Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique

titán

válasz onpress #3729 üzenetére

Linux Mint alól is kipróbáltam, UNetbootin programmal írtam ki az Mint 17.2 ISO fájlt a külső merevlemezre.

Először GParted segítségével létrehoztam az 5 GiB-os FAT32 partíciót, a maradék 926 GiB maradt NTFS.

A Mint beépített pendrive lemezkép-írója is látta, de annál csak a teljes partíciót lehetett kiválasztani.

Ezért inkább elindítottan az UNetbootint, amely pendrive-ok mellett, a külső merevlemez sdc1 partícióját is látta és engedte rá felírni az ISO-t. Windows alól nem engedett a külső merevlemezre írni, csak pendrive-ra.

Majd restart után beállítottam a boot sorrendet, előre az USB HDD-t és simán indul a Live Linux Mint a külső merevlemezről. Illetve utána a hozzáférés Windows alatt sem okozott problémát, mert látta a FAT32 és az NTFS partíciót is. Tehát így működőképes a dolog. :K

• King Unique

titán

válasz onpress #3738 üzenetére

Akkor, melyik megoldás lesz?

Amúgy jobban belegondolva, vsz pl. WIndows alatt a Rufus azért nem engedi kiválasztani a külső merevlemez partíciót, mert az alapból a belső HDD partíciók közt jelenik meg helyi lemezként, nem pedig cserélhető lemezként, mint egy pendrive. Így védve attól, hogy nehogy véletlenül az oprendszer, vagy más partícióba piszkáljon bele. Ha nincs bedugva cserélhető adathordozó, akkor alapból inaktív a legördülő listája. De majd megnézem Mint alól is.

• King Unique

titán

válasz onpress #3729 üzenetére

Üdv!

"930Gb-os és egy 5Gb-os partícióból!"
    Inkább kb. 926 + 5, mert alapból csak 931,5 GB

Először is 5 GB szerintem kevés neki, mármint ha OS-ként akarod róla futtatni. Inkább 10-15+ GB kéne.
    Valamint én úgy telepítettem külső vinyóra Linuxot (eOS + Mint), hogy megcsináltam pendrive-ra a bootolható telepítőket, majd arról bebootolva, a Live rendszerhez csatlakoztattam a külső merevlemezt. Annyi nehézség volt csak, hogy az először a Valami más lehetőségnél, a kézi partíciómegadásnál problémázott az eltoláson (Windows alatt 3 rd party programmal volt csinálja) és GParted által csak újra kellett formázni Ext4-re és utána simán engedte rá telepíteni.

Utána simán csak Valami más opció és partíciómegadásnál a külső vinyóra (sdd) telepítettem a rendszert és a Grub is arra került. És természetesen rendesen elindult róla a rendszer, csak a boot sorrend beállítására kellett figyelni.

Szal megoldható ez simán mindenféle külső program nélkül is. ;)

Új hozzászólás Aktív témák