-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Pyttawrx #21044 üzenetére
Másik, közbenső verzióval nem próbálkoztál? Pl. [ 7.11.2 ]
-
user12
őstag
válasz
Pyttawrx #21035 üzenetére
Szia
Azt meg tudom erősíteni, hogy a 7.12-vel nekem nem volt bajom, ugyanezt a típust használom és szintén T-nél vagyok.
Mit jelent az, hogy semmi nem működik? A router írja, hogy NAT mögött vagy? Ezt hol?
Talán a konfigban lehet valami ami nem tetszik neki vagy megkavarja. Firmware-t is frissítettél? -
atiska007
senior tag
-
atiska007
senior tag
válasz
Pyttawrx #9841 üzenetére
RB3011UiAS-RM a router
És most ott elbukok, hogy a leírás alapján kellene wifi interface-t hozzáadni, ami nekem üres, de mégis van wifim.
A bridge portokhoz az eth-eken kívül viszont van cap1-4-ig gondolom ez a 2 emelet wifi jeladója, 2.4 és 5 GHz-re állítva.
Viszont ezt nem tudom hol lehetne konfigolni... -
atiska007
senior tag
válasz
Pyttawrx #9841 üzenetére
Milyen a mikrotik router? Nagy
Viccet félretéve teljesen analfabéLa vagyok, de otthon majd megnézem. Nem tudom winbox-on keresztül ki tudom-e olvasni esetleg...
Illetve mi a 2 wifi modul? Viccesen: a szaki szerint nagyon jó, a legf@szább, ukrán szabványra állította, hogy a holdon is legyen jel.. Elmondása szerint is ennél többet kellene tudnia, mint a 60 mbit.
Milyen kábel megy a helyi hálózaton belül. Szintén olyan kérdés, aminek a technikai paraméterét pontosan nem tudom, de elméletileg CAT6-os, de lehet 7-es. Amúgy kábelen mért sebességek jók, csak a wifi szűk keresztmetszet jelenleg.
Szerk.:még annyi, hogy ő beta sw-re állította az update csatornát, én beállítottam a stable-re...
-
jerry311
nagyúr
válasz
Pyttawrx #9324 üzenetére
Ev elejen vettem wifis 4011-et.
Az elsot kb. ket honap utan csereltek mert nem volt kepes 10 napnal hosszabb mukodesi idore. A masodik stabil. Wi-Fi-t folyamatosan foltozgatjak, ugyhogy sokat javult az ev folyaman, ettol fuggetlenul kritikan aluli, hogy ilyen minosegu szoftvert fejlesztettek hozza. -
vmk
tag
válasz
Pyttawrx #9327 üzenetére
Sziasztok.
Van egy hálózatom, többek között egy mikrotik routerrel ami belső és guest hálózatot is csinál. Úgy van megoldva, hogy a guest hálózat a bizonyos portokra van kirakva, amit oda kötünk az teljesen másik tartományból kap IP és nem lát rá a belső hálóra.
Szeretnék egy vendég Wifi AP-t beüzemelni egy másik épületbe, csak az a gondom, hogy ott egy cisco switch van, ami szintén belső IP-t ad, tehát nem tudok direkt portot adni a mikrotikről.
Hogyan tudnám megoldani azt, hogy a másik épületben ez az AP mégis csak guest hálózatot kapjon?szerk: Bocs, nem válasz akart lenni :/
-
-
-
lordjancso
senior tag
válasz
Pyttawrx #8936 üzenetére
Ohh, ha tudom használni a gyári adaptert, az lenne a legjobb. Mindenképpen gigabites megoldás kell. Szóval ez kell nekem, ha jól sejtem: [link]
(#8937) bambano: Miből gondolod ezt? Akkor úgy építették bele a PoE meghajtási lehetőséget a routerbe, hogy azt valójában nem lehet megfelelő teljesítménnyel kiszolgálni?
Szerk: Nyilván oda tudnék húzni egy hosszabbítót a routerhez, de egyelőre esztétikai okok miatt ez nem kivitelezhető.
-
Kroni1
veterán
válasz
Pyttawrx #8862 üzenetére
Hát ez a 4011 árban elég húzós. Lehet ezt egyenlőre hanyagolom, és mivel az én céljaimra bőven elég volt az ASUS is nem az árát fogom visszakérni, hanem megvárom mig gariban kicserélik, és inkább veszek mellé kisérletező eszköznek valami egyszerűbb/ olcsóbb mikrotik-et..
-
Kiratheonly
tag
válasz
Pyttawrx #8688 üzenetére
Tegnap mértem egyet, nekem is RB4011-em van. A gigás Digi 830-40-en tetőzött így estefele, 15%-os proci terheléssel fasttrack nélkül. A Wifim jelenleg 20/40/80mhz-XXXX -es beállításokon, fix channelen, 450mbit/s-es max-ot ad. A 800Mbit/s-es wifi eléggé álomszerű lenne, ha elérhetném még ezzel az eszközzel is, WAN-on keresztül. A 160Mhz-es wifi beállítások egyelőre elég instabilak és sebességben sem jobbbak sajnos
.
-
pitiless
senior tag
válasz
Pyttawrx #8365 üzenetére
Valami nem kerek ezzel a frissítéssel (illetve a 6.45.1-el sem). hap minit nem lehet frissíteni, nincs elég hely. Töröltem mindent a Files alatt, semmit sem változott a szabad hely. És nem csak nálam probléma (állítólag a többi 32 MB RAM-ot tartalmazó eszköz is érintett).
-
jerry311
nagyúr
válasz
Pyttawrx #8365 üzenetére
Ez szomorú, mert örültem, hogy megoldódtak a 10G problémáim, de azért sokkal inkább hittem, hogy véletlen volt, nem szándékos javítás. Ez beigazolódni látszik most.
Mondjuk, most a WinBox is baszik belépni rá 12 nap uptime után, miközben a webfig megy. Lehet van valami gond a 6.45.1 verzióval. Ennek ellenére megy rajta forgalom probléma nélkül, és ez a lényeg. -
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #8269 üzenetére
Tipikus esete annak amikor egy döntés következményei (túl sok IP tartomány) újabb döntéseket követelnek....
A különböző IP-ket a 4011-en lévő DHCP-k szolgálják ki?
- Ha igen akkor ott automatikusan hozzáadódtak a route-ok, teendőd nincs-
Ha nem akkor muszáj nekiállnod és kézzel szerkeszteni a Route táblát, ami nem ördöngősség de nem árt tudni hogyan kell. -
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #8269 üzenetére
Pontos segítséget nem tudok adni, mert nekem mind egyhálón van(DLNA) miatt, de én az IP->Routes->Route/Rules menüpontban próbálnék szabályt felvenni rá(Static routing) vagy esetleg próbálkozhatsz még Mangle rule-al is, korábban így el tudtam érni a modemem user felületét.
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #8245 üzenetére
Ezek jó eredmények, igaz én csak speedtestes eredményre támaszkodtam, mert ahogy (#8237) Kovindinka is írta, ha működik rajta, amit szeretnék, akkor olyan mindegy számomra, hogy most 200 vagy 300 Mbps van(mobil eszközön nem lehet észrevenni a különbséget szinte), a problémát úgyis akkor veszem észre, ha már a 30 Mbps sincs meg 2 téglafal vagy vasbeton födém után 2.4Ghz-en, de így is ritkán találok vakfoltot a házban, csak jó elhelyés kérdése az egész és működik.
Más tipp, ötlet nincs a maximalizálásra, ha megtaláltad a leg zaj mentesebb csatornát és a sávszél is 80MHz-re van állítva ettől optimálisabb beállítást nem tudok. így is szép eredmény, bár ehhez megfelelő vevő is kell ugye.
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #8194 üzenetére
Sajnos wifiben(sebességben) nem acélos a mikrotik(ilyen téren a konkurencia jobb), nekem egy 433-as linksebességgel produkálta a korábban leírt számokat és minden környezeti tényező ideálisnak mondható volt mikor mértem kb. 1-2 méterre tőle. Egy helységen belül fogja hozni valószínűleg a ~270-et, de inkább ne legyen igazam, kíváncsi leszek a te eredményedre is.
Úgy látom nem csak én döntöttem a vezetékes rb4011 + cap ac kombó mellett, stabilitás terén illik rá, az "atomstabil" jelző.
-
gboszy
újonc
válasz
Pyttawrx #8193 üzenetére
Nekem van ilyenem otthon. Ettől a szériától én sem vágtam hanyat magam
Beltérben egy UAP-AC-LR szerintem a legjobb. Viszont ha van egy ilyened is akkor a roaming megoldott és egy kontrollerben kezelhető. tehát arra viszont teljesen jó hogy ha beltérben van egy uAP-AC-LR mondjuk és kint egy Mesh akkor úgy jössz mész kint-bent hogy közben nem szakad meg a kapcsolatod.
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #8183 üzenetére
Használok 2db.-ot otthon meg jópárat cégeknél. Stabil, gyakorlatilag el lehet felejteni ha egyszer felszerelted. CAPSMAN-t használok hozzájuk. Gyakorlatilag teljesen megegyezik a HAP AC^2-vel, csak kevesebb a port és más a ház.
A WiFi sebesség terén egy jó konfiggal rendben van, de ne hasonlítsd egy olyan AP-hez ahol van beam forming, wave 2...és ehhez hasonló csacskaságok.Mielőtt megveszed tisztázni kell a valós igényeket és ennek megfelelően dönteni.
POE-n táplálható, de adnak hozzá injektort is ha a switch-ed nem képes rá és az ETH 2-n képes további POE eszközt táplálni, akár egy másik AP-t táplálni így láncba lehet őket fűzni, bár én ezt a konfigot nem szeretem de néha hasznos.
Plafonon üzemeltetem őket többnyire, egy van falon, de nem észlelek különbséget a térerőben. Ha a konfignál nem csalsz akkor csak azt engedi beállítani ami az adott országban engedélyezett így nem fogsz tudni egy AP-vel 2 hektárt lefedni 10W-ra tolt teljesítménnyel gíy sokan azt mondják szar a jel, pedig csak betartja a szabályokat.
-
jerry311
nagyúr
-
Ablakos
őstag
válasz
Pyttawrx #7709 üzenetére
Ha megelégszel alapszintű CA -val esetleg a Let’s Encrypt is szóba jöhet.
-
-
vargalex
félisten
válasz
Pyttawrx #7629 üzenetére
Mintha pont ezt írtam volna...
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7629 üzenetére
Akkor a gyanú helyes volt, alap windowsos dolgok(desktop, nem server) nem alkalmasak ilyesmire, de legalább kiderült ez is. Ha mégsem lenne jó, próbáld meg filezilla(FTP server + kliens) telepítéssel, azt már tudod szabadon továbbítani, ahogy szeretnéd, akár interneten vpn-n keresztül is, akár helyi hálón.
(#7628) Kovindinka
Tudomásom szerint is így kell CIDR-t számolni. -
-
törölt tag
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7589 üzenetére
Nekem ez hasonlónak tűnik, mint a vpn-n keresztül megosztott eléréshez. Ott sem működott a dlna, csak trükkel(nem írtad, én SMB-re tippelek amit te szeretnél), de nagyon hasonló a probléma. Így egy hálózatba rakod a gépeket fizikailag is vagy protokollt váltasz és FTP szervert csinálsz pc-n, majd mangle rule-okkal/fw rule továbbítod(ilyet még nem próbáltam FTP-vel, csak tipp), de nekem más hálózatban való szolgáltatói eszközt sikerült elérnem. Ehhez kell gateway IP!
Az SMB-nek is van portja(139 és 445 TCP e szerint), de gyanítom, mint a DLNA esetében, nem fogja automatikusan megtalálni.Az is lehet, hogy vlan-ok körül kellene szétnézned, ott lehet szabályozni ki mit milyen irányban érhet el, de ez is csak ötlet.
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #7594 üzenetére
A Route táblába fel kell venni a routeren a hálózatokat. Van egy olyan emlékem, hogy ezt automatikusan megteszi. Tegyél fel egy route táblát ide.
- Tracert paranccsal nézd meg, meddig jut a csomagod és merre próbálkozik
- Ha egy routeren több IP-t használsz és Ő az alapértelmezett átjáró is a hálózaton akkor a kliensek automatikusan elérik az alhálózatokban lévő gépeket.Ilyesmik kellenének a route table-be:
DAC->192.168.1.0/24-> bridge, reachable ->Distance:0-> pref source 192.168.1.1
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7482 üzenetére
Most nem kerestem vissza, de ha jól emlékszem neked wifis rb4011-ed van talán
, itt "csak" vezetékes van, de most, hogy írod, ezzel megerősítesz +1 indokkal, hogy miért is jó, ha két eszközöd van, mert meghibásodás esetén, csak az ap-t kell cserélni(mehet RMA-ra), a router marad a helyén, mert ugye wifi nélkül jobban meg lehet lenni, mint net nélkül? Ezt a mondatot is inkább a többiek miatt írtam le, ha már a teljesség igénye felmerült(csak egy kicsi trollkodás).
Visszatérve, nem tudok ehhez mit hozzáfűzni, csak gariztatás marad max egyenlőre. Mielőtt megvettem a vezetékest, sok kezdeti probléma volt ezzel is, így vártam 2-3 hónapot a megjelenéstől számítva és addig szerencsére javították a nagyobb részt szoftveres bugokat, de volt sok nand chip hibás is(ezért is késett tudtommal a wifis is pár hónapot). Mikor kinéztem ezt, már elő lehetett rendelni a wifist, de inkább a már "stabil"-t választottam, a bizonytalan helyett is a fentebb felsoroltakon kívül és jól döntöttem. Ha megnézed még most is szinte minden change log-ban ott van az "rb4011 ...ez az" javítása, szóval még ez sem 100%-os. Idővel biztos azt is javítani fogják, ha szoftveres eredetű a dolog, csak győzd kivárni. Esetleg utána kellene járnod, hogy mennyire általános jelenség ez reddit vagy hasonló fórumokon.
Ilyen értékű eszköznél én biztos visszaküldeném, max becserélteted, ha nem tudják megcsinálni. A vezetékes változattal eddig semmilyen probléma nem merült fel, működik, ahogy kell.
-
arnoldx17
csendes tag
válasz
Pyttawrx #7438 üzenetére
Persze, a combosabb boardok kiviszik nyers erőből probléma nélkül, ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy a NAT-nak is van erőforrásigénye. Plusz ha még ehhez hozzáadjuk a shapinget, plusz a fentebb említett klientúraszámot, ja és még azt is, hogy mindezt 5Gbit sávszélnél kéne csinálnia, 72 mag ide vagy oda, lehet hogy megnyekkenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Macska topik
- Renault, Dacia topik
- Trollok komolyan
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Anime filmek és sorozatok
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged