- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Projektor topic
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz kushwavez #35365 üzenetére
Sajnos már a macbookok esetén is azt érzem hogy egy rakás **** a cukormáz alatt. Az enyém egy 2017-es MBP, cto (16GB, 512GB SSD). Ez is throttlingol mint az állat, de bár ez lenne a legnagyobb baja. 3 éves lesz, és a következő dolgokat kellene rajta csinálni jelenleg, amit a téli szabimhoz kell kötni, mert 1 hétig biztosan szervizben lesz: kijelzőcsere, billentyűzetcsere, akkucsere.
Az akku a legmókásabb: pár honapja feltűnt, hogy billeg az asztalon a gép. Gyorsan összeraktam fejben hogy itt nem az asztallal lesz gond, hanem az akku nyomja ki az alját. Aztán kiderült, hogy nem csak az alját, hanem a touchpadet is (biztos a magic készül belőle kitörni), a haptic feedback már alig működik ha kicsit melegebb a gép. Google: ja hát mindegyik ilyen, ha nem viszed időben szervizbe, akkor az alját kinyomja, a touchpadot meg szimplán csak szétrepeszti. Cool. Pláne 800eFt-ért. Szerencsére van rá Apple care, de ahogy a mellékelt ábra mutatja nem lesz itt akkora gond az x86->arm tranzícióval, a gépek saját maguktól oldják meg a problémát, és szimplán kirohadnak az userek alól
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Smiley #35362 üzenetére
Sajnos ezzel az a baj, hogy baromi nehéz egy teljesen más architektúrát virtualizálni, nem látok rá sok esélyt hogy érdemben működni tud egy ilyen megoldás. Megszakításkezelés, gyökeresen eltérő utasításkészlet és felépítés, és az már csak hab a tortán, hogy manapság egy sima desktop gui is a gpu-ra támaszkodik. Ez visszafelé is igaz, arm-on sincs érdemben működő x86 virtualizáció, még olyan sem, ami legalább arra elég lenne, hogy egy Windows7-et bebootoljon és valami faék .net appot futtasson ami passthrough-al kap egy usb hw kulcsot vagy egy tokent pl.
Az emuláció más kérdés, ugye anno volt a Pear és társai PPC-nél (mármint x86-ra), és egész messzire jutottak vele.
Az M1 esetén ezért is félek tőle, hogy rohadt nagy mellébeszélés megy most. Ott a Parallels, tettek múlt héten egy bejelentést, hogy ők majd megoldják, jön lassan a release is. Aztán ugyanebben a blogpostban az egyik bekezdésben ott volt egy mondat arról, hogy egyébként üdvözlik az MS új megoldását, ami ARM-os Windowson hasonlót ad elő x86 binárissal mint a Rosetta2 MacOS-en. Vajon mi lehet az oka ennek a látszólag teljesen oda nem illő kikacsintásnak? A kérdés költői... A blogpost alatt is minden commentelő ezt kérdezi, választ meg nem kapnak. Szerintem ARM-os Windowsra jön csak support, de ne legyen igazam.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Valóban, csak M1-re kerestem, meg a nyári bejelentés környékéig nem mentem vissza
Ez volt nekem is a B tervem, de erről nem tudni semmit, láthatóan az új gépekkel nagyot ütöttek, és szerintem valahova a minimum szintre próbálják meg beszorítani az átállást, ami miatt még nem lesz akkora balhé, de nekik se fáj. Én 3 évet tippelnék, utána elkezdődik hogy security updatek még jönnek, új OS már nem, stb..
Erre írtam hogy én ebbe már nem szívesen teszek pénzt/időt, eleve furi egy olyan rendszeren napi sok órát tölteni, amiről tudom, hogy vége lesz neki belátható időn belül. Meg aztán kinek mik a tervei az utána következő időszakra? Pl. egy drágább szoftvert megvegyen e, ha az sem biztos, hogy mac-et fog használni pár év múlva?
BeZol: M1-re váltás nekem is megfordult a fejemben (amúgy van egy MBP-m is, de csak akkor használom ha megyek valahova). Viszont itt meg az teszi be a kaput, hogy üzemeltetés/architect területen dolgozok, az idő 95%-ban okék a natív cuccok, de van az az 5%, amikor Windows vm-et kell indítanom Fusionben valami elkúrt management sw, firmware upgrade, egzotikus USB eszköz, stb.. miatt. Erre ugyancsak nem látok megoldást, egyelőre senkinek nincs ARM-ra olyan hypervisora ami érdemben/használható módon tudna futtatni egy x86 OS-t. Legyen az Apple az első aki megcsinálja, és akkor maradok
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Visszaolvastam kicsit, látom nem nagyon volt téma az M1 kapcsán a hackintosh jövője. Nektek mi az általános véleményetek? Én még a nyári bemutató után átgondoltam a dolgokat, és kb. 6 év után feladtam a projektet. 2010-től 2014-ig egy iMacem volt, utána hackintosh. Nem játszós dolog volt, nem hobbi, nem "nézzük meg" kategória, hanem kb. ezen éltem/dolgoztam. Érdekessége a dolognak, hogy soha nem telepítettem újra, még az iMacet sem, egy 2008-as macbook pro volt a kiindulási alap, és ezt a rendszert költöztettem, upgradeltem, és tartottam karban egészen idén őszig. Catalina lett a vége amúgy, de annál már nagyon diszkomfortos volt, hogy GPU-t kellett cserélnem (Nvidia driver hiány ugye).
Aztán az ARM-os architektúra bejelentése megadta a kegyelemdöfést, a hackintoshnak végre érdemben neki tudtam ugrani kötöttségek nélkül (mármint a vasat tekintve) és lett belőle egy gamer PC Ryzennel, ampere nvidiával, kb. a ház meg a táp maradt a régi. Sajnos úgy vélem, hogy hiába van még az x86 arch-ban az Applenél 3-5 év, az nekem már kevés, nem szívesen teszek halálra ítélt dolgokba pénzt/energiát ha nem muszáj Tartok tőle, hogy a hackosx communityben is az lesz a helyzet, hogy nem feltétlen fognak 100x munkaórát belelölni a toolok, loaderek, kextek fejlesztésébe, ha az út vége egy jól látható szakadék.
Lehet hogy csak én vagyok pesszimista, de technikailag nem igazán látok megoldást a helyzetre, ahhoz kellene egy bármelyik sarkon kapható és építhető ARM alapú PC, attól viszont fényévekre vagyunk.
Mondjuk már tökmindegy, mert döntöttem/léptem, de azért kíváncsi lennék hogy nektek mi a véleményetek a témában, illetve hogy látjátok a fenti kérdéskört
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kushwavez #33979 üzenetére
Ráadásul gondolom az alkatrészlista nem magyar kiskerből van, a Mac Pro árát meg az apple.hu mondja, ami ugye 27% áfával értendő. Amúgy ez kb. mindig így volt, ezek a számolgatóhuszárok mindig 1-2 kategóriával lentebb levő PC alkatrészeket vettek alapul, lehetőleg számla nélküli okosba' beszerzéssel Körítés meg ugye kit érdekel, sőt, az RGB ledes sárkányos PC eleve előnyből indul ilyen téren náluk.
Amúgy kivételek sajnos vannak néha, lásd néhány mac mini vagy imac széria, amiben 5400rpm-es legalja pörgős diskek voltak (vannak? rég néztem..) 600-700eFt-kért. De a nagy átlag nem ez szerencsére, csak ugye tudni kell jól választani a mac modellek közül is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz aszti75 #33942 üzenetére
Közben megnéztem a két tutorialt amit linkeltek neked, egyik sem Clover alapú, sajnos vastagon át kellene alakítanod az egész loader folyamatot ahhoz, hogy használni tudd az említett megoldásokat. Ez elég bonyolult lenne, és abban sem vagyok biztos, hogy ennyire régi vason működnének ezek (vélhetően ezért is kaptad az a két tutorialt, csak ez nekem kimaradt).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz aszti75 #33940 üzenetére
Pár commentet olvass csak vissza, az összes DRM-es streaming cuccra érvényesek a fentiek. Azaz Netflix, Apple TV+, Amazon Prime, HBO Go, Disney, stb.. talpra állítható Safariban a lilu+whatevegreen shiki funkciójával.
Nálam High Sierran elég volt egy -shikioff opció még bekapcsolt igp melett is, és minden ment (oké a fentiek közül Prime-om és Disney-m nincs, így ezeket nem tudom megerősíteni), talán az előtte levő releasekkel is oké lesz ugyanígy.
Ahonnét nagyobb változások vannak, az a Moyave/Catalina, itt már küzdenem kellett az igp kikapcsolással (sajnos nálam bios-ból nem lehet megoldani), illetve smbios-t is kellett váltanom.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kushwavez #33938 üzenetére
Máté94 Reddites linkje alapján akkor az iMac Pro 1.1 a nyerő esetemben (10.15.3, RX58, igpu disabled, shikigva=128) ezzel elvileg megy a Netflix, ATV+, és az Amazon Prime is Safariban.
Kipróbáltam, és tényleg... Prime-om nincs egyedül, de a másik kettő kiválóan működik.
Nagyon köszi mindenkinek!
-
addikt
Köszi mindenkinek, shikigva megvolt 32,40,80,128 paraméterekkel, sajna egyik se segített. Mivel haswell-em van (i5 4690), ezért az SMBIOS iMac 14.2-re van állítva, viszont az jól be van lőve, megy az imessage stabilban, ezt nem adnám fel. Lehetne ugyanezzel a procival/alaplappal büntetlenül magasabb iMac smbios-ra váltani? Vagy esetleg MacPro-ra?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kushwavez #33932 üzenetére
Igen, én is azt olvastam tegnap, hogy a teljes hackosx fejlesztői community az OC-t tekinti a jövőnek. Aztán hogy ez mennyire erős kijelentés azt nem tudom, nyilván ebben a topicban nem vettek részt a Cloveres devek Illetve amire még sokan hivatkoznak, hogy a Clover egy általános bootmanager akar lenni, aminek mellékesen vannak OSX loader képességei is, az OC meg a 0. sor kódtól arra lett kitenyésztve hogy hackosx-et indítson. Nagy szavak, de azt talán nem baj, ha lesz(?) egy kis verseny, a *beast szerintem nem igazán volt konkurenciája a Clovernek.
Egy kicsit más téma: sajnos most vettem csak észre, hogy nem megy a Netflix Safariban a Catalinan. A Whatevergreen "-shikioff" opciója HS-en szépen megoldja a dolgot, de az új rendszeren nem működik. Az igpu ki van kapcsolva. Érdemes ezen még rugózni, vagy Catalina alatt el kell fogadni, hogy pl. Chrome-al Netflixezek?
-
addikt
válasz kushwavez #33930 üzenetére
Na, úgy néz ki nálam is megoldódott. A bios-ban be kellett kapcsolni az ASPM-et (active state power managemenet). Persze kezdhettem volna ezzel is, de 5 éve hajtom ezt a gépet, asszem Yosemite-től, és mindig minden oké volt a sleep-el, a franc se gondolta volna, hogy most, és ezzel szívom meg
Viszont legalább csomó új dolgot (mármint nekem új) találtam debugolás közben, így lett VirtualSMC meg egyebek, legalább jobban ki van reszelve a loader folyamat.
BTW így jött szembe az OpenCore is, amibe nem ugrottam bele, de láttam hogy dicsérik a Cloverrel szemben pár helyen. Próbálta már valaki? Mik a tapasztalatok?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Máté94 #33928 üzenetére
Nagyon köszönöm! Ez a megoldás (PRW patch) még tényleg nem jött szembe (és egyébként az oldal maga is egy roppant korrekt tutorial úgy általában, találtam még innét egyéb javítanivalót). Viszont a sleep probléma kapcsán nem ad sok támpontot a leírás, de dsdt-t patcheltem már, és egyéb gugli túrással megtámogatva végül összeraktam amit írt. Sajnos nem segített
Aztán meglett a rohadék: kínomban elkezdtem nézegetni a pmset -g log kimenetét újra, hátha látok valami mást is. Az RTC alarm wake eventek környékén mindig feltűnt az mdnsresponder is, így gondoltam kikapcsolom. Persze nem segített, de okozott egy érdekességet a dolog: újabb elemek tűntek fel a log kimenetében (pl. bluetooth). Kicsit olyan az egész, mintha a wake esemény kiváltásának mindig csak az utolsó okát írná, a root cause-t nem. Kikapcsoltam hát mindent ami itt feltűnt, és ezzel módszerrel sikerült visszalépni a legutolsó elemig, ami a Screen Time weekly usage reportja volt:
2020-02-23 13:39:38 +0100 Wake Requests [*process=powerd request=UserWake deltaSecs=67057 wakeAt=2020-02-24 08:1
7:15 info="com.apple.alarm.user-visible-Weekly Usage Report,309"]Kikapcsoltam a screen time-ot, és azóta megy a sleep jól!
Furcsa kicsit, hogy sehol nem írnak erről, így gondolom másnál megy, és biztosan nálam is van még valamilyen acpi/dsdt rule/patch/fix ami esetleg hiányzik, de ezzel már együtt tudok élni, illetve ráérek vele próbálkozni miközben a rendszer már használható (sleep nélkül nem lett volna az).
Amúgy érdekelne itteni Catalina userek tapasztalata: nálatok megy bekapcsolt screen time mellett a sleep?
Előre is köszi!
-
addikt
Hétvégén leporoltam a "tegyük rendbe a melós hackintosht" projektet. Az nvidia gpu miatt HS volt rajta, de egyéb okokból már nagyon mentem volna Catalinara. Vettem bele egy rx580-at, és ha már szerelni kellett, akkor kapott a gép egy nvme ssd-t is.
Jó sok időt beletettem az előkészületekbe, illetve nem volt annyira sima ügy a dolog, de végül lett új Clover, jól összefaragott smbios, és kis finomítgatás után gyakorlatilag eseménytelenül sikerült telepíteni a Catalina-t.
Egy bánatom van csak (úgy látszik ez a hackintosh örök keresztje lesz már ): nem megy a sleep, illetve igen, de gyakorlatilag azonnal felébred a gép miután kikapcsol.
Rengeteg dolgot kipróbáltam, de semmi nem hozott megoldást. Érdekessége a dolognak, hogy a régi (de egyelőre még élesben használt) High Sierrát is az új Cloverrel indítom már (tehát ugyanazokat a kext-eket, smbios-t, patcheket, stb..-ket kapja meg), és annak semmi baja sleep ügyben. FakeSMC-n kívül Lilu és WhateverGreen kext-eket használok csak, ez utóbbi kettő nélkül sajnos black screenezne az rx580 boot után.
A
log show --style syslog | fgrep "Wake reason"
ezt mondja:2020-02-22 21:45:08.048901+0100 localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: RTC (Alarm)
2020-02-22 21:45:08.048902+0100 localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: RTC (Alarm)
2020-02-22 21:45:12.404958+0100 localhost kernel[0]: (AppleTopCaseHIDEventDriver) [HID] [ATC] AppleDeviceManagementHIDEventService::processWakeReason Wake reason: Host (0x01)Nem másztam bele az usb portok/hub dsdt patchelésébe, hiszen ez alapján úgy tűnik hogy az RTC alarm a kiváltó ok (a HIDevent már csak következmény, jól gondolom?). A cloverben levő RTC related dolgokat mind végigpróbáltam, de semmi eredménye a dolognak. Ezen kívül bios beállítások átnézve, darkwake mindenféle kombinációban kipróbálva, hibernate pmset-el kikapcsolva. OSX-ben pedig a settingsben az összes releváns opció ki van kapcsolva (pl. wake for network access). Ami gyanús egy kicsit, hogy itt lehetne kikapcsolni a powenap-et is, de nincs ott az opció.
Van bárkinek ötlete hogy mit érdemes még kipróbálni/megnézni?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Úgy néz ki megvan a baj:
https://discussions.apple.com/thread/251108056
Valami cert pinning probléma lesz szerintem a háttérben, de furcsa, hogy más böngészőkkel működik. Remélem nem sohanapján javítják
Amúgy kíváncsi lennék hogy ki mit tapasztal HS-en 13.0.4 vagy 13.0.5 -ös Safarival, elvileg ezek érintettek.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Az icloud.com-ot egy ideje nem tudom Safariban használni, más böngészőben viszont oké. "Connection error: iCloud encountered an error while trying to connect to the server." hibaüzenetet kapok. Próbáltam egy frissen létrehozott osx userrel, hogy semmilyen cache/addon/cookie ne kavarjon be, de nála sem megy. Ezzel még együtt tudnék élni, de sajnos velejárója a dolognak, hogy egyéb webes szolgáltatások sem mennek így Safariban, amikhez icloud login kell (pl. Apple TV+), valamint a cloud tab sync sem működik.
Nem tudom mikor tört el amúgy, pár hónapja biztosan működött még.
Google sajnos csak semmitmondó ötleteket dobál (ellenőrizd az accountod más eszközön, nézd meg nincs e global iCloud issue, van e internetkapcsolatod, stb..). Természetesen ezek egyike sem áll, hiszen ugyanezen a gépen, ugyanezen userrel pl. Chrome-al tökéletesen működik.
Van bárkinek ötlete hogy mi lehet az oka a dolognak?
(up2date High Siearra (10.13.6), Safari 13.0.5)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Rég jártam erre, úgy látom még mindig nincs nvidia driver HS fölött, ami nagyon szomorú... Lassan fejleszteni szeretném a gépet (nvme, erősebb proci, stb..), váltanék akkor már AMD-re, nem akarok HS-en ragadni a nvidia driver hiánya miatt (jelenleg gtx970).
Mi lenne az ajánlott AMD típus mondjuk 70-100eFt környékén? Ez csak "berakom és megy" kategória, vagy kell hozzá hackelgetni? Illetve pár hónapja írta valaki (már bezértam a tab-ot sajna), hogy FCPX esetén azért kell reszelgetni, hogy legyen gpu támogatás. Ez pontosan miből áll? Illetve más alkalmazások esetén is lehetnek ezzel kapcsolatos szívások?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kushwavez #32113 üzenetére
vehetsz egy USB hangkártyát
+1
Több év hacklyzás után én is erre jutottam. Az a helyzet, hogy valami mindig hanyatt vágja az ALC-s megoldásokat, e miatt egy update után általában ácsolgatni kell. Mindig meg tudtam csinálni én is, hol gyorsan, hol rengeteg szívással, aztán amikor ment, akkor meg sleep után nem ment, így megint jött a szívás. Annak ellenére, hogy a működő állapot végül mindig elérhető volt, baromira meguntam az egészet. Azt az időt sokkal hasznosabban is el lehet tölteni, amit az ember hackosx audio faragással tölt Szóval én vettem egy jobb fajta (Scarlett) USB "hangkártyát", de tényleg 500Ft-ból is megoldható a dolog akár, a határ meg persze a csillagos ég. Hackly esetén amúgy is válogatni kell a vasat, adott esetben plusz pénzt költeni, én egyszerűen bevettem ebbe a feltételrendszerbe a hangkártyát is, és lekönyveltem a "hackosx árának". Sokkal egyszerűbb így az élet
-
addikt
válasz kushwavez #32086 üzenetére
Ez lesz nálam is (mármint hide-olom a f***ba). Clean install tuti nem lesz, most már egészen büszke vagyok rá, hogy "ez" a rendszer 2008 óta fut. Egy Macbook Pro-n kezdett Leoparddal, aztán járt iMactől kezdve az Air-en át mindenen, jelenleg hackly. Mindig csak update volt, és egy major releaset sem hagytam ki, ráadásul nem is hobbi vas, gyakorlatilag ezen élek
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kushwavez #32083 üzenetére
Na igen, csak pl. az ide vágó legtöbbet hivatkozott tutorialban ez van:
7. Complete the installation process- the computer will automatically reboot a few times.
Viszont sehol nem találtam róla semmilyen commentet vagy egyebet, hogy a "few" az mégis mennyi. Minden esetre 1db-nál biztosan több, nekem meg csak annyi volt Ezért gondoltam rá, hogy amikor jönnie kéne(?) egy-egy ilyen install közbeni rebootnak, akkor talán ezt az "install prebooter" nevű volume-ot kellene indítani, egészen addig, amíg nem végez és el nem tűnik(?).
De lehet, hogy így is többet foglalkoztam vele mint az indokolt, és hagyni kell a fenébe, mert amúgy minden működik
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Rég jártam erre, és most elkapott a frissítési láz Mivel a Mojave nekem még nem megoldható (kell nvidia driver), így csak az mbp-re tettem fel. De ha már frissítek, akkor az ezer éve halogatott Sierra -> High Sierra váltást azért gondoltam megcsinálom a hacklyn.
Minden eseménytelenül zajlott, Clover frissítés, ha már ott jártam, akkor tettem bele újabb FakeSMC-t, ilyenek. Az installer lefutott, az APFS konverziót is szépen megcsinálta (direkt akartam, szeretnék majd játszani a snapshot és egyéb funkciókkal). Ami viszont zavarba ejtő, az az, hogy a meglevő 2db bootolható partícióm helyett lett 4db:
- FileVault Prebooter from Preboot
- macOS Install Prebooter from Preboot
- SSD (ez a fő system disk)
- RecoveryAz első kettő kapcsán tanácstalan vagyok, az "install prebooter"-ről úgy gondoltam, hogy az installer első rebootja után ezt kellene elindítani, mint a telepítés kvázi második (befejező?) lépését, illetve ez véglegesítené a dolgot, pl. törölné magát (meg a filevaultos preboot -ot is?).
Viszont nem indul el (Error loading kernel cache 0xe). Végigjátszottam mindent is amit ír az egész internet, nulla siker. Mindeközben a fő rendszerlemezről gyönyörűen bootol a HS, nvidia driver ráment, appstore frissítések szintén, minden működik.
Amire nem találtam választ: vajon nem futott végig az installer, és még egyszer be kellett volna bootolnom az "install Preboot" volume-ról? Ha igen, mit csinálna, mi maradt ki? Sehol nincs erről egzakt infó sajnos. Vagy nem kell ez a második lépés, és teljesen normális a két bejegyzés, hide-oljam el Cloverben, és ne foglalkozzak vele?
Vélhetően ez utóbbit fogom tenni, de azért zavar a dolog..
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz hardline #31644 üzenetére
Érdekes, mert a jelszó amit kért, azt a scriptben levő sudo parancs kérte, szóval maga az OSX. Nem lehet, hogy simán csak elírtad? Mert ha fent levő dirver miatt nem is fut le jól a script, a sudo attól nem írogathat neked hibás jelszót, neki fogalma sincs róla hogy mit csinál a script, vagy hogy milyen driver van/nincs fent.
-
addikt
válasz Sapphi #31639 üzenetére
Köszi! Ez segített, bár érdekes, mert ehhez a tegnapi OSX Sierra buildhez továbbra sincs driver. Gyakorlatilag azt szedte le ami fent van már, és amit én is próbáltam kézzel újratelepíteni.
Belenéztem a scriptbe, a trükk abban rejlik valószínűleg, hogy nem telepíti, hanem kibontja a letöltött installert, majd a benne levő file-okat felhasználva csinál egy saját pkg-t, és azt telepíti. Vélhetően valamit máshogy csinál mint a gyári NV web driver installer (ami lehet hogy ellenőrzi az OS verziót).
Na szóval akárhogyis, így már elleszek remélem addig amíg nem jön ki a hivatalos driver az új Sierra buildhez, köszi mégegyszer!
-
addikt
3 év hacosx-ezés után sikerült magam emberesen megszopatni: vagy fél éve nem frissítettem (sima Sierra), és volt most egy kis gondom az USB audioval, gondoltam a végére járok, de akkor már egy update-el kezdek, amúgy is itt lóg a levegőben 6-8 hónapja a dolog. Nem voltam elég körültekintő, így lehúzta a 2018-002-es patch csomagot is, ami fejbe is vágta az nvidia webdrivert. Mi baj lehet, legalább az is frissül... Nos, nem, nincs még belőle ehhez a buildhez kompatibilis változat (16G1314 Sierra build). Ami érthető, mert a 2018-002 tegnapi. Szóval ez jó nagy amatőrség volt a részemről. A gép így kb. használhatatlan, a 2D desktop is akadozik.
Kérdések:
- amíg nem jön ki ehhez a buildhez NV driver (nem hinném hogy jövő hétnél előbb ezzel bárki is foglalkozik ott, ha egyáltalán...), addig be tudok e izzítani valamilyen generic megoldást/kextet, amivel legalább a 2D desktop használható állapotba kerül? Cuda meg 3D nélkül kibírom. A GPU egy GTX970.
- High Sierra és az ottani NV webdriver hogy áll ezzel a patchel? Ott is ez a helyzet? Mert a másik lehetőségem, hogy felmegyek HS-re, de ha ott is ez a helyzet, és nincs NV driver az aktuális buildhez, akkor nyilván semmi értelme.
Egyéb ötletet és tanácsot szívesen veszek. Sajnos annyira új ez a szopóroller (16G1314 és NV webdriver reláció), hogy a google is csak kb. 2db találatot ad, azok is német fórumbejegyzések, megoldás nélkül.
-
addikt
Nvidia webdrivert használ valaki G-Synces monitorral? Látom hogy benne van az opció, de le van szürkülve, mert a jelenlegi monitorom nem tudja. Le akarom cserélni és akkor már "miért ne" alapon g-syncest vennék. Van vele bármilyen szívás, vagy egyszerűen csak rádugok bármilyen g-sync képest monitort, bepipálom az opciót, és gól?
-
addikt
válasz totron #31226 üzenetére
Pár napja volt egy bug, amivel root-ot lehetett szerezni csupán azzal ha gyorsan nyomogattad az entert a root password promptnál... Szóval szerinted ezek után mit lehetne mondani?
Egyébként meg kényes kérdés, olyan exploitok meg bugok kerülnek manapság nyilvánosságra rendszeresen mint a fenti is, viszont jóval kevesebben használják, így kevés szem figyeli a dolgokat, nem lehet tudni hogy mik vannak még, vagy milyen 0day expolitok foroghatnak éppen a feketepiacon. Ugyanakkor a unix alapú működés ad valamiféle "védelmet" sok dologra, de pl. könnyen el lehet képzelni, hogy mi történhetne pl. egy ilyen local root bug + egy remote expolitolható böngészőbug összekombinálásával, és ugye ennek bármikor meglehet az esélye.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Őrület nagyot szívtam egy bluetooth donglevel, gondoltam elmesélem, hátha másnak is hasznos lesz.
Szóval ott kezdődött a történet, hogy beszart az Apple alu USB keyboardom, és hosszas hajkurászás és információszerzés után vettem egy Magic keyboard 2-őt (ez a történet is megérne egy hosszabb postot, de egyelőre legyen annyi elég, hogy ha valakinek van régi slim/alu keyboardja, vigyázzon rá!! Arany árban mérik már (a retkes használtat is), és nagyon nehéz szerezni).
Szóval vettem egy ilyet, de nem volt bluetoothom a hackintoshban, gyorsan felcsaptam az aprót, találtam egy Belkint mai átvétellel. Több helyen is írták hogy jól működik, akkor nosza go érte. Egész pontosan egy ilyen volt: link
Hazaérkezés után rádugtam a hackintoshra, ami látott 2db usb input devicet, BT-t nem. Windows alatt ugyanez volt a helyzet. A két eszköz device id-je alapján egy egér és egy billentyűzet volt, ami ugye nem BT rádió, szóval valami nagyon nem oké. Elkezdtem szopni kext-ekkel, clover injecttel, mindennel ami csak szembe jött, de nem jutottam túl sokra. Aztán kiderült hogy mi a gond: nem volt firmware a rohadékon... Egy Windowsos virtuális gépben leszedtem a Belkines drivert, ami vagy 15 perc molyolás után rátette a megfelelő broadcom firmwaret. Egyből működött, kihúz/bedug után is, OSX alatt is (kext nélkül). Az benne a vicces, hogy most már Windows alatt sem kell neki a driver (másik gépen kipróbáltam)
Ötletem sincs hogyan lehetséges ez, az eladó évek óta használta a donglet állítólag, de out of box is működnie kéne OSX-en. No mindegy, a lényeg hogy megoldódott és nem maradtam billentyűzet nélkül.
Egyébként a Magic kb. 2 szerintem egy fos, ollós mechanika ide vagy oda, alig érzem a gombokat, folyton melléütök, olyan mintha egy vacak műanyag lapon kopácsolnék
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Egér, bill, DAC. A DAC 1 hónapos csak, és előtte is csinálta, ráadásul miután a monitor sleep-be megy, a DAC-nak annyi, mert a monitorban levő HUB-ra van kötve, az pedig teljesen áramtalanítja magát ilyenkor sajnos (utálom is miatta, mert egy rohadt telefont sem lehet vele éjszaka tölteni). Az egér meg a bill pedig már többször is lett cserélve az évek során.
Olyan tesztet egyébként még nem csináltam, hogy lehúzok róla mindent éjszakára, és pl. csak a bill.-t hagyom rajta (az direktben van kötve a gépre jelenleg is). Ki fogom majd próbálni, de szerintem nagy meglepetést nem fog okozni az eredmény.
@Mr.C
Amúgy semmit nem írtál azzal kapcsolatban, melyik os verzio, milyen hw, clover/chameleon
Igen, mert írtam hogy nagyon régóta csinálja, ráadásul iMac estén is ugyanezt játszotta (2 éve váltottam róla hackosx-re, az akkori rendszer át lett klónozva + kapott egy Clovert), szóval nincs relevanciája. Jelenleg amúgy 10.12.5, szintén Cloverrel. HW: Asus Z97-AR, i5, MSI gtx970, Scarlett Solo DAC, TP-Link WDN4800 wifi. Fakesmc-t kivéve nincs semmilyen nem-apple kext.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Biosba nincs bekapcsolva a power on when ac restored, se "memory" opció (utolsó állapotot jegyezze meg és áramkimaradás esetén abba térjen vissza). Egyébként az AC biztosan nem megy el ilyenkor (azt észrevenném ezer más dolognál a lakásban). Wake on lan 10 éve off.
Egyébként ez gondolom egy laptop (power nap és egyebek miatt). Nálam desktop gépről van szó, az opcióknak a fele sincs itt (wol van csak és put hard disks to sleep).
-
addikt
Nálatok minden ok a sleep-ből történő felébredéssel? Nem a szokásos hackosx bugokra gondolok, hanem arra, hogy akkor is felébred a gép amikor nem kéne. Igazság szerint ez elég régi probléma nálam, annyira, hogy még az iMac-em is folyton ezt játszotta, a hackly pedig folytatta. Viszont így évek alatt eljutottam odáig, hogy már eléggé idegesít annyira, hogy foglalkozzak vele Pl. a minap is felébredtem éjszaka és világított a monitor a másik szobában, szóval ennek véget kéne vetni
Az ilyenkor szokásos sablon körökön már az iMac-nél túlestem anno: wake on lan kikapcsolva, SMC reset (ez ugye már nem játszik itt.. )
Az egerem vezetékes, ráadásul minden a monitor USB hub-jába megy, ami sleep esetén áramtalanítja magát (egér és DAC van itt). Amikor szándékosan ébresztem a gépet, akkor az a wired usb apple bill.-el történik, azzal is mindig minden oké. Ráadásul az utóbbi pár évben minden USB-s cucc kicserélődött már (és a monitor sem így volt megoldva), de a probléma ugyanúgy adott.
Logokban az alábbi gyanúsat találtam:
2017-06-20 04:07:14 +0200 Wake Wake from Normal Sleep [CDNVA] due to HDEF XHC/: Using AC 10553 secs
Ez olyan időpontban volt, hogy biztosan aludtam. Google nem mond túl sok okosat, max olyanokat amiket ki tudok zárni.
Valakinek valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Végül egy Scarlett Solo DAC-ot vettem, nem kellett neki driver. Mondjuk ez hackosx/brand mac független dolog, mindenhol plug&play módon működik, semmit nem kell telepíteni. Ha jól tippelem, akkor az Apple támogatja a gyártót (és viszont), ezért a driver benne van az OSX-ben.
Szoftveres hangerőszabályzás sajnos ezen sincs, viszont az asztalon tárolva nem akkora gond, mert van rajta egy szép nagy fém potméter.
Megváltás az alaplapi fos után (és pláne az azzal járó kext meg audiofix őrület után). Én amúgy már régebben áttértem HDMI audio-ra, de durván megveri a Dell monitoromban levő DAC-ot is (ez még olcsó műanyag aktív hangfalakkal is kijön).
Szóval csak ajánlani tudom, ebayen lehet halászgatni jóval olcsóbban is használt példányokat.
-
addikt
Már egy ideje szét idegel a Facebook az osx notification centerében, ma gondoltam pontot teszek a végére, és megkérdezem tőletek, hogy nálatok is szar e, vagy csak engem szivat. Szóval a jelenség az, hogy random dobálgatja fel az OSX a Facebook notify-okat, van hogy rám írnak messengeren, és 1 órával később megint felugrik a notify... Vagy éppen másnap, amikor reggel feljön sleepből a gép. Aztán pl. ha valakinek szülinapja van, az megint katasztrófa. Napi ötször feldobja, van hogy egyszerre 10-15 példányban, ilyenkor a screen aljáig érnek a notify-ok.
Másnál is ezt csinálja? Netán az FB lett ilyen hulladék? Egyébként nem tudom mióta tart ez, régóta, csak eddig nem volt időm foglalkozni vele.
Jó tudom, kapcsoljam ki...
-
addikt
Használ valaki Focusrite Scarlett Solo vagy 2i2 USB DAC-ot OSX-el? Minden oké vele? Kinéztem magamnak, de még bizonytalan vagyok, illetve érdekelne hogy működik e a hangerőállítás szoftveresen (ide értve a billentyűzeten levő vol +/-funkciógombokat). Jelenleg HDMI audiot használok, annál sajnos nincs ilyen ugye, de gondolom (remélem) ez a limit csak ebben a felállásban van.
Illetve érdekelne egyéb ajánlás is USB DAC-ra, stabil és jó OSX támogatással. A bemenetek nagyon nem érdekelnek, nem akarok se hangszert, se XLR mikrofont rákötni, inkább csak egy jó minőségű audio out-ot keresek, illetve az nem baj ha van rajta egy sztereó line-in, de ennyi. A Scarlett ebből a szempontból kicsit sok nekem, de jó áron találtam, így nem zavar hogy tele van pakolva zenészeknek való funkciókkal (is).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz ChiliChili #29460 üzenetére
Tudom hogy működik az Airdrop, de eddig amikor kellett volna, szinte soha nem ment. Szintén Mac-es kollégával kb. háromszor égettük szénné magunkat amikor "na ezt nézzétek" felkiáltással akartunk egy meetingen egymásnak cuccokat küldeni. Persze volt oltás rendesen a többiek részéről A wifi tuti jó volt, mi csináltuk, normális eszközök (Cisco, Mikrotik, stb..). A második ilyen alkalom után többször is teszteltük a dolgot, különféle eszközökkel (ipad, iphone, macbookok között jellemzően), az eredményt mindennek nevezném csak nem jónak.
Az igazsághoz hozzátartozik hogy utoljára kb. 3 éve foglalkoztam a dologgal, akkor net szerete is hasonló volt a vélemény, tehát nem csak mi szívtunk vele, sokan azt sem értették hogy minek van egyáltalán benne az OS-ekben, ha soha nem működött jól. Azóta ennyire megtáltosodott volna/javították?
-
addikt
válasz kicsiii #29458 üzenetére
Nekem egy TP-LINK WDN4800 van, ezt mondja róla az OSX:
https://www.dropbox.com/s/o05gdspoii3senj/Screenshot%202017-04-17%2021.09.27.png?dl=0
Az Airdrop perpill nem megy, de van hogy igen Egyébként nem tudom ki hogy van vele, de én pont így tapasztaltam brand mac-ekkel meg IOS eszközökkel is
-
addikt
válasz Dimebag88 #29447 üzenetére
És mégis milyen mac-et lehet kapni annyiért? Én ennél többért vettem a desktopomat, ami egy iMac-et váltott. Meg sem fordult a fejemben hogy megint iMac legyen az utód, vagy akár egy tuningolt mini. Nagyon elcseszte az Apple a desktop vonalat sajnos.
Régi szériás MacPro-nál rezgett a léc, de azon kívül hogy szép meg eredeti Apple, csak a baj lenne vele (fogyasztásáról nem is beszélve), és a hackintoshom úgyis megeszi reggelire.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Smiley #29439 üzenetére
Hát, nem szabad azért mindent egy kalap alá venni. Az imessage nagyon jó, mert megkapod az sms-eket, illetve írni is tudsz. Megváltás tud lenni a dolog pl. banki cuccoknál. Nekem amúgy ez tökéletesen ment mindig is Macbookon illetve régebben iMacen amíg volt. A hívásindítás/fogadás valóban nem volt tökéletes soha, de az annyira nem is érdekelt.
-
addikt
válasz Smiley #29429 üzenetére
BTW, van olyan smbios amivel megy stabilan a facetime, imessage, handoff, etc..? Én anno kb. úgy hagytam ahogy default volt a Cloverben (iMac14,2). Ezzel NÉHA megy a handoff pl., de van hogy imessage-ben is megjön 1-1 sms úgy 2-3 havonta egyszer Nagyon nem zavart soha, ezért aztán nem is mélyedtem bele, de ha van lehetőség ezen javítani, akkor tennék bele effortot
-
addikt
No, frissítettem Sierra-ra, minden simán ment, nvidia driver ki/be kapcsolgatás install közben persze kellett, utána pedig egy frissítés, de ez teljesen normális.
Aztán viszont beszoptam a hanggal. Ráadásul úgy, hogy már jó ideje hdmi audiot használok, de teljesen eltűnt a device Sierra alatt. Sokan tapasztaltak hasonlót, elvileg a megoldás a Nvidia-hdmi-audio ssdt frissítése, mert a Sierranak új kell, de ez kevésnek bizonyult. Végül kiderült, hogy a Clover config.plist-jében régről benne maradt applehda kext patchek is bekavartak, ezek kiirtása után újra lett hdmi audio.
Ami viszont érdekes, és nem találtam verbose módban sem meg hogy mi okozhatja: reboot után 50%-ban vagy van nvidia driverem, vagy nincs, ilyenkor addig próbálkozok amíg be nem tölti. Soft/hard resettől nem függ a dolog, látszólag teljesen random.
Tapasztalt valaki hasonlót?
-
addikt
Ma update napot tartottam, clover, fakesmc/hwsensor, osx patchek, nv webdriver, stb.. Ha már így bennem van a bugi, gondoltam nekiesnék a Siearranak is, mert még csak Kapitányon vagyok.
Kérdés: ennél is volt kavarás az iCloud-os appokkal? Ugye anno Yosemite - El C. váltásnál ha valamelyik eszközön nem történt meg a frissítés, de egy másikon igen, akkor a Yosemite-t futtató utána nem tudott szinkronizálni (Notes, Calendar, Contacts stb... ). Mivel van egy MBA-m is, amit most nincs kedvem piszkálni, ezért inkább nem állnék neki, ha most is így működik a dolog.
-
addikt
válasz sad_Vamp #29093 üzenetére
NV esetén nem az Applen múlik a dolog, hanem az NV-n. Itt ugye hackintosh esetén nem hackelt meg pachelt driverekről van szó, hanem arról, hogy az NV a mai napig ad hivatalos támogatást és drivert a kártyáihoz, mert elég sokan használnak még régi Mac Pro-t, és abba több cég is gyárt pci-e-s GPU-t. Ugyanezt a drivert értelem szerűen lehet használni hackosx alatt is, next, next, finish jelleggű installal.
Egy gondja van sajnos: nyilván nem ez nekik a fő fókusz, ezért a 10xx-es sorozat a mai napig nem támogatott
Persze nem azt mondom hogy ne AMD-t vegyél, ha azt mondja a közös tudat hogy az FCPX-el sokkal jobb, akkor azt kell venni, nem kérdés. Viszont így kerek a történet
Nekem inkább játékra és VR-re kell a GPU, és mivel az NV nekem szimpibb a fentiek miatt, ezért ha ma kéne döntenem, most is azt vennék, csak lehet hogy már egy 980-at.
-
addikt
válasz sad_Vamp #29075 üzenetére
Nézd át a fentebb linket FCPX benchmark cikk commentjeit, rengeteg eredmény van ott megosztva. Az alapján tudsz kapni egy képet hogy valós e az, hogy amd-vel gyorsabb a dolog.
A legjobb eredményt amúgy ott egy 5K imac adta, amiben én kicsit kételkedek, mert vannak a commentek között nem kicsi épített szörnyek, amik rosszabb időt futottak Szóval azért a helyén kell kezelni a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz sad_Vamp #29064 üzenetére
Sajnos FCPX-et nagyon ritkán használok, akkor is csak egy kis Sony actioncam videóit piszkálgatom vele. De ha mondasz valamilyen benchmark mechanizmust rá (mittomén adott letölthető footage-vel ezt meg azt kell csinálni, és megnézni mennyi idő alatt végez), akkor szívesen megnézem neked 970-en.
-
addikt
válasz sad_Vamp #29052 üzenetére
Nekem egy MSI Gaming 4G van (mármint 970). Tökéletesen működik, játszogatni is szoktam, illetve néztem több benchmarkot is ami elérhető Winen és OSX-en is (pl. Heaven). Ugyanezen a gépen minimális (2-3% alatti) eltérések jöttek ki a Windows 10 javára.
Egyszer beszoptam vele amúgy. Úgy 1-2 hónapja jött egy OSX patch, ami kinyírta az NV drivert, az Nvidia pedig nem lépett azóta sem. Arra akkor az lett a megoldás hogy visszatettem egy decemberi drivert, ami érdekes módon működik.
@mgaben: a fent említett kártya nekem DP-n megy, ráadásul a DP audiot is használom. Rendben működik kb. 1.5 éve.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
A méretet hiába nézed, amióta átálltak a rolling releasekre meg az app store modellre, mindig az aktuális verziót kapod. Tehát amint kijön egy patch, a store-ban levő OSX telepítőbe is belekerül. Ezért eltérő akár jelentősen is a különböző időpontokban generált imagek mérete.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Huh, NV probléma megoldva: 346.03.15b01-el megy, ami egy beta driver, papíron régebbi mint az utolsó stabil (f05 végű, ez volt fent nálam is december óta, és erre írja most a kernel update után hogy not compatible). A rosseb se érti, de ezzel el lehet lenni amíg nem javítják
Ha valaki belefut akkor itt a direkt link:
http://us.download.nvidia.com/wanl9YNPeTLf4ztbBsDkiMXsE4tbtMGp/WebDriver-346.03.15b01.pkg
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ne essetek bele abba a hibába amibe én: kijött ma egy fix a Capitan-hoz, ami egy kernel update, és egy olyan bugot javít, ami (szerintem) engem érintett, mert az utóbbi időben átlag heti egy alkalommal beállt az osx mint a szög (strandlabda + semmire nem reagál). Így egyből fel is tettem, csakhogy nem kompatibilis az utolsó Nvidia web driverrel, újabb meg egyelőre nincs. Így járás, vagy rollback
A dual boothoz: nekem külön SSD-n a win10, egy másikon az OSX. Az OSX ssd-n van a Clover, azzal indul mindkét OS. Másfél éve semmi gondom vele, mindkét rendszer up2date. Akkor voltak bajok amikor egy disken voltak, mióta szétszedtem "just works" feeling (kivéve az nvidia drivert ). Egyébként az előbbi dolog fontos, ne tegyétek a Clovert a Wines diskre, mert aktívan használja ő is az EFI partíciót, bár egy más könyvtárba írogat, de ettől még a jó ég sem tudja hogy miket művel/ellenőríz amúgy, pláne egy update során.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz ThuG4LifE #28376 üzenetére
Vágom, de az egy másik topic Ezzel nem azt akarom mondani hogy itt ne lehetne megírni neked hogy fúúú szerintem vedd az evo-t, mert az is istentelen módon hasít! Hanem arra akarok kilyukadni, hogy erről szerintem felesleges itt eszmét cserélni, ezrek megtették már ezt a szomszédban, nézz át oda Sokkal több/mélyebb infód lesz róla.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz ThuG4LifE #28372 üzenetére
A CPU-nak (már ha intel és i* széria) és az SSD-nek semmi köze az OSX-hez, szóval vedd azt amelyik neked megfelelő. Bármilyen sata hdd/ssd jó, illetve bármelyik i5 proci.
Ami viszont kényesebb kérdés, az a VGA. A 9600GT támogatása nem tudom milyen, azt majd más megírja talán aki ilyet használ. Támpont lehet esetleg ha rákeresel hogy az Nvidia webdriver miket támogat. Alaplap kapcsán pedig nézd a Tony féle ajánlásokat, szintén fontos és kritikus építőeleme a hackintoshnak.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz szuszinho #28369 üzenetére
Az ebből a szempontból mindegy, nyilván a HDMI mellett használhatod a VGA többi kimenetét is, az OSX-et nem érdekli melyiken van monitor meg melyiken van AVR. Annyi hogy HDMI és DP esetén lesz lehetőséged arra routeolni a hangot a system preferences/audio alatt, ha a megfelelő vasad van. Szóval amit a linkelt hsz-ben írtam az ugyanúgy érvényes rád is. Amúgy az abban levő link-ről tovább lehet menni az up-to-date tutorialra és van ott tengernyi információ, pl táblázatokba szedve a támogatott gpu-k, szerintem az alapján menj:
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz szuszinho #28366 üzenetére
Nvidia és AMD GPU-k esetén nem gond, sőt, natívan támogatott. Én marhára meguntam a szarakodást a patchelt applehda-val, voodoo HDA-val, meg az egyéb hackekkel, mindig volt valami nyűgöm velük.
Annyi javítás a hsz-hez, hogy a mute sem megy a billentyűzetről, azt benéztem anno amikor írtam. Valamint azóta átálltam displayportra, ott is tökéletesen működik a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz scream #28288 üzenetére
Láttam, de ahogy írtam is, nem volt egyértelmű hogy egy régi/belakott rendszert frissített e, vagy szűz install volt (előtte egy szűz 10.11-ről pl.) Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy régi kextek mennek e, volt e bármilyen szívás a régebbi cuccokkal, etc..(új Clover kell, azt látom a tutorialból, e felett elsiklottam).
De mindegy, este kipróbálom ettől függetlenül úgyis.
-
addikt
Na, kint van a Sierra a store-ban is Updatelt már valaki meglevő/belakott rendszert? Minden oké volt? Clover frissítés kellett neki?
Azt láttam az utóbbi hetekben, hogy többen is írtatok tapasztalatokat a GM-ről, de ha jól vettem ki, akkor azok szűz installok voltak.
-
addikt
válasz Smiley #28262 üzenetére
Nem csak. Elég komoly SSID/wifi AP mac address adatbázisok vannak már a neten. A google ebben nagyon brutál. Szoktam nézegetni a saját AP-met, már jópár éve méterre pontosan megmondja hogy hol van.
És mindezt úgy, hogy gps-el rendelkező google maps-et futtató telefonok adataiból kiháromszögeli.
Egyszer csináltunk a kollégákkal egy tesztet, egy zsír új wifi AP-t leraktunk az irodába, majd 1-2 héten át ios és androidos telefonokkal mászkáltunk a környéken, úgy, hogy futott a maps és be volt kapcsolva a GPS. Tehát a telefonoknak pontos infója volt arról hogy ők hol vannak, milyen wifi-ket látnak, és milyen jelerősséggel. Elég gyorsan bekerült a db-be az AP, később pedig a helye is méterre pontos lett.
Az Apple is épít már régóta egy ilyen db-t, de lehet hogy feedelnek a google-el is, ezt nem tudom, de a lényeg hogy az OSX valószínűleg elküldi hogy milyen wifi hálózatokat lát a kártya, az Apple egyik szervere pedig visszaadja a koordinátákat.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Nem nagyon dokumentálják, itt van némi infó a supported products fülön, de az egy vicc:
http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/96651/en-us
(Van ennél jóval újabb is, de a kiírt infó ugyanez).
Szóval ennél jóval több kártyát támogat valójában, pl az újakat is (10xx -eket mondjuk nem tudom, de 9xx tuti megy). Szerintem próbáld ki, vagy ha kiszemeltél egy típust amit megvennél, akkor keress rá, hátha már próbálta valaki.
-
addikt
Nálam tökéletesen megy a WDN4800, ezért is ajánlott tonyéknál. Ugyanaz a chipset van benne mint valamelyik Airportban, így annak is ismeri fel az OSX, nem kell kext, natívan működik, 5Ghz is prímán megy. BT persze nincs, de cserébe olcsóbb is (én valami 5-6eFt-ért lőtem az enyémet itt az aprón).
Egyébként ha van rá idő meg türelem, meg több pénz, akkor persze hogy jobb a gyári bontott Airport + PCIe konverter (ebayen sokat hirdetnek a kínaiak, de nem kell félni, eredetiket, csak bontottak).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Plasticbomb #27857 üzenetére
A snow leoról való indulást felejtsd el szerintem, csak magadat szivatod vele, semmi értelme, és hiába vetted meg, ettől még nem fog máshogy működni (sőt).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz szuszinho #27825 üzenetére
Azt ajánlom használd a HDMI audiot inkább ha AMD vagy NV kártyád van/lesz. Natívan támogatott, és spdif-et is olcsón csinálsz belőle ha direktben nem jó a HDMI. Én nem találtam olyan lapot amivel megbízhatóan működött volna valamelyik 3rdp kext. Vagy csapnivaló volt a hang, vagy ha ment, akkor meg sleep után halt be. Szóval ha fontos hogy stabil legyen vagy jó minőségű, akkor vagy egy OSX által támogatott USB hangkártya a nyerő, vagy a GPU-kon levő audio alrendszer.
-
addikt
válasz general #27644 üzenetére
Hangra, natívan Az OSX alapból támogatja a HDMI audiot, csak be kell kapcsolni, és tudnia kell a videokártyának nyilván, de az újabbak közül mindegyikkel megy. Persze ha nincs mire rákötni akkor nem szóltam, de ha már van hangcuccod analóg bemenettel, akkor a 20eFt-s hangkártya árából lehet hogy kapsz valami egyszerűbb/jobb minőségű HDMI DAC-ot is, nem tudom, ezeket annyira nem követem.
-
addikt
Out of box működő USB-s SD/microSD olvasót keresek. Van valakinek tapasztalata? Mondjuk ezt a mac topicban is kérdezhetném, de ott majdnem mindenkinek van gyárilag a gépben
-
addikt
válasz darealkilla #27495 üzenetére
Qemu tud még PPC-t, nézz rá, hátha.
-
addikt
Kis késéssel ugyan, de feltettem a 10.11.3 updatet. Eddig ez ment a legsimábban, semmilyen boot opcióhoz nem kellett nyúlnom, nem kellett nv_disable. Talán az Nvidia javított ki valamit, nemtom. Restart után szépen bebootolt nv driver nélkül, de egyből közölte hogy van update, letöltötte, restart, és működött rendesen.
-
addikt
válasz rooney8 #27387 üzenetére
Miért nem nézed meg az activity monitorban? Amúgy szerintem inkabb a ram lesz kevés, manapság 4GB-vel már nem tanácsos pohotshpozni meg archicadezni. Ehhez még egy picit hozzátehet a disk, de szerintem azt annyira nem éreznéd meg, igazából mindegyik lassú, SSD kéne. A sata2/3 is lényegtelen, HDD-k nem tudják kitolni a sata2-őt sem, a sata3-nak egyedül ssd-nél van jelentősége.
-
addikt
"évekkel ezelőtt egy vinyón volt trial bootom mbr-rel (akkoriban még uefi sem volt), akkoriban aktívabban használtam az osx-et, és nem emlékszem kirívó szívásokra"
Mert akkor sokkal egyszerűbb volt minden, és az OSX is tett rá magasról hogy ellenőrizgesse hogy milyen OS van mellette és akkor inkább nem települ/nem updatel, mert jajj tönkremegy
Valamint a Windowsnak is csak egy faék egyszerű MBR loaderje volt, amit simán le tudtál cserélni, ezer alternatíva volt rá, akár valami önálló cucc, akár grub, stb.."tudsz mondani példát?"
Keresek majd. Alapvetően amit nem csinál meg jól (de nem mindig) azok az efis bejegyzések írása, illetve össze tudja vele kavarni a BCD adatbázist. Én próbáltam kézzel is újraépíteni már, volt hogy sikerült, másnap meg tök ugyanúgy, tök ugyanazt csinálva nem. Rengeteg sírás van rá amúgy a fórumokon, vannak egész mélyenszántó elemzések is, de azoknak is azt írja a végén a szerző hogy ha ennek ellenére mégse megy akkor ez van, előfordul.
Egyébként a efi bejegyzés problémát a legkönnyebben a Cloverrel lehet megjavítani, ezért nem árt mindig kéznél tartani egy cloveres pendrive-ot, ha az ember 1db diskről bootol 2-3+ OS-t.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ezt értem, nyilván én is így csináltam, hiszen kézenfekvőnek tűnik. Csak éppen utána nem tudod updatelni. Vagy te így használod, és minden oké volt vele? A másolgatás nem abból adódott mert ez nekem így tetszett, hanem ezt az egy kerülőutat találtam csak amikor kijöttek a problémás updatek.
A bugra nincs konkrét MS KB (még), viszont eszement szívások vannak vele, kb. 8-10 féle megoldást ajánlgatnak mindenféle fórumon meg blogokban, van ahol szépen össze is van gyűjtve. Papíron mindegyiknek működnie kéne, néha mégsem működik, mert a bcdedit valójában nem módosítja a BCD DB-t, holott azt írja hogy igen, és minden oké. Az utolsó pont általában az, hogy ha egyik se jött be, akkor telepítsd újra a Windowst Egyébként én a vége felé már úgy raktam helyre inkább, hogy az BCD-t lementettem (illetve az egész EFI partíciót) és amikor maga alá csinált, akkor visszamásoltam.
Egyébként a Win10-nek még a diskedit parancsa is bugos, erről van is MS KB valahol, az meg crashelget bizonyos parancsoknál
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Persze, de nem is kell ezzel foglalkozni, egy üres külső diskre kell telepíteni, lehet akár egy pendrive is, majd onnét dd-vel vagy ccc-vel behúzni ahova tetszik. Ráadásul jobb ha hozzászokik ehhez, mert gyakran meg kell majd csinálni. Az Yosemite -> El C. meg az utána következő első Capitan update is közölte hogy ő ugyan nem települ mert akkor tönkremegy a Windows. A megoldás ugyanez: egy kis usb diskre ccc-vel kimásoltam, onnét boot, update, visszamásol.
A Windows pedig folyton kinyírta a Clovert (telepítéskor biztosan, de utána is előfordult párszor), ekkor jött a bcdedites móka (amit te is ajánlottál amúgy), ami vagy sikerül vagy nem, ugyanis a Win10-ben bugos a bcdedit, bcdboot, és társai.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Én a Windowst javaslom előbb (lásd a régebben taglalt szívásaimat). Viszont az MBR-nek nem kéne ott lennie. Ha nem volt rajta eleve, és UEFI-vel bootoltad a Windows telepítőt, valamint GPT-t csináltál rajta előzetesen, akkor a Win10 sem fogja létrehozni az MBR-t. Ha biztos vagy benne, hogy UEFI-vel bootol a Win10 most, akkor töröld le a fenébe az MBR-t, mer vélhetően egy hibrid disked van így, és az MBR-re semmi szükséged.
Az OSX-et pedig ezután máshova telepítsd, majd klónozd a win mellé. Ezután mehet az EFI partícióra a Clover. Így senki nem fog bántani senkit.
Lehet amúgy fordítva is, nem mondom hogy nem, de nekem az sokkal kényelmetlenebb volt (Windows kinyírta a clovert, EFI nvramját felülírta, stb..).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Én úgy 2-3 héttel ez előttig használtam dual bootos OSX-et és Win10-et 1db ssd-n. Ahogy biztosan meg tudod oldani: a win10-et telepítsd normál módon, értelem szerűen GPT-re. Az EFI partícióra mehet a clover ezután, nem fogja bántani a windows ott levő loader cuccait (az egy külön Microsoft könyvtár a gyökérben). Ez után telepíts egy osx-et egy másik diskre, és CCC-vel, vagy dd-vel másold be a Windows mellé a szabad helyre, és gól. Rengeteget szoptam azzal, hogy megpróbáljam telepíteni az OSX-et a win10 mellé, vagy a win10-et az OSX mellé, nem igazán jött össze, valami mindig keresztbe állt, vagy éppen az OSX sírt, hogy nem lesz bootolható a Win, emiatt nem engedi lefutni a telepítőt.
Egyébként én folyamatosan szívtam vele, valami miatt az UEFI nvram bejegyzését felülírogatta a windows, ilyenkor kézzel kellett varázsolni bcdedit-el hogy újra legyen Clover, vagy egy pendrivra telepített standalone Cloverből kellett neki nyomogatni az "add all clover entries" opciót.
Aztán meguntam és vettem egy saját ssd-t a win10-nek, azóta minden kisimult Tudom, nálad ez nem megoldás, de esetleg gondolkodj el a win virtualizációjan, azzal ki tudnád húzni a méregfogát az egész problémának.
-
addikt
válasz rooney8 #27256 üzenetére
Így van, nem bug, de elég egyértelműen rázni kell hozzá hogy nagyítsa, szóval valami probléma lesz az egered vagy az usb környékén amitől ez ennyire előjön. Amúgy ha nem tapasztalod hogy pontatlan, vagy hogy magától mászkálna a pointer, akkor persze nem érdemes vele foglalkozni.
-
addikt
válasz ReSeTer #27191 üzenetére
Mert nem ez az elsődleges szempont. Az Applenel iszonyat mennyiségű grafikus dolgozik, képesek egy ikonon hónapokig dolgozni, aztán meg 10 oldalas esszét írni róla hogy miért is tökéletes az aranymetszés szabályai szerint, meg hasonlók.. MS-nél ez soha nem volt szempont.
-
addikt
válasz Wiz Khalifa #27183 üzenetére
Ez tényleg elég off, javaslom valamelyik Linux topicot, mivel az Elementary egy mezei linux variáns.
Amúgy gondolom vannak benne az ntfs-hez csomagok ahogy bármelyik linuxban, szóval fuse/ntfs-3g kell rá aztán megy, de tényleg kérdezd meg a megfelelő helyen, az a biztos (vagy a doksi).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Elvileg jelenleg valami 2-3 éves nvidia drivert használ az Apple, az Nvidia webdriver pedig a legfrissebb kódbázisra épül. Elvileg sok bug ki lett javítva azóta, és valamivel gyorsabb is. A mondás az volt mikor utoljára keresgéltem én is ennek kapcsán, hogy próbáld ki, és kiderül
Jó hír, hogy egy mozdulattal el tudod távolítani ha valami miatt nem jönne be a dolog, van neki ugyanis egy kis panelje a system preferencesben, ott tudod kapcsolgatni hogy a gyárit használja e a rendszer, vagy az nvidia webdrivert.
Előtte mérj egyet esetleg Heaven benchmarkkal, meg utána is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Na, nálam is felment. Első boot után nvidia driver nélkül indult el. Írta hogy régi a web driver, pedig előtte frissítettem. Ezek szerint addig nem is települ a legújabb amíg nincs fent a 10.11.12, szóval nem lehet előre dolgozni.
Annyi változás történt viszont, hogy már nem fagyott bele a bootba a régi driverrel akkor se, ha nem volt nv_disable=1.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Smiley #27117 üzenetére
Aha, köszi, akkor előre megfrissítem, múltkor nem tettem, és nv_disable kellett
Amúgy nekem is msi van, csak GTX9xx, gondolom vga bios függő hogy hogy viselkedik driver nélkül, az enyém szerencsére nem csinál ilyet. Esetleg próbálj meg hozzá vadászni másik biost, sok kártyához létezik gyári update, megfelelő firmware utilityvel, leírással. Én Gigabyte 7970-eken cseréltem biost, viszonylag egyszerű mutatvány, de pl kell játszogatni a kártyán levő DIP kapcsolókkal is közben (addig nem is tudtam hogy van rajtuk ilyen ).
-
addikt
Pont ezen gondolkodtam én is, és lehet hogy placebo, de mintha jobb lenne. Éppen fülessel hallgatom pár kedvencem, amit amúgy egész nap hallgattam a Realteken. Jobban tűnik. Mindenestre az tuti hogy nem rosszabb
Próbálok most kavarni a hangerő állítás miatt Soundflowerrel, ezt a kis cuccot amúgy használtam régebben az Imacemen is, de valamiért nem megy Csinálok egy aggregated devicet, amibe ha bedobom a HDMI-t, akkor ugyanúgy nem enged rajta hangerőt állítani. Amúgy értem én hogy ez amolyan hifista/házimozis megközelítés, de Windows alatt működik (mármint ott lehet master hangerőt állítani digitális kimenet esetén is), OSX-en ez tiltott eredeti Mac-eken is
Egyébként nekem csak az Apple keyboard hangerőállító gombok hiányoznak nagyon, amúgy nem érdekelne.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Update: megy!
Ez alapján csináltam:
http://www.tonymacx86.com/hdmi-audio/172023-amd-nvidia-hdmi-audio-easy-guide.html
Ez lett az eredmény:
https://www.dropbox.com/s/6i3uj0uzrioyv69/Screenshot%202015-12-06%2022.52.32.png?dl=0
A patchelt applehda.kext-et ki is basztam, a codec commanderrel együtt, szóval nagy az öröm.
Előnyök:
- ha diszkrét GPU-d van (AMD, NVIDIA), akkor natívan lesz hangod, elfelejtheted a szopást a kext-ekkel
- sleep után is van hang, nem kell szopni a CodecCommander.kext-elHátrányok:
- HDMI hangot támogató monitor kell hozzá, analóg kimenettel, ide kötheted a hangszórót, fülest. De persze jó HDMI-s AV receiver is, ha van ilyened akkor nem is kell magyarázni gondolom, ha nincs, akkor meg úgyis mindegy.
- Sajnos az OSX rendszer szintű hangerőszabályzóját innét el kell felejteni, mert az nem lesz. Ezzel a megoldással ugye digitális hang megy ki a gépből, a hangerő paraméter nem definiálható. Az alkalmazásokban levő hangerő állító csúszkák ettől még működnek.
- Hangerőt a monitoron és/vagy az arra kötött hangszórón kell állítani.
- Az Apple keyboardon levő hangerő buttonok (fn+ f10,f11) értelem szerűen a fentiek miatt nem működnek (a mute természetesen megy továbbra is)Mikrofon: ha nem száműzöd a patchelt/taknyolt AppleHDA-t, VoodooHDA-t, akkor természetesen ez se lesz. Egyébként nekem amúgy se működött, csak a Windows alatt tudtam ugyanis erősítést meg zajszűrést állítani rajta úgy, hogy használható lehessen (ehhez ott is szükséges a realtek driver telepítése külön). OSX-en esélytelen az egész.
"Röviden" ennyi
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Most tűnt fel, hogy windows alatt hangeszközként látszik a monitorom. Gondolom azért, mert van neki egy jack kimenete. Tehát HDMI-n megkapja a hangot, és oda kiteszi. Ezáltal viszont a GPU-n levő hangeszközt kéne használni, ami lehet hogy jobb/stabilabb mint az alaplapi fostalicska realtek.
Próbált már valaki ilyet beüzemelni? Egy GTX 970-ről van szó amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Arra tud valaki megoldást, hogy UEFI boot esetén ne kúródjanak el mindig az NVRAM-ban levő boot bejegyzések, ha lehúzom a gépről a disket?
Nem is értem teljesen, mert a Clover szokott rendszeresen eltűnni ilyenkor, a windows pl soha. A javítás nem nehéz ugyan, a Clover menüjében (pl egy pendrivra rakott Cloverről bootolva) vagy bcdedit -el rendbe lehet tenni Windows alól, de azért jobb lenne inkább érteni hogy mitől történik ez meg, és mi rá a végleges megoldás
Ráadásul van hogy nincs egy darab disk sem a gépben, de a boot menüben ott van egy "UEFI: Windows loader" bejegyzés, ami persze nem működik, de kiírthatatlan onnét
Az alaplap amúgy egy Asus z97-AR (függhet amúgy a típusától?), a secure boot és a CSM ki van kapcsolva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Építő/felújító topik
- Windows 11
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Xbox Series X|S
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Linux kezdőknek
- Eredeti játékok OFF topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest