- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iPad topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Mini PC
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
Eszem-f...om megáll... Ezen röhögni fogtok, és hátha tanulságos másnak is.
Kezdeti felállás: openwrt-s routeren USB-n 2 TB-os lemez, amin fogytán a hely.
Vettem egy 3 TB-os lemezt
Terv: leporolom a régi Ionos gépet, mert azon van xfce, azon particionálom az új lemezt, majd a régiről SATA-val pikk-pakk átmásolom az újra a cuccot.
Valóság: 3 nap szívás.
Long story short: hiába particionálom a gépen és másolom fel rá az adatokat (2 TB 33 MBps-mal ez fél nap és az azt következő éjszaka - USB-n pedig valamiért 2 MBps-nál tetőzött), a gépből kiszedve, USB-re rakva és routerre feltolva csak üres lemezt lát, gépre visszarakva szintén unrecognized. Akkor legyen routeren particionálva, gépen SATAval töltve. Na de 3 TB már GPT, a router ugyan olvassa, de csak fdisk van rajta, ami MBR-only és 2 TB-nál elfogy a tudománya. Akkor talán a Gparted a ludas? Konzolon parted, erre meg fdisk partition misalignmentet ír, még align optimal-lal újrarakva is. Már a sata és és sata-pwr kábeleket cserélgettem, hátha ott valami, de is ugyanaz. Aztán az USB-ről SATA-ra dugdosást megunva megpróbáltam, csak a particionálást a gépen USB-vel. Partició és tesztfájl reboot után is megvan. Routerre át: ott is működik. Nosza winyo ki és át SATÁra: unrecognized. USB-re vissza: partíciók és tesztfájl ott vigyorognak.
Akurvaéletbe...
S még az USB-s másolási sebesség is megjavult, most már az is 33 MBpsSzóval SATA lemez SATA-n formázva és feltöltve, USB-s külső házban unrecognized, és vica-versa. Láttatok már ilyet?
-
.mf
veterán
Na jó, gpartedből elég. Amit az előbb gpartedben megformáztam (létrehoztam a két ext4 partíciót), felmásoltam pár fájlt próbának, unmountoltam. Kiszedem és usb házból átraktam közvetlen sata-ra, mert ugyan a 33 MBps se hűdegyors, de usb-vel csak 1.5 jött... Eredmény: két random méretű unknown partíció és mellettük random méretű unallocated space... fasza... inkább megformázom és particionálom puttyval a routeren keresztül...
szerk: lol, router pedig egyből látja és fel is tudja mountolni a két partíciót...
-
.mf
veterán
válasz
#21078528 #53560 üzenetére
De, mert én teljes partíció (/dev/sdc2) ownershipjét akartam megváltoztatni, hogy azt simán egybe felmountolhassam /mnt/share alá a routeren, ahogyan a másiknál is volt (teljes partíciónak én voltam az ownere).
Közben éjszaka még lefutott jópár előtte kihagyott fájlon, de reggelre még mindig maradt néhány, amit továbbra is kihagyott. Ekkor vettem észre, hogy közös bennük, hogy xfce file managere mind x-es ikonnal jelzi őket, aztán látom, hogy bár a partíciónak én vagyok az ownere, ezen fájlok és folderek mindegyikének 1001 az ownere. Úgyhogy kapott a felmountolt source partíció is egy chmod -R 777-et, és úgy már elkezdte a többit is másolni és hozzáférhetővé tenni
Azóta jött egy másik hidegzuhany: a sok partíció miatt a kicsiket (swap, extroor, és a 2 TB-on felüli rész) egy extended partícióba tettem, ami elsőre a gépen még látszott, de router már nem látott a lemezen partíciókat, és a gépre visszadugva unallocated......... Utána olvastam neten, hogy gparted az extendedet néha képes így elcseszni... gparted gpart is csak keresett-keresett, de nem tudta helyrehozni... úgyhogy gyalu, swap és extroot partíciók kuka (igazából úgyse használtam őket, mert velük nem volt hajlandó a lemez spindownolni), s csak két partíció (az is csak a 2 TB limit miatt) és másolás újrakezd...
-
.mf
veterán
Sziasztok!
Sok-sok év kihagyással kicsit megkopott az amúgyis szegényes tudásom, egy kis help kéne.
Vala az openwrt-s routeremen egy 2 TB-os winyo ext4-es megosztott adatpartícióval, ami kezd megtelni. Vettem hát egy 3 TB-osat, s gondoltam a routerrel ~10 MBps-os másolgatás helyett előveszem a régi linuxos (xubuntu) gépet, USB helyett SATA-val gyorsabb lesz (én naív -- 33 MBps, amit hajlandó max...)
Gparteddel szépen megformáztam a winyót ext4-es partíciókkal (tbsz, mert 2.x TB-nál többet nem kezel, meg kapott swap és extroot partíciókat is) - first mistake: gparteddel mindennek root:root lett az ownere. Kellett egy kis idő, hogy megtaláljam, hogy mit lehet csinálni, a régin az adat-partíción már én:én voltam az owner, de chown nem igazán hatotta meg, csak végül chmod 777 -R-re lett hajlandó írhatóvá tenni.
Gondoltam a szívások után itt már végre sínen vagyok... de mint kiderült, csak annyira, mint József Attila. Se dd, se cp nem akart működni, permissions illetve directory miatt. Akkor legyen ágyúval verébre, rsync.
rsync -avr --progress /media/uuid-1/ /media/uuid-2/
Így a nagyját átmásolta, de random foldereknél csak ennyit írt:
rsync: send_files failed to open "/media/uuid-1/folder": Permission denied (13)
rsync error: some files/attrs were not transferred (see previous errors) (code 23) at main.c(1070) [sender=3.0.9]Most ismét ráeresztettem, de már sudo-val. Megint elkezdett másolgatni, de néhány foldert átugrik. Remélem csak azokat, amik már át lettek másolva... Ha valamit rosszul csináltam volna, valaki meg tudná mondani, hogy reggel amikor munka előtt ránézek, már jól folytassam?
Köszi -
.mf
veterán
Sziasztok!
Egy ideje csak ritkásan és felületesen foglalkozok disztrók témával, bocs a láma kérdésért. A "lejár az ikszpé!!4!" para miatt disztrót / livecd-t keresek a szüleimnek, akik még életükben nem használtak *nix os-t, és már az idősebb, nehezen alkalmazkodó generációba tartoznak. A gépeik viszont már csak nyögve bírnák el a W7-et, de még mindig jól működnek, kár lenne kidobni őket. Úgyhogy gondoltam kezükbe nyomok valami livecd-t, hátha...
Szempontok tehát:
- gyengébb gépeken is fusson (kisebbik Thinkpad asszem Dothan 1.2GHz, 1GB RAM)
- windows-like (xp-like) felület
- sima működés, tudják konzol nélkül is kézenfogós csupa-gui módban használni
- magyarított
- livecd lévén előre tartalmazzon mindenfélét, ami hétköznapi, főleg net-orientált felhasználáshoz kellhet (köztük flash, mp3, dokumentum-szerkesztők is, amik a telepítős disztrókból gyakran hiányoznak). Vagy van még esetleg valahol nemhasznált 4GB-os pendrive live/perzisztens telepítésre.Melyik disztrót javasolnátok? Aktuális Mint, vagy van azóta valami jobb, népszerűbb? Ha rosszul emlékszek és csak 1GHz, 768MB, akkor melyik felületet válasszam, hogy lehetőleg simán fusson?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Háztartási gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Mobil flották
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Milyen routert?
- BestBuy topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged