- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dragon3000 #117 üzenetére
Szerintem is inkább max azt szabja meg az AMD, hogy xy spec legyen meg, mintsem az alkatrészeket.
-
-
Dr. Romano
veterán
Igen 12GB a minimum! manapság
3070TI-al tudnék mesélni bőven sztorikat vram limitről. Messze nagyobb limit ez mint a mellette lévő 7700K. utóbbi el lenne még bőven, de sokszor a vram nem engedi...
és sok korabeli tesztben elő se jön, mert van úgy hogy 30-60+ perc játék után kezdődnek csak a gondok vagy épp bizonyos későbbi pályákon stb. -
válasz
Dr. Romano #114 üzenetére
Az se rossz mondjuk. A 4060-at simán vettem volna, mondjuk 12 giga vrammal... de így.
-
tomgabor
senior tag
válasz
Dragon3000 #111 üzenetére
Az amd-nek mi köze az aib megoldások vram hűtéséhez?
AMD biztos megszabta, hogy milyen padokat lehet használni a vram-hoz, mint pl az nvidia aib-ok csak fogkrémet használhattak mert Jensen azt mondta(ezt terjesztik egyesek) -
6. éves az 5700 XT-m, ennek is voltak 95 fokos VRAM hőmérsékletei. Aztán a gyári padeket lecseréltem és 85 foknál megálltak.
Én elhiszem, hogy ez is lehetne még alacsonyabb, viszont akkor már alul kell feszelni a kártyát és/vagy a játékok grafikájából is lentebb kell venni.
Én a kispórolt padekre szavazok, AMD megint a fogyasztókon spórol. -
drkbli
tag
Ez biztosan pontos, hiszen számmal írja ki a tokozás hőmérsékletét!!4! /s
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #102 üzenetére
Vagy igen, vagy nem hibatol fugg, hogy hogyan fog viselkedni.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #100 üzenetére
Annyit azert boven tudnak, hogy 10 ev helyett 4 ev legyen az eredo MTBF es akkor megvan a 3 eves gari.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #98 üzenetére
Azert ez sem igaz, mert ugy tervezik, hogy a garanciat minel tobb kibirja, de lehetoleg tul sokaig se huzza utana. Tultervezni egy eszkozt nagyon konnyu, de az nem jo a gyartonak.
-
Dragon3000
nagyúr
Ezzel kezdődött a gondolat menet:
"A kulcsszó h. csak a garancia napjáig bírja ki, aztán másnap már beszarhat. A gyártónak az már nem fáj.
Mérnököket direkt ezért tartanak, h. precízen belőjjék a termék várható élettartamát, így választanak hűtési dizájnt, alkatrészek tűréskategóriáját stb. Egy komplett ipar épült az tervezett élettartama végén lehetőleg minél hamarabb beszaró hardverre"
Ez azért, így nem teljesen igaz, mert a mérnökök arra próbálják belőni a dolgokat, hogy a garancia időt a legtöbb termék hiba nélkül kibírja, úgy nem lehet tervezni, hogy minél előbb beszarjon a garancia idő után. Pl vga esetében eléggé nagy különbségek lehetnek embereknél ki mennyit játszik, milyen környezetben van a vga, nem mindegy, a ház és annak hűtése, pl a vga egy jobb házban max 60 fokig melegszik egy másikban meg akár 80-90... ha a jobbra tervezik, akkor elég sok megtud dögleni garancia időn belül, ha a rosszabbra, akkor meg nagyon sok el fog menni akár 10 évig is... Persze a gyártóknak az lenne a jó, ha garancia idő lejárta után 1 nappal megdöglene, de azért nem ez az átlagos. -
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #96 üzenetére
Nyilvan nem ugy kell elkepzelni, hogy visszaszamol mint egy bomba. De ricsip is ezt mondta, ugyanis a masnaptol beszarhat, nem azt jelenti, hogy taktra masnap szarik be mind.
-
Dragon3000
nagyúr
Ettől még a gyártók nem úgy terveznek egy terméket, hogy pl 3év garancia esetében max 3 évig működjön, hanem úgy, hogy minimum 3 évig. Persze az alkatrészek minőségi szórása, a környezeti hatások és egyebek miatt így is lesz olyan, ami garancia időn belül megy tönkre, de a többség garancia idő lejárta után is több évig fog menni.
-
ricsip
addikt
Egyáltalán nem baromság. Valóban, lehet napra pontosan nem tudja a mérnökök legjobbja se belőnni a tönkremenetel időpontját. De egy hardver dizájnja során százával kell hozni olyan döntéseket, amik a költség-bonyolultság-élettartam tengely mentén lavíroznak. A klasszikus példa szerint választhatsz a 3 paraméterből: jóság, elkészülési idő, ár : tetszőleges 2-t beállíthatsz a te szájízed szerint. Pl legyen nagyon fasza az eszköz, és készüljön el rekordgyorsan. Ekkor viszont a 3. paraméter, az ár kilő az egekbe. A mai integrált elektronikai eszközök vidáman kibírnának akár 50-100 évnyi működést is szélsőséges esetben. Vegyük példának a Voyager űrszondákat, lassan 50 éve szállnak a semmiben, abszolut 0 fok felett picivel, mégis működnek (még, úgy-ahogy). Mi kellett hozzá: alaposság, precizitás, szakértelem, sok idő, és rengeteg pénz. A gpu tervezőmérnök fején viszont 4 szintnyi menedzser és pénzügyi fillérbaszó ugrál, h. legyen már kész a betervezett határidőre a cucc, és mellesleg meg csökkentsen a gyártási/tervezési költségen, ahol csak tud.
Ezért kerülnek bele a filléres megoldások (holott pl. $1 helyett 2-be kerülő power managment IC is létezik, 2x akkora tűréssel), amik gondoskodnak róla h. amennyire csak lehet maximális profitot sajtoljanak ki minden konzumer elektronikai szemétből (itt most a példában rx 9070-es videókártyából). Lehetőleg úgy h. ne szarja össze magát az első 1-2 évben, DE semmi esetre sem az örökkévalóságnak készítsen kártyát, ami biztosan elmenne akár 10 évet is. Hiszen akkor 2027-ben ki venné meg a picit jobb, picit gyorsabb, picit okosabb utódot?
Na ehhez kell nagy mérnöki szakértelem, h. a selejtesre gyártott ezért garantált csőd és botrány VS a túlzottan elpusztíthatatlan eszköz között lavírozva megtalálja a cégének maximális nyereséget biztosító középutat. -
mekka_kola
tag
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Mindenki egy hisztis picsa, na.
-
válasz
deathcrow42 #79 üzenetére
720p FSR native AA-val megy. Throtlingol folyamatosan de érdekli a fenét, sok éve ilyen. Azt várom hogy dögöljön be és kapjak újat. [kép] Asus ROG noti i7 4720QM, 16GB ram. Ma már nem igazán jó játékra és minden mai komolyabb játék csak low grafikán fut de legalább megy. GTX960m=750Ti 4GB csak a boost a throthling miatt gyengíti gondolom. GPU limites, a proci nem throtlingol.
Vram 4GB de 720p-be medium textures-el elég neki 2GB is. Mondjuk az első résznél 4GB elég volt az ultrához is. -
Undoroid
őstag
Esetemben akkor rendkívül jó munkát végeztek...
...egy valag pénzem ment akkor a levesbe...
* * *
MasterDeeJay
Valóban az volt! Nekem, akkoriban 'csak' a GTS fért bele, de arra sem volt semmi panaszom! 640Mb memóriával szerelt volt és tette a dolgát...nem volt hűvös, de tudta azt, amit kellett!Pont az lett az új zsugám is! Nálam a normál változat van!
* * *
A 8800-as zsuga elhalálozása után hozzá jutottam egy használt ATI kártyához, ami legalább annyira melegedett, de teljesítményben határozottabban jobb volt...legalább fél évig használtam, majd a teljes gépemmel eladtam! Azután socket775-ről visszamentem egy nagyon speciális lappal socket479-re! (Aopen ATX-es lap, mobilCPU!, noti ramokkal!, integrált VGA-val) Évekig azt használtam. Teljesen más világ volt! A többi már történelem...
-
-
tibaimp
nagyúr
Igen, akkoriban ez nagyon "ment"
. Váltottam is AMD VGA-ra jó pár generáció erejéig, de aztán jött a játékokba az RT...
Amúgy, pont ezt írták itt fentebb is, hogy ez a 100°C-os üzem, ok, nem árt a RAM-nak, de hosszabb távon, a hőingadozás miatt, szépen leválasztja magát a NYÁK-ról, szóval részemről, így a 8800-as szívás után mindig azon vagyok, hogy minden a lehető leghűvösebben. Ezért is vettem Cooler Master HAF932-es házat, na ez se ma volt..., de már ki kellett néznem az utódát, mert ezek a mai dög VGA-k alig férnek bele, és előtte nagyon meg kell nézni, utána kell olvasni...
-
válasz
deathcrow42 #79 üzenetére
Crytek motor ma már egy pirítón elfut és csak DX11_1 kell neki. Az első rész sokkal jobban futott. Ami szükséges az egy dll hogy átverje a játékot mert valamiért dx12-t igényel pedig nem is azzal fut. 720p lowon persze de nem kell csodát várni 20-30fps 90 fokon megy de nem döglik meg. Húzni nem lehet mert ez egy laptop amiben van. Vicces hogy 24/7 megy már lassan 10 éve, ez a munkahelyi notebookom ami félig szerver is egyben.
KDC2 grafikailag csoda szép, de nem azért szép mert mindenféle modern megoldás van benne hanem az összkép ami szép. Rakás 2D modellt használ mégis szép. Tudna ennél is szebbet de nagyobb gépigénnyel, igazából fejleszteni kellene. Messze többre tartom mint az hypeolt unreal motort.
Ja azon a 10 éves GPU-n cyberpunk is ment, stalker2 már nem mert ott az Unreal motor erőszakos módon van megcsinálva azaz nem lehet kikapcsolni a nanite/lumen részt aminek követelménye a dx12 kártya.
Starfield is ment, Star Citizen indult ugyan de egy számjegyű fps-el. -
válasz
MasterDeeJay #78 üzenetére
Aztamindenit egy 2025-s AA(A) game elfut 10 éves gpu-n? Huhhh...
Gyerek kéri ezeket a szmájlikat, tessék ignorálni -
Mindeközben én KDC2-zök egy 10 éves 750Ti-vel a másik gépemen (pontosabban annak mobil verziójával)...
Jó persze könnyű mert jó motor amivel fut. Viszont nem egy ismerős van aki még mindig nem RTX meg egyéb modern kártyával játszik. (GTX1080, 1050, 1060, 1660...)
Bár nem vagyok átlag user, haverok meg pénzt nem szánnak rá. Az tény hogy körömben nincs igény a 4k ultrára. Most is nekem van a legjobb kártyám 7900XT személyében úgy hogy rohadtul fölöslegesen vettem meg a 60hz-es monitoromhoz. -
zizi7229
tag
Shit, here we are again...
-
Tegyük hozzá hogy a G80 az forradalmi volt, bazi nagy chip, extrém módon összetett de persze hatalmas ugrás teljesítményben is. Alig találni működőt. Nekem is csak a Quadrós nagy verzió van 1.5GB vrammal ami rohadt sok volt akkoriban. Hatalmas nagy dög, fűt mint egy mai nagy kártya, gyakorlatilag az egész gépház hátulja forró tőle. [link]
-
Cefet
aktív tag
Hm... 70-100 'C. Kicsit sokallom. Nekem csak egy RX570 8G van saját tervezésű és készítésű hűtőblokkal (tudtommal soha nem volt hozzá gyári blokk), épített vízzel. Az elsődleges cél az volt hogy csendes legyen. De még így is ritkán megy 45 'C fölé. Ami nem is baj, mert minél hűvösebb, annál alacsonyabb az áramfelvétel. 50 'C-ig kb 65-70A 1V magfeszültség mellett. 75 'C fölött már 120A környéke úgy, hogy minden paraméter ugyanaz! Persze ez a GPU-ra vonatkozik, de nem hinném, hogy a memória nagyon más. De lehet tévedek...
-
ricsip
addikt
A kulcsszó h. csak a garancia napjáig bírja ki, aztán másnap már beszarhat. A gyártónak az már nem fáj.
Mérnököket direkt ezért tartanak, h. precízen belőjjék a termék várható élettartamát, így választanak hűtési dizájnt, alkatrészek tűréskategóriáját stb. Egy komplett ipar épült az tervezett élettartama végén lehetőleg minél hamarabb beszaró hardverre -
Undoroid
őstag
Nálam a 8800GTS (G80) ment ilyen idősen az örök bitmezőkre! A garanciája persze pár nappal korábban járt le!
Az a széria híresen forrófejű volt, nem is csalódtam a "végeredményen" ! BGA-problémák, szemetelés a képen, a VGA-driver folyamatosan problémázott...stb! Jól szellőző házban lakott már a kezdetektől és kapott egy kiegészítő koptert is, minőségi tápegységről járt és nem volt nyüstölve, de nem volt eredménye! A hiba után kapott egy reball szerűséget (szerintem inkább csak rámelegített a koma) és ezután még kb. 1hétig ment...azután végleg távozott arra a mezőre! ...de legalább így egy példánnyal bővülhetett bacsis VGA-gyűjteménye!
Visszatérve a cikkben említett magas hőfokokra...az rendben is van, hogy a gyártó nem gondolja ezt az értéket annak, de tartósan vajon mit fog ez jelenteni az alkatrészekre nézve? A kulcsszó pedig a meddig? A zsuga panelján elhelyezett Elkók vajon meddig fogják elviselni a tartós hőfokot és mikor száradnak majd úgy ki, amivel kapacitásvesztést és instabilitást fognak produkálni...a forraszanyagban bekövetkező mikrorepedések- és a hordozópanelen keletkező hőpontok által keletkező csavarodások mikor teszik tönkre az új kártyát?! Fogyasztói társadalomban élünk, ezért egy kártyát nem tervezhetnek meg sok-sok évi használatra...amióta bevezették az ólommentes forraszanyagot, azóta NAGYON meggondolom, hogy mennyit adok ki egy új VGA-ra?! A 8800-után, hosszú kihagyással vettem egy alsó - közép kategóriás zsugát, amivel -mivel már nem játszok úgy, mint korábban- teljesen jól elvagyok! Ha jól számolom, akkor ezt már megközelítőleg 9.éve használom és pár hónapja láttam az első hibára utaló jeleket...
-
uszy
csendes tag
Mi ebben a szenzáció? Nekem egy Asus Rog Strix 3080 OC VGA-n is 90-100 fokos a RAM terhelés alatt. Elôször én is meglepôdtem, de évek óta gond nélkül üzemel.
-
Franklin
addikt
"Szerencsére" az AMD kártyákat nem veszélyezteti a túl hideg vram, mert 60 Hz feletti desktop frissítésnél maximum órajelen járnak a memóriák, tehát bőven van idejük bemelegedni, mire egy 3D alkalmazásig eljut a user
Szégyen. Mondom ezt 6700XT tulajként. Bár azt nem tudom, h a 9000es szérián is így van-e.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
zebra_hun #64 üzenetére
Egyik memóriagyártó sem állította. Azt írták, hogy a legkevesebb bitflip 70-100°C között van. Ezért ajánlják ezt a tartományt. Aztán kockáztathatsz 20-30°C-kal, nem izgatja őket, mert ők megmondták, hogy hol jó a memóriájuk. Nyilván a tuningot így is, úgy is engedik. Ha alkalmazod, mossák kezeiket.
#66 Baryka007 : Minden lapkának van egy működési és egy optimális működési tartománya a hőmérséklet szempontjából. A gyártók erre terveznek hűtést. És nem azt nézik, hogy minél hűvösebb legyen, hanem azt, hogy a lapka gyártója milyen optimális tartományt mond.
-
Baryka007
addikt
Köszönjük a magyarázatot
Mindenesetre érdekes ...
Itt fel is vetődött bennem a kérdés ... Hogy ennek vajon van -e köze az egyre többet zabáló GPU-knak ?
Ugyanis az a helyzet, hogy a hűtési megoldások palettája szinte végtelen, egy azon GPU felett... Tehát lesznek sokkal melegebb, és sokkal hűvösebb GPU-k ...
Viszont minden GPU -hoz meg van adva, hogy milyen memóriával tudnak működni, és ahhoz milyen BIOS- kell...
Nos mivel ezek váltakozhatnak nyákonként, tehát ilyen memória kap, olyan nyákon amolyan bios-al olyan hűtést.... Ezért a variációk száma elég nagy...
És összességében a magasabb fogyasztással bíró vga-knak van egy olyan keresztmetszete amelyek a rosszabb hűtést kapják meg, ahol a hűtőbordák képesek rendesen átmelegedni... És innentől jön a probléma, hogy ugyan azon hűtésnek kéne a memóriáról is elvinnie a hőt ! Ami végső soron meleg memória chipet eredményez ...
Így elképzelhető, hogy szándékosan így tervezték a chip jelintegritásra való érzékenységét ...
Ezzel az a probléma, ha egy alacsonyabb fogyasztású GPU kapna GDDR6X memória chipeket... Mert akkor arra, ha a gyártó nem tesz valami sokkal rosszabb fajta hűtést, akkor bitflip esélyes lesz gyárilag a VGA ...
És akkor azokról nem is beszéltünk még, akik GPU blokkot tesznek a VGA -ra ... Velük mi lesz?
--->
Összességében, inkább arra kéne ösztönöznie a memória gyártóknak a GPU tervezőket, hogy alacsonyan tartsák a hőt, amit tökéletesen kivitelezhetővé lehetne tenni, ha olyan memóriákat gyártanának, amire rá írják, hogy <60°C ... A-felett problémás ... -
zebra_hun
veterán
Nem persze, csak arra reagáltam, hogy nem kell feltétlen 60°+
Most per pill gyári légkavarós van, az meleg, de az sem rossz.
Ez meg ilyen volt.
De 100°+ nem tetszene. Szememben minél hűvösebb, annál jobb.
Tapasztalat, hogy ha a gpu terhelve 20-25C, mem és hotspot 30C, semmi gond, semmi hiba. -
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
deathcrow42 #39 üzenetére
Azoknál nincs nyilvánosan kinn. De kétlem, hogy felmennének olyan magasra. Illetve erösen gyanús, hogy 100+°C esetén már degradálódás növekedést fogunk tapasztalni
-
zebra_hun
veterán
Ott a képen minden. 1.0V, de oc is, mivel csak alacsonyabb feszszel lehet.
Mem is oc-t kapott. Vízzel hűtve, az nincs a képen. Idle egy perc után 21°C.
Ha hidegvízzel hűtöm, akkor ~30°, de akkor is hibátlan.
Sőt, sokszor 20°C alatt tartom, akkor is jó.
De ez normál vízzel volt, csak látni akartam mit megy így.
Normál memók is 16-18°-on teljesen jók. -
zebra_hun
veterán
Nekem biztosan gond van, ha stressz alatt még 50°C sincs.
Micron x6 -
Köszi, furcsa volt számomra az emlegetett 110/130 fok, ezért picit utánanéztem de ahogy linkeltem, csak a Micronnál volt hivatalos operating temp.
Mindazonáltal a 88/94 fok az még benne van a 95 fokban, és ahogy a Ryzennél elfogadjuk a 95 fokot, itt is elfogadom a 88/94 fokot, nincs ok a nagy aggodalomra.
-
tomas51
senior tag
válasz
MasterDeeJay #47 üzenetére
lehet ha kapna új padokat javulna a dolog, de amúgy ez nem tragédia, de azért a 100 fok az vicc kategória szerintem
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
deathcrow42 #29 üzenetére
Samsung és SK Hynix, a Micron nem írt vissza időben, de valszeg náluk is 110°C lehet a meglassulási küszöbb, mert kb. hasonló a gyártástechnológia. 130°C a max, amit elbír a memória.
Nem arról van szó, hogy hibázhat, csak 60°C alatt az SK Hynix azt írta, hogy jelintegritás megváltozik annyira, hogy picikét megnő a bitflip esélye. A bitflip elkerülése a legfontosabb tényező a memória működésében, és adatkorruptálódásra teljes órajelen 70-100°C között a legkisebb az esély. Ezen a tartományon kívül is működik a memória, csak nagyobb az esélye, hogy az egyik bit megváltozik anélkül, hogy meg kellene változnia.
Tehát a GDDR6 esetében arra a tartományra ösztönzik a VGA-gyártókat, ahol a legkisebb a bitflip esélye, és ez a 70-100°C. És ez alá is lehet hűteni, csak megnöveled a bitflip esélyét, vagyis azt, hogy a VGA memóriája egészen véletlenül egy cellán tárolt 0 értékből 1-et csinál (vagy fordítva) anélkül, hogy ennek be kellett volna következnie.
Ezt gondolom azért írta le az SH Hynix, hogy nem a gyártók a hülyék, ők kérik így, hogy a legjobb működést kapják az ügyfeleik. Abban is kételkedem, hogy 50-60°C-on lenne gond, de valószínűleg 30-40°C-on már lehet egy hangyabokányi esélye, hogy szökőévente kapsz egy bitflipet. De szerintem a memória gyártója pontosan tudja, hogy ennek hol a legkisebb az esélye, ezért kérik azt az optimális működési tartományt, amit kérnek. Valószínűleg a gyártók kapnak is egy táblázatot arról, hogy hol ne nagyon hajtsák a memóriát.
#24 Baryka007 : Az SK Hynix válasza szerint magának a memóriának fizikailag nem káros az alacsonyabb hőmérséklet. A bithiba esélyét növeli csak.
-
-
tomas51
senior tag
válasz
Baryka007 #45 üzenetére
1.5 éve van meg a 4090, 1 éve blokkal
semmi gond vele, szerintem az összes csipp akkor van a legjobban ha minél lejjebb van a hője, mindíg abból van a baj ha valami meleg, nem abból ha valami hideg
az oc t is akkor bírja a legjobban a csipp ha hideg, akkor hozható ki a legmagasabb órajel, ahogy melegszik úgy esik a képessége is -
Baryka007
addikt
Ahogy tomas51 is írja pont ez a lényeg, hogy a VaporX és ehhez hasonló kaliberű hűtéseknek jobb a hűtése, és a cikk alapján vetődött fel a kérdés hogy a túlhűlésből okozhat -e vajon akkor a VaporX és egyéb hasonló hűtési teljesítményű VGA-knál anomáliákat.
tomas51:
Gondolom nulla anomálával találkozol ... Pedig ezek szerint bele esel pont abba a rétegbe memória területen, amelyeknek 70-100°C on kéne megfelelően működnie. -
ripla
addikt
Nem hinném. Fél éves kártya, Sapphire RX 7900 XT Nitro+, Vapor-X-es.
Néztem róla tesztet is, ott is azt mondták, hogy ez a Vapor-X technológia ilyen új dolog, a vaporizálás elvén működik és elporlasztja a hőmolekulákat. Tudom hülyén hangzik, de ez a lényege.
A tesztelőnek 64 foknál volt a limit, akárhogy nyúzta, nem bírta feljebb vinni.Első kép, alapjárat.
Második kép, terhelés alatt. -
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Direkt megnéztem. Semmi nincs, még csak a közelében sem.
A legmelegebb az az M.2-es Crucial MX500 SSD-m 71 °C-kal, de az egyrészt híresen forrőfejű darab, másrészt meg nagyon elb@szott helyen van a slot (az alaplap túloldalán, tehát nem csak a légáramlat kevés neki, még borda sincs rajta), szóval ez teljesen normális.
Minden más jóval ez alatt.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
deathcrow42 #33 üzenetére
-
CJ4567
nagyúr
3080 XC3-ról van szó jelen esetben, nem egy acélos hűtésű kártya(3 ventis, de két slotos kártya), így is alulfeszelve megy, másképp 2100RPM körül repülőgépnek hiszi magát
Egy ASUS AP201-ben van, alul 2x P12 PWM ARGB, hátul egy P12 PWM ARGB, és felül a LF3 280 ARGB radiátorja.
A padok azok, amiken gondolkodtam, viszont ha rákeresel, nem csak nálam megy így, nagyobb hűtésű kártyáknál is panaszkodtak a forró G6X-re.
deathcrow42: Igen, a 110-130 fokot én is nagyon erős fenntartásokkal kezelném
-
Busterftw
nagyúr
válasz
deathcrow42 #29 üzenetére
Ha jol emlekszem a GDDR6X-nel volt az, hogy a 0-95C az operating tartomany (Tcase), viszont a limit (Thermal Junction Maximum) 110C volt, innen kezdett egybol throttlingolni.
120C pedig egybol degradaltaGondolom ez a 100C inkabb a (Thermal Junction Maximum), ami meg oke, de itt mar visszavesz.
-
tomas51
senior tag
válasz
Baryka007 #24 üzenetére
nekem blokk van a 4090 en, akármit csinálsz max 60-65 fok a vram
ha jól van meg választva a pad vastagsága, akkor igen hatékonyan el tudja róla vezetni a hőt akár a gyári hűtő is, meg persze ha nem valami 5ft os pad van alatta
vagy rohadt gagyi a pad, vagy nagyon fos a hűtő ami nem tudja megoldani a dolgot
a sapphire nál kell majd figyelni, mert ha ott jók a fokok, akkor csak simán gagyi 5ft os az egész build a többi esetben -
-
Abu85, én nem értem honnan jön ez a 110 fok, de még a Micron is maximum 95 fokos operating tempet ír a GDDR6 ramjaira, és a működését 0-95 fok közé írja, vagyis a "hideg" ram hibázást se láttam nagyon sehol, amiről a cikk szól.
-
tomgabor
senior tag
két Radeon RX 9070 XT 88°C-os, illetve 94°C-os memóriahőmérsékletet ért el. Ez valami döbbenet, ilyenre még biztosan nem láttunk példát
Azért a 7900XTX-en is elég meleg a vram, 84°C-os. Erről miért nincs hír?
-
ricsip
addikt
"Magyarázom a bizonyítványt 2025 eletronikai edition".
Ja, a szobahőmérsékletről mennyi idő alatt melegszenek fel a ram csipek 60+ fokra? Azidő alatt nem hibázik, ha akkor indítok 3D programot? A desktop (de akár még a boot solash screen) is használ vram-ot, ott sem probléma ez?
-
podtibi
senior tag
"A cél itt igazából csak annyi, hogy a hőmérséklet 110°C alatt maradjon, hogy a meglassulás ne következzen be, amit a ventilátor vezérlése, amúgy is meg fog akadályozni, mert a kritikus szint felé közeledve növeli a rendszer a fordulatszámot." Csak hogy a ventilátorok, nem a memória hőmérséklete alapján pörögnek. Ugyebár.
Egy nagy gépházban pedig, nem fogja tudni kezelni ezt a hőmérsékletet a ventilátor. Pontosan azért, mert arra fog figyelni, hogy a hőmérsékletet elvezetve legyen, nem pedig lehűtve. Legalábbis szerintem.
-
NvidiaRTX
őstag
ÁeMDé
-
setup
tag
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Pontosan.
Hagyják felmelegedni, aminek sorolni lehet az esetleges hátrányait, miközben esetleges előnye nulla.
Nem kéne ezt a "nincs itt semmi látnivaló" jellegű hozzáállást sejtetni.A nyomtatott áramköri lap fogja elvezetni az extra hőt, ott vannak a elektrolit kondenzátorok... A delta t gond lehet a lágyforrasztásnál, pláne a VRAM alatti golyós megoldásnál. Aztán ott a tekercseken a lakk, ami ha a delta t miatt megreped ciceregni is jobban fog a kártya.
A környezeti hűmérséklet emelkedése minden passzív hűtéses holminak rossz az alaplap hídjától az SSD-n át minden szív, mert az áramlás rontja a levegő hőszigetelő képességét, szóval ha az egyik komponens 100 fokos egy zárt házban, akkor a másik is szív.
A tuningpotenciál is megy a levesbe.Most ezt kellene megtapsolni csak, mert nem esik szét a kép a VRAM miatt két nap múlva? Horror árcédulás terméket sikerül így elkészíteni természetesen.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Én azért elmorzsolnék egy-két férfias könnycseppet, ha a gépemben bármi 100 °C közelében lenne bármikor.
-
nkmedve
őstag
Hát nem tudom, nekem ez inkább magyarázkodásnak tűnik. Ez az első alkalom, hogy túl alacsony GDDR6 hőmérsékletről hallok. Erről jó lenne valami forrás.
Ha ez tényleg gond lenne, akkor alacsony terhelésnél a kártyák nagy része instabil lenne, gyártótól függetlenül. Elhiszem, hogy ilyen gond jelentkezhet extrém alacsony hőmérsékleteknél (pl. LN mellett), de nem 30-40-50 foknál.
Amúgy meg az, hogy a korábbi szériáknál is magas volt a hőmérséklet, egyáltalán nem segít a helyzeten.
Mindettől eltekintve jó lenne ha ezek a kártyák tényleg versenyképesek lennének és kicsit levernék az NV-t a magas lóról. Az RTX 5000 eddig az egyik leggyengébb launch-nak tűnik (teljesítmény-növekedést figyelembe véve). -
Reggie0
félisten
Nem egy bizonyos hofok alatt csokken, hanem ugy altalaban. A felvezetokben a vezetokepesseget az adja, hogy az amugy nem szabad(legalabbis nem ugy szabad mint a femek elektronjai) elektronok mennyire tudnak mobilizalodni. Ha energiat kozlunk veluk(azaz pl melegitjuk), akkor no a rezges es konnyebben "ki tudnak ugrani" (lasd fermi-dirac eloszlas homersekletfuggese). Termeszetesen ettol az anyag molekaulainak a rezgese is no, azaz no a hagyomanyos ertelemben vett anyagi ellenallasa is, viszont az elektronok mobilizalodasa sokkal nagyobb utemben tortenik es ezt elfedi.
-
Riddick77
tag
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Igen, én is úgy gondolom, ahogy a Kolléga, annyival kiegészítve, hogy a túl magas üzemi hőmérséklet nagyban limitálja az esetleges tuningot, valamint az ólom mentes forrasztások nagy hőingása és elrepedése valós kockázatot jelent a videokártya hosszútávú hibamentes működésére.
Főleg az utóbbi ok miatt egy jól méretezett hűtési rendszer alap szerintem.
-
Ribi
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #5 üzenetére
Mekkora hülyék akik LN-el hűtik a procit, miközben melegíteni kellene
-
ripla
addikt
válasz
E.Kaufmann #7 üzenetére
Azt nem tudom külön mennyi lehet, maga a kártya átlag 66-68 fok környékén van, még akkor is ha 4K-ban játszok Ultra felbontással.
-
ripla
addikt
Nálam a 7900 XT még maximális terhelés mellett sem tud 70 fok fölé menni, akárhogy próbálkozom. Szóval ez így elég érdekes. Mondjuk nekem a Vapor-X verzióm van, lehet azért, mert ez valami újfajta "hőelporlasztós" megoldás.
-
Alaaf Pi
senior tag
Ezt a bizonyos höfok alatt csökken az elektromos vezetöképesség részt valaki el tudja magyarázni? Mert nézek itt bután a szupravezetökre...
-
csuzda
aktív tag
"Itt megjegyeznénk, hogy a túl hideg alatt nem 50-60°C-ot kell érteni, tehát ott még alapvetően elvan egy GDDR6-os memória, de 60°C alatt már előfordulhat, hogy változik a jelintegritás, ami már egy nem kívánt tényező."
50-60 fokon még elvan, de 60 fok alatt változhat a jelintegritás. A második 60 fok nem inkább 40 vagy 50?
-
PuMbA
titán
Ez pont ugyanolyan, mint az autókban a motorhőfok, ami 75-105 fok között optimális
Nem érdemes a lehető legalacsonyabb működési hőfokra célozni a hardvereket, mert semmi értelme. Hőfokra vannak tervezve, mint a legtöbb gép a világban.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az természetesen senkit se zavarjon, hogy az korábbi generációnál is ennyi volt ez az érték.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Le Mans Ultimate
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Asztalos klub
- Milyen TV-t vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LG LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest