Új hozzászólás Aktív témák
-
Atos23
senior tag
Köszi a tippet! Egy egyszerű próbához lehet még nem is kellene beruháznom rögtön a Liitokalába, mert amúgy más dologhoz a jövőben nincs rá szükségem. Ellenben ez a kis pár száz forintos panel nagyon tetszik.
Ha jól olvastam, nagyjából ez a különbség a B+ és a Out+ között:
I used these for a power bank with a large LED light on it. The B+ and - outputs are using a battery protection curcit that hook directly to the battery. The OUT + and - is if you have a load
attached, like a light, so it will power the load until the battery gets right at safe low voltage.
Gyakorlatilag ha jól értem, a B-re kötöm az akkut, és ebben a próbában az OUT-ra nincs is szükségem, hiszen nem kötök rá terhelést. -
Atos23
senior tag
válasz Dr. Szilikát #350 üzenetére
Ez fontos infó volt, köszi!
Két pakkom van, az egyikben van még némi feszültség az akkukban, a másik gyakorlatilag 0V, nem mérhető. A kristlyosodás miatt akkor a 0V-os pakkal nem is probálkozom, semmiképp sem akarok füstöt / tüzet / bajt. -
Dr. Szilikát
őstag
Esetedben mindegy, felügyelet alatt kísérletezel vele. Egyébként a DW01 védelemmel integrált TP4056 olyan cellához jó, amely saját védelmet nem tartalmaz.
Ha a cellában van védelem, akkor viszont külön már nem kell, sőt bizonyos zavarokat is okozhat. A védelem az IC zárlata ellen is védi az akkut (túltöltés), valamint túlmerítés, túláram ellen.
Ezen védelem nincs:
[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
válasz Dr. Szilikát #353 üzenetére
Vettem is a linkelt weblapról 4darabot ebből a panelből, nagyon jó! Az akku feléledt, és egyelőre 100% health statust hoz az applikációjában.
Más kérdésem volna még egy másik akkuhoz.
Vannak a BMS felrakásának "szabályai"? Számít-e, hogy milyen sorrendben forrasztom rá a kábeleket a sorba kötött akkukra? Pl. Először a két végét (+, -), majd a köztes kábeleket?
Arra gondoltam, hogy a BMS elektronika túlélése szempontjából nem mindegy, mely vezetékeket kötöm be elsőre.Köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor egy HP laptopakkuval kísérleteztem, bontásnál először a + levesz, utána sorban a leágazások, utoljára negatív. Összerakni fordítva. Nem akartam variálni a sorrenddel, hogy mit szeret vagy sem, örültem, hogy így működik.
Nem is a tönkremenés miatt, ilyenek ellen védett szerintem. De soha nem lehet tudni, mit írtak bele a szoftverbe, hogy tiltson le direkt és ennyi volt, többet soha nem kapcsol be a processzora. Típusfüggő, van ilyen is.
Ezután az BMS élesztése töltővel vagy tápegységgel, amitől bekapcsol és utána már ad le feszültséget az akku.
-
Atos23
senior tag
válasz Dr. Szilikát #356 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek a választ! Én is ezt a sorrendet szerettem volna tartani, így is csinálom majd.
-
Formaster
addikt
Sziasztok! Egy egyedi építésű 5 cellás Lifepo4 modulhoz szeretnék passzív balanszolót. Lehet ilyet kapni készen?
-
janos666
nagyúr
Egy ilyen Sony VTC5A 18650 2600mAh 30A akksit vettem kb. egy hónapja. Ma reggelre nem töltötte fel az elektromos cigi váz. Próbáltam másik USB adapterrel és kábellel, kivettem/visszatettem, stb, de nem tölti. Visszaraktam a régi "kopott" Samsung akksit, és azzal működik (csak nem túl sokáig, ezért vettem újat).
Ez valószínű, hogy tönkrement? Vagy más töltőben talán még feltöltődne? Nem emlékszem, hogy nagyon közel lett volna már a szintjelzés a kikapcsolási limithez, mikor legutóbb töltőre dugtam éjszakára, de reggel hiába kattintgattam a gépet, üresnek írta az akksit.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz janos666 #360 üzenetére
Feszültséget kellene mérni rajta, de ha túlmerült 2,5 V alá, az már amúgy sem jó jel.
Tehát a méréstől mondjuk okosabb lehetsz, de segíteni nem feltétlenül fog.A TPA4056 töltőmodul például nulláról is feltölt. 2,9 V-ig 10 %-os kímélő árammal, efelett kapcsol max. áramra.
De túlmerült akku már problémás általában, nem tökéletes. Nem csak önmagában a túlmerülés miatt, hanem annak oka is lehet, belső átvezetés például. Ha nem volt nagyon sokáig tárolva, mégis önmagát szívta le, az nem jó.
-
janos666
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #361 üzenetére
2.3V (stabil), ~4A (6.5-ről rohamosan zuhant 3.5 köré, mikor mérni kezdtem).
Hát elromolhatott a gép, amiben volt, és az is leszívhatta (de számtalanszor használtam addig a régi akksival, míg kikapcsolta magát, mielőtt addig merült volna az akksi, hogy ne tudná tölteni), de most még üzemképesen dugtam töltőre (onnantól már nem szabadott volna merítenie, még ha nem is tölt, de másik aksit most tölt is...).Erre vajon van garancia? Vagy ha oda-vissza postázzuk, csak feltöltik nekem egy komolyabb töltővel, és rám terhelik a postaköltséget, ami szinte egy új akku ára?
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy egyszerű töltőáramkört keresnék 3db 18650-es akkuhoz! (Az sem baj, ha nem készre szerelt az áramkör, legyártom!) Szeretném úgy megoldani a dolgot, hogy egy 12V / 10W-os napelem (üresjárati max fesz: 21,67V; Isc= 0.61A) töltené az akkukat. Vásároltam hozzá egy pici töltésvezérlőt, amivel a töltési folyamatot lehetne rendben tartani. Viszont bizonytalan vagyok benne, hogy ez megfelelő lenne a Li-Ion akkuk megfelelő töltésére, ezért inkább kérdezek!
Akkuk: 3db Samsung 18650
BMS: A vagy B verzió (még nem végleges)
Step down: HW-384
Az akkupack EZT az összeállítást táplálná meg! Remélem, hogy érthetően írtam le a feladatot?!Előre is köszönöm a választ és a Rám fordított időt!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
Undoroid
őstag
válasz leweegee #364 üzenetére
Üdvözöllek!
Köszönöm a válaszodat! Sejtettem, hogy nem lesz jó...ha nem érkezik mástól valami egyszerű megoldás a töltésvezérlésre, akkor másik akku lesz a megoldás! Ez esetben nem fog kelleni BMS, mert (elvileg) a töltésvezérlő lekapcsol, ha alacsony a kapocsfeszültség!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
JoHn123
tag
Sziasztok ! Cimborámnak állásában lemerült a roller akksi (36V 7.5A) A roller nem kapcsol be. Masik akksival megy. Multiméterrel rámérve 32,2V tud, de a töltés (42V 1A gyári töltö) nem indul el. Tudnám ezt labortáppal picit feljebb húzni, hogy meginduljon a gyári töltövel? Ha nem muszaj nem szednem szét a 30 db cellát. Köszi h segítetek.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
42 V végfeszültségű töltő nem tilthat 32,2 V-ra, miután az még a normál feszültségtartományban van, meg ezek amúgy sem szoktak emiatt kiakadni. Ha ugyanis túlmerülés miatt a BMS letilt, az akku kimenetén nem mérhető feszültség, ilyenkor a töltőfeszültség hatására kapcsol vissza a BMS.
Egyébként nem lenne gond, labortáppal is feljebb húzhatod a feszültséget, csak itt valami nem áll össze. Ennyi infó alapján inkább mondanám hibásnak a töltőt.
30 V is még normál feszültség, alatta kezd gyengülni az akku, majd lekapcsol a BMS, ha bármelyik cella feszültsége 2,5 V alá esik. Legalábbis általában ennyi a küszöbérték, esetleg 2,8 V is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
JoHn123
tag
válasz Dr. Szilikát #367 üzenetére
Köszönöm, valóban nem kerek valami, lehetséges hogy maga a BMS halott? Annak is örülnék, olcsobb mint egy akkupakk. Amúgy próbaltam a töltövel a jo akksit tölteni, az megindult.
-
tlala
addikt
Édesanyám használ még "vezetékes telefont", de mobil kéziszettel, amiben behalt az AAA aksi.
Milyet ajánlotok az ilyen telefonokba? (Önkisülés, stb.)
Emlékeim szerint az Ikea-ban is kétféle van.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha töltene, akkor lassan emelkedne a feszültség és a töltő 42 V feszültségét lehúzná az akku a saját szintjére. Vagyis majdnem azonos lenne a két feszültség, csak tizedvoltok esnek a MOSFET-eken.
Itt a BMS modulnak külön elágazása van töltés és terhelés irányba (C- és P-). Pozitív közös, ehhez hasonlóan:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_87788-87788.html
A terhelési ponton mérhető majdnem az akkufeszültség. De eszerint a töltéságon a nem kapcsol be két MOSFET, azt pedig a BMS IC vezérli. Lehet, hogy valamelyik tag 2,5 V alá merült és azért tilt.
Noha ilyenkor a kimenetet is tiltja, de elképzelhető, hogy valami ellenálláson szivárog csak a feszültség és valójában az sem terhelhető.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nincs különösebb jelentősége, bármelyiket beteheted, amelyik szimpatikus. Sajátomba is benyomtam két Varta R2U-t, mert az volt kéznél.
Az állandó csepptöltés úgyis kinyírja egyszer, mindegy ilyen szempontból, hogy melyik fajta. Az meg csak egy terjesztett tévhit, hogy az LSD cellákat nem szabad csepptölteni. Régen az Edigital oldaláról terjesztették el (láttam), azóta Magyarország "rémálomban" él, hogy az eneloop csepptöltése tilos!
Külföldön erről nem tudnak.
-
tlala
addikt
válasz Dr. Szilikát #372 üzenetére
Köszi!
-
DravenMoral
senior tag
Sziasztok!
Naív vagyok, de hülye nem..
Láttam, hogy vannak 7800-8800-9800mah-s, 18650-es 3.7v-os újratölthetős elemek.
Túl jó árban vannak, és tekintve, hogy tudtommal 18650-ből a 3500mah-s kivitel a legnagyobb, így egyértelműen nem vettem meg őket.Kérdés:
Milyen újratölthetős, 18650-es 3.7v, 8 vagy 10A elemeket tudtok ajánlani 3500mah-s méretben?
Normál elem, mint egy AAA-s ceruzaelem, fejlámpába kellene.Most eredetileg kettő 4.800mah-s uitraflrc elem van benne (ultrafire), de egy gagyi az egész...
10perc után már annyira lemerülnek, hogy alig lehet a lámpával látni.Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz DravenMoral #374 üzenetére
Samsung 30Q: 15A folyamatos terhelés, szakaszos 25A 3000 mAh
Samsung 35E: 8A folyamatos terhelés, szakaszos 15A 3500 mAh
LG MJ1: 10A folyamatos terhelés, szakaszos 15A 3500 mAh
Ezeket itt is hirdetik. De akár egy használt, bontott kb 2000 mAh kapacitású akku is
ég és föld azokhoz a gagyi akkukhoz képest. Azoknak a kapacitása a legjobb esetben
sem éri el az 800 mAh-t, és használat közben ez is gyorsan csökken.
Amúgy nem elemek, hanem akkumulátorok.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz DravenMoral #374 üzenetére
https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Common18650IndividualTest%20UK.html
Nem néztem végig mindet, inkább csak szúrópróba. Ahogy látom, névleges értéken 3500 mAh, amit még a neves gyártók is megengednek maguknak és a valós teszteken 3,1-3,2 Ah körül bizonyítanak (5A kisütés), esetleg 3,3 Ah körül (0,2 A kisütés).
A listába került néhány nagyobb fizikai méretű cella is, ami ne tévesszen meg:
https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Sanyo%20NCR20700B%204000mAh%20(Red)%20UK.html
Ez meg egyik elrettentő példa:
https://lygte-info.dk/review/batteries2012/GIF%20ICR18650%2012000mAh%20(Yellow)%20UK.html
[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Köszönöm a segítséget! Igen, akkumulátornak hívják már ezeket a típusokat, bár a formájából adódóan én elemeknek szoktam hívni őket, hiába nevezem meg tévesen. Bocsi a non szakmaiságért.
Viszont amiket küldtetek akkumulátorokat, azok nem úgy néznek ki, mint ami nekem kellene.
Nekem ugye olyan kellene, aminek a + részén van egy kis kiálló "kör alakú pöcs"
Vagy ez nem számít? Csak tegyek oda valami kis vezetőt, és ugyan úgy jó lesz a fejlámpába?[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz DravenMoral #377 üzenetére
Olyan is kapható, a varázsszó: "button top".
De többnyire ez nem feltétel, a sima, azaz "flat top" akkuk is jók szoktak lenni.
Ha az akkutartó pozitív pólusánál sima lemezérintkező van, bármelyik
akku jó lesz neked.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz DravenMoral #379 üzenetére
Előző linken szerepel.
-
JoHn123
tag
Sziasztok! Ha a powert közvetlenül az akksirol viszem ki, és BMS -en keresztül töltöm az mennyire hülye ötlet? Valamiért a BMS indokolatlanul hamar lekorlátoz.(nem gyári)
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Vészjelzőt szoktak használni modellezők stb., amikor nagy az áramigény és közvetlen terhelést alkalmaznak:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_89648-89648.html
Az eszköz figyeli a soros tagok feszültségét, a riasztási küszöb is beállítható, éles hanggal jelez.
-
JoHn123
tag
válasz Dr. Szilikát #383 üzenetére
Koszonom szepen mindkettotoknek.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen akkumulátorom az RC masinához, ami kb egy év állás után "felpúposodott".
Szinte új még, kb 2-3x volt használva, utána feltöltve eltettem. Most újra elővettem és szomorúan láttam, hogy fel van púposodva. Mi történt vele? Ez most már így kuka, ugye?
Mit kellene tennem, hogy elkerüljem a hasonló eseteket?Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ratkaics #385 üzenetére
Teljesen feltöltve nem ajánlatos eltenni, noha azt is kibírja sok akku, de lehetnek belőle problémák is. Meg az is lehet, hogy egyébként is így járt volna, mert valami gyártás hibája volt. Meg az is, hogy sok esetben túlmerülve fúvódik fel egy akku. De akkor sem tudjuk, hogy gyári hiba, vagy mi volt. Hiszen sok más darabnak meg semmi baja.
Mivel ezek az akkuk közepes töltöttségen érzik jól magukat (amikor a lítium ionok nagyjából egyformán oszlanak el a katódon és anódon), ezért az elmélet szerint közepes feletti töltöttségen érdemes eltenni és időnként ellenőrizni, majd rátölteni, ha alá süllyedt.
Tehát ez lehet mondjuk 40-60 % között vagy valamivel nagyobb tartomány sem olyan vészes még.
De lényeges, hogy ezáltal nem támogatok semmiféle őrületet, Facebook-álhíreket, tehát ez csak a hosszú idejű tárolásra értendő. A napi használatban mehet 0-100 % között is.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Ilyen Znter 300 mah-os microUSB-vel tölthető AAA Li-ion akkut próbált már valaki?
A várt könnyűsége miatt lénne érdekes. Elvileg 8g. -
fer
őstag
Kis akkukhoz a tp4056 könnyedén átalakítható a megfelelő ellenállással. Én épp most csináltam egyet, de mivel többféle akkukat töltök, ezért állíthatóra csináltam.
0.250A - 1.250 A-ig állítható.
A hűtés jól szuperál, lehet emelek még a töltő áramon.''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
Undoroid
őstag
Ügyes kis töltő! Meg lehet tudni, hogy min változtattál? Hátha valaki szeretné 'utánépíteni'... Már régebben könyvjelzőztem ezt a modult, de még nem rendeltem meg.
Esetleg ötleted nincs arról, hogy ennek a töltőnek (TP4056) nincs-e olyan változata, amivel 2-3db 18650-akkut lehet egyszerre tölteni? Leginkább a 3db-os érdekelne...Tehát egy kész akkupackot (sorosan vannak kötve + BMS) kellene feltölteni!
-
fer
őstag
válasz Undoroid #389 üzenetére
Az r3 (1.2K) as ellenállást levettem róla és oda kötöttem be sorosan a potival egy 1 kilósat. Bontottam egy 5V 2A usb adaptert az került bele. Igazából azért csináltam mert a sony fülesem töltő áramköre megnyekkent, és kénytelen vagyok külső töltővel tölteni a pici 300mAh akkuját, de így van egy előnye, így már tudom tölteni használat közben is, eredetileg nem lehetett. A csatlakozást 3.5 jack-al oldottam meg
És mivel szükségem volt egy kis áramú töltőre, és nem akartam fixen le korlátozni az áramot 250 mA-re, ezért került bele a poti. Mivel elég kielégítő a hűtés, lehet növelek még a töltőáramon.A TP4056 úgy tudom csak 4.2v töltést tud, sorosan kötött akkupakkokhoz nem alkalmas.
De ha rákeresel a 10,8v li ion töltőre biztosan fogsz találni.[ Szerkesztve ]
''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Undoroid #389 üzenetére
XL4015 CC/CV modul ajánlatos szerintem minden barkácsoló ember lomtárába, néha labortápot is pótolhat.
Ezzel beállítható az igényelt végfeszültség és a töltőáram. 5 A elméletben az XL4015 védelmi korlátja, de itt már erősen melegszik, inkább lejjebb kell terhelni.
A feszültséget pontosan egy multiméterrel kell beállítani, de itt van lehetőség arra is, hogy mondjuk kevéssel 12,6 V vagy 16,8 V alá tölteni, ha kímélni akarjuk az akkut.
Betáp valamivel nagyobb legyen, tehát 19 vagy 24 V valami tápegység megfelel. Noha van kijelzős változata, amin követhetjük az áramfelvételt is:
https://vi.aliexpress.com/item/32514941670.html
De ilyen esetben (Li-ion töltés) a feszültséget ajánlatos külön is mérni, illetve panel kijelzője is kalibrálható, de még azon felül is ellenőrizni. Amelyiken 2 db trimmer szerepel, az a CC / CV.
Egyébként a TP4056 adatlapja mutatja az áram beállítását, de nem árt vigyázni vele, apró IC, disszipatív szabályzó van benne, tönkre is tud menni néha. Ezért is jó, amelyiken ott a védelem, az IC zárlata ellen is véd.
[ Szerkesztve ]
-
fer
őstag
Emeltem az amperen, eddig jónak tűnik.
És a melegedéssel sincs eddig gond, szerintem meg lesz a 2A- is, bár ahhoz lehet kevés lesz a beépített tápegység, elvileg 2A-es de ki tudja, lehet az jobban fog melegedni mint a tp4056.''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
Undoroid
őstag
Ügyes kis masina lett! Csak vigyázz a túl nagy töltőárammal! Pont ezért keresek Én is valami "rendes" töltőáramkört, ami ezekhez a kényes cellákhoz van kitalálva!
* * *
Pontosan ilyen modult keresek, ami a CC/CV-t is ismeri! Jelenleg egy Nitecore töltőm van, amivel felfrissíthetem a 18560-es celláimat, de egyszerre maximum csak kettőt! Ezzel az ajánlott cuccal még nem találkoztam, hanem egy másikat (max. 3A) szereltem egy apróbb és kezdetleges labortápomba az itt látott kijelzővel szerelve! Az Én változatom hűtését úgy oldottam meg, hogy a helitrimmert kiforrasztottam (a helyére vezetékeltem egy helikális potit) és a megmaradt helyre a vezérlőre marattam egy 8mm vastag Alulemezt! Az elég nagy felületet biztosít a megfelelő működéshez, mert ezt hozzá tudtam csavarozni a labortápom Aluházához! Ez ugyan nem alkalmas töltésre, de kísérletezgetni még megfelel...a kimeneti feszültséget lehet változtatni rajta, de a kimeneti áramot sajnos nem.
Fel kell írnom a következő rendelési listámra az XL4015-ös modult is! Köszönöm, hogy megosztottad velem!
-
Dr. Szilikát
őstag
Épp ma láttam egy ilyen ajánlást:
https://www.youtube.com/watch?v=fUdlfc1nJcY
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-ip2312.html
Tehát a TP4056 lineáris / disszipatív szabályzó kapcsolóüzemű alternatívája: IP2312. Kisebb melegedés, nagyobb terhelhetőség, szintén 5 V betápról.
-
hohohohóó...
tag
sziasztok,
Nemrég szert tettem pár thinkpad x201-re működő, eredeti aksikkal. Elkezdtem hobbiból használni egy kimaxolt darabot az egyetlen 9 cellás aksival, de egyszer kb félig merült állapotban kikapcsoltam, azóta nem indul vele és nem is tölti. Átraktam másikba is, de ott sem. A többi aksival rendesen működnek. Mi okozhat ilyen hibát, javítható lehet?
(esetleg melyik más fórumban tegyem fel a kérdést)[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz hohohohóó... #397 üzenetére
Ha bármelyik cella 2,5 V alá merül, az akkuba épített BMS áramkör lekapcsol.
A gyakorlatban, amikor terhelés hatására esik le, a terhelés megszűnte után még visszaemelkedik és a BMS is visszakapcsol. De hosszabb tárolás vagy a cella belső átvezetése miatt tartósan 2,5 V alá kerülhet. Mindkét esetben, ha rátöltünk, vagy külső tápegységgel megemeljük, a BMS ismét aktiválódik.
De lehet olyan, hogy 600 ciklus után letilt a BMS-processzor, amit a gyártó a tűzveszély elleni védelemmel indokol, noha a cellák lehetnek még mindig használhatók. Van ilyen BMS-modulom, ami végleg lekapcsolt és egyszerűbb trükkökkel sem éleszthető:
https://www.youtube.com/watch?v=xyeHKKe2z0Q
Az akkut szétszedve ellenőrizhető a cellák feszültsége külön-külön. Lehet próbálkozni egyenkénti rátöltéssel is, a teszt kedvéért, noha ilyen túlmerülés már úgysem jó jel, illetve elméletben a túlmerült akku töltése is veszélyes lehet.
-
hohohohóó...
tag
válasz Dr. Szilikát #398 üzenetére
Köszi, érdekes, hogy ennek ellenére látja a rendszer és 59%-os töltöttséget ír rá, de használni nem tudja.
Ugyan nem hiszem, hogy mostanában sorra kerülne, de lehetséges újraépíteni új más kapacitású cellákból? Vannak esetleg jó minőségű cellák/gyártók amik ajánlottak, vagy amiket el kell kerülni? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz hohohohóó... #399 üzenetére
Nincs értelme átépíteni, amíg nem ellenőrizted a cellafeszültségeket. Ha mindegyik 2,5 V felett van, akkor nem csináltál semmit, az új cellákkal sem. Ha valamelyik tag mégis lejjebb van, akkor előbb azt kell megemelni, utána teszt, a felesleges munkák és költségek elkerülésére.
Itt van egy orosz srác videója, nagyon jól elmond mindent:
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest