Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
vamzi
senior tag
válasz
Apollo17hu #1899 üzenetére
Igen, sokan inkább fibonaccival oldották meg és csak rekurzívan folyamatosan meghívogatják a fügvényüket. Én szeretek kicsit árral szemben úszni, meg mivel már úgy is meg van hála nektek(a túlcsordulás valószínüleg mind két megoldásnál előjön). Még azt valahogy megoldom és akkor ez le is tudva, de az exceles dolgot komolyan megnézem, az bírja-e a strapát ennyi számjeggyel
jav:
megnéztem, minden további nélkül megjeleníti, de az 53-at már csak normálformában mutatja.[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
Szerintem nem off. De ha elfogadod bizonyítás nélkül, hogy ez Fibonacci-sorozat, akkor egyszerűbben is kódolhatod a programod, mint cocka képletével. Excel-ben pl. annyi az egész, hogy A1-be és A2-be "1"-et írsz, A3-ba pedig "=A1+A2"-t, és ezt "lehúzod" A52-ig, ami az 50. elemet adja meg.
Programozásban nem vagyok járatos, de wikipedián arra is adnak ötletet. -
vamzi
senior tag
válasz
Apollo17hu #1896 üzenetére
Végül is igazad van, mert az 50. elemre nem tudom, hogy helyes értéket ad-e vissza, csak sejtem. Tudni 42-ig tudom(erre már nincs leírva nekem helyes megoldás, de még nem fordul át), de utána sajnos túlcsordul a programom. Azért nem írtam még le, mert nem akartam offolni
Szóval, ki van adva ez a feladat, hogy kódoljuk le ansi c-ben. Maximum az 50. elemet kell kiszámolnia a programnak. Meg vannak adva a tesztesetek és a hozzájuk tartozó helyes eredmény is. 40-ig vannak meg a helyes eredmények, onnantól csak sejtem. De ha gondolod nekiállhatsz kiszámolni, hogy az 50. elem 32951280099 lesz-e(mert, hogy ennyinek kell lennie) -
törölt tag
válasz
Apollo17hu #1895 üzenetére
Írsz rá egy programot, és nem sokba.
Más kérdés, hogy még lehet talán valamit alakítani valami bin.összefüggést felhasználva. -
vamzi
senior tag
válasz
Apollo17hu #1892 üzenetére
Már értem, köszi. Nem is kell bizonyítani, mert 50-ig helyes értéket ad vissza a fenti képlet. Nagyob számmal eddig nem kellett próbálkoznom, elvileg nem is kell.
-
törölt tag
válasz
Apollo17hu #1892 üzenetére
Kösz.
Én amúgy nem mondtam, hogy Fibonacci.
Viszont amit leírtam, az azért nemcsak a képlet odaböfögése. -
Apollo17hu
őstag
(#1885) Ba cy lus
+1, engem is érdekelne.A fibonaccis linken is ott van a Binet-forumula. Ez a Fibonacci-sorozat n-edik elemét adja meg egy zárt formában. Az ebben szereplő n-es kitevőkhöz kell 2-t adni, hogy a feladat megoldását megkapd. Ezt alakította át cocka egy másik formára.
Azt azért megjegyezném, hogy bizonyítást senki nem mellékelt, csak odaböfögtünk egy képletet, ami - az első néhány esetet megvizsgálva - jónak tűnik.
-
vamzi
senior tag
(#1879) Apollo17hu
köszönöm a pontosítást, valóban annyi és tényleg megoldható fibonacci elméletével, csak az első szám=2, a második szám=3, a többit meg már fibonacci miatt tudjuk, ez is megoldás, köszönöm.
(#1881) Ba cy lus
köszönöm az elmés választ, ígérem megpróbálom felfogni, így legalább már nem csak egy képlet számomra a megoldás, hanem esélyem van felfogni is.
(#1882) cocka
végül ezt a megoldást használtam fel, ez tűnt a legegyszerűbbnek, köszönöm.
(#1885) Ba cy lus
+1, engem is érdekelne.
Köszönöm mindenkinek a gyors és használható válaszokat, azt hittem, majd várhatok napokat.
Ha nem probléma, még párszor fogok jelentkezni ebben a topicban hasonló jellegű kérdésekkel, ha elakadok.[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
-
cocka
veterán
válasz
Apollo17hu #1883 üzenetére
Ez annak a szépített verziója.
-
törölt tag
A megoldás:
n/2 alsó egész részét a-val jelölve!
(a+1 alatt n-a) + (a+2 alatt n-a-1) + (a+3 alatt n-a-2) + ... + (n+1 alatt 0)
Mindez úgy jön ki, hogy semmi más nem számít, csak hogy a nullák "közötti" helyekre hogy helyezzük el az 1-eseket. Mondok egy példát. Pl. n=4 eset legyen, legyen az az eset, mikor van 2 db nullád, és 2 db 1-esed.
A 2db nulla "között" (azért az idézőjel, mert a szélekre is mehetnek 1-esek) van 3 hely, tehát 3 helyet határoznak meg. 3 helyre kell kiosztanod 2 db 1-est. Ezt 3 alatt a kettő-féleképpen teheted meg.
Szóval mindig ahány nulla plusz 1 helyed van, ide kell elhelyezned az 1-eseket (aminek a száma n - ahány nullád van).
A nullák száma pedig legalább alsó egész része az n/2-nek. Így (a+1 alatt n-a)-tól kell kezdeni a binomiális együtthatók szummázását egészen n+1 alatt 0-ig (ez pedig mindig 1, józan ésszel is belátható hogyha az összes nulla, az csak egyféleképpen állhat elő). (Utolsó előtti bin. együttható meg n alatt az 1, ez pedig mindig n, szintén józan ésszel belátható ez is, hogy az egyetlen 1-est tartalmazó esetek száma mindig n)
Remélem, érthető volt valamennyire, magyarázás nem az erősségem.[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #1879 üzenetére
6-ra és 7-re is kijönnek a Fibonacci-számok.
-
vamzi
senior tag
válasz
cellpeti #1875 üzenetére
Gaál István – Kozma László
Lineáris algebra
ISBN 978 963 473 231 0, 2009, B/5, 168 oldal, 1759,- Ft
[forrás: www.upress.hu][ Szerkesztve ]
-
vamzi
senior tag
Sziasztok. Arra szeretnék megoldást, hogyan tudnám megszámolni az esetek számát.
Tehát 2 fajta számjegyünk van: 0,1 az ezekből alkotott számsorozatunk bármekkora lehet.
A számsorozat alkotásnak egy feltétele van, hogy nem lehet egymás mellett 2 db 1-es, tehát mindig lennie kell közötte minimum 1db 0-nak.
Példa eset:
3 esetén a megoldás 5 (a 000, a 001, a 010, az 100 és az 101 sorozatok elfogadhatóak, míg a 011, az 110 és az 111 nem)7 számjegyű sorozatig ha mindent jól számoltam(egyesével leírogattam a lehetséges eseteket) így alakulnak az esetek:
1 = 2
2 = 3
3 = 5
4 = 8
5 = 11
6 = 15
7 = 19Remélem ti tudtok rá valami egyenletet, nekem nem sikerült rájönnöm a logikájára 1 nap alatt.
-
zsloti
senior tag
Sziasztok
Lehet hogy nem ide kellene de egy kérdésen vitatkozunk néhányan, hátha tudtok segíteniHa másfél csirke, másfél nap alatt, másfél tojást tojik, akkor 6 nap alatt 6 tojást hány csirke tojik?
Köszi
Zs -
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
Tud valaki valami jó könyvet ajánlani,vagy online anyagot ajánlani a Mátrixok-hoz?
-
cellpeti
nagyúr
válasz
WonderCSabo #1867 üzenetére
Én még fél éve sem,de akkor majd kérdezek tőled! Köcce!
-
cellpeti
nagyúr
Van itt olyan ember,aki keni vágja a lineáris algebrát és a vektorgeometriát?
-
atom87
aktív tag
válasz
WonderCSabo #1864 üzenetére
A másodikra, mivel én is úgy tudom, hogy az osztás "zárójel", ezért gondoltam, hogy az általam beírt fv egyértelmű.
Még egyszer köszönöm, meg is feledkeztem a Wolfram-ról....
[ Szerkesztve ]
-
atom87
aktív tag
Köszi a segítséget és a mutatott oldalakat!
-
cocka
veterán
válasz
WonderCSabo #1860 üzenetére
Ha ilyen szövegközi képletet ír, akkor nem egyértelmű, hogy mit zárójelez.
Bezárójelezem neked: 6(x/5)x^3 tessék.
Minthogy szövegközben az osztásjel ennyi: / a törtvonal nincs -tól -ig húzva, ezért a zárójelet kutya kötelessége kirakni. Mert amiket írtam mind megfelelnek a zárójel nélküli verziónak.
-
atom87
aktív tag
Üdv!
f(x)=6x/5x^3 függvényt kellene lederiválnom. Nos ez meg is történt, de a megoldás résznél egy számmal szerepel, mint nálam. Lenne valaki olyan kedves és deriválná, majd megosztaná velem a megoldását? Kíváncsi vagyok mi jön ki másnak!
Köszi
-
cocka
veterán
válasz
daninet #1854 üzenetére
Hát ám az sqr és az sqrt egész mást jelent.
De mivel én a magam részéről maple-t és saját tudást használok, nem is volt egyértelmű, hogy a programodban az sqr mit jelent.
Aztán elkezdtem gondolkodni rajta, hogy mit is tudunk a polinomfüggvények multiplicitásáról?
(x-a)^k-nak egyszeres a multiplicitása ha k=1
(x-a)^k-nak kétszeres vagy páros, ha k=2,4,6....
(x-a)^k-nak háromszoros vagy (1 kivételével páratlan), ha k=3,5,7....
Első eset jelentése: a függvény grafikonja átmetszi az x tengelyt
Másodiké: a függvény grafikonja érinti az x tengelyt
Harmadiké: a grafikon rásimul az x tengelyre, hogy merről az megint más kérdés.Itt két érintést láthatunk az x=0-ban és x=2-ben. Akkor valami olyasmi lehet az általad vázolt függvény képlete, hogy x^2*(x-2)^2=(x*(x-2))^2 Csak neeem? És itt mivel a szorzat a négyzeten van teljesen mindegy, hogy x*(x-2) vagy x*(2-x)
Tehát ott van elcseszve, hogy négyzetgyök helyett négyzetent írtál. Az eredeti függvény grafikonja pontosan egy félkörív.
-
daninet
veterán
Üdv!
Használja valaki a Graph nevű programot? Nekem nagyon nagy segítség a matematikában, viszont most valamit nem értek.
Van egy függvényem ( négyzetgyök alatt (2x-x^2) ) ami [0;2] intervallumon van értelmezve. A program viszont értelmezi a gyök alatt a negatív számokat
Ha valaki ismeri, írja már legyenszíves le mit rontottam el, esetleg mit nemtudok matematikából amiért ezt csinálja.
A függvény: -
cellpeti
nagyúr
Ha a kezdőpontot kivonod a végpontból,vagy fordítva,akkor megkapod a két pont közti irányvektort.
Majd ha "normalizálod",ami azt jelenti,hogy a koordinátákat négyzetre emeled közös gyökjel alatt,akkor jön ki a 2 pont közti távolság! Én így tudom,de javítson ki valaki,ha tévedek!
-
cocka
veterán
válasz
cellpeti #1850 üzenetére
én mondjuk azt se nagyon vágom, hogy 3D-ben hogy lehet két pont távolságát meghatározni. A gyökös képlettel és csak beírod harmadik tagnak hogy (z1-z2)^2 vagy hogy? Na mindegy, ezt bizonyára tanultátok.
Ha az elméleti háttértudásom meg lenne hozzá, talán tudnék segíteni.
-
cocka
veterán
válasz
róbert gida #1845 üzenetére
Mapleben 4 sor.
> restart: p:=8^3+4^4+2^11:
> with(numtheory):
> divisors(p):
> nops(%);18
Marha egyszerű, mert ha átírod az összeget kettes alapra, akkor (2^3)^3+(2^2)^4+2^11= 2^9+2^8+2^11, ahonnan kiemelhető 2^8 így kapjuk, hogy 2^8*(1+2+2^3).
a szorzat második tényezője összeadva pont prímszám tehát prímtényezős felbontás: 2^8*11.
Ha ebből vesszük az összes lehetséges esetet akkor megkapjuk az osztókat.
Azaz: [link] 0-ától 8-ig 9 db szám van és ezt k kétszer futja be, tehát a megoldás tényleg 18.
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Lenne 2 feladatom,de nem igazán mennek.
az első:
Van 4 pontom.
A(4,1,0)
B(-1,2,-4)
C(5,-5,2)
D(1,2,1)a.) Adja meg az ABC háromszög területét!
b.) Adja meg annak az egyenesnek az egyenletét amely a D ponton átmegy és II-os az ABC pontra illeszkedő síkkal.Az én megoldás félém(félig):
A háromszög területe: T=(a*ma)/2
ABC háromszög. Kiszámolom az oldalait: B-A; B-C; A-C => ekkor kijönnek a vektorok( ha jól tudom ),de ugye nekem csak az A oldal kell, a többi nem. Most kellene a magasság,ugye az meg az alappal merőleges. Ha ezt a merőlegest meghosszabítjuk,akkor rajta van a C pont( a háromszög csúcsa). Ok,hogy a pont megvan,de az egyeneshez kell még irányvektor is kell,de azt honnan szedem elő????Második feladat:
Számoljuk ki a sík egyenletét,amely illeszkedik( 1,4,-2) pontra és II-os az x=t+1,y=t,z=t-1 egyenessel és az x=2t+2,y=0,z=-3t+2 egyenessel.
Na most megvan egy pont,és 2 irányvektor.
P(1,4,-2)
v1(1,1,1)
v2(2,0,-3)De a feladatot nem tom hogyan kellene! Tudnátok segíteni?
-
róbert gida
tag
Help !
Hány pozitív osztója van a 8 a harmadikon +4 a negyediken+2 a 11-en számnak ?
Válasz lehetőségek:37,14,28,18,7
Légyszi indoklást is! előre is köszi
-
Egorov
aktív tag
Sziasztok!
Ezt az egyenletrendszert kellene megoldanom Cramer szabály segítségével de nem megy. Gauss módszerrel kijön.
x + 4y + 3z = 1
2x + 5y + 4z = 4
x - 3y - 2z = 5Szóval Cramer szabállyal kijön valakinek? Ha igen akkor kérem ossza meg velem
-
Löncsi
őstag
-
Löncsi
őstag
Hali
2 mátrix közül melyik a 'nagyobb' ?
Előre is köszi
-
poffsoft
veterán
válasz
Apollo17hu #1836 üzenetére
falusi
Bár városnak mondják hivatalosan a falut....
-
poffsoft
veterán
válasz
Apollo17hu #1831 üzenetére
Nem egészen értelek.
A dz-t elválasztani tudomásom szerint ugyanúgy hiba, mint a sz-t, erre írtam példaként. Attól még a tannéni a bodzát dz-nél választatja el velük. Ennyi erővel a készít-et is a sz-nél követelhetné leválasztani.
Az a borzasztó, hogy még az átkosban tanították ezeket nekem, és a mélységes homályból derengenek föl a szabályok, és most nekem kellene egy diplomás magyartanárral vitatkoznom a nyelvtanról?cocka: lehet idióta nézet, de akkor is ő írja be a jegyet. Tehát igaza van
. Sajnos ilyen a függőségi viszony...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Az a baj, hogy a tanároknak tényleg nincs ma már tekintélye, megverik, leköpik, anyázzák őket. Alapvető tisztelet azért kijárna, de ma már ez sem módi.
Nagyátlagban tényleg szar tanárokat is képeznek, kevés tanáregyéniséggel találkozni az újak között. Van szerencsém tudni, gyakorlógimnáziumban 4 évig megfordult pár kistanár. Kevés jó volt, legtöbb úgy adta elő az anyagot, mintha vizsgázna. Tanítani csak egy tudott. A 20-30-ból... -
cocka
veterán
válasz
poffsoft #1827 üzenetére
De a tanárnéninek mindig igaza van.....
Ez abból a tekintélyelvű idióta nézetből fakad, hogy megpróbálják veled elhitetni, hogy bármit is mondasz a tanár mindig jobban tudja nálad.
Az eszükbe se jut, hogy egy másodikos kisdiák is tudhat többet, mint a tanár vagy bármelyik tanító.
-
törölt tag
válasz
concret_hp #1828 üzenetére
A sima szorzás művelet meg egy speciális mátrixszorzás.
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #1828 üzenetére
Hívhatod aminek akarod az tuti, hogy művelet.
-
poffsoft
veterán
válasz
Apollo17hu #1824 üzenetére
Én is így tanultam még.
De a tanárnéninek mindig igaza van.....
Ezért is hoztam fel egyszerűbb példának a készít elválasztását kés-zít - ként...
Formálisan rendben van, csak azok a fránya szabályok...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
concret_hp #1820 üzenetére
Szorzandónak meg szorzónak mátrixoknál speciel van értelme.
-
Apollo17hu
őstag
A bodza szót kizárólag a következőképpen lehet elválasztani: bo-dza. Máshogy nem!
A "dz" a magyar ábécé betűje, ezért nem lehet "elválasztani". -
poffsoft
veterán
válasz
concret_hp #1820 üzenetére
jó, jó, de azért levonják a pontot érte a dolgozatnál.
Amúgy pontosan a konkrét példa (merthogy ők még nem számokról beszélnek, hanem valamit (2 almát) vesznek valahányszor) ami ebben az esetben teljes fejzavar... -
poffsoft
veterán
Üdv!
Elég nehéz kérdésem lenne: Általános isk. 2. osztály: szorzás.Emlékeim szerint a 2 x 4 =8 (olvasva kétszer négy egyenlő nyolc) azt jelenti hogy kettőször veszek valamit, ami ugye négy (pl kétszer négy alma), és itt a kettő a szozó, a négy a szorzandó, és a nyolc a szorzat. Namost a tankönyv ezt így le is írja szépen, aztán a példáknál szépen megváltozik a helyzet és a fenti szorzás kiolvasva a következővé válik :
kettő (alma) négyszer egyenlő 8 (alma).
/vagyis szerintem szorzandó (semmi) szorzó (szor) egyenlő szorzat a képlet kiolvasása a könyv szerint/Itt elvesztettem a fonalat.
A kérdésem az lenne, hogy a matematika szabályai szerint melyik a helyes értelmezése a
2 x 4 = 8 egyenletnek?
Illetve ennek van-e valami hivatalos forrása?
(igen, mielőtt baj lenne: az "x" itt természetesen nem a "kereszt", hanem a szorzás "pont" jelét jelzi)/azt meg csak megemlítem, ugyanitt a magyar nyelvtan szabályai szerint a bodza szótagolva bod-za
,gondolom a készít meg kés-zít lesz
/
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Természetesen elrontottam
Az én képletem és a korábbi képlet ekvivalens egymással. A félreértést az okozza, hogy meg kell különböztetni a korong relatív fordulatszámát és abszolút fordulatszámát. (A relatív fordulatszám az előző koronghoz képest nézett érték, az abszolút pedig egy külső szemlélő által érzékelt érték)Az i. korong abszolut fordulatszáma egyenlő az i-1. korong abszolut fordulatszámának és az i. korong relatív fordulatszámának összegével. (ezt állítottam én)
Az i. korong abszolut fordulatszáma egyenlő az 1., 2., ... i-1., i. korongok relatív fordulatszámának összegével. (ezt mondta a képlet).A fenti két állítás ugyanazt jelenti, csak más formában megfogalmazva. És igen, jól gondolod, ugyanazt mondod, mint amit a fenti állítások megfogalmaznak, csak speciális esetre. (fordulatszám=1)
[ Szerkesztve ]
-
CWorm
aktív tag
Tehát ha mégsem ez a képlet, akkor csak simán összeadogatni kell a korongok számát, és megtudjuk, mennyit fordulnak 1 mp alatt? Azért is kérdezem, mert tegnap még elmélkedtem a kérdésen, és úgy is lejátszottam magamban, hogy korongok helyett egymáson hosszanti irányban elmozduló rudakkal csináltam mindent, ahol egy 1 méteres rúd 1 mp alatt 1 métert mozdult el. Ha a korongos példa alapján egymásra rakunk ilyen elmozduló rudakat, akkor minden rúd annyi métert mozdul el 1 mp alatt, ahányadik rúd ő. (Attól most tekintsünk el, hogy ezt fizikailag nem nagyon lehetne kivitelezni
) Szóval ezek alapján úgy gondolom, hogy a korongoknak is így kellene viselkedniük. Tehát mondjuk a 8. korong az 7 fordulatot tesz meg másodpercenként - kikapcsolt állapotban. Viszont ha bekapcsoljuk, akkor már 8-at.
(Kíváncsi vagyok, tévedek-e, vagy jól gondoltam...) -
cucka
addikt
Márhogy a képletet hogy értelmezed? A nagy szigma betű n darab összeadást jelöl, a képlet tehát a k(1)+k(2)+.....+k(n) összeget jelenti. (Más szóval a k(i) elemek összege, ahol az i 1 és n közötti természetes szám).
Ezzel a jelöléssel sok helyen találkozhatsz, illetve ennek analógiájára létezik ismételt szorzás (nagy pi-vel jelöljük) vagy ismételt halmazműveletek (nagy únió/metszet jelek).A másik, hogy szerintem a képlet hibás. Egy korong sebessége kizárólag a saját sebességétől és az alatta lévő korong sebességétől függ, tehát ezt a kettőt kell összeadni. Nyilván, a legelső korong alatt nem mozog semmi, tehát ott az alatta lévő korong sebessége nulla.
[ Szerkesztve ]
-
CWorm
aktív tag
-
CWorm
aktív tag
Sziasztok, lenne egy kérdésem, mivel síkhülye vagyok a matekhoz.
Megpróbálom értelmesen elmagyarázni.
Szóval adott egy korong, ami a példa kedvéért 1 fordulatot tesz meg másodpercenként. Ezen a korongon van egy újabb korong, ami az alatta lévőre van rögzítve. De: ez is elindítható úgy, hogy 1 fordulatot tegyen meg 1 másodperc alatt. Ezt természetesen úgy kell érteni, hogy az alatta lévő koronghoz képest fordul egyet, mert ha már az alsó korong is forog, akkor a felső már 2 fordulatot tesz meg 1 mp alatt (saját forgása + az alsóé, amin van). A kérdésem az, hogy hogyan alakulna a további korongok sorsa, ha tovább pakolgatnánk őket egymásra és mindegyik külön beindítható lenne 1 fordulat/mp sebességgel. Akkor a harmadik 3 fordulatot tenne meg 1 másodperc alatt, vagy meg kéne szorozni/osztani valamivel? Esetleg mindig duplázódnának a sebességek? Vagy már a második korong sem kettőt fordulna 1 másodperc alatt? Segítsetek légyszi valami képletet találni erre.
Köszi -
cocka
veterán
Ez a feladat nagyon durva.
Hát először is felírod, hogy a+b+c=53 aztán felírod, hogy a+b>c és a+c>b és b+c>a egyszerre teljesül. Ezekből kiderül, hogy 26.5>a és 26.5>b és 26.5>c illetve tudjuk, hogy mindhárom különböző és mind egész.
Akkor a, b és c lehetséges értékei 1..26. Mivel a zsákok sorrendje nem számít, elég ha pl. csak a-ra nézem végig az összes lehetséges esetet.
Tehát akkor a=1...26 akkor b+c mehet 52-től 27-ig.
Ha csak ennél a felbontásnál maradunk, akkor innen a b+c=52-t meg kell nézni hogy bontható fel úgy, hogy a b=1..26 akkor nyilván a c=51..26-ig. Na de tudjuk hogy ez lehetetlen mivel c max. 26 lehet. De ha c 26, akkor a b is 26 ami a különbözőség miatt nem jó.
Na most ugyanezt eljátszom a b+c=51-re is, ahol már kijön egy lehetséges megoldás: 25+26 és 26+25. Ez egynek számít mivel nem számít a sorrend.
A b+c=50-nél kijön 3 összeg: 24+26, 25+25 és 26+24. Ebből a 25+25 kiesik mivel itt azonosak, a másik kettő pedig egynek számít. Tehát ez megint csak 1 lehetőség.
A b+c=49 esetben már 2 lehetőség van, 48-nál szintén, 47-nél három.
Na most 52-0, 51-1, 50-1, 49-2, 48-2, 47-3, akkor egy idő után eljutunk a 27-ig aminél 13 db jó megoldásunk lesz. Na most ezeket ugye össze kell adni tehát akkor (1+...+13)*2-13= 169 Tehát 169 féleképpen lehet átrakosgatni a feladat feltételei mellett.
Ja és egyik sem lehet üres mivel ha bármelyik üres akkor ha pl. így vannak:
0, b, 53-b akkor b>26.5>b (ez a trichotómia miatt bukta
) az meg evidens hogy 53>0
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha mondjuk az első zacskóban van 10, másodikban 21, harmadikban 22, az különböző pl. attól, ha az elsőben van a 21, másodikban a 10, harmadikban 22? Tehát megkülönböztetjük-e a zacskókat?
Amúgy a szövegről nekem kapásból egy háromszög ugrott be. Mondjuk egyik zacskó tartalma/háromszög egyik oldala legyen adott. Akkor a másik kettő összege is adott, és ennek a háromszögnek a lehetséges pontjai egy ellipszisen vannak rajta (nekünk csak az egész oldalúak a jó megoldások).
Ha mondjuk a oldal rögzített, a másik kettő összege b+c, akkor c futhat (b+c-a)/2 felső egész részétől (b+c-1)/2 alsó egész részéig, ki kell szűrni azt, ahol bármely oldal egyenlő egy harmadikkal, tehát így már csak a c=a esetet kell kivenni. Na persze ez csak modellezésre jó úgy ahogy, aligha az a megoldás, hogy a=1-től 26-ig "végigszámoljam" a lehetséges eseteket.
(#1808) ImpIon:
Ja hogy leprogramozod? Akkor amit leírtam, az minden további nélkül kivitelezhető, csak érdemes még azért átgondolni.
[ Szerkesztve ]
-
ImpIon
csendes tag
Sziasztok!
Kellene egy kis HELP!!
"A Mikulás 53 szaloncukrot oszt szét három zacskóba ügyelve arra, hogy mindegyik zacskóban különböző számú szaloncukor legyen és bármely két zacskóban együtt több legyen, mint a harmadikban. Hányféleképpen teheti ezt meg?"
Nem tudok vele mit kezdeni. :S
Köszi! -
cucka
addikt
válasz
concret_hp #1803 üzenetére
Igazából tetszőleges karakterkészlettel és hosszúsággal is könnyen megoldható a feladat, 2 egymásba ágyazott ciklussal. (Vagy ciklus helyett vele ekvivalens rekurzív függvénnyel)
-
cucka
addikt
válasz
petrusz82 #1800 üzenetére
Valami hasonlót (c stílusú nyelvekben valószínűleg működni fog):
unsigned long int i;
for (i=0;i<99999999;i++){
sprintf("%08u\n", i);
}Ez mondjuk a képernyőre írja ki, ezt futtatásnál átirányíthatod file-ba, esetleg használhatod az fprintf függvényt. (C++-ban van ilyen, php-ban is, gondolom más nyelvekben is megoldható). Az sprintf-ben a %u azt jelenti, hogy oda a paraméterként kapott i természetes számot fogja bepakolni, előtte a 08 azt jelenti, hogy 8 karakter szélességben szeretnéd az eredményt, balról 0-kkal kitöltve, a \n pedig a sortörés. Windows-os sortöréshez a \r\n-t használd, MacOS-en pedig a \r-t.
Amúgy az eredményül kapott file windows-on 900 MB-ot fog foglalni. (Windows-os sorvégekkel 1000MB). Ha tetszőlegesen hosszú számokra is működnie kell, akkor bonyolultabb a megoldás, bár sok értelme nem lenne.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Ukrajnai háború
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Futás, futópályák
- Tippmix
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- vrob: 1991 - játék a PC-n