- SSD kibeszélő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Akciókamerák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
simenon
tag
Nem. Az 1:1-es makrón függetlenül a gyújtótávolságától a legnagyobb kihúzat 1:1-es leképezés.A közelpont és a munkatávolság nő a gyújtótávolsággal.Pld az 50-es Sigmámon 18.8cm a közelpont és 4 cm a munkatávolság amivel nehezebb egy rovart lefényképezni a közelség miatt és nehezebb megvilágítani az optika közelsége miatt. Egy 150-esnél a munkatávolság lehet vagy 30cm.
-
simenon
tag
A közgyűrűnek csak egy elönye van állítható a nagyítás. A fényerőcsökkenés viszont nagy hátrány. Fordítógyűrűvel 50mm-es optika ad 1:1-et, 28mm-es 2:1-et és nyilván az eredeti fényerő és rajz marad. Viszont A/M átkapcsolós optika ajánlatos hogy kézzel rekeszelni lehessen.
-
simenon
tag
A nagyítás mindíg a közgyűrű és az optika gyújtótávolságának függvénye, Egy 50mm-es optikát 100mm harmonikára teszed akkor 2:1-es nagyítást kapsz.Azért a kettő fókusz között nincs olyan nagy különbség kitarthatóságra. De nyilván állvány makrósín hacsak lehet.
Közgyűrűben van ami mindent átvisz csak drága nagyon az optika jobb megoldás.Nekem a Pentaxhoz 50-es Sigma van mivel azt olcsón megkaptam annakidején most több mint 85 ezer én 60-ért vettem. -
aginor
veterán
válasz
simenon #3643 üzenetére
Gondolom akkor Nikonon nem lesz kénymérés..
Ha nagyobb nagyításra van szükségem mint 1:1, akkor mit javasolsz? Közgyűrű?
Mennyivel könnyebb kitartani egy 60-az makrót mint egy 90-eset? Sajnos a 90-eset már kézben vaku nélkül nagyon nehéz megfogni, talán egy 60-assal több szerencsém lenne.. -
aginor
veterán
Sziasztok!
Használ itt valaki makrózáshoz harmonika kihuzatot?
-
grindlock
csendes tag
jajj, túlgondoljátok.
Egyetlenegy obihoz használható az enyém: tokina 100mm f.2.8 macro, 1:1 felbontással.
Én úgy döntöttem, hogy ezt fogom használni makrózni. szerintem jól döntöttem:
A vaku pont rásimul az objektív testére, és még lehet kapcsolgatni AF/MF-et meg fókusztartományt.
A frontlencse mozog, de NEM forog, és ez semmilyen hatással nincs a vakura, mert egy kisebb cső jön ki a nagyobból fókuszáláskor:-)
Plusz a lencse kb 5 centi mélyen helyezkedik el a "csőben", így 1:1 teljes zoomnál a vaku és a frontlencse közel egy síkban van.
További kérdés? :-D -
macskajancsi
aktív tag
szerintem ki kell találni, hogy melyik obid a legalkalmasabb makróra, és azt átlagosan milyen közel lévő témára használod, aztán arra kell tervezni a körvakut is.
ha nagylátó álláshoz tervezed, akkor tele állásban lehet, hogy árnyékos lesz egy körön kívül, ha a tele végéhez, akkor meg kitakar csomó mindent nagylátóban.
de lehet próbálni hegeszteni valami univerzálisat is, amiben mondjuk egy teleszkópszerű cső vezeti a fényt, és az obi végéhez meg rögzítve van a kör alakú rész.
de ez már lehet, hogy a barkács topicba illene jobban.
-
Andie
őstag
válasz
Slowman #3632 üzenetére
Nem olvastad el az előzményeket, mire irtam amit irtam.
A házilag készített körvaku témáját feszegettük itt a kollegával, mutatott is egy remek, sajátkészítésü cuccot, ennek kivitelezését kérdeztem a gyakorlatban - tekintve az objektivek eltérő - és önmagában is változó - méretét. -
Slowman
aktív tag
Ezt most te is kérded? Vagy meg tudtad válaszolni?
Mert ha nem akkor röviden a "mm" jelölés az objektív által kivágott képet hivatott jelölni. Tehát a teljes 180°-hoz viszonyított kép két széléről levágott részt mutatja meg mm-ben, ebből tudsz a látószögre stb.-re következtetni. Az objektíveken található szám az ekvivalens gyújtótávolságra (35mm-es kisfilmes rendszerre, digitális megfelelője az FF - full frame - vagy teljes képkockás - szenzorra) van számítva. Legalábbis én eddig így tudtam, hogy ezek ezt jelölik. Viszont hasznos olvasnivaló tudok ajánlani Neki A fotózás alapjai - első rész, A fotózás alapjai - második rész ha érdeklődik a téma iránt. Szerintem jól összeszedett, tömör cikk, hogy is működik a dolog.
Ha tudtad, akkor bocs a felesleges irkálásért. És távol álljon tőlem a felesleges észosztás.
-
biker
nagyúr
kicsit sokat fotóztam "átnézős" géppel, ahol ez nem jött közbe, ezért sajnos, megzavar, hogy követem a képet, félig lenyomom, ekkor a fókuszálás és lock alatt pill-pill megakad a kép, és reflexből megáll a kezem, mikor megáll a kép. ez zavaró. lehet, dslr-en nincs ilyen, ha TTL rendszerű fény és fókusz van, de ha nem TTL, akkor ott sincs kép mikor fókuszál, mert nem jut fény fentre. nem?
Tudom, AF-C, de akkor meg lecsúszol a tárgyról, és máris mögé fókuszál.
Macerás vagyok, tudom...aztán mikor fekete a kép, akkor már nincs gond, ha egyenes pályán követed, de műrepülőnél ez alatt a fél mp alatt pont elkanyarodhat a gép. kicsit sok levágott szárnyú makró fotóm van.
-
Chapel
addikt
Soha Senkitől nem hallottam még ilyen gondot....zavar hogy kitakarja a képet a másodperc törtrészére míg exponál? És ezt hogy oldjuk meg? Sehogy minden egyes ember így fotóz a világon, akkor neked sem lehetne gond...
Hát akkor tudom javasolni hogy videózz...ott mindig látod
-
biker
nagyúr
igen, komolyan kérdem, mert szerintem:
- dslr-nél kevésbé láttam hasonlót, de bridge-eken már fókusz beállításnál megakad a kijelzőn a kép egy pillanatra
- aztán mikor lenyomom, elfeketedik a képernyő, de ekkor még jön a késés az expo előtt, hogy beállítsa a rekeszt, mert amíg a kijelzőre adja, addig nyitva a rekesz, majd exponál. ez kétszer fél-fél mp késésemiatt se az s1500-al, se a hs10-el nem tudtam még jót svenkelni, míg az átnéző optikás ősöreg cx7330-al bármilyen repülőt sikerült elkapni.
igen, emiatt komolyan kérdem, hogy a "LAG"-ot hogy oldjátok meg? rutin, vagy szerencse?
sőt, sorozatképnél még rosszabb, mert az elsőnél elmegy a kép, és az utolsónál jön vissza -
biker
nagyúr
ha nincs "live-view" féle opció, akkor akár bridge, akár slr, tudtommal nincs kép a kijelzőn, mert a tükör fel van csapva, illetve az érzékelő kiolvasása folyik.
így a kép készítése előtt akár fél mp-el már nem látod a célt, csak a szerencse és a rutin tartja célt jó pozícióban. nemde? -
Kashim
őstag
válasz
Darkness1 #3616 üzenetére
Köszönöm.
Van egy-két virágfotóm nekem is, bár engem azok annyira nem foglalkoztatnak. [link1] [link2]
A második pókos képed tetszetős.grindlock:
Ez nagyon ütős.
Megkérdezhetem az a fehér burkolat mi rajt?
Sima fehér papír ráragasztva, vagy valami átlátszóbb cucc?
Képből nekem úgy tűnik kicsit olyan műanyag hatású merevebb dolog. -
Darkness1
aktív tag
Kashim: Nekem az utolsó tetszik a leginkább. Én a letisztult, egyszerű képeket szeretem leginkább, ezért annyit tudok mondani, hogy próbálj meg minél homogénabb hátteret "varázsolni" a képekre. A légynél pl. semmi nem vonja el a szemet a témáról. Ha a nagyítás elég nagy, akkor az állat/növény elegendő részletet mutat.
Más, az alábbi képeimet Máyköl kamillás képei ihlették meg. Enjoy!
-
Kashim
őstag
Üdv, még nem jártam erre, most szorgosan olvasgatom a hsz-eket. Nemrég kezdtem el makrózgatni, belinkelnék pár képet mutatóba. Esetleg véleményt, tippet várnék merre fejlődhetnék, jó irányba haladok-e egyáltalán. Makró szettnek egyelőre egy 400D kitobjektívet (EFS 18-55) meg egy régi Zenitet használok fordítva.
Váz egy kis öregecske Canon 400D.Szóval néhány kép:
[vízcsepp]
[sok sok vízcsepp]
[elmaradhatatlan légy]
[szöcske pókhálóban]
[csobbanás] (ezt mondjuk 24-105-el csináltam)
[ződ bogár]További képek, ha valakit érdekel az aláírásomban lévő linken, vagy [itt], oldalt kategóriákra bontva.
Köszi.
(Ha már itt tartunk, valakinek tapasztalata [erről] az obiról? Pöppet drága sajnos, legalábbis nekem, de szeretnék apránként egy normális szettet összeállítani közgyűrűkkel, előtétlencsékkel stb. mert ez a mostani megoldás nem egy sziklaszilárd megoldás.)
-
máyköl
veterán
Raynox dcr-250 -es típusú makró-előtétlencsét keresek! Akinek van ilyene eladó, kérem jelezzen priviben!
Köszönöm, és bocs az off-ért! -
Chapel
addikt
Makrósín-t keresek használt eladót, aki tud valamit szóljon, köszi!
Fejó: 1/250??? Bakker én meg csináltam a hungaroringes képeket 1/100, 1/80-al
Faja kép!
-
grindlock
csendes tag
hello, magas rekesz (20-25 körül), lehetőség szerint max 400 ISO (én többet nem raknék), és rövid záridő (80-100 körül). Ehhez a kicsi tárgytávolság miatt sok fény kell, amit többnyire mesterséges módon kell létrehozni. Javaslom, hogy nézz körül a flickr-en a témában, vagy csak írd be a keresőbe, hogy "DIY macro flash", és a lehetőségek széles tárháza nyílik meg.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Apple TV eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest