- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED monitor topic
- Az AI-ra fókuszál az új Arc meghajtó
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
biggamer
veterán
Néhány egyszerű és nem túl drága makro eszköz.
[link] Canon EOS fordítógyűrű a vázba helyezve. A külső szűrőmenet 58 mm. Mellette egy Tessar 2,8/50 mm-es objektív, melynek 49 mm-es szűrőmenete van. Rátekerve három szűrőmenet adapter.
[link] A Tessar az objektívre erősítve.
[link] Ezzel a kombinációval készült kép.
[link] EOS bajonettes, manuális közgyűrűsor 5 darabból. Az első-hátsó egység bajonettes, a közbülső három menetes.
[link] A legrövidebb kihuzatot a két bajonettes egység összetekerésével kapjuk.
[link] A teljes közgyűrűsor a gépen. Első végére a fordítógyűrű és arra az objektív van felerősítve.
[link] Ezzel a megoldással ezt a nagyítást érhetjük el.
[link] Ugyancsak a teljes közgyűrűsorral és fordított állású Tessarral készült kép. A pénzérme kissé ferdén volt elhelyezve. Ezáltal jól látható a viszonylag kicsi mélységélesség.
A képeken nincs vágás, 100% valamennyi.
Forrás : garfieldka
[Szerkesztve] -
hdanesz
őstag
Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítséget!
Remélem javulni fog a képeim minősége.
Íme egy mai kép,kicsit sötét...de még nincs megfelelő programom amivel világosítani tudnék rajta.[link]
-
pitman
őstag
Nem, minden elmozdulás kiküszöbölése a cél, csak ha vakuval tudsz megfelelő fényt adni a témára, akkor az oldalirányú kézremegést ezzel gyakorlatilag kompenzálod, de ha előre, vagy hátra elmozog a gép (a kis mélységélesség miatt) nem biztos, hogy ott lesz éles, ahol szeretnéd. Ezen a vaku fénye nem tud segíteni, ide kellene az állvány, vagy az egyéb alátámasztás.
A diffúzor készítése nem nagy ügy: kell egy A/4-es pausz, nagyjából a közepébe vágysz egy lyukat az objektívnek (fekvő lap, a lyuk vízszintesen középen, de függőlegesen lap aljának közelében legyen), esetleg keményebb kartonból csinálsz egy keretet neki, hogy ne hajoljon. Ráhúzod az objektívre és hadd szóljon...
Ezt aztán az igényeknek és a gép adottságainak megfelelően lehet fejlesztgetni, korrigálni. Ha a frontlencse közelében van, akkor még az objektív által árnyékolt részeket is be tudja világítani, akár a kompakt gépek 1-2 centis szupermakró módja is használhatóvá válik rossz fényviszonyok között... -
pitman
őstag
A stabil kezet arra értettem, hogy ha előre-hátra nem nagyon mozog a gép (mert akkor az élesség síkja nem jó helyre fog menni), és vakuval tudsz deríteni, akkor kézből is elég jó eredményt lehet elérni.
A diffúzor valami olyan anyag, ami szépen szórja a fényt (pl pauszpapír, esetleg fénymásolópapír, de ez utóbbi jelentősen levesz a vaku fényéből). Ebből kreálsz valamilyen, lehetőleg elég nagy fényterelőt a vaku elé, nagyjából az objektív frontlencséjének síkjába. Ezzel szép szórt fényt tudsz elérni, ha az objektív mellé jobbra és balra is elég nagy a felülete és a vaku az optikai tengelyen van, akkor viszonylag egyenletes fényt ad oldalról is. (Kvázi egy gyengusz körvakunak felel meg, mely alulról nem világat, oldalról pedig gyengébben, mint felülről). -
lesaux
veterán
Én meg ma öntöttem cukros vizet a virágokra, hogy jöjjenek a darazsak, de nem jött egy se. Nem értem.
-
j.bravo
addikt
Ez esetben lehet hogy vaku (és derítő/diffúzor) lesz a megoldás...
A rovar hajlamos elrepülni mire felállítod az állványt
Tíz rugó alatt hama vagy soligor állványt lehet kapni, inkább a soligort érdemes talán (pl. biggamer és hali01 mintha megelégedéssel használna egyet-egyet). Nézd meg ''mennyire van egyben'', ha rászánod magad. -
hdanesz
őstag
Nahát nahát.Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
Az igazság az,hogy nincs túl stabil kezem...és pl. egy 40-50cm magas növényen pihenő rovarhoz is jól jönne az állvány.
A max. összeg 10ezer forint lenne. -
j.bravo
addikt
Egy jó állvány egyébként jó befektetés, csak sajnos ezek nem olcsók, főleg ha ilyen sokoldalúan használható darab mint pitman írta.
Ha rá tudsz szánni 20 és 30k közötti összeget, jó kis állványt lehet már venni, ami a következő gépedhez is jó lesz és évtizedekig szolgálhat téged, de ha nem, vagy nem annyira gondolod komolyan a dolgot, akkor érdemes egy olcsó állvány (ésszel azért) és egy babzsák. Földközelre nagyon jó, és olcsó.
A vakudiffúzor illetve derítő is hasznos tud lenni és egész könnyen barkácsolható, olvass vissza a topikban, volt pár ötlet.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Mennyit tudsz rászánni? Illetve mennyire komolyan akarsz állványról makrózni?
Ha nam akarsz alacsonyn, de felülről fotózni, akkor (nem mindig, de) sokszor elég egy babzsák is amire leteheted a gépet és úgy gyúrod a babot, hogy jó irányba tartsa a gépetEgy ilyesmi pár száz ft vagy max. 1-2 ezer ért legyártatható, vagy ha megfelelő töltőanyag van (nem muszáj a polisztirol gyöngy, jó lehet valami hagyományos anyag is mint rizs vagy bab), akár otthoh is legyártható anyuka/nagymama/barátnő/te magad által.
(Én őket [link] hívtam fel hogy van-e kis elfekvő polisztirol gyöngyük (ne rohadjon meg mint esetleg a bab), és felajánlották hogy pár százért meg is varrják nekem. Maradék anyagokból megcsinálták, egy ötszázast fizettem talán.) -
pitman
őstag
-
hdanesz
őstag
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne:
Makróhoz milyen állványt érdemes venni?
Esetleg konkrét típus?
Köszi a segítséget! -
0Li
senior tag
Már késő, elolvastuk!
-
hdanesz
őstag
Nem ide akartam...törölve.
[Szerkesztve] -
0Li
senior tag
Az istennek se akart világosabb lenni ez a ződ izé
[link]
-
biggamer
veterán
!!! Megnyitottam '' PH-s fotóstalálkozó Esztergomban '' topicját !!!
Elérhető innen : [link] -
hdanesz
őstag
Sziasztok!
Kodak Z650-hez milyen makró lencsét érdemes venni?A saját átmérője 45,5mm...meg van hozzá egy 55mm-es adapter,de én a neten nem láttam ilyen átmérőjű cuccokat.. -
BEE
addikt
Mára egy lepke árnyékkal.
[link]
BEE -
-
Jazz
veterán
Hi!
DCR-250-nek elég rendesen belelóg a széles karimája a vaku-ba. 10cm-ről még simán árnyékol. (Fz5)
Mit lehet ez ellen tenni? lefaragom?
thx -
biggamer
veterán
Gratulálok a szerkezetekhez.
Egyébként jövő hétvégére szervezünk PH fotóstalálkozót Esztergomba.
Nincs kedved eljönni ?
Konkrétan még nem tudjuk melyik nap lenne, de vagy szombaton vagy vasárnap .
Majd sorsolásra bocsájtjuk a dolgot, aztán amelyik napra többen szavaznak, akkor lesz.
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
No, tegnap megvettem az Opti-ban a Raynox DCR 250-t, és mellé a DCR 730-t. Hétvégén meg irány Szentendre!
Azért viszem a Zenit optikáját is, csak próba képpen.
-
0Li
senior tag
A nyár érkeztével nő a tesztorenszint és nagyon sok aktust látni, még itthon is nálam, deh az már magán jellegű!
-
BEE
addikt
válasz
biggamer #431 üzenetére
Igazad van, némelyiknél a beállítás lehetne jobb is.
Tulajdonképpen belefutottam egy rakat lepkébe az erdőszélen
és csattogtattam ahogy a csövön kifért.
De legalább kitapasztaltam a módszert.
Reggel sajna nem állhatok neki lepkézni, mert rohanni kell a melóba.
Pár képpel nem lágyíthatom meg a főnök szívét.
BEE -
biggamer
veterán
Jók lettek a képeid, főleg az első lepkés ( bár a leszállópályája elég bizarr, király lett volna egy növényen. Lehet hogy elkábult ?
) és a cincéres ( ott biztos elfáradt a lány cincér, ezért felvette a fiú a hátára, hogy vigye majd tovább
)
A lepkéknél azokat, amelyek fejjel lefelé vannak, lehet hogy tükrözném, észre sem lehetne venni a cselt talán.
Lepkét reggel könnyű fotózni, amikor még dermedtek, nem repkednek össze vissza.
Mondjuk én inkább tovább alszom, aztán meg délután kergethetem az átkokat. -
BEE
addikt
Végre ráértem kicsit !
Ő a cipőmre szállt, és én pedig mint a cirkuszi kígyólány...
[link]
Ők nagyon jól elvoltak.
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
Őróla ki tud valamit ?
Sokat bogarásztam már, de ilyet még nem láttam.
A mérete megsaccolható a méhes képből.
[link]
Valakiből ma vacsora lesz...
[link]
[link]
[link]
BEE -
Retro11
senior tag
Biggamer Bácsi ne haragudj meg ezért!
[link]
Remélem benne lesztek! -
biggamer
veterán
[link] Macro képtár.
-
j.bravo
addikt
-
Allien
veterán
Húúú, ez jó ötlet! Már máskor is halottam (''Ha van otthon régi...''), de csak most jött el az idő, úgy látszik. Van itthon egy (állitólag) nem működő Zenith-E. Leszedtem az obiját, és megnéztem a képernyő pixeleit!
Lehet, mégsem makro lencsét veszek?
Illetve, azért ettől függetlenül, majd megveszem valamelyik változatot (raynox 250-B+W 10 dio, mégis azért kultúráltabban néznek ki). Asszem, új korszakhoz értem! Már csak pár aprósság kell, mint telekonverter, meg vaku, és hasonló cuccos.Aztán meg egy DSLR, ami külön téma lesz, mert az asszonyt kell meggyőznöm, ami nehéz lesz, illetve, azt még nem tudom, hogy az alsó kategóriából melyiket is válasszam majd.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
-
Allien
veterán
-
Retro11
senior tag
J.Bravo & Smogus köszönöm segítségeteket!Sajna nem jött össze pedig!!!Ráépítettem az elejére coca colás alu flakont fabrikáltam közepébe bele mütöttem a nagyitott faxa lett és 10x zoom-mal is lehetett vele élesen látni..A baj ott kezdődött hogy ami nekem a keresőben élesnek tünt az kiderült a gépre felrakva hogy szinte láthatatlan...Homályos az egész..Pedig olyat nagyitott aszitem be hu****
!Erre meg nem sikerült
!!!Ahj nem tudom kinlódjak e vele,pedig hatalmasat nagyított!
Nem tudom ez a raynox kb mennyit nagyít?Sac per kb?Hu pedig hogy megörültem mikor élesnek tünt vele!
A fűszál vége alig fért bele a képbe!Erre meg
!
Üdv: Retro11 -
j.bravo
addikt
Az 58 tudtommal az 52 és a 67 között van, úgyhogy nem kell adapter
Működik a fókusz, merthogy TTL (through-the-lens) rendszerű, azaz ha valamit a lencse elé raksz, akkor a megváltozott feltételekkel keresi a fókuszt az alapján amit lát a lencsén át.
A mélységélesség marha kicsi lesz, azaz lesz egy távolságtartomány amelyen belül (például (vsz. nem pont enniy lesz csak hasra ütöttem) 15 és 20 cm között) kell elhelyezkedned a tárgyhoz képest, hogy be tudjon állni élesre. Pár mm előre-hátra mozgás sokat jelenthet (de ezt mintha leírtam volna feljebb... vagy egy másik topikban? mindegy.)
Ha jársz Pesten, felőlem ki is próbálhatod akár az enyémet is, ha meg tudjuk szervezni a találkozót. Kulturáltabb boltokban is engedik kipróbálni (digitcam, optiform szinte bhiztosan).
A nagyító is működhet, ha szerencséd van. Ha nincs, akkor csak nagyon kicsi rész lesz éles, illetve nagy lesz a színhiba. Egy próbát megér!
Ha van otthon régi gép levehető objektívvel, azt fordítva az obi elé téve is lehet próbálkozni (sokan makróznak így).
szerk: Smogus: megelőztél, előbb beírtad mint ahogy én módosítani tudtam a hsz-t
[Szerkesztve] -
Smogus
őstag
Nekem nincsen ilyen cuccom
de tudok válaszolni
úgy müxik a foglat hogy 52mm és 67mm között bármire rámegy mert ilyen rugós a cuc és addig szorul amig el nem éri a kellő méretet
A focust nem zavarja be, csak plusz 3 üveg kerül a gép elé, tegyük fel ha ablakon kifelé fényképezel akkor is eltalálja a fókuszt
[Szerkesztve] -
Retro11
senior tag
És konkrétan akkor mennyit is nagyit ez nekem?Torztások,hátrányok vannak?A gépet nem zavarja össze?Mármint a Focusra gondoltam...Jo tudom nulla kérdések de nem tudom milyen cuccli is ez..
Ja és a S9500 az 58mm-es akkor ehez még adaptert is venni kell?
És köszi szépen a linkeket!
Üdv: Retro11
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Ugyanarra való, csak egyszerűbb.
Ez egyetlen lencse, a dcr-250 pedig egy 3 lencséből álló eszköz.
A dioptria (ha jól tévedek) egyébként a fókusztávolság reciproka (méterben), azaz minél nagyobb a dioptriaszám, annál közelebb tudsz menni a tárgyhoz vele (annál kisebb tárgytávolság esetén ad éles képet). Ilyenje nyilván a raynox cuccnak is van, de nem adja meg a gyártó -
Allien
veterán
KÖSZI az infókat, de nem hagylak békén benneteket, sorry!
Még 1 kérdés, amire még nem tudom a választ, ez pedig az előtétlencsénél láttam 10 dioptriás B+W-t, és ez is makróra. Akkor ez mire való? Eddig a gépemben a supermacrót használtam, ami fix zoomos, ergo, a sima makróra jó a Raynox dcr-250, és társai. De, ez a dioptiás cucc mire jó?
-
j.bravo
addikt
Raynox dcr-250-nel van itt többeknek tapasztalata (én is vettem egyet), szerintem van értelme. Azt számold bele hogy ''be kell zúmolni'' elég sokat hogy ne vignyettáljon be, de akkor elég szép képet ad. A Digitális fényképeim topikban keresgélve találsz vele készült képeket.
Ja, az itt látott képekből gyakran elég sok van vágva, tehát a kisebb rovarok nem töltik mindig ki a teljes képmezőt - de ha bezúmolsz tele állásba, nálad a Z2-vel azért elég közelről tudod majd lekapni a p*fájukat.
Arra számíts majd még, hogy ha megveszed, az autófókusz mellé be kell még kalkulálnod a gép előre-hátra mozgatását is; a mélységélesség elég szűk lesz; azaz néhány millimétert előre vagy hátra mozogva ki lehet kerülni az éles tartományból.
Összegezve: meg kell tanulni vele makrózni, de az árához képest nagyon jó makrókat lehet tolni vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Keyboard Folio hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest