva, hogy mennyi döglött/döglődő 7200.12 lett hirtelen a topicban! (Dejó, hogy WD-t vettem, és senkinek nem ajánlottam 7200.12 seagate-et... )
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #17492 üzenetére
Tényleg teljesen jó. A keresési ideje rosszabb picit, de az átvitelben gyorsabb, mert az 500-as BLACK 2db 320-as tányérú. [link]
Amúgy nem hiszem, hogy SSD-nél máshogy működne a raid, mint normál winyóknál... Nekem szekvenciális olvasásban pont dupla lett a sebesség... [link] A keresési idő SSD-nél meg gyakorlatilag nincs... Ha lenne, maradna... Amúgy ilyen magasságokban a RAID0 és 1 egyáltalán nem para, viszont a RAID5-nek írásnál adódhatnak gondjai ilyen magas sebsségnél, nem hardweres vezérlővel... No igen, meg a vezérlő sem mindegy.... (Ahogy nézegettem teszteket, elég nagy diffik vannak az integrált délihidak teljesítménye között....)
-
HSM
félisten
válasz lorant80 #17312 üzenetére
RAID-kártyát nem tudok ajánlani, én amiket használtam, azok belépőszintű Adaptec vezérlők voltak, teljesen jók, csak épp komplett alaplapot cserélsz az árukból... Az olcsóbbakhoz viszont nem értek...
Ha esetleg sikerül "kiokosítanod" az AAM-jét, akkor írd le, hogyan sikerült! Néhány tesztet ráeresztenék, kíváncsi lennék, mekkora teljesítményvesztés, ha lassabban keres!
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz lorant80 #17298 üzenetére
Persze, ha csak letöltök vele hangját nem hallom.... Csak arra vigyázz, csomó programban van 0:00-percre ütemezve a karbantartás, pl. nekem a Comodo antivirus akkor keresne bacikat, és a win7 is akkor akarna töredezettségmentesíteni...
A PCI-os sata-kari pedig ahogy LGLuke is mondta, minimálisan lassabb, és icipicit körülményesebb, de jól működő alternatíva. (Bár én még csak winyókat használtam ilyenről...)
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Nincs jelentős különbség. Ami miatt más az 500-as BLUE és az 500-as Black, hogy a Black picit hangosabban seekel, de gyorsabb, a BLUE pedig lassabban seekel, halkabban. Az átviteli sebessége is jobb némelyik BLUE-nak, mivel valamelyiket már 500GB-os tányérokkal szerelik. Azt neked kell tudnod melyik a jobb számodra. A BLUE-ból az ajánlott típus az 1. hozzászólásban található. (BLUE:AAKS típus, BLACK AALS) Ja, és a BLACK-re 5év gyártói gari van, a BLUE-ra csak 3. A PCX-nél a 640 és 750GB-os BLACK-re meg is adják mind az 5 évet, ha ott szeretnél vásárolni.
(Szerk. csak ahogy látom, most éppen nincs nekik olyan, pedig egy hete még volt... )[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz drachos #17222 üzenetére
Szerintem ez a leggusztustalanabb marketing-rizsa, hogy az optikai lemezek akár 50-100 évig megőrzik az adatokat.... Ha folyamatosan fénytől elzárva, fix, optimális páratartalmon, és fix hőfokon tárolod, és elő sem veszed, akkor talán.... Egyébként szerintem a felhasználó által írt DVD-k kifejezetten megbízhatatlanok már 1-2 éves viszonylatban is.... A winyókról pedig amit tudok, van egy kb. 80MB-os ősrégi winyóm, amiről kb. 8 év pihenés után is le tudtam olvasni az adatokat.... (Hogy a mai nagy adatsűrűségű winyók mennyire lesznek tartósak, azt nem tudom, de 1-2 évnél szinte biztosan tovább fogják bírni...)
-
HSM
félisten
válasz lorant80 #17218 üzenetére
Sajnos nem tudom neked megnézni, mert RAID-be vannak kötve, és így "Intel raid volume"-ként látja minden progi, és így nem tudom megnézni, a régi oprendszerem pedig azóta letöröltem, amivel anno szólóban megnéztem, mit tudnak... De úgy emlékszem, HDD Sentinellel néztem, és a beállító-fül tuti előjött, szóval elvileg tudja (mivel az AAM-et nem tudó Seagate-emmel a fül se jön elő, kiszürkíti), de nem sikerült beállítanom (a gyári, maximális értéken maradt).
Amúgy 2db 500GB-osom van, kb. két hete. [link] [link]
Amúgy ha csak "finom üzemben" megy éjjel a gép, szerintem nem para. (Gondolom, nem akkor akarsz vírust kergetni, vagy töredezettségmentesíteni, mert amellett azért nem lenne alvás, bár ez egyénfüggő, öcsém pl. a legnagyobb zajban is tud aludni, én a legkisebbre is felébredek...)Mindenkinek: Egész jó kis rendszerwinyó lett amúgy a két BLACK-ből! A RAID vezérlővel újraparticionáltam őket, így már a HDtune nem egybe látja az 1000GB-ot, hanem szépen külön a 250GB-os rendszer, és külön az ugyanazon a fizikai eszközön lévő adatpartíciót. És ez miért jó? Le tudtam így mérni, mit tud külön, csak a rendszerwinyó részen a winyó! Így ugye nem a teljes felületét méri az 1000GB-nak, hanem csak az első 250GB-ot, ami számomra érdekes. Az eredmény: [link] A 9.4ms keresési idő azért befigyel! Majd még tesztelek... (A képen a pici esések valami háttérfolyamatnak köszönhetőek, majd holnap megpróbálok frissen ébresztett rendszerrel mérni... )
(#17219) oncsi: Semmiképp nem normális, hogy állandóan dolgozik a fej, szerintem azért ilyen nagyon meleg.... És ezért hűl vissza, ha használod, mert a szervónak addig nyugi van, míg szekvenciálisan kell olvasni, nem kell ide-oda tologatni a fejet. Amúgy asztalon is 40-50 fok egy winyó, ha használod, ugyanis a házba szerelve a háznak is ad át hőt, és folyamatosan van körülötte szellőzés (jó esetben) ezzel szemben asztalon nincs...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz LGLuke #17198 üzenetére
Ha azt mondom, volt egy közeli ismerősömnek egy gépe, amiben pont egy ilyen Quantum Atlas és egy régebbi 9gb-os Seagate Cheetah volt egy SCSI RAID karin? Annak volt hangja rendesen.... Mondjuk az szerencsére nem fütyült, és üresben az is viszonylag csendben volt, de olyan hangosan seekelt, hogy brutális... (A dolog iróniája, hogy egy régi, P3-as IBM munkaállomás volt, halk 12cm-s ventikből összerakott házhűtéessel, passzív CPU-hűtéssel...)
Viszont ezekszerint Te sem voltál még olyan igazán hangos szerverszobában.... Mert hogy ott nincs az a seekzaj, amit meghallanál, az is 100%...
(#17199) MZsoltee: Szerintem felhasználói szempontból nem lesz túl sok haszna a dolognak.... Igaz, talán hátrányát se nagyon látom így első ránézésre....
(#17197) Ren Hoek: Nálam egy winyó azonnal repülne ki a gépből, ha folamatosan zörögne, rezonálna, vagy bármi ilyesmi... A seekzajt mértékkel még szeretem is, mert így tudom, mit csinál a gép, és észreveszem, ha valami olyasmibe kezd, amibe nem kéne, ellenben csak addig zajon, amíg szükséges... Viszont a periodikusan ismétlődő vagy folyamatos zajok-zörgések borzasztóan idegesítenek...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz lorant80 #17195 üzenetére
BLACK-al csináltam teszteket, magában, RAID0-ban is. A mindkét winyó üresben abszolút halk, nem tűnik melegebbnek, mint a másik 2 7200-as winyóm, nem is rezonálnak csak minimálisan, viszont halk vinyókhoz képest hangosan seekelnek, de nem vészes. (Nem az a raptor/SCSI feeling, hogy kirohansz a házból mellőle). AAM szerintem nincs, maximális teljesítményről nem sikerült lejjebb venni, pedig elvileg támogatja, de mintha fixálva lenne maxon. Viszont ami tuti, hogy kellemesen gyorsak RAID0-ban. A 43 fok kicsit soknak tűnik hűtve, nálam egy 12cm-s ventivel hűtve 30-33 fok körül van minden winyóm....
A BLACK-nál a puskaropogós hasonlat találó, de azért nem ütvefúrógép, nem hangos annyira... Levett oldallappal is bőven tolerálható, pedig nekem kettő egyszerre keres, és kb. 1m-re vannak a fejemtől, a lábamnál.... (Meg azért tegyük a szívünkre a kezünk, ki az aki folyamatosan seekelteti a winyót? Mert nálam azért az idő 95%-ában nem ezt teszi... )
Nyilván a BLUE némileg lassabban keres, cserébe halkabb. valamit valamiért.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz gyuri00 #17176 üzenetére
Van utánvét, de honnan tudod, hogy nem egy romlott babfőzelékkonzerv van a dobozban? Na ez az.... Nagyon gyanús a dolog, mindenképp utánaolvasnék, de főleg máshonnan rendelnék...
(#17178) Shim: Egészen biztos vagy benne? Én úgy tudom, itthon 1 év jótállás a kötelező, onnantól a kisker/nagyker belátására van bízva....
"A kötelező jótállás:
1.) Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozóan a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet 1 éves kötelező jótállás vállalását írja elő a rendelet mellékletében felsorolt termékek tekintetében...." [link] Itt nem írnak ilyesmiről...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz makkai #17137 üzenetére
Naja... Viszont ha megszűnnek, akkor fújhatod a fogyasztóvédelmet is, ha jól tudom.
Én mondjuk 3 évvel vettem hardverkerben a 320-as passport studiom (5év gyártó-garos amúgy az is) is, és a két 500-as BLACK-em is, de bízom benne, hogyha már 3 évet kihúztak, akkor már nem lesz velük gond....[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz makkai #17135 üzenetére
Viszont... Az 500-as már náluk is majdnem egy ezressel drágább, és csak 3év garis... [link] Szerververzsön, 3év [link] De a 750-esre is 5 év van.... Valszeg eltérő forrásból hozzák, de azért mókás...
És bár nagyon korrektek a PCX-ben, azért nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy 5év múlva is meglesz még a bolt... Na és akkor dörömbölhetsz az ablakukon... A hardverkernek azért nagyobb háttere van...
(#17134) Ren Hoek: A legtöbb számtechbolt itthon elég alacsony haszonkulccsal dolgozik... Van néhány zsírosabb nagyker, ami szép kis hasznot rápakol, de a kiskerek és a "kisebb nagykerek" elég kis haszonnal kénytelenek érvényesülni... Ráadásul itthonról a gyártónak visszaküldeni a winyót is elég költséges a nagykernek is... Az benne van az árban, hogy egy átlagos megbízhatóságú winyó garijával törődjenek (3év garisok) de az nincs benne, hogy egy átlagnál sokkal problémásabb termékre is vállalják ugyanezt... (1 év garis seagate) Arról nem is beszélve, hogy amíg neked "azonnal kicserélik", addig a kisker, akitől vetted, akár hónapokig (3-4 is lehet) is várhat a cserére, vagy javításra.... Márpedig kétlem, hogy azt akarják, hogy ebben álljon a befektetett pénzük...
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #17132 üzenetére
Azt hogy érted, hogy a kisker adja a garit? Ha van gyártói garid, akkor visszaküldheted a gyártónak szervízre, igaz, nem sok értelme van, mert kb. annyiba kerül a posta, mint egy fél új winyó... A kötelező 1 év gari is megvan, a többi már a jófejségükön múlik... De amúgy ha úgyis a samu a szimpi, amire vállalják is a 3 év itthoni garit, akkor miért nem olyat veszel? Vagy WD BLUE-t, ha a sebesség mellett fontos a zaj is?
-
HSM
félisten
válasz LGLuke #17130 üzenetére
Miért? Mert nem vállalják rá a gyártói garit? Senki nem vállalja, azért gyártói gari, ha bajod van, Te, mint végfelhasználó kérheted a gyártótól a cserét, függetlenül, hogy a kisker csak 1 évet adott. De ha kicsit jobban belegondolsz, szerintem teljesen érthető, hogy olyan meghajtókra, amikkel rosszak a tapasztalataik és viszonylag könnyen elhaláloznak, rövidebb garit adnak... Ők sem szeretnek a garis ügyintézésekkel szívni... (Persze, ha ragaszkodsz az egy év garishoz, mert neked akkor is az kell, vedd meg, de utána szívjál te a gyártói gariddal...) Szerintem üzleti szempontból ez teljesen érthető.... És mutass nekem csak egyetlen megbízható (!!!!) kiskert, aki megadja neked a BLACK-re az 5 év garit... Ugye, ugye... A legtöbb helyen a raptorra sem... És épp elég gebasz volt a Seagate meghajtókkal mostanában, hogy a kötelezőn kívül senki ne vállaljon rá garit... Nekem is van 2db Seagate winyóm, mert a régiek jók voltak, de az elmúlt pár szériával nagyon lejáratták magukat sajnos (legalábbis előttem)...
Ha megnézed a hardverker árlistáját, a Seagate-n kívül az összes HDD meghajtóra megadják a rendes 3 év kiskergarit... És korrektül oda van írva minden termékhez, mennyi gari jár rájuk... Szerintem ezzel semmi baj nincs....
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz LGLuke #17041 üzenetére
Ismerem a cuccot, ha nem is pont ilyennel, de funkciójában azonossal dolgoztam már.
Ez a lötyögős tokos példa... Értem én hogy van mégszarabb megoldás, de ettől ez az átalakító nem lesz barátságosabb. Amúgy netbookokra röhögve telepítek Win7-et, de kis munkával XP is varázsolható sima USB-s pendrive-ra, vagy bármilyen mobilwinyóra.
Persze, nyilván egy nagyon hasznos kütyü, jó ha van egy kéznél, csak nem biztos, hogy arra való, amire itt egyesek használni szeretnék...
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #17033 üzenetére
Majd amikor véletlen valami kis fizikai gebasz éri a winyód menet közben, vagy majd amikor hülyét kapsz a nagyrakás kábeltől, meg a fél asztalt elfoglaló kis szerkezetről, amihez menet közben alig mersz hozzányúlni, akkor rájössz, mire gondoltam.... Arról nem is beszélve, hogy tisztességes tok nélkül tárolni sem épp a legideálisabb a winyót.... Bár eláll a polcon, de nem az igazi.... Esetleg ha veszel neki egy külső tokot, de azon is általában van USB, és akkor minek ez az adapter?
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #17030 üzenetére
Najó, de az USB ilyen téren egy sz*r... Azazhogy jó, csak nem erre való. Mivel az ÖSSZES eszköznek jut 480mbit/sec, meg még van pár gubanc a dologban.... Ezért jó a firewire.... Nekem WD Passport Studio-m van, és USB-n kihozza konstans a maxot, szűk 30Mb/sec-et, firewire-n (régi 400-as) bő 35MB/sec-et.... Nekem bevált, a nettopomról is hibátlanul megy, és nem csak a saját kábelével, és hosszabbítóval is oké. Pedig elméletben az USB 20%-al gyorsabb... (480 vs 400mbit/sec)
Amúgy olyan 3000Ft-ért kapni azt az átalakítót, de napi használatra nem az igazi, elég macerás.... Persze, archiválásra kényelmetlen, de igen jó árú alternatíva. Én is erre használom a 320-as passportom. (Meg van rajta egy 5gb-os windóz7-telepítő partíció... )
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #95590400 #16987 üzenetére
Hát épp itt van a kutya amúgy elásva... Asztali használtban sokkal jobban érvényesül a 7200-as winyók magasabb adatátviteli sebessége, mint a Raptor alacsony késleltetése. Márpedig már kapni olyan 7200-as winyót, ami átviteli sebességben ~10%-al veri az új, és ~40%-al a régi raptort...
Amúgy nem hiszem, hogy ugyanazon a gépen, ugyanazokkal a progikkal, OS-el, beállításokkal kipróbáltad volna az F3-at rendszewinyónak, majd utána összehasonlítva a raptorhoz... Anélkül viszont honnan tudod, hogy a raptor kellemesebb rendszerwinyó?
Nekem amúgy asszem egy jóidőre elegendő lesz a raid-em, kellemesen hamar betölt mindent, nekem elég lesz 3-4 évre az tuti....
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #95590400 #16981 üzenetére
Jó, a gyári datasheetjében egy 7200-asnak is 5ms körüli átlag seektime van...
A Track to track ideje kb ugyanannyi a 7200-asnoknak, a raptor magasabb fordulatszámából annyi előnye lesz, hogy az átlagos forgási késleltetése nem 4ms, hanem kb. 3.... Szélsőséges estben nem 8ms, hanem 6ms... Annyira nem nagy diffi... A Velocinak még előnye, hogy 2,5''-os, tehát kisebb a tányér, az olvasófej hamarabb el tud érni a winyó elejéből a végébe, valamint némileg gyorsabban pozicionálja a fejet...
De ha teszteredményeket nézek, akkor pl. a WD BLACK winyóm átlagos késleltetése 12,5ms magában: [link] RAID0-ban: [link], ennél van jobb is, rosszabb is a 7200-asok közt, a velciraptoré pedig ~7: [link].
A sima raptor pedig jó, ha 8ms-ot tud. (Ha kell erről is vadászom képet... )Amúgy itt is egy elég jó teszt, ahol a veloci nem nagyon remekelt modern 7200-asokkal szemben: [link] De sajnos még számtalan helyn lehetett ezt olvasni....
(#16970) Lauda:"Ez a 45 napos dolog is pont azt bizonyitja, hogy tudjak ezek a vinyok a szerveruzemet is, hisz a gyarto is pont emiatt tette bele azt a valamit."
Na oké, de akkor a WD oldalán miért az "Enterprise" kategóriában van, ha max "home premium" winyó? Arról nem is beszélve, hogy elkérik közel egy rendes szerverwinyó árát érte...
(#16985) LGLuke: Hopp, pont megelőztél...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Én ugyanezt tapasztaltam a régi 250GB-os winyómhoz képest is. (Nem szöszölt annyit.) Hidd el, rengeteget számít a winyó típusa is, ég és föld lehet a különbség 2 "7200-as" winyó között is.... Nem túlzok, ég és föld..... (És a legviccesebb, hogy nem mindig a jobb bencs eredményekkel rendelkező a gyorsabb... )
-
HSM
félisten
Bár sose volt dolgom raptorral, de 10K-s, 15K-s SAS, SCSI winyókkal igen. És eddig akárkivel beszéltem, aki hogy úgy mondjam, közel van a tűzhöz, az azt mondta, hogy a sima SATA-s 10K-s szerver meghajtók megbízhatósága, közelében sincs egy SAS/SCSI rendszernek, és a sebesség is picit rosszabb. és amiket pl. newegg-en olvasni a velocikról, az sem épp szívderítő.... Na, akkor mit lehet várni egy még csak nem is szerverbe szánt SATA winyótól?
A régi raptorról... A maguk idjében egyedülállóan gyorsak voltak, de ez idestova kb 5 éve volt, kb... Ma már az a 70-80Mb/sec adatátvitel, amit tudnak (remélem jól emlékszem, de kb ennyi) egy 5400-as green winyó sebessége, amit már sehogyan sem lehet a rövidebb elérési idővel kompenzálni, mivel egy jobb 7200-as winyó ~12ms-a nem olyan sokkal több a 8-nál...
A veloci a maga ~100-110Mb/sec átvitelével és 6-7 ms keresési idejével már versenyképes, pláne raid-ben, de az ára nevetséges.... Annyival kétlem, hogy jobb lenne. ami még elég nevetséges a velocival kapcsolatban, hogy a WD integrált bele egy "funkciót" hogy a winyó 45 nap üzem után elérhetetlenné válik. Ez különösen kellemetlen, ha az ember RAID-ben használja őket, ráadásul mind egyszerre... És csak egy teljes áramtalanítással lehet ezt elkerülni. A dolog célja, hogy véletlen se kerüljenek velocik éles szerverekbe érthető, de ez a kivitelezés nagyon gáz szerintem....
Utolsó gondolat a megbízhatóságról.... Nem egy winyót láttam, használtam, ami 5-8 év intenzív használat után is 100%-osan működőképes volt, hibátlanul, és számtalan winyót láttam, amik 2-3 év után kipurcantak.... Csak az idő fogja eldönteni, hogy a veloci is van-e olyan megbízható, mint a régebbiek.... És a 7200-asok között is könnyen akadhatnak olyanok, amik korban túl fogják élni a legdurvább velocit is...
És az utolsó gondolat a témában.... A szerver winyók megbízhatóságában igen fontos tényező, hogy szerverekben vannak haszmnálva, márpedig a szerverek általában légkondicionált szervertermekben vannak, és igen brutális hűtéssel rendelkeznek, minializálva van a hőingás, aminek a winyó ki van téve... Valamint az sem elhanyagolható, egy rackszekrényben vagy szerverszobában üzem közben is valszeg sokkal kevesebb behatás fogja érni, mert azért az ember a szobájában csak néha meglöki az asztalt, vagy hasonlók....
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #16893 üzenetére
Biztos jó ötlet egy MLC SSD rendszernek? Jóval lassabban írható, icipici méretű, kisebb élettartamú, stb... Szerintem max notiba alternatíva... Arról nem is beszélve, hogy rendszerwinyónak manapság még olyan 50-60GB is kevés, ha meg a lassú adatwinyóra installálod a programjaid, akkor nem sokat ér az SSD.... És amúgy 500GB-ostól felfele már a normál winyókért is alig kérnek arányosan többet, mint pl. az 1TB-osért... Nekem a 2db 500-as Black került ~27eFT-ba, és elég gyors... Ja, és 1TB tiszta terület.... És csak 5K-val volt több, mintha 1TB-osat vettem volna, cserébe kétszer olyan gyors..... (Mínusz viszont, hogy a fogyi is így 2*8W,....) Hang szerintem egál. Szerintem ma ez az egyik legjobb alternatíva annak, aki jó ár/teljesítmény értéket keres. (Két db gyors 7200-as 500GB-os winyó RAID0-ban.) Az SSD szerintem még legalább 2-3 év, mire kinövi gyermekbetegségeit, és versenyképes alternatíva lesz....
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Czimby #16875 üzenetére
Köszi!
Jó dolog ez a raid, meg vagyok vele elégedve. Amúgy amennyiben 500GB/lemez méretű az a Samsung, akkor szvsz reális lehet az eredménye, és elég jók a keresési idők is. A BLACK-em még régebbi, 320GB/tányéros konstrukció. (De volt belőle régebben 250GB/lemezes is, az azért nem ment oyan szépen mint az enyém, olyan 75MB/sec-es átlagot ment, ha jól emlékszem...) A legviccesebb, hogy a RAID-en belüli másolás nagyságrendileg ugyanolyan gyors, mitha a magányos adat winyómról másolnék a RAID-re...[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz scope2007 #16864 üzenetére
Az a GREEN? WD15EADS? Engem érdekel. Amúgy a Green elvileg változó sebességű, tehát elvileg jobban pörög, ha használod, és lenyugszik üresben (csak akkor 5400-as). Ha tudsz, csinálhatnál HD tune és Atto disk bencs tesztet, ezzel a két beállítással: [link]! (HDtune 64KB-os block, az enyém ezt tudja: [link])
Ha valakit érdekel, atto tesztet csinálhatok a RAID0 Black-emen.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #16861 üzenetére
De, csak lassabban mozgatja az olvasófejet. Ilyenkor nem kelt annyi rezonanciát. A WD oldalán a Blue és green winyók terméklapján van is egy jó kis videó az Intelliseek-nél [link] (view demo) érdemes megnézni, elég sokminden kiderül belőle. Amúgy a mybook kitűnő műanyagdoboz-akusztikája ki tudja hozni a legrosszabbat a winyóból sajnos....
Itt van két jó videó: [link] Ez egy jó kis SCSI szerverwinyó, ha jól látom, 1 méterről meghallod, ha keres, ez pedig egy raptor: [link]
És azért nem olyan könnyű az az olvasófej, mint amilyen gyorsan mozog....
A Seagate Barracuda 7200.12 meg ez az intelliseek is azt csinálja, sőt, elvileg az a hang/teljesítmény beállítás is ezt hangolja, hogy finomabban indítja és hosszabb úton lassítja a fejet, így az nem csinál akkora robajt keresés közben. A WD-s videóból az is kiderül, ha picit jobban belegondol az ember, hogy ez miért lassabb bizonyos esetekben, mert az intelliseek-nél úgy rakták össze a videót, hogy a lassabb olvasófej is "pont eléri" az adatot, de ha ez mégsem így történik, akkor a forgási késleltetésből adódóan kap olyan ~4ms büntit (forgási késletetés 7200-on), mire az adatot elolvashatja. Szóval azért nem hülyeségből "kapkodja a fejét" a BLACK, igaz ez hangban negatívum. És erre lenne jó, ha állítani lehet, de ezt sajnos sok drive nem támogatja, nem tudom, miért.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ren Hoek #16859 üzenetére
Nekem két black van, a rezgésük minimális, bár van gumi a winyó és a kerete között gyárilag a házamban (lásd PH teszt, CM 590) de a keretben már nem érződik az égvilágon semmi. Sajnos rezgés terén ki lehet fogni amúgy nagyon rezgő darabokat is, darabfüggő. (Jópár (20+) 250-320GB-os WD és Seagate winyóval raktam össze gépet, és volt pár katasztrófális darab, de az átlag azért rendben volt, nagyon sok múlik a rezgéselnyelő vagy felerősító felfogatáson.)
A seekzajról pedig annyit, hogy a Black jólhallhatóan (levett oldallap, gép a fejemtől kb 1 méterre, 2db RAID0-ban egyszerre seekelve) keres, bár számomra nem zavaró a hangja, nem az az irritáló seekzaj. Viszont durva keresés közben (everest random read teszt) picit jobban ráz, mint egy átlag winyó, de a keretig így sem jut nálam. Viszont nagyon gyorsan keres. Mondjuk normál használattal nem tudom, mekkora probléma a seekzaj, ha már sokat kell seekelni, úgyis defrag kell... Legalább tudom, mikor érik a dolog... A teljesítményéről kb. egy oldallal feljebb tettem fel képeket, nyersen és raidben is. Viszont sajnos nem sikerült az akusztikai jellemzőket max teljesítményről lejjebb venni, asszem nem is támogatja a szabályzását sajnos. Elvileg a BLUE főleg ebben különbözik (az tudtommal kiegyensúlyozott zaj/teljesítményen van gyárilag), és elvileg működik is ez az Intelliseek, de nyilván rontja a teljesítményt minimálisan (lassabb seek).
Az F3-ról nincs tapasztalatom.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz LGLuke #16815 üzenetére
Na ja, és a fogyasztásuk is mínusz 1W 15 helyett... Viszont még nem olyan kiforrott az SSD technológia (szerintem) hogy nyugodt szível betegyem rendszerwinyónak. A másik fele a dolognak persze az ár. Így ~27eFt-ból lett 1000GB-om, az SLC SSD-ből pedig ennyiért kb. 32GB-ot kapok, ha szerencsém van, egy közepes típusból.
-
HSM
félisten
Na, kész lett a raid teszt! [link]
A Blokkméretet meg kellett növelnem 128KB-ra, különben nem futotta ki magát a raid, 188 körül tetőzött. Ja, 64Kb-os Strip size-al csináltam, a winyó sebességét és a célt (rendszerwinyó főleg) ez megfelelőnek tűnt.
Az az érdekes, hogy szerintem eléggé számít az a késleltetési idő, mert nem 2X lett gyorsabb, mint a korábbi winyóm, hanem annál is többel, pedig az olvasási sebesség csak alig több, mint a duplája, a késleltetés viszont 15-16ms-ról 12,5-re csökkent.... Asszem, nincs az a pénz, hogy kivegyem többé a gépből a jó kis Black Raid fogatot....[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Hellosztok!
Ma vettem két WD5001AALS-00L3B2 típusú winyót, kellemesen halkak (najó a seek hangját hallani, ha nagyon akarom, de az engem ugyan nem zavar), alig rezonálnak (mondjuk gumi tartja őket, de nem feszegetik a határait nagyon nyugisak) meg vagyok velük eddig elégedve. Mondjuk 2 zsírúj, nagyjából egymásután, november elsején gyártott példányok, és az egyetlen furcsaság, hogy az egyik átlagos olvasásban olyan 2MB/sec-el mindig lemarad, és egész más "mintázatú" az átviteli görbéje... Nem mintha ez különösebben érdekelne, de fura... Majd még megpróbálom átdugni egymás melletti sata-portba őket, és hamarosan RAID0 fogat lesz belőlük.
Elvileg ezek még a 320-as tányéros verziók, ha nem tévedek, sebességük:
[link]
64Kbyte-os, majdnem a leggyorsabb tesztmód, formázatlan, még friss winyók. Na, majd jelentkezem ICH10R - RAID0-os eredményekkel is, ha érdekel valakit.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- MIUI / HyperOS topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nyaralás topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen monitort vegyek?
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Új SanDisk ultra 64GB - 128GB MicroSDXC kártyák . Árak a hirdetésben .
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, ÁRON ALUL! 0 óra, 0 GB!
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-