-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHenis
senior tag
válasz
Patice
üzenetére
Már pár hét eltelt mióta tanácsot kértem, de közben nappalit festettünk és nem volt időm ezzel foglalkozni
Nézegettem ezt az omada dolgot amit ajánlottál és megtetszett. Ha jól értem a felépítését, akkor kellenek EAP-ok amik a wifit szórják majd, kell egy omada controller ami majd roamingot intézi, ez lehet hardveres pl. egy OC200 vagy softwares pl. futhat Raspberry-in vagy valami mini PC-n. De ha jól értem, akkor az omada kontroller csak mesh-t vezérli, router funkciókat nem lát el. Tehát kell még egy router is, valamint egy switch mert ennyi luk nem lesz egyiken sem
Ezeket néztem:
EAP653 (gyorsabb mint a 610 és jelenleg pár ezer ft-al drágább csak)
OC200 (ez elég drága cucc, de nem akarom a raspberry-re rátenni mert azt állandóan hekkelem meg babrálom, vagy vegyek emiatt egy miniPC-t vagy szervert vagy valamit
)
Egy TL-SG108 switchem van már, nem omada kompaibilis de ha jól értem nem is szükséges, hogy az legyen.Routerrel vagyok kicsit bajban. Van ez: ER605 ami elég olcsónak tűnik, de nem látom miért ne lenne nekem jó.
Meg két drágább: ER7206 és ER707M2 ezek esetleg tartalmazzák a cloud controllert? -
PHenis
senior tag
válasz
Patice
üzenetére
Router maradhat a szolgáltatói.
Most valószínűleg hülyeséget kérdezek, de ha a TP-link lesz az AP de a router marad a szolgáltatói, akkor melyik eszköztől fog függeni a hálózathoz csatlakoztatható max eszközök száma? A szolgáltatói router max ~30 eszközt hajlandó kiszolgálni nekem és kinőttem.Omada kontrollert szoftveresen intézed saját eszközön.
Láttam hogy rpi-re van omada telepítő, de azon most a HA OS megy natívan. Így akkor valami konténeres vagy vm-es megoldás kellene ha jól értem.király, hogy a hálózat intézi, hogy épp melyik AP-hoz kapcsolódjon adott eszköz
Ez a funkció tetszene nekem és számomra eddig nem volt egyértelmű, hogy a mikrotik amúgy tudja-e ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- (Cini) Minis Forum mini PC Ryzen AI 9 HX 370 AMD Radeon 890M 16 GB RAM 512B SSD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3123
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- 16 GB RTX 4080 SUPER HP OMEN - garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

)
Gubek-Einste
Dr.NX