- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Autós kamerák
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
válasz
ezisjo #61200 üzenetére
A 9mm-es végű, kicsi, könnyű (relatíve nem drága) m43-os 9-18 ha megvan, akkor már tapasztalhatod, hogy ha még ennél is extrémebb egyenestartó nagylátó kell, akkor annak a sarkai már mocskossul idétlenül néznek ki témától függően. Témától függően már akkora a torzítás, hogy esetenként egy halszem (mondom témafüggő) erősebb, de más jellegű torzítása kevésbé zavaró!
A fuji 12-es főleg fényerőben jobb, illetve ha szerencséd van és nem decenteres obit "húzol" akkor az azért jó obi, de a látószöge minimálisan tér csak el (az oldalarányok miatt a 2/3-ad széltében "nagyobbat lát" 1-2°-kal, de csak ez elhanyagolható).
Viszont ott a pana 7-14, annál szélesebbet sztem kb. fölösleges akarni, (főleg a már említett horrorisztikus sarokbeli perspektíva miatt), de ha akarsz, FF-re mint mondták van 11mm-ről induló.
Szóval a Fuji látószöge nem igazán nagyobb, ha nagyobb kell, akkor vagy pana 7-14 (esetleg Fuji 10-24).ehh, nem olvastam végig a hsz-eket, ahogy elnézem kissé túlbeszéltük ezt a nagylátót...
-
válasz
ezisjo #61200 üzenetére
Fuji Sony vagy Samu, és rá 12/2. Ezzel látószöget nem nyersz a 9-18-ot képest, csak fényerőt. Ha nem fényerő, hanem látószög kell, akkor MFT-re Pana 7-14, ennél nincs nagyobb látószög FF-re sem (az emlegetett Sony 10-18 is használhatóan csak 14-től rajzol), APS-C-re pedig csak ekv. 15 (ami valójában 15,4, mert ne felejtsük, hogy a valódi krop 1,54, nem pedig másfél) van. Vagy az általad is említett Samyang 7.5, rektilineárisra széthúzva vízszintesen 4-4,5, ekv. 8-9mm-es látószöget tud. Ez a max, de ezt minden ekv. 15mm-es teljes képkörös halszem tudja.
(#61214) jmakk
Tényleg, ezek kimaradtak.(#61215) Mercutio_
Hoppá, ezt nem is ismeretem. -
FEDman
addikt
válasz
ezisjo #61193 üzenetére
Most komolyan nem értem mit akarsz kihozni ebből az egészből. Az Olympus 9-18 egy jó obi, az ekv. 18mm-nek megfelelő látószög meg már kifejezetten extrémnek számít. Ha fényerő neked nem fontos, csak a látószög, akkor nem igen korlátoz a jelenlegi felszerelésed, használd azt. És inkább azon gondolkozz az adott Olympus obiddal hogy tudsz még jobb képeket lőni.
-
.mf
veterán
válasz
ezisjo #61183 üzenetére
Van a Panának egy 7-14 f4-ese is, rendszeren belül.
APS-C-re vannak a Samyang 12 f2 verziói milcre és 10 f2.8 tükrösre, plusz egy-két gyártónál még egy-két uwa-zoom vagy akár fix is.
FF-re Nikon 14-24 f2.8-at nagyon dícsérik, Canon nemrég jelentetett meg egy 11-24 f4-et, Samyang 14 f2.8 olcsó de egész jó, s ha bátor vagy, akkor a Sony 10-18 f4 FF-en 12-16 között egész jól kirajzolja a FF képkört. -
Vyndree
őstag
válasz
ezisjo #52795 üzenetére
A másik kiszemelt darab az olcsóbb E-PL1-es. Az annyival szimpibb, hogy a készülékben van a stabi, tehát másik obinál is "benne marad". Általános célra lesz, nem hiszem hogy manuáloznék majd vele. Ha netán erről lecsúszok Oly lesz belőle vagy visszatérek a Sonyhoz (a3000).
MrChris: ha meglesz elmondom.
-
ati3x
senior tag
válasz
ezisjo #48025 üzenetére
Hááát. Mit fog fotózni a távcsővel? Mert nagyon nem mindegy ám! Az asztrofotózás egy külön történet! Ha holdat, bolygókat fotóz távcsővel, ahhoz a "webkamerás fotózás" a megfelelő út (igazából nem is fotózás: tömörítetlen video stream felvétele, majd kockánkénti feldolgozása/átlagolása spec szoftverekkel) A mélyég fotózáshoz pedig a régi mft-k nem a legjobbak, mert ott pedig a cél a minél kevesebb zaj magasabb iso értékeken. A újabb Sony szenzoros olympusok már használhatóak.. De ezek nem tartoznak a legolcsóbb kategóriába... Ebből az E-PL5 váz a legolcsóbb/legmegfelelőbb! Akár használtan is.. De inkább valami Sony nex5n-t ajánlanék használtan..
-
Studi
veterán
válasz
ezisjo #44167 üzenetére
Nem figyeltem a hivatalos árazást, de szerintem nem nagyon rendeltek belőle még Magyarországra. Ez itt van, most megvehető, magyar garist szerintem rendelni kell. De persze ha valakinek fontos a gari, akkor megéri a +5ezret.
Amúgy nem nagy ez az üveg, akkora, mint a 25/1.4, de valóban kirajzolja az APS-C kört.
De nem reklámozni akartam, csak bedobtam, mint érdekesség/ritkaság.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
ezisjo #44167 üzenetére
Használtan meg még jobb, mégse kell a kutyának se
-
Studi
veterán
válasz
ezisjo #40458 üzenetére
Azért félrevezető ilyen stílusban "lehúzni" a Pana objektívet, mert igazából semmivel nem gyengébb, mint más rendszerek olcsó alapobjektívjei. Sőt, igazából az általad hivatkozott 4/3-os Zuiko 14-42 se egy nagy durranás, mondjuk én egy 14-54-el a kezemben bátran mondhatom: az is "gyenge, mint a harmat".
Szóval maradjunk annyiban, hogy a Pana 14-42 is hozza egy átlag kitobi minőségét. Az Oly m4/3-os kitobikhoz képest kicsit kevésbé precíz a mozgása, és nagyobb, viszont van benne stabi, és adnak hozzá napellenzőt.
-
MrChris
nagyúr
-
FEDman
addikt
válasz
ezisjo #36817 üzenetére
Hát ezt a kérdést nem tudom miért én kaptam, de ha már akkor annyit mondhatok, hogy az Oly 9-18-as obi ekv. 18mm-re már kifejezetten extrém nagylátószögnek számít, biztos vagy abban hogy neked ennél nagyobb kell?
Mert ha igen és mindezt nagyon jó minőségben akarod megkapni akkor az biztos nem lesz olcsó.
Az FT Oly 7-14 és az mFT Pana 7-14 durván jó üvegek. Canon vonalon ha elég az ekv. 16mm akkor az EF-s 10-22 az amin szintén érdemes elgondolkodni, volt hozzá személyesen szerencsém, építésre kicsit műanyag, de optikailag remek darab. -
Lassú Víz
addikt
válasz
ezisjo #36143 üzenetére
Jót poénkodtunk itt, de volt akinek megérte eladni annyiért vagy tudott mondani egy annyival drágább árat amit a kereső még elfogadott.
-
.mf
veterán
válasz
ezisjo #32904 üzenetére
Ahogy Studi is írta, pl. ha vkiről képet készítenél, de a fény olyan szögben jön vmelyik oldalról, hogy az arc nagyrészt alulexponált lenne, akkor lehet a fgépről levett vakut a másik irányba elhelyezve és távkioldva deríteni.
Vagy pl. ha van egy sötét, árnyékos rész, és azt meg akarod úgy világítani más szögből, hogy egyrészt az is hasonlóan világos legyen, mint a többi, s az árnyéka se úgy vetődjön, mint ahogy a fgépen lévő vakutól vetődne. Vagy vmi épületnél úgy fképezni kívülről egy belső teret is tartalmazó témát, hogy ne legyen túl sötét a belső tér a napon lévő külső falhoz képest, s közben a fgépen lévő vaku+napfény se exponálja túl a külső falat. Vagy makrónál, hogy több irányú megvilágítással puhítsd az árnyékot. Stb. Biztos sok felhasználási eset létezik még, most ezek jutottak eszembe.
-
vendingo
veterán
válasz
ezisjo #32749 üzenetére
Lesz velem egy olympus tg620 is
Amúgy príma víz alatti képeket csináltunk a héten, medúzák meg minden (valami invázió van, napi 5-10 db-ot láttam)
Majd kielemezem őket, hogy valójában milyenek is lettek, aztán feltöltöm valahova, ha jól sikerültek. Eddig csak a gép kijelzőjén láttam a képeket. -
vendingo
veterán
válasz
ezisjo #32741 üzenetére
Remélhetőleg tudom tartani az évi 5 nyaralásos tendenciát és akkor lesz hol használnom.
A 100-300-at szerintem sehova nem fogom magammal cipelni, ahhoz túl nagy, marad madárfotózásra (bár ehhez valami komolyabb váz is kellene majd idővel).Ha mégse használnám a 40-150-et, akkor még mindig eltudom adni minimális buktával, vagy akár árában is.
Holnap megyek szüretelni, ott majd tesztelgetem, remélem beválik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Minecraft
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One mobilszolgáltatások
- Milyen videókártyát?
- Vicces képek
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- Eladó Canon RF-S 55 210mm f/5 7.1 IS STM teleobjektív
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R WR objektív
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Update 06.12. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest