Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nite
őstag
válasz
Apollo17hu #298 üzenetére
gyök(5) a megoldás, ezt tudom, csak nekem sehogysem akar kijönni, akárhogy számolom...
-
Nite
őstag
srácok, megköszönném, ha megoldanátok nekem ezt a példát:
-
b.janko
tag
UP a példáknak....
-
b.janko
tag
Na sziasztok...
Egy közepes példával fordulok hozzátok..
A lényege, hogy van egy lemezem, az oldala a és b.
Ennek serkaiból levágunk egy X*X-es négyzetet...
Ekkor oldalait fel tudjuk hajtani, és egy edényt kapink...
Az a kérdés, hogy milyen X függvényében lesz a térfogata maximális....
Csak matematikusan megfogalmazva:
a és b adott paraméter.
Mely X estén maximális az (a-2X)*(b-2X)*X kifelyezés??? (ez ugye a térfogat)
A dolog fő buktatója, hogy nem szabad deriváni, külömben elég könnyű, csak elemi úton kell megoldani...És ez nem megy.... Valamit a közepekkel kell mahinálni szerintem. a számtani és mértani közép kapcsolata lessz a kulcs, de ez nem biztos..
(ha a=b azaz az eredeti lemez négyzzet, akkor a közepeken alapul az biztos....)
Előre is köszönöm a válasz... És légyszi dobj egy privit is ha megcsinálod, mert a nővérem fogja megnézni a fórumot, és tőlle nem tudom elvárni hogy megtalálja...
Remélem az, hogy elküldi mailba hogy telefonon meg tudjam nézni, vagy hogy felolvassa az menni fok....
Köszi szépen... /nincs fizika matek nélkül/ -
emitter
őstag
naaa!
ha nem, hát nem... akkor a következő:
forgassa meg a z=e^x fv-t a z-tengely körül, írja fel a forgatási-felületet (? sajna németül van: Rotationsfläche)
ha erre ez jön ki az jó? z=e^gyök(x*x+y*y)
----
mégegy példa:
x*x-y*y=1 fv-t forgassa az x-, ill. külön az y-tengely körül, írja fel az egyenleteket mind2 esetben.. na itt nem tok elindulni, sajna csak z-körüli forgatásra vettünk példátés azt sem értem túlságosan, csak rutinszerűen tom csinálni
-
emitter
őstag
Hy!
r(t) = ( 1/t , t*t , 2+t*t )
ennek a térbeli görbének kéne kiszámolni a t=1 pontbeli ''Krümmungkreis''-ját, azaz az erre a pontra illeszkedő görbületi(?) kört, pontosabban a középpontját...
Namost, a görbület K=(2*gyök2)/9 ebben a pontban, ez megvan
de a kört hogyan számoljam?
köszi!!!
egy elgondolás: a görbület K=lim[ delta(Alfa) / delta(s) ] ebből következik az, hogy s=(9*pi) / (2*gyök2)feltéve, hogy alfát 180˚-nak, pi-nek veszem.
Mert így a kör sugara 9/(2*gyök2), de ez tök rossz gondolatmenet, nem? -
Romeo23
tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki hogy a neten hol lehet letölteni Bessel-függvény táblázatot? -
net84
őstag
hogyan tudom egy szabályos körív sugarát kiszámolni, ha nem ismert a középpont és csak az ív hosszát illetve a két végpont légvonalbeli távolságát tudom? Négyjegyű függvénytáblázat kinél van?
-
zoty314
aktív tag
0,0135376
0,127208 - 1,31756 * i
0,127208 + 1,31756 * i
2,40305 -
_az
senior tag
válasz
Apollo17hu #275 üzenetére
thx, jöhet a többi is
-
_az
senior tag
na lécci valaki...
-
_az
senior tag
föl
valaki meg tudná nekem gyorsan mondani a köv polinom gyökeit???
2x^4 - 5,342x^3 + 4,799x^2 - 8,485x + 0,114
(nincs kéznél se egy jó programom, se egy jó gépem)
thx -
zoty314
aktív tag
válasz
Apollo17hu #271 üzenetére
Most erre mit mondhatnék?! Hálás köszönet!!!
Gyors és kidolgozott megoldás. Köszönöm. -
Apollo17hu
őstag
Bővebben: link
Itt az 1. és a 2. feladat megoldása. Lehet, h nem pontos, meg talán nem csak ennyi megoldás van, de hármas voltam linalból, szal felelősséget nem vállalok. -
zoty314
aktív tag
Segítséget kérnék. A következő link egy pdf fájlra mutat, amiben van 4 feladat.
Bővebben: link
Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni a megoldásban, ugyanis egy ismerősömnek kéne, de nekem most sajnos nincs időm és már elég rég foglalkoztam ilyesmivel. A 3.feladat még nekem is ment, a többiben kellene egy kis segítség. Előre is köszi. Ha lehet, akkor péntek estig, de minél hamarabb, annál jobb. Köszi. -
Stranger_
csendes tag
Köszike Apollo...!!!
-
BullSoft
tag
válasz
concret_hp #248 üzenetére
ok, semmi
[Szerkesztve] -
Apollo17hu
őstag
válasz
Stranger_ #266 üzenetére
t(1) = 4 perc = 1/15h
t(2) = 12 perc = 1/5h
v(gyalogos) = 4km/h
v(villamos) = ?
Legyen a villamosok követési távolsága s!
Ekkor ha a villamossal egyező irányban haladunk, akkor a villamos által megtett út a következő:
s + ''gyalogos útja(1)''.
Ha pedig a villamossal szemben haladunk, akkor a villamos által megtett út:
s - ''gyalogos útja(2)''.
Ezek alapján:
v(villamos) = [s - ''gyalogos útja(1)''] / t(1) és
v(villamos) = [s + ''gyalogos útja(2)''] / t(2), ahonnan
[s - ''gyalogos útja(1)''] * t(2) = [s + ''gyalogos útja(2)''] * t(1) adódik.
Mivel
''gyalogos útja(1)'' = t(1) * v(gyalogos) = 4/15km és
''gyalogos útja(2)'' = t(2) * v(gyalogos) = 4/5km, ezért
(s - 4/15km) / (1/15h) = (s + 4/5km) / (1/5h), ahonnan
10s = 8km, vagyis
s = 4/5km.
Ezt már könnyű visszaírni egy korábbi egyenletbe, és adódik, hogy a villamos sebessége 8km/h, követési idejük pedig 6 perc.
[Szerkesztve] -
Stranger_
csendes tag
És egyenlettel levezetve? Mert nekem nem jön ki sehogysem
!
-
Stranger_
csendes tag
Senki többet? Sokszínű Matematika 9. o hm? Nekem rész megoldás nem jó!
-
Rici
tag
válasz
concret_hp #260 üzenetére
Így van, 8-cal megy a villamos, és 6 percenként. (Az álló megfigyelő szempontjából.)
-
Rici
tag
válasz
concret_hp #260 üzenetére
[Inkább mégse]
[Szerkesztve] -
Stranger_
csendes tag
Sziasztok nagyon elakadtam, de nem csak én! Ha valaki tudja az vezesse már le, előre is köszi!
Egy villamos sín mellet 4km/h sebességgel haladunk. Minden 12 percben elhagy minket egy villamos, s 4 percenként találkozunk egy szembejövővel . Mekkora a villamosok sebessége, és milyen időközönként követik egymást? -
Gh0sT
addikt
Tóbiás életkora most: x
Mamája életkora most: x+24
3 év múlva:
Tóbiás életkora: x+3
Mamája életkora: x+24+3=x+27
Nézzük az összefüggést:
3*(x+3)=x+27
3x+9=x+27
2x=18
x=9
Tehát Tóbiás életkora most: 9 év
Mamája: 9+24=33 év
Szerk.: megelőztekDe én nem vezettem be új ismeretlent!
[Szerkesztve] -
turho
addikt
:ddd Bocs de help
teknőc Tóbiás és mamája közt a korkülönbség 24 év. Három év múlva teknőc mama 3x olxan idős lesz mint a fia. Hány éves Teknőc Tóbiás.
Na erre kellene egyszerű logikus levezetés -
_Gudella
senior tag
válasz
concret_hp #252 üzenetére
Tudom, van olyan is, vagyis pontosan ez: lim(gyök(n*n*+1)-n). Namost egyértelmű hogy 0-hoz tart, csak nem vagyok benne biztos, hogy hogy zh-ban elég ha rámondom hogy a gyökös rész n-hez tart ami egyértelműen látszik, levezetéshez meg nincs ötletem.
-
neduddgi
aktív tag
válasz
Stimmel.
A következő meg szvsz egyszerűen 2n-hez tart, vagyis tényleg végtelenhez.
[Szerkesztve] -
_Gudella
senior tag
Ez meg csak gyanúsan egyszerűnek tűnik, nincs benne valami átverés?
Mert hát n tart végtelenbe, a gyökös rész meg meg ránézésre végtelenbe tart, de tökmindegy mert biztos hogy pozitív szám, tehát az egyész kifejezés +végtelenhez tart. -
_Gudella
senior tag
válasz
Köszi!
Mér közben keztem kapizsgálni, hogy mégiscsak valami e-vel kapcsolatoshoz fog tartani.
Asszem lesz még pár kérdésem
Húúúú most közben az én levezetésemmel is eljutottam az e^6-hoz, csak okkal bonyolultabban, meg az egyik lépésben nem is voltam bitos -
concret_hp
addikt
válasz
_Gudella #247 üzenetére
lim n->00 (1+1/n) = 1 .
lim n->00 (1+1/n)az nediken = e.
lim n->00 (1+1/n+1)az n+1ediken = e.
lim n->00 (1+3/n)az nediken = e a 3adikon.
lim n->00 (1+3/n+1)az n+1ediken = e a 3adikon.
lim n->00 (1+3/n+1)az 2n+2ediken = e a 6odikon.
lim n->00 (1+3/n+1)az 2n+3ediken = e a 6odikon.
azér' írtam pár sort +ba ha esetleg nem lenne érthető akkor látszódjon külön külön is h mi mennyi -
_Gudella
senior tag
Üdv
hogy lehetne kiszámolni ezt a határértéket? már eljutottam odáig, hogy leegyszerűsítem lim( ((n+4)/(n+1))^2 )-re. Úgy érzem végtelenhez tart, de mégis hogy kell ezt megoldani? -
Apollo17hu
őstag
Elkértem a tanártól a megoldást, és kiderült, hogy egy 6-os szintű, 15 pontos felvételi példáról van szó.
sin^2(x) * sin(2x) + cos^2(x) * cos(2x) = 0,5
{[1 - cos(2x)] * sin(2x)} / 2 + {[1 + cos(2x)] * cos(2x)} / 2 = 0,5
sin(2x) - sin(2x) * cos(2x) + cos(2x) * cos^2(2x) = sin^2(2x) + cos^2(2x)
sin(2x) * [1 - sin(2x)] + cos(2x) * [1 - sin(2x)] = 0
[1 - sin(2x)] * [sin(2x) + cos(2x)] = 0
Innen pedig a két esetet megvizsgálva:
I.
1 - sin(2x) = 0
sin(2x) = 1
2x = π / 2 + 2 * k * π
x = π / 4 + k * π
II.
sin(2x) + cos(2x) = 0
sin(2x) = -cos(2x)
tg(2x) = -1
2x = 3 * π / 4 + k * π
x = 3 * π / 8 + k * π / 2
Tehát két megoldáshalmaz van, ahol értelemszerűen k ∈ Z:
x = π / 4 + k * π
x = 3 * π / 8 + k * π / 2 -
BaLinux
tag
válasz
Apollo17hu #243 üzenetére
szívesen, csak kár hogy én se bírtam megoldani, pedig ezt már ''régen'' tanultam... lehet hogy éppen ezért?!
-
Apollo17hu
őstag
Így első ránézésre igazad van. Megpróbáltam A:=sinx és B:=cosx bevezetésével algebrailag egyszerűbb alakra hozni, de sehogy nem lett hiányos a negyedfokú egyenlet.
Hozzá kell tennem, hogy ezt a feladatot egy - tanárom által - kézzel írt lapról pötyögtem be a fórumba, és ugyanezen a lapon van egy hibás(?) feladat is. Lehet, ezt is elírta a tanár(nő), majd holnap kiderül.
Köszönöm mindkettőtöknek, hogy foglalkoztatok vele! -
BaLinux
tag
-
bdav
őstag
válasz
Apollo17hu #240 üzenetére
Csá. ezt most találtam ki szal nem tuti h. jó, mert ilyenkor már nem fog ugy az agyam
tehát
sin^2(x)*sin(2x)+cos^2(x)*cos(2x)=0.5
addíciós tétellel bontod csak a sin(2x)-et és a cos(2x)-et
2sin^3(x)*cos(x) + cos^4(x) - cos^2(x)*sin^2(x)=0,5
ezt elosztod sin^4(x), cos(x)/sin(x) ugye ctg(x)
2ctg(x) + ctg^4(x) - ctg^2(x)=0,5
innen már nem írom tovább ha nem haragszol, ennyi a lényeg (ofkorz meg kell nézned, hogy sin^2(x) ne legyen 0), sima hiányos negyedfokú, másodfokúra visszavezethető. -
Apollo17hu
őstag
Ismét gondban vagyok.
Kéne egy feladat megoldása holnap reggelre, de ha nem sikerül megoldanotok, az se gáz.
(Trigonometria.)
sin^2(x) * sin(2x) + cos^2(x) * cos(2x) = 0,5 -
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #238 üzenetére
Ha a kapitány most X éves, a hajó pedig X+Y éves, akkor a kapitány X-Y éves volt akkor, amikor a hajó X éves volt. Felírható az egynlet a feladat szövege alapján:
X+Y=2(X-Y)
I. 3Y=X
valamint:
70=X+(X+Y) --> zárójel elhagyható
II. 70=2X+Y
I.-et behelyettesítve II.-be:
70=6Y+Y
Y=10 => X=30... -
Apollo17hu
őstag
válasz
-=V3rthil=- #235 üzenetére
A kapitány 30, a hajó 40 éves.
Jó kis feladat. A másikat még nem néztem meg, de lehet, már nem is lene erőm hozzá... -
-=V3rthil=-
őstag
Heh, megértelek, elég fárasztó..
De ha már fent vagyok, itt a köv.:
Egy hajó, a hajó kapitánya, és a kapitány inasa együtt 100 évesek. Az inas pont 4*annyi idős, mint a hajó volt akkor, amikor a kapitány pont 3*annyi idős volt, mint az inas most. Amikor az inas 11 évvel idősebb lesz mostani koránál, akkor a kapitány pontosan 5*annyi idős lesz, mint amennyi a hajó volt akkor, amikor az inas negyedannyi idős volt, mint a kapitány a hajó készítésekor. Mennyi idős a hajó, a kapitány és az inas?
A példa egyik oszt.társamtól származik, szal thnx to TommyG, utólagos engedelmeddel közöltemSzerzői jogokat ne sértegessetek
-
DJ Mythos
aktív tag
válasz
-=V3rthil=- #235 üzenetére
hát igen az a tipikus hajóskapitány.
Eredményt most nem mondok, mert elég fáradt vagyok, de még mindig jobb ez a feladat mint a juhászos.... -
-=V3rthil=-
őstag
Na, akkor bedobnék egy feladatot (7-es versenyfeladat, szal nem nehéz, de jópofa, és kell egy kis idő, hogy átlássa az ember
)
Egy hajó és a kapitánya most együtt 70 évesek. A hajó most pont 2*annyi idős, mint a kapitány volt akkor, amikor a hajó annyi idős volt, mint most a kapitány. Mennyi idős a hajó és a kapitány?
Ha készen vagytok, van jobb is -
khalox
őstag
válasz
Apollo17hu #233 üzenetére
Melléfogott.
Én a ''Cséva-tételről'' nem is hallottam egészen másodévig matematika tanár hallgatóként az egyetemen. Persze speciális osztályok anyagába belefér, de ott sem mindenhol (én előtte nem jártam olyanba). -
khalox
őstag
válasz
Apollo17hu #231 üzenetére
Szóval végig az volt a bajom ezzel a feladattal (miután rájöttem, hogy mi az ábra), hogy tipikus versenyfeladat.
Igazából nem arra kíváncsi, hogy van-e esze a gyereknek, hanem, hogy mennyire van jól ''trenírozva'' (ronda szó, de manapság ez megy a felkészítéseknél). Ha ismeri a tételt (ami azért előfordul), attól még nem fogja alkalmazni, csak ha már látta ezt a feladatot valamilyen formában.
Én ezt egyáltalán nem tartom jó módszernek. -
Apollo17hu
őstag
Végre találtam vmit a Ceva-tételről. Sajnos mindegyik angol oldal, de az első linken lévő magyarázat könnyen érthető. (Csak maga a tétel van leírva, a bizonyítás nem.)
http://mathforum.org/library/drmath/view/55042.html --> Ask Dr. Math®
http://www.cut-the-knot.com/Generalization/ceva.shtml
http://mathworld.wolfram.com/CevasTheorem.html -
Apollo17hu
őstag
ajmn: Köszönöm szépen a választ!
KovacsUr: Neked pedig a szép ábrát!
Anyám mondta reggel, h vmi Ceva-tételt kell használni, de eddig még nem is hallottam róla, és a Google keresője sem adott ki találatot. -
ajmn
újonc
válasz
KovacsUr #224 üzenetére
A beirt kor erintesi pontjait a csucsokkal osszekoto szakaszok
egy ponton mennek at.
Ha meg tenyleg nem derult volna ki a megoldas: Ceva tetelet kell
hasznalni. Legyenek az AB oldalon R, a BC-n P, a CA-n Q harom pont.
Az AP, BQ, CR szakaszok akkor es csak akkor mennek at egy ponton,
ha AR/RB * BP/PC * CQ/QA = 1.
A fenti feladatban ez trivialisan teljesul, mivel pl. AR=AQ stb
(erintoszakaszok).
Ceva tetele eleg egyszeruen bizonyithato pl. haromszogek teruletei
segitsegevel.
Udv, Ajmn -
KovacsUr
addikt
A sárga vonalaknak kell egy pontban metszeniük egymást -
KovacsUr
addikt
válasz
Apollo17hu #220 üzenetére
Lehet, hogy tényleg valami el van írva abban a feladtban?
-
Apollo17hu
őstag
ismét felhozom a témát...
Csak el szerettem volna mesélni, h anyám 5 perce hívott telefonon, h a geometriai példát megmutatták egyetemi tanároknak, és ők sem tudtak vele mit kezdeni!
-.- -
Male
nagyúr
válasz
KovacsUr #215 üzenetére
Kb az igaz rá, mint az enyémre: nem volt rá megkötés, ugyhogy az is jó.
A tanár megoldása viszont szerintem nem jó: ha felemelsz egy számot pl az 1526-odikra, akkor az tulajdonképpen egy rövidebb írásmódja a 2*2*...*2-nek, amiben viszont már nem 3, hanem 1526 kettes van, ráadásul a kitevő is egy szám, ami nem kettesekből áll (ennyi erővel azt is írhatná, hogy 39,064...^2, az is 1526). -
Male
nagyúr
válasz
Apollo17hu #192 üzenetére
Ha az 1526-ot odaírod kitevőnek, akkor már 1,5,6-ot is használtál.
Amúgy absztrakt algebrában más megoldás is van: pl definiálsz egy struktúrát, amiben 2+2=a keresett szám.
Mondjuk A=(C,+,=) algebrai struktúra, ahol a +: HxH -> C típusú művelet, ahol H={2} és 2+2=z eleme C a keresett szám. Csak 2-es és jelek vannak benne. -
bdav
őstag
Igen, azért baromi nehéz, mert nem lehet visszavezetni nevezetes vonalak metszéspontjára
Innentől kezdve már gázos a dolog
5let: huzz az eredeti háromszöged csucsaiban a szemközti oldalakkal párhuzamos egyeneseket. Ekkor lesz egy nagyobb háromszöged, ahol az eredeti háromszög csucsai oldalfelezőpontok. Hátha jo valamire(de nem hiszem
)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Apollo17hu #207 üzenetére
Szerintem a többség (többek között én is), egy másik bizonyításra gondolt, ami tényleg nagyon egyszerű. Azonban aki tényleg el kezdett foglalkozni vele, rájött, hogy ez nem az.
-
khalox
őstag
válasz
Apollo17hu #207 üzenetére
Engem továbbra is érdekelne az 1-es... (ma ugyan nem foglalkoztam vele, de tegnap este visszapatantam róla).
-
Apollo17hu
őstag
Most komolyan mondjátok vagy csak szívattok?
Amikor indítottam a topicot, mindenki lefikázott, h ez triviális, meg ha nemtom +oldani, akkor a legnagyobb láma vagyok.
De! Érdekes módon eddig egyetlen egy helyes megoldás sem született!
Ebből csak arra tudok következtetni, h
a) csak azok próbáltak meg segíteni - nagyon köszönöm a fáradozásukat -, akiknek hibás volt a bizonyítása
b) nem is tudjátok a megoldást, és ahogy sejtem, csak ''szívattok''. -
Nimrod
addikt
válasz
Apollo17hu #203 üzenetére
Van egy jó kis felkészítű könyv matekból (valami fogalomtár-féle), abban minden levezetés benne van ami kellhet ezekben a gondterhes időkben.
-
hungeek
senior tag
válasz
Apollo17hu #203 üzenetére
hát igen....... ez a feladat a 3-as megszerzéséhez való feladat (és most nem tagozatos matekról beszélek!)
én épp trigonometriai egyenleteket veszek és mellette párhuzamosan 4.-es érettségire készülő csajokat korrepetálok geo-ból
matek tagozat rulzzzz! -
KovacsUr
addikt
válasz
Apollo17hu #188 üzenetére
Szerintem a mienk azért kicsit jobb... ebben van egy kis csalás a kettesek kihagyásával a négyzetgyököknél
l
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest