-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
az elso az 8bit style felirat?
Igen, csak úgy nézem, egyik képen sem jön ki igazánegy 10-essel tobb mint amiket multkor linkeltel. Lehet az uj megjelenesek is mar ezen az aron jonnek.
Elképzelhető, mert már a Cannon Keysnél is drágábban ezek a készletek 10 dollárral úgy, hogy UK ISO helyett már csak fizikai ISO támogatás van.[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[NicePBT Retro Mizu] [NicePBT Peaches n Cream Lite]
a magasabb (és szerintem túl magas) árat nem igazán értem a péntek linkeltekhez képest, mert a készletek mérete hasonlótAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz zsirimiri #68636 üzenetére
Az "alumínium ház" egy fémlemezből hajtogatott felcsavarozható keretet jelent csak a K8 esetében, a ház maga műanyag ebben az esetben is.
Keychronnál csak a Q sorozatnak van fém háza, azoknál a fém ház alumíniumból CNC-zett házat jelent.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz archee303 #68625 üzenetére
1,5 mm vastag fehér PBT-n is átlátszik a LED fénye, a világítós PBT kupakok pedig ennél vékonyabbak, szóval nem fogsz találni ilyen kupakkészletet.
Belülről ragassz a kupak négy oldalára valami fekete réteget, ami kiszűri a fény nagy részét (persze ez a megoldás felfelé nem árnyékol, csak oldalra).
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
[Nice PBT Sailor] [NicePBT Sugarplum] [NicePBT Black on Grey] [NicePBT Enchanted Forest] [NicePBT Classic Beige] [CannonCaps City Sunset]
MKEU-hoz megérkezett egy nagyobb szállítmánynyi kupakkészlet. A készletek hátránya az olcsó aliexpresses PBT dyesub készletekhez képest a másfélszeres-kétszeres ár, előnye az, hogy azokkal ellentétben a 6u space kivételével lényegében egy minden kiosztást lefedő készletet kapsz (ISO, 7u, HHKB, 60-65-75%, Alice, 1800, alap 40%-os támogatás), valamint a QC/customer support létező fogalmak.
-
dqdb
nagyúr
[link]
ez kemény ...tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ha fontos vezeték nélkül az alacsony lag, akkor a Keychron rossz választás, mert csak Bluetooth-t támogat.
Csak hát ugyebár az mechanikus, és azokat érdemes karbantartani ha nem tévedek
Egy mechanikust ugyanannyit kell karbantartani, mint a hagyományost, ha nem szeretnél egy jól fejlett baktériumtenyészetet az ujjaid alatt tudni: pár havonta lekapod a kupakokat és elmosod, valamint kitakarítod a kupakok alatti részt.A mechanikus a hagyományos billentyűzettől a javíthatóságban különbözik: ha nem mentél be egyes gyártó zsákutcájába, akkor lehetséges olyan hibákat orvosolni, ami membránosnál elektronikai hulladékot jelentene.
illetve kicsit mókolni rajtuk, hogy ne kongjon a ház
Olyat kell venni, aminél nem kong., ilyen is akad a piacon.Mennyit bír a gyári kenés a K8-on? Mennyi idő után kell újrakenni? Már persze ha egyáltalán újra kell.
Eleve nem kell kenni a kapcsolókat, az csak egy opcionális dolog, amivel elérhető, hogy simábban járjanak a gyári állapothoz képest, és ez igazából lineárisoknál érezhető csak hangsúlyosan. A folyamatos használattól kopnak az egymáson csúszó műanyagok is idővel, és egyre simábban járnak egymáson, szóval a használattól idővel bármiféle kenőanyag nélkül is simábban fog járni a kapcsoló (persze vannak olyan kapcsolók, amelyek gyári állapotban is eleve simán járnak kenőanyag nélkül, vagy gyárilag kenve van, és ezért nem kell hozzányúlni).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ez nem a vevőn múlik csak, hanem a billentyűzetben lévő adórészen és a billentyűzet firmware-jén, vagyis az egész designon. Ha fontos az energiatakarékosság, akkor nagy és inkonzisztens lesz a lag, és a nem gamer billentyűzeteknél a gyártók a minél jobb akkuidőre hajtanak.
Neztem meg olyat is, hogy youtube-on egy tag vezetekes bill-t alakitott at wirelessé. Igaz ennek megvalositasahoz se szaktudasom, se eszkozom.
Ez egyesíti a két világ hátrányát: alacsony lesz az akkuidő és nagy lesz valószínűleg a lag is, mert tipikusan BT alapokon szokták ezt megoldani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68569 üzenetére
Van, és egy évekkel ezelőtt látott mérés alapján nem is kicsi, ahol nem is a gamer billentyűzetek voltak a legjobbak.
Nekem a Krytoxal kent stabilizátort meleg víz + mosogatószer + szájzuhannyal sikerült viszonylag egyszerüen megtakarítani teljesen.
Ha nem is sok, de maradt ott még belőle valamennyitAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Csak páran gyártanak alacsony laggal bíró billentyűzetet (kevesebben, mint egeret), ezek mindegyike mechanikus és abból is a drága kategória.
Logitech Lightspeed, ASUS Claymore II, Razer BlackWidow V3, ami hirtelen beugrott.
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68561 üzenetére
Nem lehet, hogy a Keychron gányol valamit utólagos, kívülről történő spray lubinggal? A kapcsoló belsejéből nem jut ki használat közben a kenőanyag.
Van nemrég vásárolt milky top Gateron Yellow itthon, azon nincsen semmilyen kenés, és tudomásom szerint egyetlen alapszínű Gateron sincsen kenve (a 4 éve vásárolt Gateron Brownt nem hozom fel példaként, az túl régi, hogy releváns legyen). A Pro van, de az nem számít alapszínűnek.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68549 üzenetére
Ha egy gyári kenés rossz, akkor az jellemzően nem a kenés módja miatt van, hanem a kenőanyag miatt. Kézi kenésnél éppen a fordítottja, ott tipikusan a kenés módja és azon belül a túlkenés szokott lenni a probléma.
Ha olyan a kenőanyag, hogy letörölhető, akkor papírtörlő. Ha nem, de van rá oldószer, akkor oldószer. Ha oldószer sincsen rá (az egész Krytox család ilyen), akkor ultrahangos mosó.
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68517 üzenetére
Krytox GPL 104 vagy 105, ez utóbbi a Keygemnél akad feleslegesen nagy kiszerelésben. Mindkettő akad itt, a szállítási díjat nem néztem meg, korábban olcsó volt, aztán drága, most passz. Európában itt van a legjobb választék kenőanyagból, csak annyi lehet vele a szívás, hogy Norvégia ugyebár nem az EU tagja, és ugyan az áfát már kifizeted náluk, de a posta ki tudja, hogy tartja-e a markát még pluszban.
Másik alternatíva itt.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68528 üzenetére
Gateron Oil King + stem cseréje halkítottra, szóval jó drága lesz Ennél a Gateronnál módosítottak a ház felső részének az öntőformáján annyit, hogy északra néző kapcsolóknál se legyen meg ez az akadás Cherry profillal.
Itt látszik középen az eltérő ház.
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68511 üzenetére
Maguk a kapcsolók gyárilag kenve vannak, és szerintem jól. A rugók nem (vagy nem eléggé), azok képesek halk pengésre, szóval azoknak nem árt egy kis olaj. Eddig egy hotswap billentyűzetben teszteltem csak, az a tervem, hogy rendelek rugókat (úgyis akartam), aztán rugócserével oldom meg a rugók kenését, hogy a stem és a kapcsolóház a kenőanyaggal minél kevésebb érintést kapjon. Az innen kiszedett rugók pedig jók lesznek majd másba.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68488 üzenetére
Keychron Q6 group buy
Kár, hogy nem merték bevállalni a klasszikus aszimmetrikus HHKB alsó sort 6u space-szel, pedig arra szerintem olyanok is ráugrottak volna, akik erre nem fognak. A design jónak tűnik, bár az alternatíva nélküli acél plate eléggé érthetetlen döntés már ebben a kategóriában.nyunyu: azokhoz a számokhoz adjál hozzá 15-20%-ot, mert azok a group buy árak voltak.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
még több RGBtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68461 üzenetére
De legalább volt rajta USB port Sose az első batch legrosszabb eseteit nézd, amikor új gyártási megoldással kísérleteznek, hanem a másodikat, amikorra már beállnak a folyamatok, és sose ugorj bele az első batchbe emiatt.
Plusz a Block65 valahogy olcsóbban volt teljesen CNC o-ring,ugyanazokkal a képességekkel.
Igen, de az group buy volt Kínából kiszállítva, míg a másik készletről kapható és Amerikában, valamint az, hogy teljes CNC, sem jelenti automatikusan azt, hogy a végtermék minősége jobb. Ettől persze még a Block65 egy eléggé jónak tűnő billentyűzet volt.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68447 üzenetére
Az integrated daughterboardon felröhögtem, zseniális marketing bullshit. Szélre igazítva szerencsésebb lenne a fix port, mert ott kevesebbet mozog a nyák és rajta a csatlakozó, de egy ekkora billentyűzetnél belefér még középen is, és ahogyan nézem, a kivágás eléggé nagy ahhoz, hogy a flex/bounce se okozzon problémát, de esztétikailag se legyen ronda.
azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy teljesen CNC-zett valami
Seamless design nagy felső résszel, ahol a vizuálisan hangsúlyos darab CNC-zve van és a kevésbé látható alsó rész öntött, amit tipikusan akkor látsz, ha felemeled vagy az oldalát/hátulját nézed. A felület nyersen nem lesz olyan tökéletes, mint CNC után, ezért nem anodizálás kerül rá, hanem PVD, ami elfedi ezeket a hibákat, ahogyan a Bakeneko esetében is egészen jól működik ez a festett/porfestett megoldás a gyakorlatban, ott ráadásul az egész ház öntve van.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
halkított kapcsoló, műanyag plate, top mount, némi szivacstAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
ez ezért az árért eléggé jónak néz kitAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68439 üzenetére
Nemcsak a vastagság számít, hanem a szilikon keménysége is. Minél keményebb, annál kevésbé tompítja a csattanást, cserébe annál kevésbé lesz gumis érzete az embernek, szóval nehéz eltalálni az egyensúlyt. Számít még a szilikon "tapadóssága" is, Gateron Silent Rednél hallottam panaszt arra, hogy mind a lenyomás, mind a felengedés megkezdésekor a szilikon hozzátapad a házhoz, és nem azonnal indul meg a stem, hanem amint a lenyomás/rugó ereje ellensúlyozta ezt a tapadást, és ettől érzi valaki nyúlósnak a kapcsolót, míg más halkított Gateron kapcsolónál (Aliaz, Silent Ink) nem volt ilyen érzése az illetőnek.
-
dqdb
nagyúr
válasz gaben88 #68425 üzenetére
A CM kupakkészlete nem kompatibilis a K4-gyel, a numpad 0, jobb Shift/Ctrl/Alt és Fn eltérő méretűek.
F34R: hany billentyuzeted van neked?
Ha jól számolom, akkor 9 és még pár vintage.[Prolixus]: Ez a Polaris fincsinek tűnik, kár hogy csak 65%
60%-os.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68394 üzenetére
Nem szoktam ezeket itt mutogatni, és alapvetően nem is szándékozom, mert ez szerintem nem az a hely, és az itteni válaszok szempontjából általában nem releváns. Aki járt nálam a topikból, látta, ennyi
Az extrém halk egy Polaris Durock Silent Linear kapcsolókkal, nylon plate-tel és a gyári szivacsokkal kitömve. A másik halkított egy dögnehéz gasket tab mount TKL Durock Silent Linear kapcsolókkal és POM plate-tel, ahol annyi eltérés van a manapság divatos felálláshoz képest, hogy a gasket nem a megszokott puha poron csík, hanem keményebb U alakú gumicsík (aka élvédő profil). Ez utóbbit nem is halkítottnak szántam, hanem "muted" hangzás volt a cél, aztán "túl jól" működött az izoláció.
-
dqdb
nagyúr
Szerintem nincs halk mechanikus, az nem erre van.
Szerintem pedig van, csak éppen egy bizonyos elvárt halkság alatt ez nem úgy működik, hogy bemész a boltba és megveszed.Az előttem lévő billentyűzet konkrétan halkabb nulla szivaccsal, mint a két laptopé itthon, és van egy ennél is halkabb billentyűzetem (ez ki van tömve szivaccsal).
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #68385 üzenetére
Ink V1 esetében nem csak a rugóerő tért el a különböző színeknél, így ott volt a fekete és pár ne vedd meg változat. V2-nél nem tudom, hogy ugyanez-e a helyzet, de az a tippem, hogy a V1 miatt egyszerűen ki sem próbálják az emberek a feketén kívül a többi variánst
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
mindenkinek vannak hülye ötletei, csak vannak olyanok, akik meg is valósítják ezekettAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68353 üzenetére
Elképzelhető, hogy a csak a kupak alapja PBT és a felirat alacsonyabb olvadáspontú ABS-ből van, ahogyan a világítós doubleshot PBT néven futó kupakoknál is csak a kupak alapja PBT, míg a felirat alacsonyabb olvadáspontú POM-ból van. A valódi PBT doubleshot nem egyszerű és olcsó, mert hűlés közben a PBT könnyen vetemedik, ami a feliratokra is igaz.
a rajta talalhato font gyengebb minosegu
Az ABS-ről nem jelenthető ki, hogy gyengébb minőségű anyag, mint a PBT, hanem egyszerűen más kémiai tulajdonságokkal bír."Any other products that use G-MKY trademarks and product pictures are fake and inferior products, please be aware"
Ez pedig a nap vicce. Trademarkról és minőségről beszélnek, amikor a 21 színvariációból 18-nál egyszerűen ellopták egy már létező készlet színeit (ami még oké) és nevét (ez már nem).Ha jól tippelem, akkor az Aifei a gyártó.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68343 üzenetére
Durock switcheket ugyebár Gateron gyártja
JWKtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68334 üzenetére
Kapcsolónál 4×1000 darabos műanyag láda a szokásos csomagolás, amit a vendorok mérnek ki zacskóba vagy flakonba. Néha előfordul dobozos változat is, mint Gateron Caps vagy Halo kapcsolók esetében, de az meglehetősen ritka.
Nekem is zacskóban jöttek a Gateron Yellow Prók.
Sőt, az SP a mai napig zacskóban szállítja a drága kupakkészleteit, amivel szerintem szintén nincsen baj. Az új GMK tálcáknál még az is klasszikusokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #68310 üzenetére
Az SP SA vadonatújan gyárilag is szépen csillog, de ennyire azért nem
F34R: qva jol nez ki vajon mennyire slippery?
A csúszósság és a csillogó felület nem feltétlenül járnak kéz a kézben, az öntőformától függ a felület textúrája. A GMK enyhén textúrázottt felületet hoz ABS-ben, míg az SP az SA profilnál csillogósat-simát, de nem csúszósat. A legextrémebb ilyen téren a KAM profil, amit a Keyreative képes PBT-ből vagy mattra és extrém simára önteni, vagy extrém csillogósra és simára önteni.Persze ha a használattól vált csillogóvá egy ABS kupak felülete, akkor az csúszni is fog.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68302 üzenetére
az integrated platenel nem vagyok benne biztos, hogy megoldható
Az integrated plate a bounce teljes hiányát jelenti, ha 1,5 mm vastag a plate része, akkor talán a közepén lehetne egy rettenetesen kicsi flex, de a vágás nélküli PCB és a szivacs merevítő hatása segít azt is kioltani.Egy full aluminium ház azért jóval 1kg felett szokott lenni.
A One sorozat mindig is műanyag volt, Duckynál a Shine fémtartalmú.Alumíniumból TKL méretben réz vagy SS súly nélkül illik két kilóhoz közel lenni, súllyal efelett, persze vannak bőven 2 kilónál nehezebb TKL méretű billentyűzetek is csak alumíniumból. És tudok olyan numpadről, ami full alumíniumból hozza a Ducky súlyát
-
dqdb
nagyúr
válasz pixta78 #68301 üzenetére
A LED csak keresztül van fűzve a kapcsolón található lyukon, először azt kell kiforrasztani. Kiforrasztás után simán ki tudod húzni, mert nem tartja semmi. A kapcsoló kiszedéséhez kell eszköz, mert azt a plate tartja (ami jelen esetben megegyezik a ház felső részével), itt vannak az opciók.
Kiforrasztás előtt próbáld meg, hogy a problémás kapcsoló kap hagyományos 60/40-et vagy 63/37-et a mostani ónra, sokszor egy plusz réteg elég az ólommentes forrasztás fölé. Ha ez nem oldja meg, és tényleg a kapcsoló döglött, akkor jöhet az ónszippantó pumpa (az SS-02-t tartják sokan a királynak, de annak az ára is olyan) vagy a kiforrasztó szalag/desoldering wick, és ügyelj arra, hogy ne melegíts túl semmit sem, mert könnyen felkaphatod a forraszszemet a nyákról egy olyan pákával, ahol nem tudod a pákahegy hőmérsékletét szabályozni. Ha nagyon nem akar megolvadni rendesen egy forraszpont, akkor segíthet némi ólomtartalmú ón adagolása az ólommentesre.
-
dqdb
nagyúr
[link]
fotonfüggőknektAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
A sűrített levegőtől nem szűnik meg a kupakokon a baktériumtenyészet, azokat el kell mosni időnként. Ha pedig már leszedted, hogy elmosd, akkor egy kefével sokkal alaposabban ki tudod takarítani 2-3 perc alatt a kupakok alatti részt. A hajszálak egy része be tud akadni úgy, hogy azt levegő ki nem szedi, csak erősebb ráhatásra hajlandó távozni.
Floating design esetében segíthet az oldalról levegővel befújás, de az jellemzően azt takarítja ki, ami nem floating design esetében be sem jutott volna.
-
dqdb
nagyúr
válasz pruzsi #68296 üzenetére
Ha nem ollós billentyűzetről van szó, akkor kupakok le, és irány a szappanos víz, majd 1-2 óra áztatás után fogkefével végigmegyek minden kapcsolón pluszban, és olyan 1 napig hagyom száradni a kupakokat. Szappanos víz helyett alternatíva lehet a műfogsortisztító tabletta, ha pedig extrém mocskos, akkor ajánlott az ultrahangos tisztító. Kisebb kefével kitakarítom a kapcsolók közötti részeket, és ha valahol szükséges, akkor azt izopropil alkohollal áttörlöm.
Ollós billentyűzetnél oldalról sűrített levegő és enyhén nedves ruhás áttörlés csak.
Ez a csodatrutyi éppen oda nem ér el, ahol felhalmozódik a kosz egy billentyűzeten.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68293 üzenetére
Felesleges, ha hasonló anyagot használsz a két helyre (104/105-öt a rugóra és 205-öt a kapcsolóra), és ha nem, akkor nem tanácsos két alapvetően eltérő összetételű és viszkozitású anyag keverése.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68278 üzenetére
Cherry 1800-at nem a gyári kupakjával kevesen, más compact és mini 1800-akat ellenben annál többen. Azonban ezeknél nem jelentkezik ez a probléma, mert nem láttam még olyan 1800 variánshoz készített PCB-t, ami ne támogatta volna mindkét space-t. Még a G80-1800-hoz tervezett 3rd party nyákok is támogatják mindkét típusú space-t.
-
dqdb
nagyúr
Kérdés mennyi idő alatt fogy el a 450 darab amit eu-nak szánnak.
Nem fog elfogyni, 450 darab még ISO támogatással is rengeteg lenne Európában, ISO nélkül mission impossible. Ebben a 180-190 eurós árkategóriában folyamatosan akadnak/akadtak más ajánlatok ISO támogatással.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
ha már más nincs alapon
Szerencsére a Cannonkeys NicePBT és Novelkeys PBT készletei sorra jönnek ki különféle színekben, eljutnak Európába is. és mindenki próbálja raktárkészleten tartani ezeket. Drágábbak, de ortolineárisokat kivéve bármit lefednek (legtöbb 40%-os, Alice, 65%, 7u, 1800).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz HardRic #68269 üzenetére
Talán azért, mert úgy általánosságban nem népszerűek.
olyan dolgok számítanak, hogy 67 vagy 68 grammos egy rugó
A legtöbb ember ennyire nem érzékeny, de vannak olyanok, akik tényleg.Mármint ez nem támadás vagy piszkálódás, tényleg érdekelne miért ragadnak le emberek az írógépes kiosztásnál 2022-ben is még.
Imádom ezt az írógépes érvet, 2022-ben még nem sikerült jobbat találni? Próbáltam ortót XD75-ön és Preonicon, nem működött, ezután a columnar staggered Corne-t össze sem forrasztottam. Hamarosan megint kipróbálom, mert rendeltem Lumberjack PCB-t, hátha most bejön.Staggered split ellenben bármikor jöhet, egy ilyen TKL-en gépelek éppen, hamarosan érkezik egy Arisu kiosztású billentyűzet és egy extrémebb íves Alice variáns.
nyunyu: 3 hónapja nem költöttem billentyűzetre.
Rendeltem billentyűzetet, kupakkészletet, nyákot, és még így is pluszos a legutolsó három hónapom. Ha valami nem jön be vagy nem használod, akkor el kell adni.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68264 üzenetére
20 euróval drágábban ott van a Firebird TKL, csak az nem világít.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68226 üzenetére
Valami konkrétra, pl plateless build, vagy hogy ugy általában a high-end customok nem hotswaposak? A layoutot ugye említetted.
Platelessre; half plate-re; egy rakás group buy-ra a belépő kategória felett, ahol a célközönség preferenciái miatt egyáltalán nincsen hotswap opció; layoutra, ahol sokszor már a stepped Caps Lock sem lehetséges; ha flexy buildet szeretnél egy ezt támogató billentyűzetben, akkor a Kailh hotswap socketek erre nagyon nem jók. És persze ott van még a socketek kényessége is.Persze jó dolog a hotswap, nagyon is megvan a helye (például a legutolsó rendelésem Kailh hotswappal fog jönni forrasztott helyett, mert azt találtam jobb opciónak, és van olyan nyákom is, ami Mill-Maxot kapott), de a helyén kell kezelni, és nem szabad eleve kizárni a forrasztást.
-
dqdb
nagyúr
válasz pixta78 #68217 üzenetére
Lineáris vagy taktilis kapcsolót tesztelt és bizonyított kenőanyaggal úgy, hogy szétszeded ehhez, és ecsettel vékonyan és konzisztensen viszed fel a súrlódó felületekre: igen.
Valami jó lesz talán az véletlen spray-vel kívülről belefújva: határozottan nem.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Nyunyunak sok szeretettelAlan[HUN]: forrasztani nem nehéz, kiforrasztani macerás csak, de az is megoldható. A hotswap feltétellel kizárod magad a legjobb cuccokból, és választható layout terén is általában be leszel korlátozva.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #68195 üzenetére
Szubjektív vélemény: az a badge ott az Fn ideális helyén van, cserébe az alsó sorba zsúfolva nem olyan egyszerű vakon eltalálni a sok 1u között.
Mire jó amúgy egy knob a hangerőállításon túl? Itt van 40 centire az erősítő egy olyan szép hangú és érzetű taktilis encoderrel, ami billentyűzetre soha az életben nem kerül, és nem én vagyok az egyedül külön erősítős felállással.
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #68183 üzenetére
Piros pont a high profile házért, fekete pont azért, mert ez csak egy rácsavarozható keret, piros pont a hotswapért, hatalmas piros pont a PCB mounted stabilizátorokért, fekete pont az árért, szubjektív fekete pont a rossz helyre tett blockerért.
Ultra-customizable
Nálam ebbe a kiosztás szabadon konfigurálhatósága is beletartozna egy 65%-osnál.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Jungle Man #68176 üzenetére
A Windows Update képes a billentyűzetekhez tartozó egyedi programokat is telepíteni, amelyek ahhoz, hogy billentyűzetként működjenek, nem szükségesek.
A Bluetooth stack mindig az operációs rendszer része, ha azt nem fejleszti bele a BIOS-ba egy alaplapgyártó, akkor BT-n keresztül nem fogsz tudni BIOS-ban matatni, sem OS-t telepíteni.
A saját vevővel rendelkező vezetéknélküli billentyűzeteknél a vevő maga hagyományos USB-s billentyűzetként látszik a számítógép felé, így ott nem adódik ilyen probléma.
Régebbi BIOS-ok esetében az NKRO billentyűzetek okozhatnak még problémát, amelyek vagy több eszközként látszódnak, vagy a normál USB HID egy kiterjesztését használják ki, amit nem biztos, hogy támogatott a BIOS.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68165 üzenetére
Csak mozgatja a fantáziámat ez a dolog, most azt olvasom, hogy 2022 márciusában kezdődik a gyártása?
Sose higgyél a Keyreative ütemtervének, legutoljára tavaly decemberre ígérték a gyártás megkezdését. Onnantól pár hét, aztán 3-12 hét szállítás Európába, szóval talán őszre lesz belőle valami, és talán sikerül 2 évnél rövidebb átfutási idővel zárni.Van arra reális esély szerintetek, hogy ebből el lehet majd csípni egy szettet a magyar kiegészítővel?
Elvileg összesen 11 darab készül a magyar nyelvet is támogat kitből, ebből 3 darabot rendeltek a GB során, szóval van 8 extra. Az MKEU-n kívül a többi vendor részéről pénzkidobás lett volna venni ebből, szóval feltételezhető, hogy ez mind Európába jön, aztán, hogy ebből mennyit kell garanciális nyűgre felhasználni és mennyi lesz ténylegesen eladó, az már jó kérdés (~5 darabra tippelnék).Maga a kupakkészlet eleve nem volt túl népszerű, az extrákért sem számítok közelharcra, főleg itt Európában nem. Az is jó kérdés, hogy az MKEU mikor és hogyan fogja eladni az extrákat, mert eddig egyetlen sok kitből álló KAT készlet extráit sem adták el (van, amin 1 éve ülnek), ahogyan rengeteg GMK GB extrái is ott vannak még náluk. Valami olyasmire tippelek ennél a készletnél, hogy a ritkább kiteket csomagban teszik elérhetővé, hogy ne maradjon a nyakukon.
Ez a készlet jól példázza, hogy miért nem magyarítja a billentyűzeteit a legtöbb cég a drágább kategóriában és miért nem lesz belátható időn belül magyar doubleshot kupakkészlet: adott volt egy ~15,5 milliós célpiac a támogatott nyelvek alapján, elkelt 3 darab belőle (és még így sem a legrosszabbul teljesítő nyelvi kit volt), és csak a KAT-nál alkalmazott MOQ rendszer miatt valósulhatott meg, ahol nincsen egyes kitekre külön MOQ.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #68137 üzenetére
Ahogyan a gyártók által doubleshot PBT-nek marketingelt világítós kupak az valójában PBT alap és POM felirat, úgy simán lehet, hogy nem tisztán PBT-t használnak, hanem valami PBT alapú keveréket, amivel csökkentik a hűléskor jelentkező vetemedést, és növelik a QC-n átmenő darabokat, cserébe gyorsabban kopik.
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68139 üzenetére
Az utóbbi pár hónapban sok új típus jelent meg (Wuque-től kétféle, TX, Owlab, Stæbies) egy közel két éves csendet illetően, az előző jelentősebb történés a Durock és C3 belépése, valamint a GMK kilépése volt.
Az újabb Wuque olyan téren érdekes, hogy 1,2 mm-es PCB-hez készült (a régebbi szerintem jó), a Stæbiesből még csak az első batch jelent meg, és a visszajelzések alapján finomítanak rajta, az Owlab egészen jónak tűnik visszajelzések alapján (hamarosan kipróbálom).
-
dqdb
nagyúr
válasz Apophis #68125 üzenetére
A CK550-ben forrasztottak a kapcsolók, ráadásul a LED-ek is a kapcsolón vannak keresztülfűzve, szóval egy kapcsoló cseréje 6 láb kiforrasztásával és beforrasztásával járna, és a végeredmény messze nem lenne halk a ház felépítése miatt. Ha mégis ezt az utat választod, akkor halkított lineárisban akad a Cherryénél jobb kapcsoló.
Inkább vegyél egy silent redes Ducky One 2 RGB-t, vagy várd meg a One 3 sorozatot.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68116 üzenetére
Egyrészt ott van a régi, meredekebb alsó sor, amit a Win gomb előtti billzeteken használtak
Az R0 és R5 most is elérhető opció a GMK-nál, azonban drágább, mint a szokásos R1 és R4, mert több anyag kell hozzá. Klasszikus vagy klasszikussá váló készleteknél elő szokott fordulni vagy az alapkészletben, vagy kiegészítő kitként, plusz nemrég jelent meg egy R0-R5 addon set IC, de nem ugrik be a neve.Sőt, még big ass Entert is tud a GMK gyártani.
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #68111 üzenetére
Ívelt billentyűzetnél a rendszerbe építhető rugalmasságot veszted el, ami nálam a kényelem elvesztésével egyenlő, szóval ez a valamit valamiért tipikus esete, ahol a melyik a jobb megoldás kérdésre csak szubjektív válasz adható.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68109 üzenetére
Milyen magasak az egyes sorok a különböző profilokban? Pl. cherry vs OEM.
A kérdés Cherry vs Cherry kérdésben sem egyértelmű, mert egyes gyártók kupakjai kis mértékben eltérnek egymástól. Ahogyan a OEM vs OEM kérdést is fel lehet tenni, ugyanis ott ennél sokkal nagyobb az eltérés, mert az OEM profil körülbelül annyit jelent, hogy magas hengeres felületű valami, az annyira sincsen kváziszabványosítva, mint a Cherry profil.Nyunyu korábban linkelt méréseket a kupakjairól, én Cherry vonalon GMK-EPBT-Infinikey-noname gagyi összehasonlítást tudok mérni valamikor később tolómérővel, ezek vannak kéznél (OEM-ből egy darab sem akad).
Ezen az oldalon stack módban valamennyire össze lehet hasonlítani a kupakokat.
nyunyu: az EPBT azóta teljesen elment group buy irányban, és az utóbbi időben sokat drágultak, valamint 1 évre nőtt náluk is az átfutási idő. Becsüld meg a készletedet, a közvélekedés szerint azóta romlott a minőségük.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68106 üzenetére
EnjoyPBT (feliratozott Gateron)
A tied még régebbi darab, ezért Gateron az alap, azonban egy ideje már saját maga önti a kupakokat az EPBT, szóval a most kapható EPBT kupak el fog térni ettől.NPKC (Massdropos dobozára Robo Co Ltd van írva, NEM Gateron.)
Hmm, akkor ezt rosszul tudtam, de a beszerezhetősége így sem lett jobb sajnos, pedig az egy elég jó kis készlet volt (kölcsönben van az enyém, így nem tudom megnézni a dobozát).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68099 üzenetére
Itt nem teljesen vágom mire gondoltál, ebből a store-ból rendelt készletre?
Nem, hanem erre. Én még 2016-ban vettem innen, ezért is írtam, hogy ma már nem releváns az akkori termékkel szerzett tapasztalatom, mert a termék beszerezhetetln. NPKC (=non-printed Keycool) néven forgalmazták akkoriban a Gateron kupakjait, azt sem tudom, hogy gyárt-e még a Gateron kupakot, és ha igen, akkor milyen néven fut.De a DSA meg echte XDA, uniform kupakokkal, ahogy írod is, csak még laposabb.
Nagyon nem. A DSA alacsonyabb kicsit, de a kupak felülete kisebb és mélyítettebb, ég és föld a kettő. Ez az a műfaj, ahol a tizedmilliméterek számítanak és hatalmas különbséget jelenthet érzetre egy fél milliméteres eltérés.a az egyik rossz az uniform kupakok miatt, akkor a másik is
Sok ember nem szereti az uniform profilokat, nekem nincsen ezekkel semmi bajom, bejön a DSA és KAM is. Az XDA nem azért rossz szerintem, mert uniform, hanem azért rossz, mert rossz rajta gépelni. Az MDA durva megközelítéssel nevezhető sculpted XDA-nak, azonban nem azért az egyik kedvenc profilom, mert sculpted, hanem azért, mert jó rajta gépelni, az XDA-hoz képesti kis eltérések ennyit jelentenek. Pár hónapja így nézett ki nálam a preferencia, időnként kicsit alakul, de alapjaiban változatlan, ebbe fog hamarosan betagozódni valahová a DSS és DCS. Az elmúlt 3-4 hónapban ~60%-ban KAT profilon gépeltem, ~30%-ban MDA-n, a maradék ~10%-ra jut MT3 és AEKII (míg az előtte lévő hónapokban az MT3-nak volt fölénye kevés KAT-tal szemben).Ez a profil rohadt jól néz ki, de pont ezt a világos + enyhén szürke oldschool billentyűzetekre hajazó színvilágot nem szeretném.
Harsányabb színeket az MT3 ABS készleteikben lehet találni (a listából a /dev/tty, Extended 2048 és a két Gyűrűk Ura készlet PBT, a öbbi ABS), de ezek között nem akad blank.Tudtok egyébként valami olyan megathread jellegű dolgot (redditen például) ahol az aktuálisan futó group-buy dolgokat listázzák, és rendszeresen frissítve is van?
Kupakokra KeycapLendar messze a legjobb. A kupak group buy-ok pár kivételes alkalomtól eltekintve nem limitáltak, így a lista eléggé pontos, és könnyű csatlakozni, valamint mostanában egyre több raktárkészletről kapható készlet jelenik meg.Általánosabb oldalnak ott van a MechGroupBuy, de nagyon sok GB hiányzik róla és előfordul téves információ is bőven. Alternatív megközelítésnek ott van Blacksimon vasárnapi streamje a friss IC-kről és GB-kről (bár néhány GB addigra már kifut, mire sorra kerül), és ehhez készül egy összefoglaló táblázat utólagos nézegetésre. Kapcsolók esetében a group buy modellt érdemes elfelejteni, a legtöbb raktárkészletről elérhető. Billentyűzetek esetében sosem lesz teljes a kép, nagyon sok GB-ről nem is értesül az ember, mert csak zárt körben fut vagy szándékosan minimális publicitással, szinte mindegyik limitált, hogy kezelhető mennyiségekről legyen szó.
Raktárkészletről kapható dolgok összesítésére ott van a ThocStock, ez eléggé naprakésznek tűnik nekem.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Szerinted/szerintetek létezik ennél a Varmilo-nál minőségileg mégjobb prebuilt megoldás?
Igen, például a Leopold, ha az ISO nem feltétel. A régi WASD V2-met is a Varmilo fölé teszem minőségben, ha a kupakok nélküli barebone változatot veszi meg az ember, azonban az egy 5 évvel ezelőtti minta, azóta V3-nál járnak, és a szállítási költségek növekedése miatt nagyon megdrágult a beszerzés tőlük európai forgalmazás hiányában (ami érthetetlen az ISO támogatásuk miatt).A pingen, ha tudok csökkenteni már boldog leszek.
Erre félmegoldás lehet a tape mod, amikor a PCB alját teleragasztod szalaggal. Ilyen célra festőszalagot használja csak, mert az nem hagy nyomot, ha eltávolítod (egy szigetelőszalaggal szemben) és nem ragad annyira, hogy letépje az SMD diódákat a nyákról (a szigetelőszalaggal szemben).Olvastam, hogy 80-90 fokos vízbe kell tenni, még nem tudom mennyi időre, aztán valami relatív nehéz dologgal lenyomni 10-30 percre, hogy teljesen egyenes legyen.
Mennyire ferde a space? Mert a legtöbbször a kisebb mértékű ferdeség önmagában nem probléma, és inkább a stabilizátor a bűnös. Forró víz helyett jobb megoldás egy 3D nyomtató alkalmazása.Ezek a custom coil kábelek... miért kerülnek 60-100 EUR-ba?
A költség jelentős része a munkaerő, és a legjobbnak tartott darabok nem Kínában készülnek tömeggyártással, hanem az USÁ-ban és Európában. Ha valódi Lemo csatlakozó kerül a kábelre, az is jelentős árnövelő tényező (ha a témához illeszkedő színű cerakote lerül rá, akkor még inkább), mert az önmagában a kábel árának több, mint felét kiteheti.Van ennek bármi értelme, azon kívül, hogy jól néz ki? Már akinek tetszik.
Nincsen. Van, akinek fontos a kábel kinézete, van akinek nem, én ezen a téren a funkcionalitás híve vagyok (és a KM switch miatt 25 cm-es kábel is elég). Persze attól, hogy nekem nem kellene, még sok tényleg jól kinéző kábelt látok, egyedül a bumszli aviator csatlakozót nem értem, az szerintem elrontja az esztétikát, a karcsúbb Lemo és a hasonló méretű megoldások (YC8, mini XLR) kellenének oda.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68088 üzenetére
YMDK-nál van blank OEM PBT többféle színben, ISO is. Mennyire jó minőségű lehet?
Nem tudom, a nálam a profilok kedveltségi listáján az OEM csak az XDA-t előzi megCherry profilban NPKC/Gateron készletem van, annak eléggé jó a minősége, de körülbelül 5 éves, szóval ma már nem releváns, mert beszerezhetetlen pontosan az a készlet. A közepes árú kínai dyesub DSA kupakkészletek "alapja" is eléggé jó minőségű, azonban mivel DSA, ezért uniform profil, azaz minden sorban egyforma. Ezen a kettőn kívül még KAT-ból van blank kupakkészletem, de azt még fel sem bontottam. A dyesub készleteik alapján maga a kupak jó minőségű valószínűleg. Az MT3 /dev/tty-ból létezik blank változat, a dyesub változat alapján az is jó minőségű lehet.
Blank kupakokat az SP-től lehet még venni többféle profilban és színben, de az nagyon nem lesz olcsó.
A többféle színre megoldás lehet az, hogy blank fehér PBT készletet veszel és házilagosan fested meg. Sok macera, de így kevésbé vagy a választékra korlátozva, nyunyu csinált ilyet.
----
Ha valaki minél tökéletesebb világítótestet szeretne, akkor ez a gyakorlatban így néz.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ez a sorbothane azt mondjátok nagyon drága. Mennyire?
Ennyire, ez csak egyetlen 2,5 mm vastag 30×15 cm-es lap.Magyar beszerzésről fogalmam sincsen, Én 2 mm-es neoprént vettem az AliExpressről, valamint 10 mm-es EVA szivacsot is onnan, bár ez utóbbinak a célja a tárolásra használt univerzális hordtáskák belsejének az adott billentyűzethez szabása.
A neoprént egyetlen billentyűzetben használtam csak, mert időközben arra jutottam, hogy a billentyűzet nem liba, amit mindenáron ki kell tömni. Ha halkság a cél, akkor a szivacsnál többet ér a megfelelő belső felépítés szivacs nélkül, ha pedig a "szép" hang, akkor szintén. Így aztán eléggé régóta inkább az ízlésemnek megfelelő billentyűzeteket keresem és nem a billentyűzeteket próbálom meg az ízlésemnek tetszőre átalakítani.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68081 üzenetére
Saját tapasztalat alapján a rám érvényes válasz nem
Ha a kinézet fogott meg, akkor ott van az MDA profil, felülről nagyon hasonlít az XDA-ra, de sculpted. Én imádom gépelésre, de drágább és macerásabb beszerezni.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68079 üzenetére
XDA profilról mi a véleményetek?
Nagyon jól néz ki, csak gépelni ne kelljen rajta. Lapos, nagy felületű gombok, igazi félreütés-generátor profil. Az XDAS egy fokkal jobb az eredeti XDA-nál, de csak egy fokkal.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68068 üzenetére
1) PBT 2)jó minőség 3)magyar
Összesen négyféle magyar dyesub PBT kupakkészlet volt/van/lesz elérhető.[múlt idő] Olyan 2-3 évvel ezelőtt a Varmilo magyar CMYK kupakkészletét meg lehetett vásárolni külön a Candykeysnél, azóta már nem forgalmazzák ilyen formában. Vastag, jó minőségű kupakok, jó minőségű dyesub igazítási hibák nélkül volt erre jellemző korábban, azonban a jelent illetően többek panaszkodtak ferde feliratokra. Hátránya a magas, 80 eurós ára mellett a nulla kompatibilitás, csak szabványos alsó soros 60%-TKL-100% billentyűzetekre jó.
[jelen idő] A KPrepublic magyar kupakkészélete jelenleg is kapható. Vastag, jó minőségű kupakok csavarodás és látványos párnásodás nélkül (legalábbis azon a készleten, amit én vettem), igazítási hiba nélküli, de alacsony minőségű dyesub borzalmas bleedinggel. Közepesen jó kompatibilitással rendelkezik (7u, 65%, 1800 támogatott), előnye az, hogy folyamatosan kapható, hátránya a magas, 77 dolláros ára, ami a dyesub minőségével tekintve nagyon sok, felét sem éri.
[jövő idő] Group buy során be lehetett ugrani és pár hónapon belül érkezik a KAT Napoleonic, amelyben van magyar nyelvet támogató kit. Vastag, jó minőségű kupakok, jó minőségű dyesub, azonban a Keyreative QC-t ismerve kisebb igazítási hibák előfordulhatnak. Jó kompatibilitás jellemzi, hátránya a magas ár, az egyedi stílus, és az a tény, hogy összesen 11 darab készült a magyar nyelvet támogató kitből, amiből 8 darab extra, szóval rettenetesen alacsony mennyiségben lesz csak elérhető.
[nagyon múlt idő] Valaha az Apple kihozta az AEKII-t magyar nyelven is (még a módosítók is le vannak fordítva), amin az ABS space kivételével mindegyik billentyű dyesub PBT. Ehhez vadászni kell egy ilyet billentyűzetet (nagyon nem egyszerű, kettőről tudok összesen), és várhatóan nem lesz jó állapotban, szóval érteni kell az Alps kapcsolók lelkivilágához. Kell hozzá vagy egy ADB→USB konverter, vagy ha csak a kupakokat szeretné valaki használni, akkor kell keresni egy olyan épített megoldást, ami AEKII ISO kupakokat használ, mert a kiosztás alapjaiban eltér a mostaniaktól és az AEKII ANSI-tól is.
PBT és ABS doubleshot sosem volt elérhető magyar kiosztással.
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #68038 üzenetére
Ez az érzet a taktilitás típusától is függ. Ha van pretravel és a taktilitás tüske alakú hirtelen emelkedéssel, akkor határozottan jelen van a neked nem tetsző megakadás. Ellenben ha nulla/közel nulla pretravel mellett a taktilis huplinak van egy szép lekerekített íve, akkor máris más a helyzet.
Számomra például ez a clicky az etalon, egyrészt a hangja, másrészt a taktilitás jellege miatt.
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #68034 üzenetére
Miért gyűlölne az ember szép hangú és kellemes taktilitású clickyt?
Nekem szinte sosem a kapcsoló a probléma, ha nem jó gépelni egy billentyűzeten, hanem a kapcsoló+billentyűzet párosa, mert számomra egy lineáris tud egyszerre a legjobb és a legrosszabb is lenni, a körítéstől függ az egész.
Mephike: a kemény csuklótámasz sokkal jobb, mint egy nagyon puha. Közel négy évnyi használat után egy ideje már nem használok csuklótámaszt, ha megint kellene, akkor ismét valami szép keményfát választanék.
nuke7: a taktilis kapcsoló az eléggé szubjektív, mert ott nem csak rugóerő és simaság a paraméter, hanem a taktilitás mértéke, helye és a hupli alakja. Vagy AliExpressről egy előre összeállított switch tester, vagy mechbox.co.uk, és ott magadnak tudof összeválogatni a kapcsolókat.
Hmm. a MechBox nem volt ennyire drága korábban Ilyen árak mellett már inkább nem ajánlom őket.
MX Clear, Ergo Clear BOX Royal, Zealio, Glorious Panda és egyéb Panda variánsok, Boba U4 és U4T, T1, Halo True, Neapolitan, Cerulean, gyorsan átpörgetve a listát ezek pörögtek a közelmúltban és pörögnek manapság.
-
dqdb
nagyúr
Ha valaha is veszel külön kapcsolókat, akkor a a szokásos 10% helyett inkább 30%-kal vegyél többet a szükségesnél, és jöhet a cherry picking. A Gateron nagyon jó konzisztencia terén, de egyik gyártó sem tökéletes, és te a jelek szerint nagyon érzékeny vagy erre.
A 4 mm-es teljes út az valójában 4±0.4 mm az összes gyártónál az adatlapon, a 2 mm-es érzékelési pont 2±0.6 mm, a 45 gf-es érzékeléshez szükséges erő 45±15 gf, szóval eléggé laza tűréshatárok vannak. Aztán a gyakorlatban persze a jobb gyártók eléggé kicsi szórással képesek szállítani.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #67995 üzenetére
Nálam az asztali gép rá van kötve mindkét monitorra, a laptop fixen csak az egyikre, és a monitoron váltom a bemenetet, ez így szépen működik. Ha két kimenet van a laptopon (például HDMI + DP vagy DP Alt Mode), akkor a leírt felállás összehozható problémamentesen* egy KM switchcsel és a Win+P nyomogatásával a laptopon. KVM vonalon nem találtam olyat, ami átkapcsolás után dummy eszközként viselkedne, és mutatná a monitort monitorként az OS felé.
* majdnem problémamentesen, de ez a monitor hülyesége, nem az összeállításé: be van kapcsolva a laptop, átváltok az asztali gépre, használom azt, majd az inaktivitás hatására a laptop kikapcsolná a monitort, akkor a monitor tényleg kikapcsol, hiába nem az aktív bemeneten jött a kérés ilyenkor kapcsolhatom ki és be a monitort
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Amikor én keresgéltem, nem találtam olyat, ami az inaktív számítógép felé fake DP eszközként mutatná magát, így több monitoros felállásnál szívás van azzal, hogy a Windows az elsődleges monitorra dobálja az ablakokat. Ezért is döntöttem úgy, hogy hanyagolom a KVM irányt.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #67977 üzenetére
Ha már dyesub és a dyesub határait feszegető design, akkor ezt nagyon nehéz megverni, ahol a finom részletek mellett sikerült egy egységes valamit is alkotni. Persze ez egy 100%-ig szubjektív dolog.
Tavaly ősszel nekem ~2 hét alatt megjött minden ilyen rendelés, azonban mivel most volt az LNY, ezért kicsit többre számítanék.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #67973 üzenetére
Az első színekre egy kivilágosított Carbon utánérzés, a másik háromra kár szót pazarolni Az első hármon a betűtípus borzalmas.
Ma pozitív napom van
Jorus: remélem, hogy tetszeni fog érzésre is. Hangra "felfelé" már csak az Alps SKCM White és Blue maradt, MX vonalon szerintem nem akad szebben szóló clicky (az új Zeal kapcsoló hangja nem győzött meg azon a videón, ahol láttam).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
De az összes mechanikus gamer-ként van hirdetve, és itt a nagy átverés.
Leopold, Filco, Unicomp: hogy a legnagyobb nevet, a legnagyobb nevek egyikét és egy 20+ éves klasszikus mai gyártóját említsem, amelyek sosem hirdették magukat gamerként.Az eredeti kérdéseddel az a baj, hogy hosszan ecseteled, hogy világítson és ne világítson a billentyűzet, hogyan nézzen ki és ne nézzen ki gamernek, de arról, hogy mire szeretnéd használni és gépelés terén mi az elvárásod, szóval a lényegről, egy szót sem írtál. Ha olyan napom van, akkor visszakérdeztem volna, hogy mit is akarsz valójában, mert nem világos, azonban éppen nem olyan volt, és úgy voltam, hogy majd más reagál, de úgy tűnik, más is másra várt.
emvy: ezt korábban linkeltem itt, hátha érdekel
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #67958 üzenetére
Többféle megoldás is létezik már erre, de igazán jó kevés. A rendes bejáratáshoz nem (vagy nemcsak) tökéletesen merőleges, középponti lenyomásokra van szükség, amit a legtöbb ilyen gép tud, hanem attól eltérő szögben, ahogyan tényleg gépel az ember, amit csak néhány.
Ahogyan már más is mondta, ha jó bejáratást akarsz, akkor a legjobb megoldás kölcsönadni a billentyűzetet 1-2 hónapra egy sokat gépelő barátnak, hogy tessék élvezd az egyedi építésű mechanikuson gépelést
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Neil Watts #67949 üzenetére
Próbáltál már ortolineáris billentyűzetet, vagy csak az ergonómia miatt érzed úgy, hogy neked jó lesz?
Ha nem, akkor azt javaslom, hogy a jelenleg álomnak tartott konfiguráció építése helyett első próbálkozásra vagy a lehető legolcsóbb (kit innen, blank DSA AliExpressről, olcsón Gateron Pro Yellow kapcsoló) vagy a drágán készen kapható (mint az említett ZSA Moonlander) irányban menjél el, mert ha nem jön be a szépen hangzó elmélet a gyakorlatban, akkor a 400 dollár töredékéért tudod csak eladni majd, míg az olcsó megoldáson keveset buksz, a drága megoldásnak pedig akad piaca és kicsi bukóval ki lehet belőle szállni.
Ha igen, akkor ...
Switchekbol 62G Sakurios-okat neztem, ezek Silent Linear-ok.
Zealtől lineáris kapcsolót venni eléggé nagy pénzkidobás. Körülbelül ugyanott vagy egy harmadannyiba kerülő Gateron Silent Blackkel, azt is kell kenni, a Zealt is kell kenni, a bottom out hasonlóan 62-63 grammos. Vagy ha fontos a lehető legsimábban járás, akkor ott van kétharmadáért a szintén 62 grammos Durock Doplhin/Silent Linear az áttetsző házával.Kupakbol: LOOP PUDDING V2
Ez a kupakkészlet nem jó rá, mert tele vagy 1u módosítóval az Iris 58-on, míg ebben ami akad, az is profil alapján rossz sorban van. Vagy uniform profilos kupakkészlet kell neked, mint a DSA, vagy olyan, amiben van ortho támogatás.ennel halkabb build-et tudnatok-e ajanlani vagy esetleg jo ez
Ha nem megy a touchtyping, akkor bottom outolva ez nem lesz halk halkított kapcsolókkal sem, ahogyan a legtöbb kisméretű split billentyűzet. Maga az FR4 rugalmas és határozottan jó irány, így tompítana a zajokon, azonban ilyen kis méretben nem jön ki annyira a rezgéselnyelő rugalmassága, az akril betéttel még növeled kicsit a rendszer merevségét. A hang szempontjából egy magas profilú 3D nyomtatott ház jobb megoldás lenne top mount vagy jól működő gasket mount rögzítéssel, mint például ez a Lily58-hoz (tehát nem az Iris 58-hoz). A tenting és tilting külön kérdéskör split ergo esetében, ezen nem gondolkoztál még?[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz sanya53 #67928 üzenetére
Erre, mármint a Kailh listára. Ezek egy része nem érintene a Ducky One 3 esetében, mert fix a kiosztás és eleve merev a felépítés, de a sérülékenység és tartósság ott van. Alapvetően jó és kényelmes a hotswap (van, ahol használom), de ha baj van vele, akkor sokkal nagyobb macerát okoz a probléma megoldása.
Azóta bebizonyosodott, hogy a 2. pontban nem volt teljesen igazam, mert megy a kétféle alsó sor és a teli/stepped Caps Lock támogatás is, sőt az ANSI és ISO is egyszerre, bár ezt nem túl szerencsés módon lehet csak megoldani 90 fokkal elforgatott kapcsolókkal.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz sanya53 #67926 üzenetére
A német árak alapján a One 3 lényegesen drágább lesz, mint a One 2, és a hotswap socketek + szivacsok felára nem indokolja ezt a különbséget.
Nagyon kényelmes lesz, ha kapcsolót kell cserélni benne.
Ha az a célod, hogy többféle kapcsolótípust használj, akkor tényleg hasznos a hotswap.Ha azért kellene, hogy meghibásodott kapcsoló esetében könnyen tudd cserélni, akkor megemlíteném, hogy a hotswap socket plusz bonyolultságot és meghibásodási lehetőséget visz a rendszerbe, és némelyik általa/miatta okozott problémát nem olyan egyszerű orvosolni, mint beforrasztani két lábat.
-
dqdb
nagyúr
válasz sanya53 #67922 üzenetére
A Kailh hotswap socket olyan 4-5 éve létező megoldás, rengeteg billentyűzetben használták már.
Az igazán nagy gyártók közül a Ducky a One 3 sorozattal az első ezen a téren, a kisebb, de ismertebbek közül a Glorious volt az a GMMK-val.
-
dqdb
nagyúr
Ha elkeseríteni akartalak volna, ha azt írtam volna, hogy minél többet gépelsz a Varmilón és hanyagolod a Streaket, annál feltűnőbb és zavaróbb lesz a különbség, amikor ritkán előveszed majd
nuke7:ja, és nem is o-ringeztem, mert valahogy egyelőre anélkül is tök jó a hangja / érzése...
Az o-ring az egy kiváló megoldás arra, hogy az érzést tönkretedd.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ez nem a kupakkészlet vagy nem csak a kupakkészlet. Ennyit számít a billentyűzet belső felépítése.
A Fnatic egy merev integrált plate-es billentyűzet, a Varmilo videó alapján bottom mountnak tűnik, több flexibilitást kapsz a felépítményben, puhább a bottom out, ami lineáris kapcsolónál nagyon sokat számít.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #67909 üzenetére
Tavaly évvégi rendelés alapján maga a kupak teljesen rendben van (nálam nem volt feltűnő warping sehol sem), a feliratok igazítása is oké (ez gyakori probléma szokott lenni dyesub esetében), ellenben a bleeding az valami borzalmas, nincsen egyetlen élesebb kontúr sem, mindegyik felirat széle homályos.
A reális ára szerintem 30 dollár környékén lenne (ha a bleedinget megoldanák, akkor 50-60 dollár).
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #67884 üzenetére
Az teljesen a billentyűzeten múlik, hogy melyik NKRO megoldást használja (kettő van ugyanis), és azt milyen módon felparaméterezve. Lehet, hogy az egyik billentyűzet az egyiket, a másik a másikat használja, és a switch csak az egyiket érti.
Ha jobban bele akarsz merülni, akkor ezzel elvileg meg lehet nézni (nem próbáltam még, csak majdnem telepítettem fel, mert sikerült rájönnöm USB raw HID használata közben a hibára a programomban, így okafogyottá vált a már letöltött telepítő elindítása).
Ez egy másik USB monitorozó alkalmazás, ezt sem telepítettem.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #67842 üzenetére
Csak hogy 100% tuti legyen akkor ez az általad ajánlott pro ugye?
Ez az és ebből az 5 pines változat.Egyszerűen 'nem tartok még itt', (nem anyagilag) a Gateron Pro az én ligám.
Ez hülyeség, nincsenek itt tapasztalat szerinti ligák. Jellegzetes minták a kapcsolóválasztásban igen, de olyan, hogy még nem nőttem fel adott kapcsolóhoz, nem igazán.A CJ egy olyan kapcsoló, ami gyári állapotában tökéletesen simán jár rugóhang nélkül, egyedül a hangjára hallottam panaszt, hogy nem eléggé mély tónusú (az ilyet érdemes persze fenntartásokkal kezelni).
A Pro egy olyan kapcsoló, ami gyári állapotában tökéletesen simán jár némi rugóhang kíséretében (nem hangos és nem sűrűn, de azért van), azt megkenve tökéletes lehet feleannyiért.
Az X a CJ DIY változatának felel meg hasonló áron, ami gyári állapotában tökéletesen simán jár erős rugóhang kíséretében, azt mindenképpen meg kell kenni/cserélni és tökéletes lesz.
Az alapváltozat gyári állapotában reszel erős rugóhanggal, megkenve gyengén reszel rugóhang nélkül. A Pro megjelenése óta már nincsen értelme ilyet venni, mert egy árban van vele (korábban nagyon is volt).
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #67834 üzenetére
A 65%-os elképzelésem meg próbára teszi majd a Planck, úgy tippelem.
Egy 65%-os billentyűzetben és egy 4×12-es ortolineárisban szinte semmi közös nincsen. Az előbbinél az alfanumerikus részt egy nagyobbhoz képest változatlanul megkapod, csak a kiegészítő billentyűk kerülnek rétegre, magyar kiosztással könnyű használni, az utóbbinál alfanumerikus billentyűk is rétegre kerülnek, a módosítók és fontosabb billentyűk más helyen lesznek kényelmesek, magyar kiosztással az AltGr-rel elérhető billentyűket még nagyobb macera lesz elérni vagy a Unicode használata jelent majd macerát.Egyelőre kivárásra játszom, hátha a Gateron kihozza a Silent Red Pro-t.
Bármikor elérheted ezt a stem cseréjével.Viszont, magamat ismerve a lubinggal rengeteg időt elszúrnék és kicsit tartok tőle, hogy a Gateronok PC teteje nem szereti se a ki-, se a szétszedést.
Amíg nincsen meg a rutin, addig sokáig tart, ezt meg tudom erősíteni. És igen, a PC felsőrész nem szereti a szétszedést, hangra sem túl jó, cserébe ezen jut át a legtöbb fény.A Durock Dolphin felmerült a 40%-oshoz, de valószínűleg rugócserével. Nekem gépeléshez is jó a 45g, 60 körüli már sok.
A Durocknál a 60g körüli érték a bottom outhoz tartozik, míg a 45g az érzékelésre vonatkozik.------------
[link]
ha valaki olcsón és egyszerűen szeretne ortolineáris tapasztalatot szerezni, csak egy 60%-os tray mount ház kell hozzá[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #67819 üzenetére
Egyáltalán OEM keycapek elférnének rajta?
Hiába az MX kapcsolók, a gyári kupakkészleten túl nem nagyon tudsz semmit sem rátenni, mert a jobb oldali oszlop 0.25u-val szélesebb, azaz a 2.25u széles Backspace, az 1.5/1.25u helyett 1.75/1.5u széles ISO Enter és a 3u széles jobb Shift máshol nem létező méretek, ahogyan a felső sorban a két soros R1 billentyűk sem.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
Candykeysnél kapható a TEX Shinobi DIY változata ISO támogatással egész jó áron, igény szerint forrasztható vagy hotswap PCB-vel.[link]
Úgy tűnik, hogy a mainstream gyártóknál a hotswap lesz az új ergébé, mert a Ducky után az ASUS is bedobta ezt a várhatóan legjobban túlárazott modelljénél.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
Ha valakinek IKKI68 kellene, akkor a PnC extrái éppen elérhetővé váltak, sokáig nem fog tartani, amíg elkapkodják.Kapcsoló és kupak kell hozzá, minden más (alu plate, stabilizátorok, ISO hotswap nyák, hordtáska, kétféle gasket) már az árban vannak.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #67808 üzenetére
Floating design esetében a plate egyben a ház felső része is, közvetlen és merev kapcsolatban áll a többi oldallal, sokszor előre designelemként még le is hajlik, így a plate-en keletkező rezgések az oldalfalakon folytatják a terjedést érdemi tompítás nélkül. Hagyományos felépítés esetében nincsen ennyire közvetlen és merev összeköttetés az erőhatások túlnyomó többségét megkapó plate és a ház oldalai között.
Bővebb olvasnivaló a billentyűzetek hangjáról.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #67787 üzenetére
már a kutya sem gyártat az SPnél, mert még a GMK 1,5-2 éves határidejével és árazásával sem nagyon tudnak versenyezni
Nézted te mostanában, hogy milyen group buy-ok futnak? Az SA soruk tele van, annyian használják, annak 16+ hónap az átfutási ideje, a DSA soruké 3-4 hónap, DCS 3-6 hónap, DSS 3-6 hónap.Ha almát az almával hasonlítjuk, akkor a doubleshot ABS DCS a GMK-hoz közel van árazásban, sok esetben olcsóbb is a DCS alapkészlet. Az SA ABS és DSS persze, hogy drágábbak, sokkal több alapanyagot igényel a gyártásuk, de azok sem drágább általában alapkészlet szintjén 15-20%-nál többel.
SP-nél ez egyedi novelty drága, na azt nem kell megvenni, valamint a dyesub PBT készleteik tényleg drágák, azokat sem (itt kijön a dyesub QC magas emberigénye, ami magas bérköltséggé fordul át).
Van egyáltalán az SAn kívül népszerű kupakprofiljuk? DCSt eddig kb. soha nem láttam, DSA sem túl gyakori a GBken.
DSA nem túl gyakori, de éppen fut kettő is, DSS van olyan kéthavonta, DCS-ből az utóbbi időben havonta 1-3 group buy van.Ha a minőséget nézzük, akkor a csúcson egyértelműen az SP van, mögötte leszakadva a GMK, amihez a CRP közelít, majd szakadék, és csak azután jönnek a többiek, mint EPBT és társai.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest