- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- 3D nyomtatás
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Canon EOS DSLR topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali processzoros kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
''A FAT meg az első lemezes meghajtók fájlrendszere, 8 bittel... 70-es évek eleje?''
Az még csak hajlékonylemezeket kezelt, nem volt könyvtárstruktúra, stb. Ezért nem is tekintem igazán a kezdetnek.
A HDD támogatás az MS-DOS 3.0-ban jelent meg, 1984-ben. Tehát még csak 20 éves. (Ha nő lenne, simán bevállalnám, feltéve, hogy nem nagyon ''FAT'')
'' Szóval mi a régi?''
Az M$ első hosszú fájlneveket is támogató fájlrendszere az NTFS volt. Később fejlesztették ki -nyilván a korábbi tapasztalatokra alapozva- a VFAT-et. -
mr_ricsi
veterán
''Drive (meghajtó) <-> Patrition (partíció).''
Megintcsak nem. A max driveméret FAT32-vel 8TB.
''The maximum possible number of clusters on a volume using the FAT32 file system is 268,435,445. With a maximum of 32 KB per cluster with space for the file allocation table (FAT), this equates to a maximum disk size of approximately 8 terabytes (TB).''
(Forrás: ugyanaz a 184006, amire Te is hivatkoztál.)
''Viszont nem mindegy, hogy az architektúra, vagy a megvalósítás nem enged nagyobbat?''
Ez elvi kérdés:''WIN95, WIN2000, WINDOWS XP will not allow you to format a drive FAT32 larger than 30 gigs. This is not a limitation of FAT32 its an ARTIFICIAL limit stuck in by Microsoft to try and FORCE everyone to use NTFS.''
Egyébként az a vicc, hogy 127GB-os FAT korlátot a 98 scandiskje és defragja okozza. Ez a két progi nem képes ennél nagyobb particiókon dolgozni. Ha ezen sikerrel túltettük magunkat (más gyártó lemezellenőrzőjével), akkor jön a 137GB-os limit, ami a w98 ATA kontroller driverébe (ESDI_506.PDR) van bedrótozva.
Akinek intel chipsetes alaplapja van, az ezt is legyűrheti az Intel Application Accelerator használatával.
És innen a FAT32-nk számára a felső határt csak a csillagos ég jelentheti... -
mr_ricsi
veterán
''Tévedés. A FAT32 architektúrális korlátja a 128GiB. Vagy 137GB. Ahogy tetszik.''
Tévedés! A FAT32 maximális particiója elvileg 2TB lehet. (2^32 x 512Byte)
Ezt nem én mondom, hanem a Microsoft:
''FAT32 supports drives up to 2 terabytes in size.''
Bővebben: link -
moonman
titán
ráadásul a fat másolata csak úgy ott van, semmi értelme, mert nem használja semmi.
még mindig nem értem, itt egyesek úgy próbálják beállítani ntfs-t, mintha csak az überfasza rendszergazdákank lenne hasznos, nekik is ''csak szerveren'' és különben is sokkal lassabb és megbízhatatlanabb (''remélem nem tárolnak rajta fontos adatokat''), mint egy 15 éves technológia. ébresztő van!
én longhorn-ból kivenném már az egész fat támogatást, kell a halálnak.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- 3D nyomtatás
- PlayStation 5
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Politika
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szemüveges topik
- További aktív témák...
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- WD Red Pro 6TB 2027-ig garanciás!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Gigabyte 120GB SSD 10db egyben eladó átlag 90% felett
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest