Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• D®. GeNy@

aktív tag

válasz D®. GeNy@ #8615 üzenetére

4 napja b@szakodok vele, de hol jó vmi, hol 2-3 dolog nem jó. A lakótársak is már mormognak, h. nincs netük 3 napja, szóval szorít az idő! :(

Ha a Network settingsbe beállítok bármit, azonnal meghal a net a linuxon. Beállítottam:
    --Wired connection (eth0) : Ugye ebbe van bedugva a netkábel (UTP), így a szolgáltatótól kapom az ip-t (DigiTopNet pppoe), DHCP-re állítottam értelem szerűen.
    --Wired connection (eth1) : ebből megy ki egy UTP a switchbe, amihez a többi gép kapcsolódik, azaz itt fix ip-t kell beállítani, nevezetesen 192.168.0.1-et. Ez az átjáró nem?
    Csak akkor van netem a linuxon, ha mind a 2 wired connection roaming mode Enableden van. (azaz nincs semmi beállítva, a szűz Linux beállítása)

Fogalmam sincs, pontosan milyen szabályok kellenek, fogalmam sincs mi az a symlinkelés. A neten millió dolgot találtam az Ubuntuval kapcsolatban, minden szar van komolyan, csak az nem, ami nekem kellene. :D
    Alapdolgokat olvastam Linux kezdőknek címszóval, de egy konkrét zöldfülűeknek és full linuxhülyéknek szóló szájbarágós, mit másolj, mit írj, hova és milyen módon csináld a netmegosztást/tűzfalbeállítást kapcsolatspecifikusan, olyan nincs. Már 3db olvasni való is van a birtokomban Linuxvilág címszóval, de ebben sem találtam (vagy már megoldódott) még számomra hasznos dolgokat.
    Vagy ez a netmegosztás beállítása mindenkinél más?

Pár dolog, amit sikerült beállítani:
    1.) DSL kapcsolat(pppoe) beállítása "sudo pppoeconf"al
    2.) Partíciók kezelése, mappa létrehozás, másolás, írás, olvasás
    ---->sudo chown albi /media/Adatok_323_GB
    aztán
    ---->sudo chgrp albi /media/Adatok_323_GB
    3.) Csomagkezelő használata
    4.) Alkalmazások/progik törlése

És (ami miatt gondolkodok a feladáson) ami még hiányzik/nem sikerült:
    2.) Netmegosztás
    3.) Portnyitás (Torrentnek, meg egyébként is...)
    4.) Samba beállítása
    5.) Munkacsoport változtatás ("Albi"-t szeretnék beállítani)
    6.) win-es gépek másolni tudjanak a Linux megosztott mappákba és fordítva

Na kb ennyi egyenlőre!
    Szivesen felveszem msn-re a merész segíteni tudó/akaró delikvenseket/linuxmestereket! :K
    Eddig külön köszönöm a fáradozását: Vladi, Siriusb, sh4d0w, Major Major és természetesen doc-nak! :R

Új hozzászólás Aktív témák