-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BiP
nagyúr
válasz
kpityu2 #102787 üzenetére
Nem tudom, ezzel hogyan lennék előbbre. A NASon kívül a többi eszköz nem zabálja a sávszélt, eseti felhasználásúak, szinte csak netezgetésre. (Desktop gép, laptop, mobilok).
Tehát a fő routert se nagyon terheli más annyira.Vagy ez a dedikált wifi tud nagyobb teljesítménnyel adott irányba sugározni, így adott pontok özött nagyobb sávszélt elérni, mint hagyományos wireless overhaullal?
-
B.Ricsike
őstag
válasz
kpityu2 #102438 üzenetére
Tiszta és világos!
Bár jelen esetben akkor már, ha úgyis kábelezek, egyenesen a TV-khez is húzhatom az utp-t a Yettel routerből, és akkor nem is kell Mesh! Bár igaz, így a net attól még gyenge marad, ez csak a TV-t oldaná meg.
Az te Asus RT-AX53U-id is kábellel vannak összekötve?
Azok úgy néznek ki, mint két normál router. Vagy azok is csak tudják a Mesh-t? -
B.Ricsike
őstag
válasz
kpityu2 #102436 üzenetére
Igazából már ott elakadtam, hogy node!
Az AP-ről már nem is beszélek! Extender meg pláne!
Elnézést, de az elmúlt 10-15 évben elszaladt mellettem ez a világ. 2004-ben érettségiztem Informatikából, akkor még nem használtunk ilyen kifejezéseket!Szóval a lényeg hétköznapi nyelven!
Van a szolgáltatómtól kapott, jelen esetben Yettel Router-em.
Vásárolok egy Mesh Wifi routert, ami tegyük fel 2 vagy 3 részből áll! (Pl Asus Zenwifi vagy Tp Link Deco)
Ezekből az egyik rész gondolom egy Fő router, amit az én szolgáltatómtól kapott Yettel routerhez csatlakoztatok mondjuk vezetéken keresztül! A maradék 1 vagy 2 részt pedig a lakás különböző pontjain elhelyezem! Ezek a részek pedig vezeték nélkül csatlakoznak a fő routerhez, ami kiosztja nekik is a jelet, és ezek is önálló routerként üzemelnek, maximális jelerősséggel?!
Jól gondolom?(Vagy erre írtátok, hogy jobb, ha ezeket a külön részeket is vezetékkel kötöm össze a fő routerrel? Erre nincs lehetőség egyébként!)
-
memorix
senior tag
válasz
kpityu2 #102416 üzenetére
A kábelezés a legjobb megoldás ha garantált sávszéleséget akarsz.
Amennyiben szeretnél a szomszédnak wifi jelet adni akkor minél közelebb kell kerülnie a routernek vagy egy jel erősítőnek az eszközeihez.
ROG GT AX6000, ASUS RT AX6000, ASUS TUF AX6000 egy picit erősebb jele van. Azonban ezekkel se lehet csodát tenni ha sok akadály, nagy távolság van.
Minél távolabb vannak az intenzív sávszélességet használó eszközök a rouertől annnál kisebb lesz a garantált adat átvitel. -
PHenis
senior tag
válasz
kpityu2 #101344 üzenetére
Ilyen opciót nem találtam a beállítások között.
kali: A szolgáltatói eszközön is ment a wifi igen. Így mértem ide-oda kapcsolódva.
Most felvittem az emeletre és letettem a tl-wr740 mellé. A földszintről mérve volt hogy az eap 1 megát produkált csak. Majd kikapcsoltam a 740-est és csak a 650 megy most. Ugyanúgy ingadozik/instabil pedig így azon az emeleten nincs is már wifis eszköz. Most a legutóbbi mérésem 0,44 Mbps letöltés, 26,8 Mbps feltöltés a földszintről. Közvetlenül mellette ülve 10-20 mega 2,4-en. A szolgáltatói eszköz a 13-as ch-n, van az eap az 1-esen. Milyen interferencia az ami csak az EAP-ot zavarja
5GHz-en volt hogy meg volt a 200 amikor mellette ültem. -
-
-
FF23
senior tag
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
kpityu2 #101129 üzenetére
Jól működik, csak néha még a core protokollokban is találnak hibákat, pl. HTTP/2 Rapid Reset.
Ilyenkor pedig nem baj, ha ezeket javítják.
-
KunEmber
senior tag
válasz
kpityu2 #100916 üzenetére
Skacok, megerősítést szeretnék kérni, hogy egy AX53U jó lesz nekem.
Egy családi házban szeretnék valamilyen mesh hálózatot kiépíteni. Eddig egy Asus AC65P volt rendszerben, de 4 éves és már napi újraindítást igényel és az emeleten nincs jel az egyik szobában (2.4GHz se). Szerencsére a tavalyi áramfelújításkor kértem egy kábelt felülre, tehát mehetne felülre vezetéken egy másik eszköz. Arra gondoltam, hogy egy AX53U-t berakok alulra, és ugyan ezt felülre is. Ezzel a kettővel akkor simán menni fog a mesh, alul és felül is ugyanaz a hulye_nev_2.4 és hulye_nev_5 hálózat, nem kell váltogatnom a két emelet között, egyszerűen azt használja ami erősebb? (Az már csak hab lenne a tortán ha egy hálózat képes lenne automatikusan kiszolgálni a 2.4-es robotporszivót és az 5-ös telefont is, külön nevesített hálózat nélkül.)
Egyszerű beállítani a hálózatot mesh-en? A hálózat akkor úgy nézne ki, hogy Digi router (bridge) - fő router a földszinten - abból direkt kábel az emeleti routerbe? Ha (a brutális jelveszteség mellett) szeretnék egy harmadik routert kábel nélkül bekötni a hálózatba, azt lehetséges ezzel a routerrel?
-
vince
őstag
-
vince
őstag
válasz
kpityu2 #100920 üzenetére
Nem működik. Nem kapcsol ki a node wifije este. Mivel a routeré kikapcsol, wifi backhaul esetén nem szór wifit a node sem, de ethernet backhaul esetén (ami a felhasználási mód lesz) a node szórja tovább a wifit, mikor már ki kellene kapcsolnia.
Most reseteltem a routert, feltettem rá a legújabb stock firmware-t, factory reset is megvolt, létrehoztam a mesh hálózatot, de ahogy be akarnám kapcsolni az időzítőt, azonnal jelez a szoftver: Your RT-AX1800U (Home) do not support this function. Your configurations might not work as expected. Please regularly check your firmware version of the node(s) are up-to-date.
Are you sure you want to continue?
Esetleg kipróbálom azt is, hogy ha a két router szerepet cserél, akkor mi történik.Az a bajom, hogy ennek hátterén abban sem vagyok biztos, hogy ha veszek egy másik routert mesh node-nak, azzal vajon fog-e menni ez a funkció
-
vince
őstag
válasz
kpityu2 #100918 üzenetére
Igen, a legfrissebb (3.0.0.4.386_69061) szoftver van az 1800U-on és a 56U-n is. Utóbbin mondjuk Merlin, de kipróbálom gyári szoftverrel is...
Az RT-AX56U-n nem óránkénti, hanem 5 perces lépésekben állítható az ütemező, de nálam egész órákra van beállítva, ettől akár még mehetne is. -
vince
őstag
válasz
kpityu2 #100904 üzenetére
Az Asus honlapon az RT-AX1800U esetén is szerepel a wireless scheduler, csak éppen mesh node-ként nem hajlandó működni ez a funkció.
A kérdésem, hogy ha veszek egy drágább modellt, az vajon menni fog így? -
-
Soma01
veterán
válasz
kpityu2 #100482 üzenetére
luciferc!
Nemsokára tesztelem, de eddig nem volt hiba. Igaz, nem is tudom leterhelni sok eszközzel egyszerre. Fagyás, kéretlen újraindulás nem volt még eddig.A csatornákat se lehet külön, ami viszont érthető, hiszen a cél az egyetlen nagy wifi hálózat létrehozása.
Az az igazság, hogy egy ilyen rendszerben pont az a jó illetve a jobb, ha más csatornán mennek az AP-k. (Mesh pontok) De mindez csak akkor lehetséges, ha van kábeles felhordóhálózat. Az AiMesh-nél van, és ez esetben jó volna ha lehetne állítani. Ha szakad a kábeles kapcsolat, akkor viszont megy a felhordóhálózat is a WiFi-n ezért marad a csatorna is ugyan az mint a főegységé. De hát egy csatornavátlás nem nagy ügy. -
Soma01
veterán
válasz
kpityu2 #100466 üzenetére
Elolvastam a PDF-et és úgy is van, ahogy sejtettem:
Smart Connect
Status: Indicates the status of Smart Connect. This will be enabled by default
if Wi-Fi Mesh is enabled.Amúgy meg az AiMesh-ről lenne egy kérdésem majd. De inkább az Asus témába is beírom majd. De kb. az, hogy ha a fő AiMesh routeren lejjebb állítom a WiFi adó teljesítményt, akkor az összes hozzá kapcsolódó AiMesh egységnek is csökken az adó teljesítménye? Mindnek? Vagy lehet külön állítani? És a WiFi csatornák beállíthatóak minden AiMesh egységen külön? Sajnos itthon ezt nem tudom kipróbálni. Mert csak egy AiMesh képes eszközöm van az AX1800U.
-
Soma01
veterán
válasz
kpityu2 #100458 üzenetére
A reset gomb ki lett próbálva rendesen.
Mostmár szerintem meg tudnám csinálni elég hamar. Utána olvastam... Már képben vagyok.
26 ezret úgy megért, mint a sicc!
Nekem a WiFi csak netezni kell meg YouTube-hoz. Bőven elég lesz.
Arra leszek kíváncsi, hogy ha több eszköz csatlakozik rá, azt hogy bírja majd. Az AC-s tesójánál erre szoktak panaszkodni. Belassul a sok klienssel. Remélem, ez az AX-es bírja majd. -
Soma01
veterán
válasz
kpityu2 #100447 üzenetére
Ezt a Deco X20-ra írtad, ugye?
Mert én meg a Covr X1862-t vettem szintén az Alzánál 33-ért. A 3 darabos csomag 55e ft most akcióssan.
Így még olcsóbb tud lenni egy WiFi 6 Mesh rendszer. Ennek a tesztje viszont most hétvégén lesz. Össze is vetem majd az AX53U-val, lefedettség téren. -
Soma01
veterán
válasz
kpityu2 #100444 üzenetére
Igen. Mint ahogy az összefoglalóban is van és a Tp-link honlapján is...
Egy összefoglalót lehetne erről csinálni amúgy.
Azaz, hogy milyen Mesh technológia esetében működik a vezetékes felhordóhálózat (backhaul) is.
Aimesh, Deco, Omada, Dlink Mesh igen,
OneMesh nem,
Easymesh elvileg igen de gyártónként és termékenként eltérhet. -
Falcon C.
aktív tag
válasz
kpityu2 #100357 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Sajnos muszáj fizikai összeköttetés nélkül megoldani a lakás lefedettségét. A 30 centis vasbeton födém nem teszi lehetővé sem a gazdaságos, sem a szép megoldást, körbe pedig nem tudom vinni a kábelt, mert nincs hol elrejteni. Árban tudok még feljebb menni, de az 50 ezer már nagyon a plafon. -
dethroner
veterán
válasz
kpityu2 #100277 üzenetére
1043ND-ben korábban volt egy csomó Japán csatorna, ott Japán2 volt a legerősebb, azon ment. Pár hete olvastam hogy Ecuador is erősebb, magasabb értéket enged, belőttem muternél 841N-t, és picit tényleg jobb lett a magyarhoz képest, de nem sok, pár dBm csak amit hozzáad.
-
dethroner
veterán
válasz
kpityu2 #100272 üzenetére
Köszi. Azt olvastam hogy az eu-ban maximalizálva van a wifi adóteljesítmény. Viszont azt nem tudom, hogy ezt a maximum teljesítményt valóban leadja-e minden router, mondjuk az olcsóbbak közül is?
Lehet keverek valamit valamivel, de eddig azt olvastam hogy a 2,4-es sávon 100mW a max teljesítmény, de az oldalon, amit linkeltél, az említett Asus majdnem 800mW-ot ad le. Akkor ez most hogy? -
Geresics
addikt
válasz
kpityu2 #100125 üzenetére
Köszi, bemásoltam oda is!
Persze, ha valaki itt olvassa, jöhetnek a tippek!"az USB árama is harmatos" - az USB 3.2 Gen 1 nem 60W-ot tud?
"külső tápos vinyó javasolt" - ez is opció!
"kis fogyasztású. SSD" - SSD is jó, adatvesztéstől nem félek (nem tartok rajta fontos adatot), de az ár/GB arány gondolom sokkal rosszabb. kérdés, hogy elég-e egy átlagos külső HDD sebessége a 4K tartalomhoz?
"ASUS-okban van mindenféle médiamegosztási lehetőség" - ezeket sajna nem ismerem, ezért is kérdezem. Anno PC-n játszottam le a videókat.
"Javasolni szokták a Merlin képes típusokat" - a router már meg van, másikat nem tervezek már venniKöszi még egyszer!
-
Đusty
addikt
válasz
kpityu2 #100106 üzenetére
Az usb még fontosabb mint a 4port
, akkor ha jól sejtem ez ASUS RT-AX58U a következő csak ez már majdnem 2x annyi a +1 aljzat és usb miatt.
-
petakpa1
őstag
válasz
kpityu2 #99873 üzenetére
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek!
Vodas routereken sajnos nincs UTP port, nekem pedig abból min 2-kell a PChez és az IP camerahoz.
Ok akkor SIM kártyás beépített LTE modem és router keresek.
A TPLink TL-MR6400-ről mi a véleményetek? Az TPLink emulatort nézegetve, szerintem tudja azokat a funkciókat ami nekem kell. Kérdés, hogy LTE modeme mennyire stabil és milyen sebességre képes? Ha biztosan hozna egy 50-60/10-15 Mbps-t azzal már elvagyunk.
Tudom a Voda ottani hálózatátol is függ a sebesség... -
RoSSo3
senior tag
válasz
kpityu2 #99699 üzenetére
Nagyszerű, hálásan köszönöm!
Ahogy nézem, ez lesz itt a lényeg: "Exception: Only AX series models and RT-ARCH18 support Huawei E3372h-320"
Most először olvasom, hogy írnak a 320-asról, de jó!Az ARCH18 egyenlő az AX1800 (vagyAX1800U) - val?
Ahogy nézem, 23e ft körül kapható. Van esetleg más, kedvezőbb árú router ebből az AX szériából?
Köszönet - már most sokat segítettél!
-
RoSSo3
senior tag
válasz
kpityu2 #99695 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat, segítséget kpityu2 és cs.zs.!
Ai a firmware-t illeti, ezt látom:
Firmware Version:3.17.1 Build 140929 Rel.40245nHardware
Version:MR3220 v2 00000000
(Úgy nézem, ez a legfrissebb firmware, ami elérhető: [link] )Az ASUS routereket megszemlélem mindenképp - van esély arra, hogy találok egy listát, hogy melyikkel lehet kompatibilis a Huawei 3372h?
Néztem például ezt: ASUS RT-AC51U.TP-Linknél maradva néztem még az MR3420-ast is, elvileg ez picit jobb/újabb az enyémnél (3220).
Sajnos a SIM-et fogadni képes router jelenleg nem megoldás (kacifántos a hely, ahol megfelelő a vétel, oda egy stick épphogy elfér/rögzül.) Előbb-utóbb majd lépni kell, de most még megtenni egy kisebb update.
Köszönöm!
-
-
Marcsello31
őstag
válasz
kpityu2 #99592 üzenetére
Megnéztem a programot, sajnos nem dobott fel ilyen lehetőséget, marad a szigszalag bár a tv mögött van amúgy is, nem zavar, láttam okosságokat még hogy van valamilyen okos optus firmware, de az már egy elég erősen hardwerbele nyúló dolog, azt nem merem megtenni, pedig írják hogy ott már a weboldalon is állíthatom a ledeket, annyit meg nem ér. 24 óránként van ipcím váltás, de teljes a térerő így így marad, kár hogy nem vezették be ezt az új csomagot amúgy. Gondolkodtam még egy mikrotikes lte routeren de annak az ára 1 havi teljes fizu. viszont azon alig van led és kültéri meg lankábeles.
78ezer forintot kiadni egy mikrotik ltere? -
Marcsello31
őstag
válasz
kpityu2 #99592 üzenetére
Szia! Köszönöm a tippet, megnézem programot, igazából most olyan szobában van ahol senkit nem zavar a fénye, alapfènyen világítanak a ledek, bár ezek ilyen mini ledek, mert megnéztem a youtubeon hogy milyen belülről. Az volna a terv hogy ö lenne majd a fő router csak kèrdès hogy bírja e a 0/24 működèst, megnézem a programot! Èrdekes tulajdonságai vannak a routernek. Èn dönthetem el, hogy melyik LTE csatornát válasszam, ami a tanyán azèrt egy jó pont. Köszi az infót rá keresek.
-
stigma
addikt
válasz
kpityu2 #99489 üzenetére
Hi, köszi az infót.
Akkor egyenlőre a B terv megvan, A terv az hogy, ha lehet 1 router legyen, vagy max másik olyan eszköz/eszközök amik nem kell kábelezni.
Igazából ha közelebb teszi az ember a 2db AX55 routert egymáshoz akkor ahogy nézem wifin is jó megoldás jöhet ki.Én is inkább a kábeles összekötést ajánlottam neki, viszont iserősöm pont ezt nem szeretné, szóval ezért húztam alá, hogy 1 db routerrel is ha megoldható akkor az lenne a legjobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- 3D nyomtatás
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Óvodások homokozója
- Mass Effect
- További aktív témák...
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó Logitech G735 gyári dobozban, kiváló állapotban!
- Eladó RODE NT-USB Mini gyári dobozban, megkímélt állapotban!
- Eladó ASUS ROG FUSION II 500 + ASUS ROG THRONE QI gyári dobozban, kifogástalan állapotban!
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB Jótállás: 2026.10.24.-ig Állapot: 10/10 Független
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest