-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
yodamastah
őstag
Ha a fény mennyiséget szeretnéd csökkenteni akkor ND szűrőt kell venned. Pl egy NDx2 szűrő fele fényt enged át. Érdemes optikailag jó minőségűt venni. Pl B+W, Hoya.
260-al határeset lesz az 1.4 gain. Kb 3-4 footlambert talán meglesz indulásnak, de 1000 óránál már alig több mint a fele...
-
Jancsi7040
csendes tag
-
yodamastah
őstag
Egy 2000 lumenes projektor 3d módban általában olyan 800-1000 lumen között tud csak dolgozni, elmenek időszeletek a váltásokra, és nem tudja a 100% fényerőt ilyenkor. (eleve a gyári fényerő adatot nem szokták tudni)
A szemüveg és a shutter miatti fényveszteség kb 85-88%. Azaz a végén a 2000 lumenes projektorookból ilyen 100-140 lumen lesz 3D-ben. Ezek nem elméleti adatok. Egy rakás 3d projektort mértem már szemüvegen kereszül vászonról. Olyan 3-4.5 footlambert amit a 220 széles vászonnal el szoktam tudni érni. És mindez új lámpákkal. 10 footlambert alatt már kezd sötét lenni a kép....
Szóval a bővel elég lesz a fényerő az még 2.8as vászonnal is erős túlzás 260 váészon esetében. Olyan 6-8 footlambertet el lehet érni, ami már jó, de a bőven elég nem lesz a fényerő. Esetleg ki kell próbálni, és beleszámolni, hogy mondjuk 800 óránál már csak olyan 60-70% fényerő lesz.
1.4es vászonnal ekkora méretnél max 4 footlamberttel lehet számolni. Még ez is nézhető, de az biztos hogy nem lesz világos a kép. És ahogy öregszik a lámpa egyre rosszabb lesz.
Szóval ezért szoktam javasolni, hogy 3Dben 200-220cm fölé ne nagyon menjünk. Egy 2.8as vászon tényleg sokat segít, de az 2Dre nem lesz az igazi.
-
Uzi74
senior tag
Vagy két letekerhető vászon egymás mögé esetleg.
Ezen a 2d/3d problémán én sem tudtam még túllépni, ahogy látom megoldható az alábbi módokon:
-vagy a projektor marad mozgatható (3d-ben kisebb képpel)
-vagy nagy zoom tartományt átfogó projektor
-vagy több vászon, más gain-nel vagy más távolságban a fix projektortól
-vagy brutális fényerejű projektor -
szaszlaci
addikt
Ha ragaszkodsz a minél fényesebb 3D-hez, akkor ez így működhet, de akárhogy is szűrőzől, a magas visszaverésű vászon hibái ugyan úgy kijönnek. Szerintem érdemesebb lenne a 2D-t előtérbe helyezni, lévén azt mondod, 90 %-ban néznéd azt. – Ami könnyen lehet, 99 % lesz..
Szűrőt úgy tudom, pl. fényképészeti kellékek között találsz, és semleges színű kell.
Érdemes lenne megnézned pár dolgot a valóságban, milyen is. Nehogy aztán csalódj.
-
szaszlaci
addikt
3D-nek minél nagyobb fényerő kell, mert egy csomót elvesz a szemüveg.
2D-nek viszont jóval alacsonyabb (persze nem végtelenül alacsony). Általában 1-es, vagy az alatti felület.Egymás ellen dolgozik a kettő, el kell dönteni, mi a fontosabb. Ráadásul minél inkább 1 fölött van egy vászon, annál inkább kijönnek a hibák, amiket írtak neked feljebb.
Meg lehet még olyat, hogy 2D-nél a vetítő elé teszel egy szűrőt, ami csökkenti a fényt.
-
yodamastah
őstag
De benne van, megneztem direkt. [link]
10/11. oldal >>> From base to top of image (cm) Εbbol kivonod a kep magassagat, es megvan az offset. Ahogy szamolom ez kb 112.5%. Szoval ha 100cm magas a kep, akkor kb 12.5cm-el lesz magasabban/vagy alacsonyabban a vetito optikaja mint a kep teteje/alja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- OLED monitor topik
- Trollok komolyan
- Ford topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Video konvertálás
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest