- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Odyssey OLED G9: QD-OLED csúcsmonitor a tesztpadon
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Home server / házi szerver építése
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
válasz #04230330 #24814 üzenetére
Ha rám hallgatsz akkor azt az obit veszed meg, amelyik látószöge a legjobb számodra! Fényerőben minimális a difi, rajzban sem akkora, kicsit szebb a háttérmosása a 17-nek, ellenben a 20-nak picit erősebb. Én is így voltam anno mikor megvettem a 20 mellé a 25-öt. Igaz, ott nagyobb a difi pro/kontra egyaránt. Mindegyik obi egyértelműen fasza, bármelyiket megveheted, csalódni nem fogsz, legfeljebb magadban.
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz hegyimorc #24798 üzenetére
morc: Ha majd megismerkedtetek az x100-zal írhatnál egy rövid szösszenetet!
Más, fél off: nettó 50-ig (csak új számlásat, cégnek kéne) milyen fotóapparátot ajánlanátok? Nyilván nem MILC lesz az alacsony ár miatt. Ennyiből mit lehet, aminek szép és élethű színei vannak (vagy ha az nem akkor RAW fileban ment). Nem létszükség semmi extra, szuper fényerő, szuper sorozatsebesség, űber képminőség. Persze sz*r sem.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Hát igen, a 14/2.5 egyszerre jó is meg nem is. Nekem nincs mellé 12-es (nem is lesz) de így is 1x volt fent a gépen. Mindig mondom, hogy "videóra kiváló lesz" de mikor oda jutok, sosem erre cserélem le... Lehet, el kéne adnom... pedig amúgy nem rossz darab. Veszettül kicsi!
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #24751 üzenetére
"taknyol" ezt is elég gyakran hallani, magyar felületen használhatod, angolra keress valamit Az, hogy ez 100% a szenzor miatt lenne, azt viszont kétlem. Valamelyest (és általában nagyobb részt) az obi az okozója, esetleg előfordulhat, hogy az adott váz+obi kölcsönhatása.
-
gorgo
őstag
válasz #04230330 #24741 üzenetére
Tkp nagy baj egyikkel sincs, a rekeszelés okára rájöttünk. A fénycsillagokhoz tényleg kell, de esetleg nagyobb, mondjuk f16 esetleg f11 is elég lehet. A hosszú záridőt pedig sokkal jobb egy ND szűrővel elérni, mert f22-n már elég komolyan rontja a képet a diffrakció. A színházas kép ferde, és a másikon a foltok, hallod, ha azok egynapos gépen voltak... esetleg beesett előtte a Dunába?
-
gorgo
őstag
válasz #04230330 #24731 üzenetére
az első próba után látni fogod, ha van
multiaspi: nem kell temetni, de valóban kicsi az esélye. Azért a későbbiekben a Pana előállhat saját gyártású szenzorral. A dolog persze sokváltozós, ha a Sony köv. szenzora is agyonver mindenkit, akkor csak valami alternatív szenzorral van reális esély erre. És igen, a G5-ben a letiltás egy nagyon tapló húzás volt.
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #24695 üzenetére
A különbség számokban: ha a 9-18 van felcsavarva, annak a vízszintes látószöge 88.5° ha 4:3 képarányt használsz.
Ugyanez multiaspival 3:2 képarány mellett pontosan 90.0°, de ha 16:9-et választasz, akkor még szélesebb. Mondhatja az ember, hogy hát ez ugyan nem sok, de ha belegondolsz, pl. épületfotózásnál kitéped a hajad, ha pont az a tetves másfél fok miatt nincs meg a derékszög, amivel szépen be tudsz fogni egy épületet a sarokról (feltéve hogy nem hátrálhatsz sokat, így 88.5 fokkal nem lesz meg az épület). Ez pont ennyi: multiaspival már 3:2-ban is megvan, de 16:9-cel bőven![ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Én így látom: (sosem volt dSLR vázam, szóval csak abból szűröm le a mondandómat amit mások feltesznek képeket). Akár hogy is nézem, egy FF nikon, főleg egy tökösebb nem egy ligában játszik az m43-mal, még egy mezei átlagos (nem = rossz) zoom is beszarás képeket nyomat. Ez van, fizika. Ettől még megfelel, sőt fun! Egész korrekt _kis_ vázak, még a GH3 sem vészes (ami elsősorban hosszabb zoomokhoz való főleg). Nem telézel? > G5, E-M5, GX2
Azért ha kiemelkedő képeket akar az ember, akkor zsebbe kell nyúlnia, hogy irreálisan drága manuál fixeket vegyen pl. KERN Macro switar 1.4 RX, vagy egyéb 1.2 vagy 1.4 körüli ékszerek nem ártanak. Persze olcsóbbal is lehet jókat, kicsit kevésbé jókat. AF persze nem lesz :-/
A két új gyors zoom: 12-35: felfújt lufi, semmi extra, semmi kiemelkedő, persze azért nem rossz. Torzítása sem húdejó, CA azért ott van, ehhez mérve nagyon rossz vicc az ára, 100eFt-ot nem adnék érte. A 35-100 azért már jobb darab, bár ilyenem se lesz.[ Módosította: Parci ]
-
gorgo
őstag
Persze, persze, egyet értünk ebben.
Annyiból jó, hogy sok mindent kipróbál, és ír róla, persze ezt kell tudni olvasni is, mert néha úgy jár mint R.Miki, aki egyszer ír valamit, fél év múlva meg az ellenkezőjét. De mindkettő egyszerre igaz, tévedni meg áh..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Marha érdekes ezeket a teszteket olvasgatni olyanoktól, akik azért fogtak már pár kamerát... GH3, OMD, X-E1, mind kapott már hideget, meleget rendesen. Az ember ugye hajlamos azt igaznak vélni, amit annak akar! Ki kell próbálni őket, nincs más megoldás!
Legutóbb pl. az X-E1-ről olvastam nagyon jókat a Soundimageplus-on, ahol azelőtt annyira nem voltak oda érte (kicsit ugyan fenntartással kezelem azt az oldalt, mocsokul pixelkukkoló a tag).
A GH3-tól meg el van szállva egyenesen. Magam is fogtam GH3-at kézbe, ugyan aksi sem volt benne, azaz használni nem tudtam de a bazinagy méretét leszámítva tetszett a fogása.Ellenben nem annyira tetszett a fogása az OMD-nek, a gombjai szintén nem. De mivel rengeteg ember jól megvan vele, úgy döntöttem, hogy én is megleszek.
-
gorgo
őstag
Már elnézést, de az alumínium rohadtul rideg és merev. Ha rugalmas, annak az az oka, hogy kici-óccó szar toldásokkal, rögzítésekkel. Az hogy "csak sima" alumínium és nem valami űrtechnológiás, legfeljebb némi plusz súlyt és cserébe szintén olcsóbb árat eredményez.
HollyBoni: minden bizonnyal az egyetlen a GH3, bár az csak tipp, hogy jó, de jó erős tipp.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Én meg remélem boldog E-M5 tulaj leszek végre a héten . Jöhetne már a mél, hogy mehetek érte...
-
gorgo
őstag
FIGYELEM a következő sorok 100% filozófiát tartalmaznak!
A "személyiség" átadására nyilvánvalóan nem alkalmas az esküvőfotó műfaj, kivéve esetleg azt a "fehér holló" esetet, amikor egy gyerekkori barátodat fotózod, akit évtizedek óta "jól ismersz". (Figyelem, a "jól ismersz" az egy filozófiai kategória).
De ha jobban belegondolok, ha magamat kéne úgy megjelenítenem képen hogy az "én legyek" nos, azt sem tudnám megcsinálni jóra. Mivel egy ember messze-messze több attól, hogy egy képsorozaton be lehessen mutatni. Persze ettől még léteznek kiváló portrék, vagy az adott pillanatot kiválóan visszaadó riportfotók, stb...arn: igazán dobhatnál egy linekt az E-M5 árcsökkenéséről...
-
-
gorgo
őstag
válasz Mercutio_ #24331 üzenetére
Szegény kolléga, iso3200, a zajszűrés mestere lehetsz
mzd ED 40-150 obit sokan használnak, felteszem. Szerencsére nem drága, könnyű, stb. User tapasztalatok? Teszteket már olvasgattam... Illetőleg valami jobb alternatíva (35-100 kivételével, mivel nem lottózom)?
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Nos, igen, elmélkedni lehet róla, de az igazi módja, hogy mindenki kipróbálja különböző éles helyzetekben, nem a szobában otthon. Egyébként meg felcsavartok egy zoomot, beállítjátok adott fókuszhosszra, és NEM tekergetitek. Rém egyszerű... Oké, kicsit elvonatkoztattok a háttérmosási képességtől, meg a rajztól, és csak a komponálásra figyeltek.
-
gorgo
őstag
Ahoj, kollegák!
Segítsetek obit beárazni: Oly 12-50. Tervezek E-M5-öt venni, és lehet, hogy kitben veszem, az obit (kvázi használatlan, null-expós lesz) meg elpasszolom. Ez egyben azt is jelenti, hogy garis sokáig. Ez egyenlőre feltételezés, mert előtte csak kipróbálom, az a makró mód érdekel. Ha nem számottevően rosszabb a rajza (felbontás sarkokban, AF sebesség) akár még meg is tartom (némi átfogás előny, esőálló, félmakró mód 14-45-tel szemben). THX
Még valami. Félmarkolatot milyet érdemes hozzá venni más gyártótól? A gyári éppenséggel drága mint állat, valamint a csak a felére lenne szükségem, a portré rész már too much. Esetleg azt is be lehetne árazni (már ha egyáltalán van értelme, felteszem magában nem is használható).[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Próbálkoztam kicsit (kb.5 expót készítettem) az égbolt megörökítésével. Klikk. Ne kérdezzétek meg, hogy miért nem húznak csíkot a csillagok, minden más képen húztak...
Viszonylag fényszennyezés mentes helyen voltam, bár telihold volt, az igaz. Azért Bp-ről messze kell menni hogy ilyet lőjjön az ember."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
OMD userek: a masina videója milyen hangkódolást használ? Az E-PL1-nek megvolt az a nagyon idegesítő tulajdonsága, hogy tömörítetlen PCM-et, ami így faszául zabálta a helyet...
Van már valami konkrétumokat is tartalmazó hír/pletyka a a GX2-ről? Faszér kell ennyit titkolni mindent a panának!
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Szerintem nincs baj az árával, még így is a legolcsóbbak között van... Illetőleg minden m43 obi árával gond van. ez van ezt köll szeretni.
Használtpiac: nem tom mivan, de úgy leült, hogy kb áll. Egy nyamvadt omd sincs eladó karácsony óta, és engem se nagyon zaklatnak a "komoly" vevők, ha-ha!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Igen, ahogy az előttem szólók is mondották, valszeg szerencsefüggő is a dolog (szórás). Erre utal az is, hogy nálam meg a zoomgyűrű lehetne simább, a fókusz meg jó.
Anno majdnem sírva fakadtam a 14-42 teljesítményén, bár hozzá kell tenni, hogy az elején kezdő voltam, úgyhogy minden bizonnyal én is tettem hozzá a gyengus képminőséghez.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #24246 üzenetére
Még csak pixellkukkolni sem nagyon kell, a különbség egyértelmű. A 14-45 nem egy kategória a 14-42-vel. Ha csak annyit mondok, hogy azért cserélték le, mert kitobinak túl jó volt, önmagában beszédes.
Persze ha csak 9x13 képeket akar az ember, és nem vág sokat, akkor a 14-42 is megfelelő lehet."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Szulita28 #23993 üzenetére
És az sem mindegy egy igazi "sport" tesztképnél, hogy hányszor végzik el a tesztet. 1 mérés nem mérés. Akkor éppen úgy sikerült, máskor meg máshogy. Persze sejtem, hogy ez a kategória is olyan, hogy valami statikus témát stúdiókörülmények között reprodukálhatóan 1x (esetleg 3x, hátha) elvégeznek, majd levonják a nagy baromság következményt... (ez csak sportfotóra vonatkozik).
Alapból nem kell perdöntőnek venni ezeket stúdió tesztekből származó 'szintetikus' adatokat."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
-
gorgo
őstag
válasz Szulita28 #23949 üzenetére
Ha tényleg ilyen lesz, dönthető kijelzővel, akkor ez lesz a kövi vázam :-) +1
Kíváncsi vagyok, mi valósul meg ebből.+1Csak azt a részét nem értem, hogyha ezt áprilisban tervezik piacra dobni, akkor most így feb. közepe táján miért titkolják...
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #23911 üzenetére
Ahogyan előttem is mondották, az biza nem feltétlen lesz előrelépés, sőt inkább lesz visszalépés! Persze méretben az lesz...
A kollegának a váltás egyedül méret szempontjából éri meg, mert pénzügyileg nem feltétlenül jön ki jól a cserével. Nem beszélve arról, hogyha használhatóságot és minőséget azonos szinten akarja tartani, az nem fog 'óccsóért menni, mert azok a vázak amikkel u.olyat vagy esetleg jobbat kap, mind drágák!
Legyen bármi is a döntés, mielőtt bármit veszel, menj, és tapizz, próbáld ki feltétlen.
A helyedben Pana G3 alá nem adnám, abból van is használt nem rossz áron, és viszonylag sokat is nyújt. Ami tényleg ütős váz az mind meglehetősen drága."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23799 üzenetére
Nárcisztikusra gondoltam természetesen.
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23795 üzenetére
OK, OK, kis nárcista fórumtárs! (bocs, nem hagyhattam ki, amúgy nem rossz kép)
Lupéra gondoltam, amennyire -hallomásból- tudom, régen azzal nagyítottak bele, hogy az élesség biztosabban jó legyen.
Felteszem arra a ketyerére nincs rendes magyar kifejezés (vagy én vagyok tájékozatlan) én mondjuk nagyítós szemkagylónak tituláltam volna vagy valami ilyesmiJa, igen, egy kérdés: kapásból leesett, vagy csak miután megnézted az utólagos linket?
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23793 üzenetére
Ha esetleg belinkeli elsőre, akkor még tudni is lehetne hogy miről van szó!
-
gorgo
őstag
válasz Zozzer888 #23789 üzenetére
Persze hogy használ, az analógos kollegák ÁLLVÁNYRÓL!
Hogyan képzelted egyébként? Merthogy kézből olyan lenne a mutatvány, hogy felléphetnél a Nagycirkuszban! Túl azon, hogy digitális kijelzőre értelme se sok, mert mit látsz? A pixelt nagyban? Próbáld ki: nézd nagyítóval a monitorodat... (tudom a kamerák hátán más technológiájú panel van, de akkor is)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23706 üzenetére
...hát én is szórakoznék vele ha lenne...
-
gorgo
őstag
A következmény igaz, de sok esetben ezt célnak is tekintik, sokan használják pont a kis mélységélesség miatt a fényerős obikat...
És szerintem egy fényerős fixet esetleg tovább is lehet rekeszelni, mint egy egyszerűbb p,. kitobit, azaz mindkét irányban (nagyobb DOF is!) nagyobb teret hagy..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Az előző véleményemet úgy írtam, hogy nem néztem meg csak futólag a képet... A párásság az tényleg totál lerontja a kontrasztot és élességet. (Legutóbb pl. téli fotózáson a leheletem csapódott rá fényerős fixre, mondanom sem kell, kuka lett sok kép, szarakodni sem érdemes ezekkel).
Ami a rekeszelést illeti: kitobival max. f8 szerintem. Fölötte érezhetően romlik az élesség.
(kíváncsi lennék itt egy két öregebb motoros véleményére a diffrakciót illetően: ez ugye fizikai tény, de úgy vettem észre, hogy obinként más és más az a limit amit még tolerálni lehet. Azaz függ rendesen az objektív felépítésétől/minőségétől is. Kitobival f16 okádék, de lőttem már f16-on teljesen jó képet ff-re tervezett minőségi obival...)"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz s7evcsenko #23671 üzenetére
Szerintem meg csak részben igaz, mivel ha megnézitek, f5.6, iso160, 1/320s a kép. Elvileg tehát ez rendben van. Az okok: kisebb részben igaz az is, hogy szép napos időben jobb lesz a kép a jobb kontraszt, stb. miatt, viszont sosem lesz igazán fasza, mivel a kitobi 42 mm-en ennyit tud. Továbbá nagyon nem mindegy, hogy a kép egy camera-jpeg vagy raw-ból te magad "hívod" elő. A zajszűrés terén hatékony ugyan a jpeg motor, cserébe mosottabb lesz jóval.
Tehát: jobb obi + raw-ban fotózással mindig* garantáltan jobb minőségű képeket kapsz.
(*ha kezdő vagy, eleinte a nehezebb témák esetén nem feltétlenül)"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #23620 üzenetére
OK, értem. Egyébként én is átestem azon amin most te (olyan ideges voltam, hogy majd eldurrant az agyam, amikor különböző progik különböző színekben adták vissza u.azt a képet. És én is a Silkypix-el kezdtem. El lehet vacakolni vele, meg is lehet szokni, de azért Adobe-ékkal gyorsabb a munka).
Szóval én nem Lightroomot használok, hanem csak a Camera Raw-ot, ami kvázi ugyan az. Ott még a menübe sem kell keresgélni, mivel ott az ablak alján kiveri a szemed, hogy milyen az aktuális színprofil, és 1-2 kattintással át lehet állítani... Egyébként meg ugyanezt megteheted a megfelelő menüpontban is.
Értelem szerűen én mindenhol (fényképezőgép, szoftverek) sRGB-t használok, te pedig AdobeRGB-t fogsz, vagy amit minden egyaránt kezel.
Az meg hogy az adott raw file elsőre megnyitva a Silkypixben/ACR-ben/Akármiben más és más, fogadd el, mert megváltoztatni úgy sem tudod, vagy ha igen, akkor itt sokan örülnek majd neki."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #23584 üzenetére
Nagyon derék, dícsérni való dolog az, hogy az sRGB-nél nagyobb színterekkel dolgozik az ember, csak érdeklődöm, hogy komolyan szükséged van-e az egész szopóka-nyalókára (ne érts félre, segíteni és nem beszólogatni akarok).
Merthogy: a web 99%-a sRGB-t használ. Én pl. nem kevés képet hívatok "rendes" fotópapírra (és nem véletlen hogy nem szopózom otthon a nyomtatással), de pl. ott is sRGB színtérrel dolgozik a hardver.Hozzávéve hogy még az IPS monitorok jelentős része sem tud natív 8-bit/színcsatornát, csak 6bitet, amelyet trükkökkel feltornászik 8-bitre, (de legyen neked a jobbik fajtából, ami natív 8-bitet tud. Felteszem nem a megélhetésed és nem félmilliós-milliós monitorod van ami tud 12+ bitet is) eleve fizikailag nem is nagyon látod a különbséget az sRGB kontra gazdagabb színterek között (nem kizárt, előfordulhat pár színárnyalat ahol esetleg...). (gondolni sem merek arra hogy esetleg TNpaneles monitora lehet valakinek aki ilyenen rágódik).
Szóval ezen szerintem kár vacakolni, rengeteg bosszankodástól és idegeskedéstől kíméled meg magad. De ne legyen igazam csak mert én kishitű / lusta vagyok. Lepj meg valami pompázatos képpel, ami szar sRGB-ben, és kell neki egy gazdagabb színtér!
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23493 üzenetére
Szerintem cool, nem akarsz nekem is egy ilyen lyukas vázsapit hegeszteni?
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23447 üzenetére
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #23416 üzenetére
Nekem van, használtan vettem, és emlékeim szerint (rég nem használtam igaz) az sem annyira "fluid szerű". Fényképezni még elmegy, de videónál már zavarna, az tuti.
Ha valaki videóhoz veszi, esetleg jobb a 14-42 mert egyrészt sokkal olcsóbb, és videónál egyébként sem sokat számít, hogy hogyan karcol a sarokban. De ahogy hallom a most kijövő új kit még jobb lesz, csak kérdés hogy milyen lesz a használtpiaci ára (meg hogy befolyásolja a régi árát), amit persze most még nem tudni..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz tuttomobli #23354 üzenetére
Világos, eleve ott van a "hamisszínes" jelenség, meg azért ezek a ketyerék nem milliós csillagászati cuccok, úgyhogy akkor maradjunk annyiban, hogy én a zöldet semmiképp nem hagytam volna akkor sem zöldre, ha történetesen a kamera annak rögzíti. Akkor már eltoltam volna kékbe...
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23345 üzenetére
Azért ha megnézzük a Sony és az Olympus által készített képeket, ordít a különbség! Az olynak a színei 'kissé' mintha hibásak lennének, zöldes-lilás ködök, stb. A Sony legalább csak lilás, valahogy hihetőbb, emészthetőbb.
Amúgy jól látom?[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz szaby_gyerek #23245 üzenetére
A dolgot könnyű eldönteni: felraksz egy 14-45-öt, beállítod 30mm-re, és még véletlenül sem tekerketed a zoomgyűrűt. Így fotózgatsz napokon át és meglátod, hogy tetszik-e a látószög. A fényerőt illetően pedig f4 rekeszt használsz, ez ugye 1FÉ-vel sötétebb, így tudsz kalkulálni hogy milyen záridőd lenne... A háttérmosást meg hagyhatod, az úgy sem lenne perdöntő.
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #23203 üzenetére
Most mi van? Tiéd a cucc, vagy csak írtál róla valaki blogjában?
MLaca: "plasztik fantasztik". Már régóta készítenek tankot is műanyagból. Ez csak egyszerű kondícionáltság. Ha valami műanyag az persze lehet szar is, de lehet jó is. A G5 tényleg egy jó váz, jobb mint pl. az OMD (nem a szenzorról beszélek).
-
gorgo
őstag
válasz neevous #23168 üzenetére
Na, akkor a mai storno, mert ennyi bénázást ritkán látni egy nap. Mindenki benyög valami 1/3 infót, a többit meg képzeljük hozzá... Így meg legalább lehet tervezni / asszonypajtinak beadni, hogy ne legyen váratlan, stb.
Javaslom tehát: jan.29 (kedd) 18-tól, mondjuk a Jaromír, mert az még olcsóbb is. Persze ha van jobb ötlet, jöhet, de nem érdemes sokat variálni, mert 10 ember 10-félét akarna úgy is.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz neevous #23161 üzenetére
Akár az is jó, de a amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra .
Mai röffenéshez az eddigi 3 helyszín közül válasszunk egyet (mind körút környéke, és mind cseh)
Jaromír 68, VI. Csengery utca 62b
Pivo sörvendéglő, VII. Wesselényi 47.
Bohemia, Rákóczi tér sarka (Német u. 2)Nekem Pivo v. Bohemia szimpibb, bár egyikben sem voltam.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Mercutio_ #23131 üzenetére
Bevallom, volt benne az is, örülsz? Arra válaszolj inkább, hogy mikor lesz sörike!
Egyébként a G3 tényleg korrekt, leszámítva az alapisot kevés fénnyel. Iso1600-on egészen fasza, majdnem, mint a tizedannyin.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz madgie #23104 üzenetére
Az a büdös nagy helyzet, hogy a GH3 tényleg baromi jól össze lett rakva, és nagyon kézre áll, sok direkt tekerővel-kapcsolóval. Könnyűnek is könnyű, de tényleg felhizlalták nagyon. Ehhez képest az OMD (remélem hamarosan lesz ilyenem (?)) olyan szar gombokkal van, hogy erősen gondolkodom emiatt .
Szerencsétlen G3 meg egy nyamvadt zajgyár. Havas képeken, (ahol ugye van fény bőven) sötét ruhába öltözött embereket fotóztam iso160 és az alakok eszméletlenül zajosak. A G5-nek milyen az alap ISO-ja, nem tudja valaki???"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Nocsak, nocsak, házigazdánk is fel-feltűnik.
Azért meglepő húzás volt sec-perc alatt megváltál a Fujitól. Lehet tudni miért (túl azon, hogy GH3, amire még várhatsz eleget). Illetve hirdettél pár m43 obit is, akkor simán azt hittem, hogy kiszállsz a rendszerből. Most hogy GH3 lesz, nem értem, hogy az obikat miért adod el, hiszen így rendesen buksz/buktál rajtuk. Vagy a 2 fényerős zoommal veszed, és lesz az, azt' csók?"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #22779 üzenetére
Majdnem érthető a dolog, az "effektív fényerő" rész nem az. Én értelmezésem szerint a fókusztávolságot és a háttérmosást befolyásolja. Több fény nem fog a szenzorra kerülni, legfeljebb ugyan annyi, v. esetleg minimálisan kevesebb.
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #22583 üzenetére
45-55 között mozog
-
gorgo
őstag
válasz Zozzer888 #22547 üzenetére
Még ha lenne is, ezekkel a focus-by-wire obikkal sztem szar lehet bénázni. Ha már videózni akar az ember komolyabban, akkor léteznek manuális fényerős obik (Voigtlander Nokton-ok és SLR magic hyperprime 12mm f1.6) amikkel talán már érdemesebb kezdeni valamit. Más kérdés, hogy nagyon mélyen zsebbe kell ezekért nyúlni, de amit nyújtanak, az biztosan kárpótol.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Marha érdekes ez az m43 használt piac...
Karácsony előtt volt pár eladó OMD, csak úgy tukmálták! Most egy sincs.
Van helyette rakás G3... nem kell senkinek.
Felraktam az E-PL1 kitemet, mondom, tavaszra talán eladom, és helyette veszek egy OMD-t. Erre mi van? Elvinnék máris... Ne tervezzen itt az ember, mert végképp nem az lesz úgy sem!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz hegyimorc #22291 üzenetére
Emlékeim szerint be lehet állítani a WB pipetta mintavételezési "pötty" méretét. Ha az valamiért nagyon kicsire van véve, akkor tényleg ahány kattintás, annyiféle eltérő fehéregyensúlyt ad. Ha nagyobbra veszed javulhat... (nagyon remélem, hogy jól emlékszem).
-
gorgo
őstag
válasz hegyimorc #22273 üzenetére
Hát igen, nagyon erősen befolyásolja az elkészült képet a fényforrás minősége. Pl. belérben ezekkel a tetves kompakt fénycsövekkel képtelen vagyok rendesre kihozni a képeket, egyszerűen a fény spektruma, meg a digitális rögzítés elve sehogy sem ad jó eredményt.
Szerintetek AdobeRGB színtér használata segítene ezen? (én sRGB-t használok, mivel egyrészt a web is, másrészt a papír kidolgozásnál is ezt használják, így fölöslegesnek tartok bármi mást...)
-
gorgo
őstag
Nem tudok mást mondani, minthogy elhiszem, azzal a kitétellel, hogy ez az E-PL1-re nem igaz. Asszonynak van, sokat mondjuk nem lőttem vele, de nem minden esetben jön be a default, főleg a bőrszínek esetében. Nagyon ingerelnek a kipotyogó képek, hogy "megcsináljam őket", höhöhö.
Ami meg a szenzorokat illeti, majdnem minden Oly gépben Pana szenzor van, csak az újabbakban Sony. Ennek fényében külön mókás amit írtál de nem baj, sőt, legyen ma (is) jó kedvünk!
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz julius75 #22217 üzenetére
Hé-hé, nyugi! Amint azt kollega mondja: nagy kofferba jó pakolni, csak szar vele utazni. Ha 2 cm-rel alacsonyabbra készítik el a GH3-at akkor is jó fogása lenne, és jóval kisebb!
hegyimorc: igen, értelek, és minden bizonnyal igazad van. És azt a sárgásbarnás árnyalatot is el lehet távolítani, csak sokkal nehezebb, minta a pana lilás-rózsaszínűét, főleg, hogy a bőrszín is rendben legyen. Color checkert ezért nem veszek, sztem egy tiszta fehér a WB helyszíni kalibrációhoz is talán elég lesz majd.
-
gorgo
őstag
válasz hegyimorc #22176 üzenetére
Pana vs. Oly raw... Szokás és ízlés kérdése csak. Eleinte nagyon szidtam a Pana színeket, és oly-ra vágytam. Aztán annyira megszoktam őket, hogy most vakarom a fejem egy Oly raw láttán. Ahhoz, hogy in-camera jpeg jó legyen az Olynál, rengeteget kell szarakodni a beállításokon, amihez nekem nincs türelmem, elveszi a fotózás örömét + lecsúszhatok témákat miatta (és ha nem sikerül, túrót sem ér). A raw feldolgozást úgy megszoktam, hogy hiányozna (ez vicces, de így van) ami pedig az Oly rawokat illeti, hát sokat (sokkal többet) kell velük szopni, hogy elfogadható végeredményt kapjon az ember! (felhoznék példának egy ismert nemmondomhogyrabimiki személyt. Na ő mikor OM-D-re váltott el volt ájulva, hogy micsoda színek aaaaaahhh, szerintem meg teljesen elcseszett sárgásbarnás tónusban tocsogó képeket posztolt - gáz!). Emiatt is tartok az OM-D-re váltástól, bár úgyis meglépem ha 200 körül lesz az ára.
Egyébként tapiztam GH3-at, meglehetősen tetszett a fogás, a kezelés, csak az nem hogy így felfújták. Hiába (az egyik) legjobb váz, hiába könnyű, túl nagy .
-
gorgo
őstag
Hali!
Gondoltam adok egy rövid beszámolót a 25mm/f1.4 üveggel szerzett tapasztalatokról. Nem valami elterjedt üveg, -nyilván az ára miatt- pedig az egyik, ha nem a legjobb m43-ra!
Hogy mi a legmeglepőbb? Nálam az, hogy mióta megvan fel sem csavartam a 45-öst, de még csak ingerenciám sem volt (igaz, szinte csak beltéri témák voltak). Sőt szélesebb obihoz sem... A minőségről nem írok hosszasan (röviden: király), megtették előttem százak. Nyitva is bőven elég éles a képközép, f4 körül beszarás. A kicsit hosszabb fókusz és tág rekesz már ad érdemi háttérmosást is, ami nagyon örvendetes!
AF gyorsabb, mint a 20-as kistraktor esetén (elsősorban emiatt vettem) méret mondjuk bő dupla, de belefér. Emiatt a két obi közül a 20-as kistraktortól megválok (ha valakit érdekel, dobjon egy pü-t). Helyette a még kisebb 14-es palacsintát kipróbálom (ad el/cserél vki?). Rekeszelve természetbe remélem megteszi majd, minimál cuccként."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Igen, a kütyübuzulás és a fényképészet két különböző dolog. Parci meg előtte sokan 1000x elmondták, így csak ismétlem, hogy akinek egy G3 nem elég, annak mindegy mije van/lesz. Szívesen odaadnám a teljes rendszeremet obiparkkal együtt, ha mondjuk sokkal jobban tudnék fotózni cserébe. Utóbbit ugye nem forintért mérik...
-
gorgo
őstag
válasz Mr.Csizmás #21898 üzenetére
Ja, ismerem a Fuji menetrendet. Nyálcsorgató (azért majd nézzünk velük képeket is, a spec. magában csak mézesmadzag). Nem utasítottam el kategorikusan, de egyenlőre maradok . (és még azt is mondhatnám, hogy mennyire "szép", mert tényleg, de basz** sovány vigasz / önigazolás lenne, ha ezt kéne mondogatni egy elhibázott rendszerváltás után.
-
gorgo
őstag
Hát ami ezt a viszketést (milyen gépet vegyek!?!?) illeti, az utóbbi időben én is meg voltam húzatva... De sikerült lecsillapodni. Először is megmatattam az OM-D-t, és elmaradt a katarzis, sőt! Hiába a király szenzor, a váz/gombok nem csábítanak, elcseszett a menü. Aztán a Fuji X-E1. Még szép is és valszeg használat tekintetében veri a jelenlegi m43 vázakat, bár nem próbáltam. Ott meg ez a krémes "mintha festették volna" hatású képekkel nem tudok mit kezdeni. Zaj kvázi semmi, de valahogy olyan "pasztell maszat" (az élek, kontúrok olyan mosottak) az egész. Lehet, hogy ez az áhított semmi zaj +nagy dinamika eredménye?? Amit amikor meglátok, állok értetlenül, mert eddig ilyet nem láttam, és túl szokatlan.
De nem haszontalan ez a gép/rendszer cserélgetés sem, mert ellenkező esetben hogyan lépnénk előrébb? Természetes -sőt jó!- hogy az ember benéz valamit/hibáz, abból adott esetben többet lehet tanulni: "azt biztosan tudom, hogy milyet ne..".
Szóval a G3-at gondolkodás nélkül cserélném le a G5-re, mert ugyanúgy rengeteget nyújt, leheletnyivel jobb szenzor, több és jobb minőségű gombok, és elektromos zár!!
Túl meggyőzőek azok a tesztek amik azonos obi mellett redőnyzár vs. elektromos zár képminőséget nézik. Szal a Pana csak nem annyira lúzer. Van élet IBIS nélkül. A GH3-at egyszer "csak úgy" megmatatom majd, kíváncsi vagyok. És ha lesz lehetőségem az X-E1-et is (a rendszerváltás azért sem akaródzik, mert ilyen obipark mellett hülye lennék)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Hát a Soundimageplus blogban agyon ajnározzák a GH3-at...
"The use of lightweight but tough materials and the sensor size allowing small light high specification lenses give this m4/3 camera its own unique position. A DSLR equivalent? Well not really. This is actually something different, and I will be arguing in my review posts, in many cases actually something better, and more useful than a DSLR. My Nikon D600 went off to a new home yesterday and will probably be followed by my D800E after Christmas. Plus the majority of my current cameras are about to get photographed for ebay. For me the GH3 makes most of them redundant overnight.""Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Kis off: valakinek van tapasztalata, Britanniából rendelt termék beérkezéséről? A cuccot elvileg múlt kedden (de szerintem csak szerdán, azaz 1 hete) adták fel. Airmail (de nem expressz) küldemény. Normál, hogy ennyire tetű a posta, vagy már itt kellene lennie?
-
gorgo
őstag
Kis off: rendeltem obit e-bayről Angliából. Kihozza a posta, vagy be kell érte menni a központi postára (mint mikor vámolandó cucc jön)?
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Ha valakinek van eladó 25mm/f1.4 szóljon plíz
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Freddy76 #21334 üzenetére
Hát igen, ő 250-ért adta, de volt hozzá rakás extra apróság, azaz kb. az ő váza is ~230 körül ment el.
Megjegyzem múlt héten fogtam először életemben OMD-t és nem nyűgözött le...
Most G3-at nyúzok és bár annak is elég szarok a gombjai (de már megszoktam) viszont az OMD gombjait is szarnak találtam, a váz fogásra egyértelműen kényelmetlenebb, a kijelzője nem visszahajtható (emiatt véletlenszerűen megnyomhatsz rajta vmit, plusz sérülékeny, plusz a fogási felület rajta zéró - szemben a G3-mal, amit ha behajtok meg lehet fogni rendesebben).Szal kicsi csalódás, hiába IBIS meg jó szenzor, a váz nem valami vonzó. (megj: a kinézetet nagyjából lesz***m)
-
gorgo
őstag
Érdekes, kapható az X-E1 váz (raktárról azonnal!), 290 pénz. Le voltam maradva...
-
gorgo
őstag
válasz schawo #21080 üzenetére
Sajnos igaz amit írsz. Nézem én is az árakat, és ha levonom az ÁFÁT, döbbenet. Az viszont hihetetlen, hogy usa-ban ~5% az áfa. Hö-hö-hö, ezen már csak röhögni lehet. Nem kis machináció kell ám ehhez, ráadásul világméretű, mert máshogy ugye nem megy.
Kicsit árnyaltabban: azért ettől még kedves m43 gyártóknak nagyon vastagon fog a cerkája, és amilyen idióta árpolitikát alkalmaznak, egyszerűen 1-2 év alatt majd' semmit sem ér a kacat amit vesz az ember, vagy eladhatatlan, vagy inkább már megtartod porfogónak.
Nem baj, ezért kell Fuji-t venni ha-ha. Azon veszem magam észre, hogy nem is biztos hogy omd-t veszek jövőre... ha Fuji tartja a 2013-as tervet, és fasza üvegeket készít, akkor nagyot haraphat a tortából...
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Én erre csak annyit mondok, hogy köcsög banda az egész. Mind. Az ámérikai is meg a magyar is. De azért kibújik a szög a zsákból, legalább tudjuk, hogy drága magyar barátaink akkora árréssel dolgoznak, hogy az már fáj. Kár hogy 7-14-et magyar bolt még nem adott el, sztem, csak azt nem értem, hogy a csökött agyukat mire használják...
-
gorgo
őstag
Köszi a képeket!
Esetleg a Deák téri meg a rakpartos kép raw-ját nem tennéd ki valahová? Hadd játsszon a jónép (köztük én is). A képek nagyon részletgazdagok, élesek, a színvilág az nem a legjobb az éjszakai képeknél (vagy helyesebben nekem kevéssé tetszik főleg emiatt kérnék rawot) de ez ugye semmiség, pár csúszka és mindjárt más. Amúgy nagyon tetszenek. F4-en ilyen csillagok, bakker. Nem is értem, hogyan lehet 14 ágú csillag, tudtommal a párosakat duplázza a páratlanokat nem. 14 lamellás az obi? Nemá! (a paprikás hangú vérprofiknak: nem mindenki az, nem kell leharapni).
Mondom mert pont tegnap este pont a Duna parton fotóztam esti képeket G3-mal kézből 50mm-en stabi nélkül. (Tényleg, nem lőtt le valaki a sötétben hátulról??)
Jóvanna! Így alakult nincs mindig állvány az ember fiánál (nálam soha). Így sem a bemozdulás az lágyság oka, hanem hogy f1.2-n lágy az obi és mélységélesség se sok...[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
"Én elmentem a vásárba fél géppel" ez marhára tetszik! Egyébként nem kell ám hozzá moduláris cucc, bármivel megy a dolog: üres aksival pótaksi nélkül, és már énekelhetsz is (főleg, ha már megittál valamit, hogy csillapítsa az ideget )
-
gorgo
őstag
válasz t72killer #20691 üzenetére
Egy nehezebb obi úgy lehúzza majd előre, hogy nem győzöd szorítani a csavart, amitől ez a 70g-os kütyü kapásból beadja a kulcsot. Az én alumínium kis háromlábam gömbfeje nem tartja meg a G3+50mm canon obit, pedig max. 1kg adapterrel, mindennel.
-
gorgo
őstag
..én azért sokkal szívesebben olvastam volna egy M9+Summicron megideologizálást. FF uncsi, lássuk be, azért azt sokkal többen megengedhetik maguknak...
Egyébként szerintem sincs semmi baj a váltással, legalább még mosolyogtam is egy jót. Annyi elég lett volna hogy: "Váltottam, mert csak." Kész."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Hát ez az, én is így tudtam. (vazz, álmodoztam! )
Most egy kicsit láma kérdés, de felteszem akkor is. Mivel nekem nem volt "rangefinder" gépem, így nem tudom, hogy konkrétan mit takar ez a kifejezés. Pár mondatban valaki leírhatná... thx
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Delta Force - Nyáron jönnek a mobilos kiadások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Asszociációs játék. :)
- Óra topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Odyssey OLED G9: QD-OLED csúcsmonitor a tesztpadon
- További aktív témák...