-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hydra SR
addikt
Általánosságban az lehet probléma minden régi, filmes gépre fejlesztett obival, hogy nincs benne aszférikus lencsetag. Ennek a feladata, hogy még a szenzorhoz érkezés előtt párhuzamosítsa a fénysugarakat, mert a digitális szenzorok nem szeretik, ha nem merőlegesen kapják a fényt. A kép szélein jelentkezhet torzulás, életlenedés. Tapasztalatom szerint ez igazán csak nagylátóban jöhet elő, 50mm-en még nem annyira.
Egyébként természetesen rá lehet tenni egy konverterrel digitális vázra. A minap beszéltünk róla itt, hogy a Canon vázak előnye ilyen téren, hogy hajlandóak fényt mérni M42-esekkel is, míg a Nikonok felvillantják az élességvisszajelzést ha éles pontot találtak. Ki-ki döntse el, melyik a fontosabb neki de igazából mindkettő pótolható hozzáértéssel.
A konverterek olyan 6-7000 Ft körül beszerezhetők. Ha csak ehhez az egy obihoz vennéd akkor ez nem feltétlenül éri meg, F/2-es fix 50-est kapsz Nikon és Canon bajonettel is közel ennyiért, legalábbis nem nagyságrendekkel többért. De ha fel akarsz szerelkezni M42-es készlettel, akkor is csak egyszer kell átalakítót venni és egyetlen teleobjektíven százszor megtérül. Csak nincs AF és begróblende.
Többi DSLR vázról nem tudom, mit művel egy M42-essel.
Ha ki akarod próbálni mielőtt döntesz, akkor szerintem gyere el egy fotóstalálkozónkra, vagy holnap a Haller utcai börzére ([link])és kipróbálhatod valószínűleg több vázon is. Én ott leszek és van M42-EF konverterem, EOS 400D vázon használom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Canon 20-35mm f/3.5-4.5
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- Canon EOS 250D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (200 vagy 970 expoval)
- Ricoh Theta X Professzionális 360 kamera 5.7K felbontással
- Canon EOS 550D gépek, objektívekkel és kiegészítőkkel
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3026, 91% Akkumulátor
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest