Új hozzászólás Aktív témák
-
m3ss
veterán
válasz
akela91 #4493 üzenetére
epp most akartam irni, hogy hogyan lehet 8cm a kozelpontod azzal a setuppal, mire kitorolted
mennyi az obi vegetol a munkatavod?Darko: sztem vegyel makroobit, ha megteheted. minel hosszabbat. en sigma 150-et eroltetnem, arban sem sokkal veszesebb mint a 105 (vagy a tamron), de majdnem 2x akkora a munkatav, meg minden masban is jobb, mint a 105.
ez a forditott fixobi jo moka, de lekepezest nem tudsz varialni. ezzel total megleszel love. en fotoztam jo sokat fix obival raynoxal. vagy kicsi lesz a nagyitasod, akkor szerencsed van, mert kroppolhatsz
vagy tul nagy lesz, akkor meg ennyit a keprol...
sztem nem csak a munkatav ami fontos a makroobiknal, hanem hogy tudod varialni pikkpakk a nagyitast, persze nem mindig hianyzik ez. ha otthon fagyasztott bogarakat akarsz fotozni mondjukde ha setalgatsz es barmit le szeretnel fotozni, ami szembejon, legyen az lepke, pok, bogar vagy barmi, ez lesz a legnagyobb elony...tudsz komponalni, befolyasolhatod a hattermosast is nagyitasvaltoztatassal...
ami meg sztem jo megoldas, az a raynox + zoomobi. persze minosegben nem a legjobb, de sztem boooven vallalhato. inkabb az a problema, hogy a dcr 250 legtobb zoomoobin mar vignettal a nagy szuromeret miatt...meg
esetleg kozgyuru + zoomobi? -
Darko
senior tag
-
fattyu
veterán
válasz
akela91 #4434 üzenetére
nem gyanusítgatni kéne az eladót hanem kérdezni meg olvasni.
ha normálisan manuálban felteszed a vázadra persze hogy lesz fókuszod.
Fordítva feltéve makrózva meg persze hogy nem lesz.
Elmondom mégegyszer
vaku!!!És nem fog bemozdulni, de állványról még egy makró képet SEM csináltam, hanem MINDENT kézből max közeli tereptárgyon magam stabilizálva.
-
Omen
tag
válasz
akela91 #4427 üzenetére
Nem. Ilyen a makró világa. Minimális a DOF. Mondjuk azt nem hiszem, hogy a Pentaconon nincs fokuszgyűrű. Bár amúgy sincs értelme. A tárgytávolsággal kell játszani. Rekesz min f8 vagy f11 kell. Ez alatt 0 a DOF felette meg már nagy a defrakció. Amúgy a problémádra a megoldás a makrósín lehet. Ha meg kézből akarsz lődözni akkor egy jó vakú meg rengetek expó.
-
fattyu
veterán
válasz
akela91 #4419 üzenetére
nem ezt mondtam.
vatera és megveszed a legolcsóbb régi fos vivitar sunpak mittomén rendszervakut. 3-5pénz.
Aztán kitalálod akarsz e többet beleölni.körvaku nem jó semmi másra.
A makró egy marha jó hobbi, és nagyon olcsón is lehet csinálni aztán az hogy kényelmesebbé tedd az életed az kerül sokba.Én is végigjártam.
-
fattyu
veterán
válasz
akela91 #4417 üzenetére
én még ennyit sem szánnék rá.
vezsel egy olcsó manuális rendszervakut
kartonból meg papírttörcsiből reszelsz rá softboxot és meg vagy 10 alatt.Az a baj hogy félnék nagyon hamar megpusztulnak ezek a ttles csodák.
Akkor mér legyen nagyon olcsó, mint sokszor kicsit drága :S
Nem olyan gáz ám. Nagy nagyításon úgyis cirka f11 környékén vagy adottan, meg vakuszinkron időn ( 1/150-1/200 környéke vázfüggően. ) Ehhez meg már nagyon sok fény kell szóval minimális iso játékkal be tudod lőni. egy max két próba lövéssel isot korrigálod helyesre azt kattoghatsz.
szerintem.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
akela91 #4415 üzenetére
makró vakunál dobd be nyugodtan az egész pénztárcádat, majdnem stúdióvaku szinten mozog az ára.
vagy Ó rátéten nem gondolkoztál? ami körbevezeti a rendes vaku fényét.
másik lehetőség 3rd party, a pixinfon volt tavasszal-nyáron tesztelve valami 3rdp makróvaku (most nem tudom kikeresni, elnézést
)
-
akela91
addikt
válasz
akela91 #4413 üzenetére
Akkor visszatérve a makro vakukhoz. Szűrtem ebay-en egy kicsit, és ezek akadtak fent: [link]
Melyiket ajánlanátok? Semmiképp sem akarok LED-eset, illetve mint látjátok TTL-esekre szűrtem(Bár itt nem tudom, lehet nem is kell annyira a TTL, mint a rendszervakunál). 100-200$ körül szánnék rá. Rendszervakum nincs, tehát home made előtétek kizárva. Illetve nem tudom mennyire alap igény itt , de fényerő állítási lehetőség nem árt.
Egyébként megérkezett a Pentacon 29mm 2.8 obi, még csak szemmel nézelődtem az obival(váz nincs nálam), de nagyon jónak tűnik a nagyítás fordítva.
-
atok666
őstag
válasz
akela91 #4404 üzenetére
A 105os nikonnak pl. ~31cm a kozelpontja, nem kell ramaszni annyira az alanyra. Masik elony (lehet) a VR, bar az nem sokat segit ha rekeszelsz, esetleg, hogy a tubus merete nem valtozik fokuszalas kozben, vagy nagyobb f ertekek allithatoak be az obin (pl tamron 90 elmegy f64ig)
Atok
-
csakb
őstag
válasz
akela91 #4406 üzenetére
Remélem, benéz ide egy tapasztaltabb makrós is, mert én ezekre már nem tudok válaszolni.
Azt vettem észre eddig, hogy sokan stackelnek, talán nem véletlenül. A nagy kedvencem Thomas Shahan, ő leggyakrabban egy K200D vázat, megfordított 28 mm-es obit + közgyűrűket, és egy öreg vakut használ. Ebben a videóban bemutatja a cuccot, és az is kiderül, hogy több képet stackel manuálisan. [link] Sokat kell lőni, gyakorolni, kísérletezni, szenvedni.
-
csakb
őstag
válasz
akela91 #4404 üzenetére
Minél tovább brutálkodsz a nagyítással, annál szűkebb lesz a DOF-od is, ha rekeszelsz, akkor is. Bizonyos határon túl meg nem érdemes rekeszelni, mert egyrészt nem lesz éles képed a diffrakció miatt, másrészt meg egy hidrogénbomba is kevés lesz bevilágítani a témát.
Szerintem a vakuk mellett a focus stacking technikákkal is elkezdhetsz ismerkedni.
-
csakb
őstag
válasz
akela91 #4401 üzenetére
Ennek a szűrőmenete elvileg 55 mm-es, vagyis egy 55 mm-es Nikon fordítógyűrű (reverse ring) kell a művelethez. Közgyűrűvel tetemes lesz a nagyítás, és a fényveszteség is, azt hiszem.
Szerintem előbb-utóbb valami óccó vakut is fogsz venni.Szerk.: Ha EU-ból akarsz rendelni, akkor olyan 2500 HUF környékén megúszhatod az 55 millis fordítógyűrűt, és még idén ideér: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Windows 11
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Apple asztali gépek
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest