Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz ALFA #55897 üzenetére

Mindhárom komplett rendszer, csak az OMV Linux alapú, a másik kettő pedig FreeBSD.
    Amit írsz, abból nekem nem egyértelmű, hogy adatmentésre akarsz célgépet építeni, vagy általános használatra egyet, amihez másoknak is hozzá kell férni...
    Ha az előbbi, akkor játszanak a NAS-ra szánt rendszerek, ha utóbbi, akkor HDD-k RAID1-be, felrakod rá azt a terjesztést, amit ismersz, raksz rá egy Sambat, és végeztél...

• Smiley

addikt

válasz ALFA #55897 üzenetére

En a helyedben a freenas-al kezdenem, viszonylag egyszeru kezelofelulet, a smb share-t megeszi mindegyik os, es azert egy kezdonek a zfs mirror/raidz hasznalata eleg egyszeru ezen a feluleten. Van rola egy rakas youtube video, es eleg hasznalhato a man-ja.

Storage-ot mindenfele eloismeret es gyenge angol nyelvtudassal napi hasznalatra osszelegozni nem egyszeru feladat. Ha fontos az adatok tarolasarol van szo, akkor meg nehezebb a dolgod. Ha ez a helyzet akkor igazabol neked kapasbol 2 darab stabil storage-re van szukseged, lehetoleg egymastol fuggetlen helyen, es egy rendszeres automatizalt backup-ra. Sokan abba a hibaba esnek, hogy hallottak mar a raid nevezetu izerol a szomszed pistiketol ami majd jol megvedi az adatokat, csak 2 disk kell hozza, viszont ez igy onmagaban egy hatalmas baromsag. Legalabb 1-el tobb disk legyen a storage-ban mint amennyire szukseged van, es lehetoleg kikapcsolva hotspare-ben varakozzon. Kb ugyanez ervenyes a backup-ra is. Tovabba gondoskodni kell az adatok titkositasarol is. Mindig utolag derulnek ki a tervezesi/megvalositasi hianyossagok, amikor mar keso.

En egy rakas storage-et epitettem mar, ossze se tudom szamolni jelenleg mennyi van belole, es lekopogom nekem meg adatom nem veszett el, pedig a disk-ek doglenek rendesen. Azonban a nagyon fontos, sajat privat cuccaimat titkositva egy fizetos cloud-ban tarolom, mert olyen szintu cuccot otthon lehetetlen megepiteni... ezen erdemes egy kicsit elgondolkozni.

Új hozzászólás Aktív témák