- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Petya2900XT #8446 üzenetére
ha egy kicsit visszaolvastál volna, láttad volna, hogy az itteni guruk mindenkinek a Samsung F1 640-est és a WD6400AAKS-t ajánlják, a 750-est NEM. Tehát maradj a 640 GB-osnál.
Sk8erPeter
-
audi100td
nagyúr
válasz Petya2900XT #8448 üzenetére
1TB-os F1 = 25e Ft
-
audi100td
nagyúr
válasz Petya2900XT #8450 üzenetére
Igen, de itt csak 24,5k-ba kerül: [link]
-
audi100td
nagyúr
válasz Petya2900XT #8460 üzenetére
Az, hogy egy eléggé megbízhatatlan szériából való...
-
audi100td
nagyúr
válasz Petya2900XT #9230 üzenetére
Szia,
Jó választás és igen, ez szerepelt a PH tesztben is.
-
Ijk
nagyúr
válasz Petya2900XT #9230 üzenetére
Csak vigyázz át ne írja a Giga lapod a vinyó firmwarejét, mint nekem, nézd meg hányas biosod van.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Petya2900XT #9245 üzenetére
Ok, így működni fog. Amúgy nekem szépen átírta a régi bios a firmware-t, és 1T helyett 32MB-ot látott, garis cserével tudtam megoldani a problémát.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Core2duo6600
veterán
válasz Petya2900XT #15730 üzenetére
Ha hüvösebb kell, akkor az 5400 es fordulatuakat részesítsd elönyben, de várd meg a többiek észrevételét is.
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Mano66
senior tag
válasz Petya2900XT #19744 üzenetére
Én holnap veszem át a 154UI utodját 153WI-t.Ez váltja a te szériádat.Tapasztalat majd ha tudtam már használni.Kint jokat irnak róla,de nálunk még minden üzlet megakar szabadulni az F2-es 154UI-tól.A kis és nagy testvére (1Tb(HD105SI) - 2Tb(HD203WI) ) is az ajánlott kategoriában van,remélem evvel sem lesz gond.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
14adam
addikt
válasz Petya2900XT #20393 üzenetére
hát a táp az biztos jó,mert már megtettem,hogy nézem a feszeket
most ennek a vinyónak az tett be,hogy úgy halkítottam le,hogy betettem egy hambis dobozba, aztán megfőtt,maximális hőmérséklet sentinel szerint 63 fokos( ) volt,de az átlag az majdnem mindig 35 volt.Tehát ez most lehet,hogy az én hibámból jött elő
Amúgyis már cserélni akartam[ Szerkesztve ]
-
McLaca
őstag
válasz Petya2900XT #20396 üzenetére
Köszi, de nem. 5400-as akkor is kevés, ha halk és hűvös vinyó kell. Most is egy 7200-as Quantum Fireball LM Plust használnak, közel 10 éves (na annak a vinyónak maximális respect), az 5400 és a 7200 közt már érezhető a sebességkülönbség, és a Samsungokban nem bízom (túl sok és túl sokféle halt meg a környezetemben). A Fujitsukban sem (ők maradjanak inkább a klímagyártásnál, abban a világelsők közt vannak), szóval kifejezetten WD, Hitachi, és a fórumban szerintem méltatlanul keveset emlegetett Seagate jöhet számításba.
Üdv!
A magyar nyelvben nincs -al, -el rag. Van helyette -val és -vel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan írd, inkább olvass utána: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh
-
McLaca
őstag
válasz Petya2900XT #20399 üzenetére
Meggyőzhető vagyok.
Üdv!
A magyar nyelvben nincs -al, -el rag. Van helyette -val és -vel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan írd, inkább olvass utána: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh
-
LGLuke
őstag
válasz Petya2900XT #20399 üzenetére
"Szted,mért 5400-es jóformán minden 1,5 és 2tb-os vinyó..."
Azért, mert azokat adattárolásra szánták és nem rendszer HDD-nek!
FefeeX:
24/7 valóban éjjel-nappal történő üzemelésre szánt lemez, vagy legalábbis arra is szavatolja a gyártó.Azért a Samsung szerintem még mindig nem ért fel a Hitachi mellé megbízhatóság terén.
Másik dologban viszont nincs igazad. A folyadék csapágyazás nem más, mint csúszócsapágyazás, azaz egy folyadék film réteg van a tengely, és a persely között.
Csakhogy ez a centrifugális, vagy fizikailag megfogalmazva a centripetális erő következtében alakul ki, azaz, amint elkezd forogni a tengely, úgy épül fel a filmréteg. Következésképpen nincs kenés induláskor.
Csakúgy, mint az autóknál, a HDD-k esetében is az indulás a kritikus, mert nagy a felületi súrlódás/kopás.
A régi HDD-knél ugye rendes csapágyak voltak, de azok precizitása már nem volt elégséges a megnövekedett adatsűrűség miatt.
A folyadékcsapágy elvileg hosszabb élettartamot ígér, de induláskor a normál csapágyakkal szemben nincs kenés, azaz nagy súrlódás van.Egyébként meglepően jól bírják a hdd-k a 24/7-es üzemet megfelelő hőmérséklet mellett.
Az sem igaz, hogy 20-30 fok lenne az ideális.
Komoly cégek, mint pl. a Google, közölt adatokat a szervereikben használt, de SATA csatolófelülettel szerelt HDD-ikről, és kiderült, hogy a 35-45 fok között tartósan üzemelő HDD-k élettartama volt a leghosszabb. Tehát a túlhűtés sem növelte az élettartamot, hiszen a mérnökök számolhatnak a hőtágulással, és a tengelyek ha lötyögnek, az sem jó, ha szorulnak szintén nem nyerő. Valamint a magas hőmérséklet az elektronikának sem kedvez.Az én személyes véleményem: Hitachi 7K1000.C 500GB.
Nekem van ilyen, és elég csendes HDD. Ha a megbízhatóság az elsődleges, akkor ettől nincs is jobb. -
LGLuke
őstag
válasz Petya2900XT #20402 üzenetére
Az F1-esekre volt sok panasz. Azt már ne is említsük, hogy beszerelték a régebbi 250GB-os tányérokat a 640GB-os F1-esekbe minden bejelentés nélkül, hogy kipucolják a raktárkészletet.
F2 és F3 azóta sokkal megbízhatóbb valóban, de a Samsung jóval kevesebb működési időt garantál, mint a Hitachi.
WD is elég jó egyébként.Érvelésed kicsit rossz. Többek között rendszergazda vagyok, és nem azért ajánlottam a Hitachit, mert nekem az van, hiszen én is azért vettem, mert a legmegbízhatóbb, és FTP szerverbe nem igazán tennék bármit. Ott valóban 24/7-ben teljesítenek szegénykéim kánikula ide vagy oda.
"Dzsekó kolléga az agy erre"
Ez tény és való, Dzsekó nem beszél félre, tényeket mond.
Azt viszont nem olvastad el, hogy az 1. hsz-t kik szerkesztették!Azért, mert a munkám mellett nem mindig van időm beírni, még minden nap nyomon követem a fórumot.
Nincs bajom az 5400-as HDD-kkel, nagyon jó vétel adattárolásra, de amikor a PH fórumozók fele már hónapok óta az olcsó, megbízható és gyors SSD-kre ácsingózik, mert kevés a 7200RPM nyújtotta sebesség, akkor nem biztos, hogy célszerű rendszerlemeznek 5400RPM-es HDD-ket ajánlgatni.
Persze vannak kivételek: pl. HTPC, de oda meg, ha tényleg halk kell, akkor 2,5"-ost érdemes venni.Másik: bizony van nagy kapacitású 7200RPM-es HDD is: Hitachi Deskstar 7K2000 2TB (HDS722020ALA330)
Üdv!
-
Dzsekó
addikt
válasz Petya2900XT #20402 üzenetére
Két napig nem vagyok, és pörög a fórum.
"Dzsekó kolléga az agy erre" LOL ez tetszett Kösz az elismerést.
LGLuke is ugyanúgy ért a vinyókhoz.
Eredeti kérdés, hogy HTPC-be milyen vinyó legyen, ahol a sebesség nem igazán fontos, de a megbízhatóság igen.1. Hitachi, múltkor fogtam IDE-s 30000 órát futott darabot, enyhén jó a csapágyazása, semmi csapágyhangja nem volt, Oldalra lenne állítva, úgyhogy ez az 1. számú ajánlott, mondjuk a 7K1000.C szerintem is jó és még gyors is.
2. WD Blue vagy Green, utóbbi, mivel nem elsődleges a sebesség. Olvastam én is a green-ek fikázásáról külföldön, de Mo.-n nem igazán tapasztaltam, és ami nekem volt eddig, azok is 100%-osak voltak.
3. Samsung F3 és F3EG, utóbbi, mert nem fontos a sebesség. De csakis F3, mert F1 már nem az igazi. Ajánlani én csakis F3-at ajánlottam, hogy félreértés ne essék.
Más alternatíva, ha nem fontos a túl nagy GB méret, akkor 2,5"-os vinyó is ajánlott, mert hűvös, kicsi, keveset fogyaszt, és mivel nem fontos a sebesség... Ebből is Hitachi, WD ajánlott, de jó a Toshiba, Fujitsu, Seagate is. Ebből viszont nem ajánlom a Samu-t. Láttam több berogyottat.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Petya2900XT #20623 üzenetére
WD tipusazonosítón belül nem varriál, tehát ha "-00MVWB0"-t látod a vinyón az tuti 3 tányéros lesz. Egyébként meg sebességtesztből kiderül.
Minden EARS Advanced Formatos, WD már másmilyen új szériát nem hoz ki. Mondhatjuk úgy is, hogy amelyik vinyójában 64MB vagy több cache van, az már Advanced Formatos. -
Dzsekó
addikt
válasz Petya2900XT #21272 üzenetére
Hali!
Nem árt, ha a rack-en van légrés/levegőző nyílás. Ezen van, igaz csak oldalt. A legjobb ebből a szempontból szerintem az Enermax Jazz, de aranyárban mérik és csak USB-s (bár lehet, hogy már van e-sata-s altípus). E-sata kb. kihozza a vinyó valós sebességét, azt a ~80MB/s feletti átlagtempót a WD15EARS-nél. USB ugye ezt vágja le ~30MB/s-re. Tehát érdemes kihasználni az e-satát ha van rá lehetőség.
A particionálást telepített Win7 alól a lemezkezelőben célszerű végrehajtani. Lehet 1 vagy akár több particiót létrehozni tetszés szerint. XP ezután gond nélkül fogja látni a particiókat és a vinyót is (XP SP2-SP3 természetesen), mint az EADS-t.
A linklet rack szerintem jó, amúgy meg a teljesen zárt rackben sem szokott az 5400-as vinyókkal gond lenni, inkább csak a 7200-asokkal.
Üdv! -
titán
válasz Petya2900XT #21276 üzenetére
Koszi!
Kozben nezegettem a vinyokat es hasonlo arban van a Western Digital 1TB SATA-II 32MB WD10EALS, ezekrol nincs tapasztalat veletlen? Sokkal olcsobb mint a FALS, ennek mi az oka?
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Petya2900XT #21432 üzenetére
WD külsőben WD vinyó van, WD20EADS/EARS illetve WD15EADS/EARS a két linken szereplő külső WD-ben lévő vinyó.
Szerintem WD15EARS + Enermax Jazz, mert olcsóbb és esata-s, nomeg ugyanolyan vinyó van benne kvázi.
-
Dzsekó
addikt
válasz Petya2900XT #21457 üzenetére
Az EARS-ek nem melegszenek nagyon. Az árat meg akkor félrenéztem, viszont az esata az nagy sebességbeli különbség azért.
-
Dzsekó
addikt
válasz Petya2900XT #21482 üzenetére
Ez az S8-as valószínű a legutóbbi 4 tányéros revízió.
fagy53: Ez nem is rossz darab. viktor82 veheti ezt is nyugodtan.
[ Szerkesztve ]
-
zsero
aktív tag
válasz Petya2900XT #21482 üzenetére
Igen, nekem is írtak, és válaszoltak, hogy nekik még régi van. Nekem eddig iPonnal csak pozitív tapasztalatom volt, ha másért nem hát azért, mert ők az egyetlen bolt, ahol tényleg az van kiírva, amit másnapra megszereznek. A hardverkerrel egyszer volt egy 2 hetes "holnap itt lesz" huzavonám, azóta annyira nem szeretem őket. Szóval iPonban hétfőn lehet hogy megveszem, és akkor küldök róla screenshotot.
Szóval a 3 tányéros WD20EARS-t innen lehet megismerni:
1. név: 00MVWB0
2. alja:[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital