Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz BEE #9902 üzenetére

    De azt elmagyarázhatnád, hogy milyen lencsemozgatás sodorja
    meg a képet, hogy egy ferdén tartott, fixen beépített szenzorra
    vízszintes képet vetítsen ? :F

    A szükséges lencsemozgást nem vállalnám, hogy elmagyarázom (fogalmam sincs hogy csinálják, ez a része számomra nem volt még érdekes) viszont a 100mm-es makró amit korábban említettem vsz. tudja ezt, ime pontosabban:
    http://www.dpreview.com/news/2009/7/22/canonhybridIS

    Egyébként meg lennék lepve, hogy a szenzormozgatásnak akkora szabadsági foka lenne mint az optikai stabinak ami mint a fentebb linkelt erősen marketinges cikkecskéből is látszik 5 Fé-es stabinál tart már.

    Viszont abban igazad van, hogy egy szerényebb stabi igényhez elég lehet a szenzoros is, azaz nekünk vásárlóknak az lenne az optimális, ha azoknak akik profi stabira van szükségük az amúgy is aranyárban mért profi obihoz az obiban kapják pont azt ami az adott obihoz optimális, egyébként meg ott van a vázban egy szerényebb alap. Viszont ma ez nem így van. Van kétfajta rendszer a maximalista ha kell, ha nem ill. a korlátokkal bíró.

    Amiről viszont még mindig mély hallgatás van, az az, hogy az optikai stabi nemcsak a keresőbe vetít stabil képet hanem az AF szenzorra is.

    A K5 leghosszabb zárideje 30 perc és nem hallottam panaszkodni senkit,
    hogy előbb leáll az expo vagy a videó.

    A 30 perces stabis expo a hét vicce. Oda állvány kell, ahol semmilyen stabinak nincs értelme. Ennek a videónál van jelenetősége.

    Ráadásul ez az egész stabilizálás egyre inkább háttérbe szorul,
    ahogy egyre használhatóbbak a magas ISO értékek. :K

    Pont nem ez a trend. Videóhoz adott esetben jól jön, panning esetén meg kifejezetten előnyös ISO-tól függetlenül. Egyébként meg új lehetőségeket nyit meg, olyan körülmények között is vállalható fotó ami korábban nem volt.

    A szenzor stabi meg a legócskább obikhoz is stabit ad meg süket duma. A mai jobb zoomok felbontása meghaladja a régi fixekét és a mai szenzorok felbontása meg a legtöbb modern obiét meghaladja. Azaz a legócskább obik jókora kompromisszumokkal használhatóak a mai modern zoomokhoz képest (és a kompromisszum nem a stabi hiányából jön). Speciális célra adott esetben vállalhatók ezek a kompromisszumok, de ez ilyen célra vásárlók kérdés nélkül is tudják ezt és aligha jönnek erre a fórumra.

    BotaN
    A bemozdult kép információvesztéssel jár, elvileg nem létezhet általános célú SW ami az elveszett információt helyrállítja.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák