- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- HDMI topic
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
peppe79
senior tag
Az a gond, hogy ezek a lencsék mellett, a relatív alacsony árukon kívül semmi más nem szól. Viszont ahogy már előttem említették is: használtan a Pana 25/1.7-et, Oly 45/1.8-at ugyanúgy gombokért megkapod (mint ahogy akár a GX80 vázat is). Ez a két objektív rögtön le is fedi az igényeid. MFT rendszerben szinte "kötelező" darabok, én is gyakran használom őket.
'Játszós' manuál obinak meg bőven elég egy Konica 50/1.7, vagy egy Helios. Könnyen és olcsón beszerezhetőek. -
asdf_
veterán
Lakasba vegyel egy Pana 25/1.7-et (hasznaltan vagy szurekimportosan megvan 45-50-bol), vagy nagyon esetleg egy Oly 45/1.8-at (hasznaltan 45-55e), ne regi manual obikkal szerencsetlenkedj, mert lakasba valo ugysincs a ketszeres szorzo miatt.
A gepet meg meg iden vedd meg, mert jovore szerintem visszamegy ra az a 30 ezer, pedig 150-ert a sima 14-42-vel mar igy is draga az em10 II. (amugy MM-ben a palacsintaval 150e most, nem a simaval, bar sokan fikazzak a palacsinta obit) (a rosszabb verzio, hogy kifut)
-
MrChris
nagyúr
Jaja, az 50-es kistele m4/3-on, mintha ff-n 100-as lenne, portrére pont jó. Jó tudnod, hogy a legtöbb 50-es nyitva lágy és egyet legalább kell rekeszelni, vagy kettőt.
Teleobjektívek közül az örök darab a Sonnar 135/3.5 ezt ajánlanám, nem kell rekeszelni, míg a többit, esetleg 2.8-asokat meg igen, ami máris f:4. Ha több pénzt szánsz rá akkor vannak 100/2.8-ak amik nyitva is elég kontrasztosak élesek, pl Oly OM100, Canon FD 100. A 85, 90mm-esek valszeg nagyon drágák lennének.
Úgy általában a kezdő fényerő értékekkel csínyán kell bánni, mert általánoságban gyengék, nem igazán fogsz fényerőt nyerni.
Szerintem ma már nem éri meg m4/3-ra régi manuált venni, nagyon felmentek az áraik, nagyon kiszelektálódtak a jobbak és inkább a szódával elmegy szekrényben maradók cserélődnek.
Kistelének AF-ból inkább a Sigma 60/2.8-t venném, mert az pro képű nyitva is és olcsó. Normálnak pedig Lumix 20/1.7 vagy 25/1.7-t, 55e és 40e körül megkapni. Vintage obit meg a képmódosító hatása miatt érdemes. -
peppe79
senior tag
Csak azért kérdeztem, mert amit linkeltél, az halszem obi.
Ha olcsó manuális obikat keresel, én ezeket az alapobjektíveket ajánlom neked mft-re: Konica 50/1.7, Helios 44-x, Revuenon 55/1.7 stb.
Vintage manuálból én a nagylátót nem erőltetném, sőt, igazából a telét sem igazán. Már, ha m4/3 lesz a válaszott rendszered. -
.mf
veterán
"Ebben az esetben vagy manuál beállításokat kell választanom, vagy rekesz előválasztást, ugye? Ezen kívül kell valamit állítani a gépen?"
Választhatod bármelyik módot, csak az S effektíve ugyanúgy fog működni, mint az M.
Olyn úgy emlékszem nem kell semmit állítani, talán a Fujin sem, vagy ha mégis, valami Release without Lens vagy ilyesmit kell keresni néhány gépen.
Olyn (és bármelyik vázstabis gépen) vagy kapcsold ki a stabit ha nem kell, vagy állítsd be manuálisan a gyútávnak megfelelőt"Az alap obi mellé tervezek venni nagylátót és telét. [...] Fix obi, manuál fókusszal!"
A tele könnyű lesz, van bőven filmes 50 és 135 olcsón, illetve modern koreai (Samyang) és kínai (Meike, 7Artisans / TT Artisans, Viltrox), na de nagylátót... Gondolom nem is sima széleslátószögre (ekv. 40~45-től 28~24-ig) gondolsz, hanem ultraszélesre (24 és szélesebb). APS-C-n ez 16 és szélesebb, m4/3-on 12 és szélesebb - filmesre ilyen széles (nem-halszem) obik nem is léteztek.
A Samyang csinál egy baráti árú (használtan 70k körül) 12 f2-est, ez APS-C-n UWA (18), m4/3-on UWA-WA határa (24); m4/3-ra még a Laowa 7.5 f2-ese van (15), de az már jóval drágább (500 USD?).
Vagy: m4/3-ra ott van a régi Oly 9-18, használtan 100k körül ki lehet fogni. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest