- Milyen joysticket vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Hobby elektronika
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101735 üzenetére
Nekem talán bő egy éve csinált zajt az alaplapi hangkártyám hasonló körülmények között (talán debian 11 alatt).
Valami inteles baromság energiatakarékos üzemmódja okozta. Nem gondolnám, hogy nálad ez van, de azért ide teszem, hogy mi csökkentette a problémát:
sudo su
echo 0 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
állandó módosítás:
su -
tee /etc/modprobe.d/snd-hda-intel.conf <<< "options snd_hda_intel power_save=0"
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101625 üzenetére
Akkor egy olyan öreg róka vagy, aki megcsömörlött ebben (?) a mókuskerékben, és emiatt a cinizmus diszkrét burkával védekezel az olyan hülyékkel szemben, mint én.
Valahogy az utóbbi években én már nem várom el, hogy tökéletes legyen a linux, elfogadtam, hogy időnként nem minden megy az elképzeléseim szerint, de meg tudok elégedni azzal, ha találok valamilyen módszert, amivel az aktuális problémám megoldható. Mivel időnként használom még a windowst, ezért sokszor nyugtató hatással van rám, amikor bebootol a debian. Nem akar túl okos lenni, nem sunyi, és elhiteti, hogy én vagyok a főnök. -
GuMipOkE
senior tag
válasz
tordaitibi #101615 üzenetére
Igen értem, és ezek tényleg problémák az opensource világban. De ez szerintem platformfüggetlen jelenség. Az ingyenes projectek ritkán kapnak annyi munkaórát, mint a fizetősek.
Nekem is van legális windowsom, de szinte csak az alkalmankénti játékra van használva. Meg azért van, hogy a vállalkozás tudjon magának legális oprendszert. Hátha valami razzián egybites lenne az ellenőr.
Annak ellenére, hogy nem igazán értek hozzá, szinte mindent linuxon csinálok az XP EOL óta, és megszerettem. -
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101610 üzenetére
Igen, az Ubuntu, majd a Mint a pionírok között volt, ami törekedett az egyszerűségre, és hogy működjön "outofthebox". De a legtöbb disztró erősen ellenállt a lelkemnek.
Szerintem azért nem emlékszel szívásokra, mert magával ragadott a felfedezés élménye. Ez átlendített a küzdelmeken. No meg az idő mindent megszépít.
A 2000-res években még a linuxos közösség sem volt ilyen segítőkész, mint manapság itt a fórumon. Alapból jóval kockábbak voltak, és néha antiszociálisak. Ha volt egy kérdésem, akkor gyakran megkaptam, hogy olvassam a MAN-t. No jó, olvassam, de azt sem mondták meg, hogy a MAN-ban mit?!
Ha meg elolvastam, akkor is gyakran kínai volt nekem. A másik jófejség, amikor belinkeltek egy "Linux kezdőknek" kaliberű doksit. Persze hogy nem segített. Minden esetre határozott fejlődést látok a szoftveres és a humán területen is. Sokkal élhetőbb most ez a világ, mint annó. A tipikus problémákra ma azért jó eséllyel megoldást lehet találni a neten.A parancsok megváltozása disztrón belül is gyakran előfordul. Amikor ubuntuhoz vadászik az ember infót, nem mindegy a dátum.
De ez a windózzal is így van. Kb 10 éve lett az XP supportja EOL. Azóta kidöglött a Vista, 7, 8.1 és lassan a 10 is. Ha nem is minden, de sok minden változott ott is. A powershell sem egészen úgy működik, mint a cmd. -
GuMipOkE
senior tag
válasz
tordaitibi #101603 üzenetére
+ #101607 Vasti74
Teljesen megértelek titeket, és én is így voltam ezekkel a dolgokkal sokáig, sőt néha még most is rám tör az érzés.
Viszont ti elvárásokat fogalmaztatok meg, nem pedig módot, hogy a célt hogyan akarjátok elérni. Miközben olvastalak titeket, a szoci rendszer tervgazdálkodása jutott eszembe, amiről kevés jót lehet elmondani tárgyilagosan is. Ki is rázott a hideg.
De előfordulhat, hogy lehet olyan szabályozási környezetet elérni, amiben nincsenek a fejlesztők kényszerítve, nem sérülnek sem a demokratikus elvek, sem az emberi jogok, és még az elvárásaitok is teljesülnek. Csak momentán nekem ilyen nem jut eszembe. Ez persze lehet a korlátolt fantáziám miatt is, ezért az elméleti lehetőségét nem zárnám ki.
Szerintem egyre több disztró fektet egyre nagyobb figyelmet azokra a userekre, akik nem akarnak érteni a linuxhoz. Úgyhogy részben nyitott kapukat döngettek, de idő, amíg ezek kikupálódnak. Sokat változott a linux világ az elmúlt 10 évben is, és lehet hogy még többet fog a következőben. Nekem mondjuk inkább az a félelmem, hogy nem feltétlenül jó irányba, és a privacy eléggé össztűz alá kerül majd, amit nagy veszteségként élnék meg, pusztán elvi okokból.
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
cigam #101433 üzenetére
Nekem windows alatt voltak rossz tapasztalataim az intel integrált vga-kkal.
Bár az is igaz, hogy kb 10 éve linuxot használok, úgyhogy az élményeim az azt megelőző 15-20 évből valók. Ha most is vannak gondok az intel drivereivel, akkor csak az van, hogy a hozzáállás évtizedek óta semmit nem változott a cégnél. -
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101427 üzenetére
Gyanítom, hogy a megjelenítési bajaidat igazából kizárólag az a csökött integrált intel vga-d okozza. Persze csak ha jól értem a hardveres környezetedet. A szoftveres támogatásuk sokszor hagy maga után kívánni valót.
Belenyomtál volna egy diszkrét alsó-közép kategóriás nvidia vga-t, ami támogatja a 4k megjelenítést, és szerintem semmi gondod nem lett volna. "50-os tv-t használok monitornak 4k-val. Egy kivénhedt 1060 GTX is bőségesen elegendő a fürge 4k desktophoz. A mostani 4070ti-vel pedig generatív ai-t is futtathatok rajta a háttérben videózással párhuzamosan. Az új kártyát csak belenyomtam, és semmit sem kellett telepítenem a debian 12-re, zsírul megy. Az 1060-hoz használt 535-ös driver támogatja ezt is. -
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101404 üzenetére
Az MPV lejátszón már túl vagy? Nem emléxem, hogy beleakadtam volna bármibe, amit nem játszott volna le. Lejátszás miatt nem is szoktam kodekeket telepíteni, csak mpv és vlc-t a biztonság kedvéért. Debian 12 és extension-ökkel testreszabott gnome-ot használok, megelégedve.
-
GuMipOkE
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
Lehet, hogy akkor teszek egy próbát a Debian Trixie-vel, hogy hogyan fekszik. Ha okés, akkor lehet hogy az RX 7800 XT befigyel. Ha a kiadási ütemezésük nem csúszik el, akkor szűk egy éven belül úgy is stabil lesz belőle. Addig meg kibírom fél lábon is.
Megszerettem a debiant, mert nekem, koca linuxosnak pont kényelmes. Nem akar mindent eldönteni helyettem, meg nem is kell rendszerprogramozónak lennem.Viszont ez a fő rendszer, amit használok már jópár éve, ezért elég fontos, hogy probléma mentesen fusson.
Fedorával szó szerint 20 éve próbálkoztam utoljára, nem is sikertelenül, mert emlékeim szerint valamelyik ARMA-val még online is tudtam rajta játszani. Utána az újabb verziók telepítője nem volt hajlandó elindulni a gépemen, mert nem szerette a DVD meghajtómat.
Évekig így volt, minden újabb release-el. Elindítottam a telepítést, és ugyanazzal halt le mindig. Úgyhogy egy idő után nem is kísérleteztem tovább. Nem lett tartós a szerelem.
-
GuMipOkE
senior tag
Sziasztok!
GTX 1060 vga-t tervezek lecserélni vagy valamelyik RTX 4070 kaliberű nVidiára, vagy RX 7800 XT körüli AMD-re. Az elmúlt években debian-t használtam, most épp ugye a 12-est (gnome DE). Hogy viselné a debian és nem mellékesen én ha a vörös oldalra váltanék vga terén (is)?
Anno egy Sapphire Radeon HD 7870-el is linuxoztam, de valamiért nagyon utáltam ezt a vga-t linux alatt (talán ubuntu volt akkoriban), csak már nem emléxem miért.
Aztán egyszer elhalálozott, és vitte az alaplapomat is. Szóval finoman szólva sem gondolok nosztalgiával rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen joysticket vegyek?
- Windows 11
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Építő/felújító topik
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Mercedes topic
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest