Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cuko
aktív tag
Sziasztok,
Egy barátom mesélt nekem tegnap délután altcoin bányászatról, tegnap éjszaka és ma megpróbáltam minél több információt magamba szívni és elhatároztam magam a vásárlás mellett. És szembesültem az Európa-szerte fennálló RX 570/580 készlethiánnyal.Azt néztem, hogy a 460-as ár-teljesítmény-fogyasztás aránya egész hasonló, ha a felmerülő kezdeti költség magasabb is valamivel arányaiban, de whattomine/cryptocompare kalkulátorok alapján majdnem hasonló a megtérülése.
Viszont nem találtam direkt leírást, ami ilyen konfigra való lenne - 6db RX 460-ast raknék össze. Tudnátok segíteni, hogy működnie kell ugyanúgy egy 470-es leírást követve (simplemininget néztem)?
Úgy láttam, hogy itt is és más fórumokon is inkább Nvidia, vagy régebbi kártyák felé kacsintgatnak - nekem viszont szimpatikusabbnak tűnik a 460-as megoldás a kisebb befektetés és energiafelvétel miatt.
Opcionálisan akár úgy, hogy a táppal túllövök és a közeli jövőben lecserélem őket, miután (/ha) megtermelik az amortizációjukat.
Mi a véleményetek?Konkrétan amit néztem amúgy: Corsair RM750i 750W, MSI Z170A Gaming Pro Carbon, G3930 és 4GB Kingston HyperX Fury - Gigabyte Windforce OC 4GB, Asus ROG Strix 4GB vagy Sapphire Nitro OC 4GB kártyákkal.
-
cuko
aktív tag
válasz subaruwrc #23315 üzenetére
Köszi a figyelmeztetést, én is néztem - betápos risereket néztem ki, illetve a Sapphire Nitron van 6-pines csati is, úgy láttam.
Amúgy még saját gép összerakásnál a Gigabyte kártyák voltak a legszimpatikusabbak, jó/halk hűtés és jó ár-érték de úgy látom sehol nem bányásznak azzal kb, illetve ahol olvastam is azt írják nem olyan jó. Szóval MSI/Sapphire-ral szemezek elsősorban.
-
cuko
aktív tag
Itthon sehol sincs készleten, de amiket néztem Ausztiában, Szerbiában, Svájcban, Németországban és Spanyolországban sem - ahol érdeklődtem konkrétan (több helyen is), azt mondták nem tudják pontosan, mikor fog érkezni a nagykerbe, de már vannak előjegyezve többen nagyobb rendeléssel is.
Ezért - és a kisebb befektetés miatt - fontolgatom most a 460/560-nal történő beszállást.
Tudsz esetleg olyan boltról, ami megbízhatóan és gyorsan szállít Magyarországra is? A Net-on-Neten nem láttam nemzetközi szállítás opciót.
-
cuko
aktív tag
Sziasztok,
Első miner építése előtt állunk, a keresőt használva láttam 1-2 "házas" posztot, de gondoltam megkérdezem: ti milyen házban, házakban tartjátok a gépeket? Van "tuti" barkács blueprintetek?Mi egy egyszerű OBI-s polcot építünk át néhány netes ötlet által inspirálva.
Szerverházas megoldások is eléggé tetszenek, de első buildnek kicsit overkill lenne úgy érzem.
Google-t, Youtube-ot és fórumokat böngészve láttam jópár fajta megoldást, én a ti tapasztalatokra lennék kíváncsi, ki mit-miért választott.
-
cuko
aktív tag
válasz bobalazs #24345 üzenetére
Ez a kalkuláció eléggé megoldottnak tűnik már.
Amit még bele kell számolj, az az, hogy a rendes asztali géped fogod be használat helyett, szóval kiesik-e napi x óra vagy ez direkt bányász lesz, illetve kell-e bármi egyebet költs rá még (hogy hozzáadd a befektetett összeghez a kártya ára mellé).
Plusz az extra amortizáció az egész gépre (de ez főleg 1 kártyás és még garanciális rendszernél nem számottevő szerintem).Szóval szerintem megéri befogni bányászni - a másik, spekulációs oldal pedig egy nagy kérdőjel, hogyan fog változni az ETH árfolyam, mennyi ideig lesz profitábilis a gpu bányászat, stb.
-
cuko
aktív tag
válasz Joe123 #26098 üzenetére
Ha valaki kriptopénz-bizniszbe akar fektetni, ezek az opciói (szerintem):
- coint vesz,
- teljesítményt bérel,
- gépet épít vagy építtet/üzemeltet.Coin vásárlás kb tőzsde (vagy kis túlzással szerencsejáték) - potenciálisan gyorsan realizálható nagy nyereség, ugyanakkor mindent el is bukhatsz percek alatt.
Teljesítménybérlésnél (pl genesis-mining) relatív nagy induló befektetéssel futsz versenyt az idővel, előbb termelje vissza az árát, mint 0-hoz közelítsen a teljesítmény értéke. További negatívum, ha nem tudod a teljesítményt átrakni másik coinra (úgy láttam ez nem lehetséges, ha ETH hashratet veszel nem ugorhatsz rá egy potenciálisan feltörekvő jövedelmezőbb coinra - de nem mélyültem el a témában, lehet, hogy tévedek).
Gép építéskor kell egy nagy kezdeti befektetés, ami (már) nem fog 1-2 hónap alatt megtérülni, mint bizonyos időszakban a pillanatnyi értékekből számíthattad magadnak. Itt a gép amortizációját és a fenntartását kellene fedezned, illetve a megtermelt coinokról eldöntheted, hogy kiszeded vagy spekulálsz velük tovább. (Ugye azzal is illik számolni, hogy az amortizáció a piac esetleges bedőlésekor jóval nagyobb lesz, ha elárasztódik a piac használt bányászgépekkel/-alkatrészekkel.) Negatívum még ha te építed és nem értesz hozzá, hogy sok időd és energiád fog rámenni jó eséllyel az összeszerelésre, beállításra és a menet közbeni kalibrálásra-karbantartásra.
Építtetésnél/üzemeltetésnél negatívum még a több költség (vagy a profit egy részét áldozod be).Ha megnézzük, mit jósol egy 150MH/s - 750W fogyasztású gépre (amit kb $2500 összerakni, ha találsz alkatrészeket):
Whattomine kalkulátor - havi $400 profit (ami csökken folyamatosan)
mycryptobuddy kalkulátor - 6 ETH profit a következő 6 hónapra (havi huszonezres villanyszámlával)Nem arany tojást tojó tyúk és nem kockázatmentes, tuti biznisz a bányászat, legyen mindenki tisztában a pozitívumokkal/negatívumokkal és a lehetőségekkel/veszélyekkel, úgy döntsön.
"Only risk what you are prepared to lose." - ezt nem szabadna egyik opciónál sem elfelejtenie senkinek.
-
cuko
aktív tag
Hogy legyen pozitív példa is: Kraken regisztrációt követően T1 + T2 verification 24 (pontosabban 17) órán belül - nem tudom, hogy szerencse kérdése-e, de nekem kimondottan gyorsan sikerült.
-
cuko
aktív tag
válasz klykkly #26531 üzenetére
Nekem logikusnak tűnik - az aktuálisan bányászó kártyák egy (nagy) százaléka GTX, aminek a teljesítményén javított 3-6%-ot átlagosan, mondjuk.
"A banyaszok többnyire nem azt hasznalnak." - van valami adatod erről? Radeonok előbb lettek sold out, de mára már az 1060-1070 kínálaton érezhető, hogy ráálltak a bányászok.
Miért életszerűtlen, hogy sokan azonnal frissítenek, ahogy felkerül az új verzió - főleg, ha az azonnali javulást ér el a teljesítményben?[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz John_Doe #26838 üzenetére
Legegyszerűbben úgy tudod ezt troubleshootolni, ha kipróbálsz bármilyen másik kártyát a molexesekben.
Hány darabot próbáltál? 6-os rigre én azt láttam mindenhol, hogy számolj 7-8 riserrel legalább, mert könnyen kifoghatsz egy hibásat (saját tapasztalat is ezt mutatja). Ha 12-14%-os hibaaránnyal számolsz, nem lehetetlen, hogy "az összes" molexes rossz - főleg ha csak 2-3db-ot néztél valójában.
-
cuko
aktív tag
válasz klykkly #26842 üzenetére
Elárulom szívesen: konkrétan az alaplapi PCIe csatiba menő kis "pöcök" volt hibás az első 3 gép risereinél 21-ből 3-nál. Sajnos ránézésre nem tudom megmondani neked, hogy forrasztási vagy egyéb hiba volt, de azokkal nem működött.
(külön amazonos és aliexes rendelésekből, megbízható eladóktól) -
cuko
aktív tag
válasz ff-thomas #27043 üzenetére
Azért ez a cikk is megér egy misét.
"AMD RADEON RX 400 / RX 500 WILL BE NO LONGER PROFITABLE FOR ETHEREUM MINING?"
vs.
" The real issue is that a great drop in Ethereum hashrate is expected for Radeon RX 400 / RX 500 series in the next couple of months (...) up to ~30% hashrate drop, which will increase gradually."Ami érdekesebb szerintem az ez a komment a cikk alatt:
"Ed Stewart • a month ago
This is not such good news for many of us but thanks for the detailed discussion Ciprian. One of the things that had bothered me is when my 3gig 1060s will no longer run due to DAG size growth so I did a review of DAG growth and found out 3gig cards are ok until Oct/Nov 2018 and more than likely we will already be on pos by then. If you would like to view my data here is the table that shows growth over time.https://goo.gl/YHM7HY"
Valaki meg tudja erősíteni, hogy jó a számítása? Amikor nézegettem a 3 gigás kártyákat, sehol sem láttam konkrét számításokat, csak vészmadárkodást, hogy "túl nagy lesz a DAG és használhatatlan lesz ETH-ra", illetve a konszolidáltabb 'nagyobb RAM-os modell jobban tartja az árát / tovább lesz használható' álláspontot, amikre alapozva én is 4/6/8 gigás kártyákat vettem csak.
-
cuko
aktív tag
válasz ff-thomas #27049 üzenetére
Értem, nem neked szólt a megjegyzés, hanem magának az oldalnak/cikknek, érdemes kritikusan hozzáállni szerintem, mert elég szenzációhajhász, ferdén mutat be a képet.
Takeawayként még mindenképpen megemlítettem volna, hogy szoftveresen a driver/bányász program oldaláról javítható, a számítások pillanatnyi állapot alapján történnek.+ Riogat, hogy a Radeonok teljesítménye viszonylag gyors tempóval csökken, ugyanakkor azt nem említi meg, hogy az általában egy árszinten kapható Nvidiákhoz képest jellemzően magasabb a "kiindulási" hashrate, többet tudsz kihozni egy 570-ből, mint egy 1060-ból (1 hónapja, amikor a cikk íródott pedig még inkább).
-
cuko
aktív tag
válasz RECSKA #27075 üzenetére
Nem értem, hogy miért olyan drága szerinted.
a) opció
- 6 kártyát fogadó alaplap 30k
- CPU 15k
- DDR4 4GB 10k
- ATX elektronika / táp a lapnak ~10k
mindből 2-2db
130kb) opció
- 12 kártyátfogadó alaplap 80k
- CPU 15k
- DDR4 4GB 10k
- ATX elektronika / táp a lapnak ~10k
115kErre jön 2db vs 1db pendrive vagy SSD ízlés szerint Linux vagy Win alá (mondjuk +4k / 18k) és még nagyobb a különbség (mondjuk, hogy Win alól megy-e 12 kártyával, vannak kétségeim ).
Olcsóbb 6 kártyás megoldás:
- Biostar TB85 32k
- G1840 13k
- DDR3 4GB 7k
- táp 10k
mindből 2-2db
124kZlcsi azt kérdezte amúgy, van-e valakinek tapasztalata vele, ami engem is érdekelne, mert papíron szerintem megéri. De ha olyan problémás, mint a H81-es BTC alaplapok, akkor lehet más mellett rakom le a voksom.
[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz ff-thomas #27090 üzenetére
Biztos vagyok benne,hogy ez nagyságrendileg közel sem ilyen arányban van, de az általam épített gépeknél 6-ból 2 H81 Pro lap szállt el látszólag különösebb ok nélkül (tápcsere, kártyacsere, CMOS resi nem segített, cserélve lettek- ugyanazok az alkatrészek a kövi lapban hibátlanul működtek és működnek azóta is), illetve máshol is láttam-hallottam panaszokat rá. A fő pozitívuma ugye az elterjedtsége, szóval ha bármi van vele, valószínűleg találsz rá fórumposztokat/megoldásokat.
Amúgy azóta is raktam össze gépet vele, de nekem a Biostar TB85-öse szimpatikusabb valahogy majd' 10k-val olcsóbban.Értéktartás és újraértékesítés szempontokat is szem előtt tartva inkább voksolnék most 40-50ezres Z270-es Gaming lapra, mint fapados bányászra.
-
cuko
aktív tag
válasz madpapa #27152 üzenetére
A H81 BTC-ken pont, hogy a nagy kereslet miatti plusz árat bukod, nem "olcsó" lap már az sem.
Fél/1 év múlva ha megnézed a piacot, biztos vagyok benne, hogy egy eredetileg 40ezres s1151 Z270-es lap többet fog érni, mint egy perpill 40ezerért kapható H81 bányász.@Yany: igen, ez az egyik lap, amit néztem.
Egyébként nem tudom, hogy neked/másnak mi a véleménye, de szerintem a túlzott önpromóció nem szimpatikus senkinek se - lásd azok a professzorok, akik folyton folyvást önhivatkozzák magukat...[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
Igen, bocsi, nekem már túllépett egy szintet. :\
@madpapa: az a Giga lap szintén az Asrock H81 színvonalán van szerintem kb, 27-28k körül van inkább és fapados H110-es alaplapként "nem-bányászatra" nincs értéke a fapadosságából adódóan, szóval negatív szcenárió (= bányászhardver-dömping a használtpiacon) esetén sokkal jobban esik az értéke, mint egy újabb chipsetes, "fejlettebb" lapnak (lásd Z270-es lapok 35-45k között).
-
cuko
aktív tag
válasz Avicularia #27368 üzenetére
Jó kérdés. Elvileg ugye "Important: The name on the bank account must match the name on your Kraken account.", ami nem teljesül itt. Én azt gondolnám, hogy ettől még meg kell érkezzen, de inkább írjál a supportnak szerintem, általában 24 órán belül válaszolnak.
-
cuko
aktív tag
válasz Dyingsoul #27554 üzenetére
Te is meg tudod nézni, nem kell regelni, hogy lásd.
0.305 BTC körül áll most.
-
cuko
aktív tag
válasz NorbixD #27594 üzenetére
A kártya saját topikjában szerintem gyorsabban választ kapsz.
Magát ventit tudsz pl Ebayről vagy Aliexpresszről rendelni, de az gondolom 2-3-4 hét, mire megérkezik.Ha zavar, gariztasd.
Ha annyira nem zavar, akkor simán tegyél rá egy extra ventit szerintem.Ki is tudod amúgy kötni a kis csatlakozóját és akkor nem kerreg ott magában.
Van ilyen öszvér megoldás is: Arctic Cooling Turbo Module V1
De úgy látom, ezt is alaplapra dugod. -
cuko
aktív tag
válasz Casoli #27791 üzenetére
"ETH-t bányászni továbbra sem jövedelmezőbb mint ETC-t"
Mire gondolsz?Diff emelkedés ide vagy oda, Whattomine és Cryptocompare kalkulátora szerint is jövedelmezőbb az ETH az ETC-nél (és ahogy néztem az elmúlt 1-2 hónapban csak eléggé rövidtávon volt bármi jövedelmezőbb ETH-nál).
-
cuko
aktív tag
válasz kjani18 #27805 üzenetére
Ezek nem igazán szubjektív témák, mindkettőre könnyen választ találhatsz néhány Google kereséssel, vagy a megfelelő topikban a keresővel.
1050Ti.
(de ha egy db ilyen kis kártyával tervezel bányászni, az napi fél dollár körül hozhat saccra, ennyit nem hiszem, hogy megér az amortizáció...)
[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz ff-thomas #27810 üzenetére
Szerintem elírás, nem tudok se Ti verziós 1060-ról, se 4GB-os verzióról, illetve 560-nal sincsenek pariban az 1060-asok, szóval ebből ahogy előttem Smithy87 is, arra következtettem, hogy félregépelés. De ha a "másik irányban" lett félregépelve és került az 1060 mellé a Ti 4GB, úgy még inkább áll az előző hsz-em.
Ki is emeltem az 1050-ben az 5-öst, csak nem nagyon mutatja a betűtípus.
-
cuko
aktív tag
válasz tom120514 #27823 üzenetére
Én nem arról beszéltem.
"(de ha egy db ilyen kis kártyával tervezel bányászni, az napi fél dollár körül hozhat saccra, ennyit nem hiszem, hogy megér az amortizáció...)"
Amúgy meg: 6-os rig 380W fogyasztással megy, de 6x6/8-as PCIe csatis táp kell hozzá, szóval a fix költség ugyanannyi, mint nagyobb kártyáknál.
3GB-os 1060-at 70 alatt kapni, már 65-ért is.6x15MHs= 90 MHs (@380W; 6x49k)
vs
4x24MHs= 96 MHs (@400W~; 4x65k)elég hozzá 4 csatis lap/táp olcsóbban, vagy +2 kártyát venni és még jobb Ft/MHs arányra menni (úgy is 600W körül marad a fogyasztás).
Akkor miért nem hülyeség 1050Ti-ket venni?
[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz Konflikt #27850 üzenetére
A DAG size jövő novemberre fogja elérni a 3GB-ot (ha pontos a számítás), addig elég (de a POS előbb be fog következni várhatóan)
[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
"bőven ez utóbbi tűnik kockázatmentesebbnek"
Nem értek egyet a szóhasználattal.Kockázat itt az értékvesztés lenne, azaz mennyit bukhatsz rajta. Az üzemeltetési problémák nem egy kategória ezzel.
Hardver esetében nem reális (szerintem) a teljes értékvesztés.
Coin esetében az is benne van a pakliban.Ha arra bazírozol, hogy felmennek a coin árak, akkor a bányászgép jelenlegi termelési ütem mellett nem fog annyi hasznot hozni, mint ha coinba fektettél volna. Ha ezzel számolsz, akkor egyértelműen a vásárlás a jövedelmezőbb.
-
cuko
aktív tag
válasz tom120514 #27877 üzenetére
Persze, de aki a coin árak növekedésében bízik, az nem 110%-os növekedésre számít, szerintem - és minél nagyobb arányú növekedést vársz, annál inkább fog a vásárlás jobb hozamot jósolni.
De kábé ezek a változók, amiket te is összeírtál és innentől lehet okoskodni/spekulálni, hogy mi hogyan fog változni.
-
cuko
aktív tag
válasz szente #27917 üzenetére
Te nem nagyon tudsz semmit elrontani a "Generating new address"-re kattintásban.
Kb 1 hónapja a Krakennál állt le az új ETH wallet generálás egy pár napra. Ha türelmetlen vagy, írhatsz a supportnak, hogy ez miért van, de jó eséllyel mire válaszolnak megoldódik magától.
Kíváncsiságból megnéztem én is (be vagyok regelve bittrexre, de csak üres ETH wallettel) - nekem is csak "Waiting for a new address ...".
[ Szerkesztve ]
-
-
cuko
aktív tag
válasz gratzner #28040 üzenetére
s1150-es procit kapsz pl G1840-et hardveraprón újonnan 10k-ért, de árukereső szerint is több boltban van raktáron 11k körül.
-
cuko
aktív tag
válasz Sondi1986 #28234 üzenetére
Egy Amazon komment alapján régebben Samsung, újabban Hynix.
"Bought five cards in June from Amazon , all had Samsung memory , bought two so far in August and both had Hynix MEMORY"
-
cuko
aktív tag
válasz ff-thomas #28243 üzenetére
Korlátozott direkt tapasztalatom van a témában (3db 1060-as rig fordult meg a kezem alatt összesen), de a fent linkelt komment alapján is stabilabbnak gondolom, ha mind egy típusú ram egy rigen belül.
"They will crash out a lot ,the overclocking will not work unless you have all Hynix memory graphics cards in one rig"A ram típusok/márkák között nincs nagy különbség, legalábbis nincs akkora, mint a Radeonok esetében, általánosságban azt láttam / tapasztaltam, hogy kisebb a mozgástér és kevésbé húzhatók, mint a Radeonok.
Sondi1986: lehet, hogy többet olvastál a témában (már a kérdés miatt is) - te hogy látod?
-
cuko
aktív tag
válasz Plasticbomb #28296 üzenetére
"az energia is ki van fizetve így is úgy is"
Azért nem maxon pörgő vga-val futnak azok a gépek, amikor nem is nagyon használjátok, nem? Idle és mining használat között azért számottevő különbség van áramfelvételben, saccra +150-200W / gép.
Az heti 5 nap 24 órában 42kwh, havi 7-8 ezer forint kb.Mármint ez más, ha nem 24 órán keresztül pörögnek, vagy ha hétvége is mennek még hozzá pár órát.
-
cuko
aktív tag
válasz Avicularia #28304 üzenetére
Avicularia
(PH! kedvence)
=
Plasticbomb
(őstag)?
-
cuko
aktív tag
válasz Avicularia #28306 üzenetére
Ó a második accountod, vagy miért válaszolsz a te szituációd alapján a hozzá intézett kérdéshez?
Persze, van ahol kk-ben van az áram, meg van akinek van plusz áram napelemből, amit bukva tudna visszatáplálni csak - de én az ő számításaihoz kérdeztem, hogy biztosan végigszámolta-e.[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz Avicularia #28308 üzenetére
Ne érts félre, nem akartam, hogy bunkón jöjjön le, csak először azt hittem, hogy ő válaszolt, nem is értettem, hogy miért nem láttam korábban, hogy erről írt - aztán láttam, hogy másik nick, gondoltam megkérdezem, hogy dual account-e esetleg.
Te amúgy spéci (elég jó) helyzetből indulsz, de Plasticbombnak, illetve másnak is még így is megérheti meglévő hardverrel bányászni a holtidőben - viszont a beruházás fix költsége mellett nem szabad elfelejteni a fenntartási (extra)költséget, ezért is kérdeztem rá.
-
cuko
aktív tag
válasz madpapa #28318 üzenetére
Elég öregecske az a táp már és alapból 1x6 pines PCIe csatija van, szóval a "bőven elegendőt" kicsit túlzásnak érzem 2db 185W-os TDP-jű kártyához.. Lehet, hogy átalakítókkal elvinné, de szerintem megalapozott a félelme.
+ jubilleum: ahogy RECSKA írta, nem lesz olyan jó a ROI (sőt, szerintem több is 5-6 hónapnál pillanatnyi állás alapján is, 90 ezres kártya hoz kb napi $1.5-t, havi ~12k HUF). Jó ár-érték arányú (Ft-fogyasztás-MH/s) használt kártyákkal lehet több értelme volt, illetve szintén olcsó, jó ár-érték arányú (és resale értéket jobban tartó) hardvert pakolni alá.
Nem játszhat esetleg összeállni 1-2 baráttal és közösen építeni egy céleszköz riget?[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz RECSKA #28320 üzenetére
Igen.
És akkor ott van, hogy egy 10 éves, használt tápra ráköt 200 ezer forintnyi hardvert, 6->8 pines és molex/sata -> 8 pines átalakítóval.
én már a 6->8 pines átalakítót is soknak éreztem magamnak és inkább vettem drágább 6x8 pines tápot a 4x8 + 2x6-os helyett, pedig még kevesebbet igénylő 1060-asok alá kellett...Ne számoljon 2x185-tel, de azért mégis...
[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz jubilleum #28324 üzenetére
700-ért fullos, új riggel. Minél nagyobb kártyákat és minél több kártyát futtató riget vesz az ember, fajlagosan annál jobban megéri (általánosságban).
Ha utánajársz, hogy a lapodban valaki sikerrel futtatott már 3-4 kártyát, akkor tápcserével építkezhetsz arra is. Nekem P35-ös lapon hiába volt 5 PCIe slot, csak két kártyával működött ha megszakadtam is.
Inkább azt kell végiggondolni, hogy 2x580 hoz mondjuk $3 naponta jelenleg, vagy havonta ~0.4 ETH-t jó esetben (de ez inkább csökkenni fog), akkor azzal milyen megtérülésre bazíroztok?
Amúgy használt piacról tudtok kevesebből is összehozni hasonló teljesítményt, még garis, nem kuka alkatrészekből.
Nem azt mondom, hogy csak és kizárólag így érdemes, de a tápon például szerintem (és általánosságban máshol is mindig ezt látom kiemelve) nem érdemes spórolni.
Alaplap-ram-cpu kombót jó szerencsével kihozhatsz használtan 25-30k-ból.De így elsőre akár vadi új cuccokból is össze lehet hozni büdzsé alapot, pl. FSP Hyper M 700W 4x8-as PCIe csatival 21k, ASUS H81M-PLUS 16k (ha visz 4 kártyát a 4 slotban, utána kell olvasni), g1840 10k, + használt 4GB ram 5k.
52k plusz költség egy kis rig alapnak, amibe én már bátrabban pakolnék, max 4 kártyáig.
Ugyanez 6 kártyás kivitelben Giga H110-D3A 24k, G3920 11k, 4GB ram 7k, táp Corsair RM850x 45k -> 87k, 6 kártyáig.
Kártyákat 100k alatt is találni szerencsével, RX570 pl láttam az elmúlt hetekben 90k körül újonnan is több darabot (hardveraprón).@Recska: igen, ez szép és jó és lehet, hogy neked még elmegy 100 évig bármiféle hiba nélkül, míg másnak a 100ezres tápja csuklik össze valami miatt. Attól még mást bátorítani, hogy 10 éves 450W-os tápra nyugodtan pakoljon 2 nagy karit felelőtlenség - szerintem.
-
cuko
aktív tag
válasz DNReNTi #28327 üzenetére
Szvsz normális hűtésű 3GB-os GTX 1060 70k körül újonnan, 20-22MHs / kártya 70-80W-on. Hátránya, hogy DAG file méret előreláthatóan még kb 1 évre előre jó ETH/ETC-re.
Utána 4/8GB RX 570/580 100k alatt, ha találsz, 25-28MHs
6-ot egymás mellé, ha lehet - vagy meglévő hardverből építve minél többet, minimalizálva a fix költséget.
(minden mást meg tudsz venni kicsit kevesebből is egyébként, főleg ha használt alkatrész is játszik)
-
cuko
aktív tag
válasz DNReNTi #28332 üzenetére
A 3GB-os 1060 jó 1 évre még kb ETH-ra (de addig van esély rá, hogy már nem is lehet majd bányászni ETH-t) - cserébe Ft / MHs arányban a legjobb.
4GB-os modellek már 2+ évre jók kell legyenek, de addigra meg jó eséllyel lesz sokkal jobb teljesítményű kártya, amire lecseréli mindenki.
4-8 gigás Radeonok közt nincs nagy különbség teljesítményben, inkább az számít, hogy jó memóriásat fogjál ki (de ezt előreláthatólag nem fogod tudni megmondani a rendeléskor).
3-6 gigás GTX-ek között van kb 10% különbség (árban ennél egy kicsit nagyobb).BIOS módosítás bevett szokás, ha rákeresel témán vagy más fórumon belül is, sok mindent fogsz találni, itt is többször, többen linkeltek tutorialokat. A +20-30% teljesítménynövekedés azért nem mindig garantált.
@RECSKA: EVGA GeForce GTX 1060 SSC 3GB például, átszámítva most 82k Ft, 23MHs eszerint a komment szerint.
Nem tudod, hogy milyen rammal jönnek ugye, ez lutri. Vagy berendelsz 6-ot, egyet kibontasz, megnézed és elállsz a vásárlástól, ha kuka jön.
Megjegyzem, hogy 70ezerért 20MH/s még mindig jobb Ft/MHs arány, mint 100ezerért 28MHs...
[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
válasz DNReNTi #28339 üzenetére
Igen, a pillanatnyi számok alapján - de akár napok, órák alatt is változhat mindkét irányba ez és főleg negatív irányba. A difficulty nő folyamatosan, hónapról hónapra érezhetően kevesebbet bányász ki ugyanaz a rig.
Van olyan kalkulátor, ami ezzel is számol, de az is csak becslés.---
Ez a Hynix ennyit tud vagy annyit tud témában egyébként annyi a lényeg, hogy a Hynix rammal szerelt kártyák nagy általánosságban jóval kevesebbet tudnak sajnos, van akinek megvan vele 21, de van akinek 19-et is csak alulról nyaldossa -> ha tudod, hogy Hynixes jön valamilyen kártyából (mert pl haver előtted vette ugyanonnan az övét), akkor inkább keress másik típus akár drágábban is, mert +10-20% teljesítményt bukhatsz amúgy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest