- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Acer notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Merula Alba #9368 üzenetére
-
Frawly
veterán
válasz
Merula Alba #9365 üzenetére
El, mert keversz. A linket elolvasva ez egy AC450-es USB-s Wifi stick. Ezt lehet Wi-Fi kártyának nevezni, akkor is, ha nem kártya, hanem stick formátumban jön, csak az egyiket PCIe-n csatlakoztatod a gépbe, a másikat meg USB-n.
Ahogy nézem, már az lsusb-n sem ismeri fel rendesen, látszik az Asustek eszköz, de a típusa nem. A neten rákeresve a Vevice 004: ID 0b05:17db ASUSTek Computer, Inc. valójában egy ASUS USB-AC50 stick. Ahogy nézem, nincs hozzá driver.
Ha nem ismeri a Linux, és ragaszkodsz hozzá, akkor be kell majd szerezned egy USB-s Wi-Fi sticket, nem nagy pénzek, mindenfajta routerrel működnek.
Bár, ahogy nézem, ez az ASUS USB-AC50 egy átszitázott Mikrotek 7610-es stick, és ezen a linken a driver letölthető hozzá.
-
válasz
Merula Alba #9365 üzenetére
A router 5Ghz-re van állítva? A stick valóban csak azt ismeri, ellenőrizd a jelet.
-
Frawly
veterán
válasz
Merula Alba #9363 üzenetére
Ja, hogy ez ilyen mobil stick. Akkor is kellenek ugyanezek a kimenetek.
Bár én asztali gépet nem használnék mobilnetről, ahhoz túl drága. Inkább akkor egy Wi-Fi stick és routeren keresztül vezetékes nettel.
-
Frawly
veterán
válasz
Merula Alba #9361 üzenetére
Cselesen sikerült kikerülnöd az egyetlen fontos konkrétumot: milyen Wi-FI kártyáról van szó PONTOSAN? lsusb és ip link parancsok kimenetei?
-
Frawly
veterán
válasz
Merula Alba #9343 üzenetére
Júbájgön a 9332-es hsz-ben linkelte ezt a megoldást. Ezeket kéne terminálban futtatni. Bár valahol biztosan van a grafikus frissítéskezelőben is ezekre kidrótozott funkció, konkrétan neked a sudo apt-get autoremove kell.
Egyébként a Debian, Ubuntu/Mint-vonal rákfenéje, hogy ilyen baromságokkal szivatják a kezdőket, megtartják az összes kernelt a boot partíción, ami így hipp-hopp betelik. Az Arch nem véletlenül tart a boot partíción csak 2 kernelt, a legújabbat, meg egy fallback-et, és annyi, a továbbiakban ezeket írogatja felül a frissítés. Sose telik be a boot partíció, nem kell takarítással szórakozni.
-
Frawly
veterán
válasz
Merula Alba #9227 üzenetére
Na, ebből meg is van a baj. A drivert nem töltötte be. A nouveau-re azt írja, hogy failed, azt újra lehetne telepíteni, ha nyílt drivert akarsz:
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-video-nouveauHa nem sikerül, akkor az ezen az oldalon írtak szerint jársz el, így felteszi a zárt NV drivert.
Nincs előttem Cinnamon, majd ubyegon kijavít, de úgy emlékszek, hogy a grafikus felületen is van beállítások között egy kiegészítő driverek telepítése vagy milyen opció, ott is fel tudod tenni terminálban gépelgetés nélkül is az új drivert.
-
Frawly
veterán
válasz
Merula Alba #9208 üzenetére
inxi -Fxxx kimenetet nyomass ide terminálból. Ha nem lenne fent, tedd fel az inxi nevű csomagot.
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #9208 üzenetére
Gép, videókártya, driver?
-
válasz
Merula Alba #9147 üzenetére
Alaplapi hangkártyát nem lehet bios--ban letiltani?
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
Merula Alba #9147 üzenetére
Pont én is belefutottam ebbe. Bekapcsoltam a gépet és nincs hang, átállítottam külső hangeszközre, de újraindítás után ismét a belső hangeszközt választotta ki a rendszer. Aztán youtube-on volt hang, de offline filmeknél nem, itt is be kellett állítanom külön. Én egy újratelepítést választottam. De szerintem valamelyik lejátszó eszköz telepíthetett valamit amitől ez a hiba volt. Nem volt kedvem kísérletezni velük. Smplayer és Clementine volt feltéve nálam, persze nem biztos, hogy ők zavartak be, de egy próbát megérhet nálad.
-
válasz
Merula Alba #9128 üzenetére
Szerintem nem úszod meg. Nem használtam még virtual-t, de ha lehet benne csatolni meghajtókat, akkor ezt a beállítást is el kell fogadnia így ezen keresztül a rendszernek. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha lehetne a Wint is live-ból indítani.....bár anno valaki linkelt erre is megoldást, de nem tudtam megjegyezni.
Itt is van ilyen, de ez sem egyszerűbb, mint a virtual.
-
válasz
Merula Alba #9093 üzenetére
Én csak Win alól olvastam még ennek az anomáliának a megoldását. Más megközelítést is láttam, de attól többen meg óvnak mindenkit, így azt ugorgyuk.
(#9094) J.C.G.
Gondolom Win mellé telepíted először. Célszerű a Képregény alapján végigmenned, ez esetben nem lényeg, hogy az sem UEFI-s módszert ír le.
Kevés SSD-nél lehetnek gondok, ma már nem annyira gyakori téma az SSD Linuxon, a Fury az fog gond nélkül működni. A két megszokott funkciót akár belerakhatod majd az FSTAB-ba, ha már kezded megismerni a rendszert, de ha nem, az se gond.
Próbaképpen telepítettem a Comodo víruskergetőjét és sikerült. Nem tudom hogyan, mert csak találomra csináltam, de működött. Most már tudom hogyan kell külső forrásból telepíteni.
Annyira büszke vagyok rád!
Akkor ez meg is volt, most pedig ezeket a külső forrásokat felejtsd el egy hosszabb időre! Virusírtónak meg semmi értelme nincs, akkor lenne, ha Winnel közös meghajtókat használnál.
(ha valamit felraknál és nem találod a tárolókban és PPA sincs rá, akkor inkább kérdezz)Várható valami galiba telepítés közben vagy utána az AMD miatt?
Én mióta Linuxot használok, AMD kártyáim voltak, most épp APU, 4-5 éve még voltak nehézségek, de most csak egyféle driver van, a nyílt, az pedig egész jó.
Ha nem hibernálsz, nem kell swap.
-
válasz
Merula Alba #9089 üzenetére
Boot alatt van valamilyen optikai lemez a gépben?
Az a hibakód I/O hibára utal, de szerencsére nem HDD, hanem optikai lemezre. Ha van benne ilyen, akkor vedd ki és úgy bootolj. -
Merula Alba
tag
válasz
Merula Alba #9086 üzenetére
Sorry...
Ez a boot hiba, és ezt írja ki ha csatolni szeretném a merevlemezt. -
válasz
Szia!
Az első képet rakd fel valahová, akár ide is beszerkesztheted, mert csak annyit látni, hogy add meg az adataidat a belépéshez.
A második kép nem lényeg, mert megnézed a Képregény első képei között, hogyan tudod kikapcsolni Win alatt a gyors rendszerindítást, ugyanis az akadályozza a lemez csatolását Linux alatt. De attól még berakhatod a képet.
-
lazajnd
tag
válasz
A linken található anyagokhoz nem lehet hozzáférni (legalábbis én nem tudok
)
-
Sonja
nagyúr
válasz
Merula Alba #6216 üzenetére
Nem csodálom, hogy recseg/torz, ha nem 100%-on van a hangerő, hanem felette. A kimeneti hangerőt vedd vissza 100%-ra, a Hardver fülön lent, a kiválasztott eszközt beállításai opciónal pedig állítsd át Analóg sztereó kimenet-re!
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #4307 üzenetére
Akkor most próbáld ezt:
sudo adduser újfelhasználónév
sudo passwd újjelszó
Ezzel létrehozol egy új felhasználót, aztán próbáld meg, grafikusan beengedi-e (értelemszerűen kitöltendő). -
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #4305 üzenetére
Jó lenne tudni, mi történt a probléma előtt. Volt bármilyen frissítés, milyen videókártyád van, milyen driverrel?
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #4302 üzenetére
Nekem ezt írja ki a sudo df -h:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda7 42G 8,2G 32G 21% /
none 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev 2,9G 4,0K 2,9G 1% /dev
tmpfs 581M 1,4M 580M 1% /run
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 2,9G 1,3M 2,9G 1% /run/shm
none 100M 20K 100M 1% /run/user
/dev/sda5 65G 30G 32G 49% /media/Plus
/dev/sda8 155G 99G 49G 68% /homeA lényeg, hogy a százalékos értékek sehol se legyenek 90% körül vagy fölötte. Ugyanez legyen igaz a sudo df -i esetén is.
Ha ezzel nincs gond, megpróbálunk tovább gondolkodni. Nézted a bejelentkező képernyőt, amit szintén írtam?
Valami ilyesmit: [link] -
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #4299 üzenetére
sudo volt előtte? Jelszót megadtad? Be is léptél ténylegesen konzolos felületen?
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #4297 üzenetére
Ha sikerült ott bejelentkezni, nézd meg, a df -i, df -h parancsok mit adnak (lehet sudo-t elé tenni). Nincs-e valahol túl nagy százalék.
A Mint nyitóképernyőjén tudsz másik munkamenetet/felületet választani (Cinnamon, xterm, ...)? Azzal előrébb tudsz jutni? -
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #4293 üzenetére
Ctrl+Alt+F2 parancssoros felületen be tudsz jelentkezni?
-
válasz
Merula Alba #1064 üzenetére
Örülök, hogy sikerült! Wine konfig ügyben a kezdő topicban kéne érdeklődnöd, én még nem használtam és ez a topic nem túl pörgős.
-
válasz
Merula Alba #1058 üzenetére
Win 7 alatt ezzel nekem sikerült win32diskmanager.
-
lolka1980
aktív tag
válasz
Szia!
Esetleg ő is lehet bár majd a hozzáértők megmondják.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Én LiLi-vel raktam fel a Mint Cinnamon-t egy pendrive-ra, és bár nálam is jelezte a LiLi, hogy nincs rajta a kompatibilitási listán, gond nélkül boot-ol.
A Chakra alóli USB készítés is jó ötletnek tűnik, én azt próbálnám először. -
válasz
Először megpróbálhatod Chakra-ból létrehozni, ha az sem jó, akkor még a YUMI-val, ha az sem jó, akkor meg a SUSE Studio ImageWriter-el. (Ezen progi teljesen elcseszi a az USB pend kapacitását, azaz valami teljesen valótlan kapacitásúnak fog megjelenni a pendrive. Ha újra a teljes kapacitást akarod használni, akkor újra kell majd inicializálni és formázni a pendrive-t)
Ha majd végre sikerül legyártani egy működő Mint telepítőt, akkor magában a teleítőben lesz rá lehetőség, hogy lecseréld a Chakra-t (lesz iylen opció partícionáláskor)
-
válasz
Merula Alba #1056 üzenetére
Sajsnos egyes USB creator-ok is tehetnek róla, ilyenkor érdemes mással próbálkozni. Nem írtad mivel készült a boot pendrive, de elsőre ezzel próbálkozz: LiLI USB Creator (van portable változata is)
UI: Már ha Windows alól hoznál létre USB-s boot eszközt. Ha nem akkor Linux-ban az indítólemez készítő, vagy Inage Writer progikkal operálhatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged