Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• meggymagos21

lelkes újonc

válasz ubyegon2 #73931 üzenetére

Köszönöm a részletes írásodat! :) Az APT linket el fogom olvasni a hétvégén. A segédletedet végigkövettem, előbb -javaslatodra- bemásolom az alábbi parancs eredményét, amit frissítés előtt is, után is elindítottam:
    curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -

Az eredménye nálam, frissítés előtt és után is:

gpg: no writable keyring found: Not found
    gpg: error reading '-': General error
    gpg: import from '-' failed: General error
    gpg: Total number processed: 0

Köv.parancs:
    sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Az eredménye:
    Bő egy percig több képernyőoldal futott le terminálban, majd alul megjelent egy "Haladás" csík, % jelzésekkel, az meg kb 15 percen át futott, még több képernyőoldalnyi kijelzéssel.

Ez a frissítési folyamat nálam ELŐSZÖR brutális hdd kapacitást élt fel -utólag jöttem rá, hogy a hdd-t nagyrészt átmeneti tárolásra használja ez a folyamat-,
    több, mint 1 GB-ot.
    De ha kell a biztonsághoz és a jól működéshez, hát kell... Feltételezem, hogy jól értesz hozzá, biztos korrigálna valaki, ha mégsem volna így megfelelő, korábban valaki megerősítette, hogy jól látod a dolgot, bízom ebben és köszönöm.
    Végső soron viszont nem sokat élt fel, kb 300 MB-ot, a merevlemezemnek azon partícióján, ahova telepíteni tud, tehát asszem gyökér ("/") partícióként installáltam annak idején.
    Fura, hogy miközben figyeltem a felhasznált tárhelyet a hdd-n, kb 60% Haladás állapotához képest később "visszanőtt" kb 50 MB-tal a hdd ezen partíciója, aztán visszacsökkent ugyanennyivel, a végén meg kb 700 MB-tal "visszanőtt" a kapacitás.
    (A Brave böngésző telepítése -amit napokkal ezelőtt követtem el- egyébként a régi, kis kapacitású hdd-ről elrabolt kb fél GB-ot, azt viszont relatíve soknak érzékelem, pusztán egy böngészőért, még ha jó böngésző is.)

"Az update a tárolókat frissíti, az upgrade pedig a csomagokat."

Mi a különbség a tároló, illetve a csomag között? (Gondolom a wikipédiás leírásban benne lesz, majd a héten időt szakítok arra is elolvasni.)
    A tároló az a repo, azaz repository, ugye? És a csomagot hogyan képzeljem el? Az app-okhoz (alkalmazásokhoz) van köze?
    A wikipédia ezt írja, az elejébe beleolvastam:
    "Az apt alapvetően egy szoftvergyűjtemény, az apt nevű csomagban terjesztve."
    Ebből még egyelőre nem értem, mit értenek linuxon "csomag" alatt. Egyetlen egy szoftvercsomag létezik linux alatt? Vagy kifejezetten a Debian alapú disztrókra értve, mint pl a(z én) linux-mint(-em)? Tehát a csomag=szoftvercsomag? Ha csomagot frissítünk, akkor az összes lehetséges, eddig már feltelepített app-ok frissítése történik?

Mivel a "curl" kezdetűre egészen mást jelzett ki nálam, egyelőre megvárom válaszod / válaszaitokat, addig nem kezdem újra a Tor telepítést.
    Köszi! :)

Új hozzászólás Aktív témák